otarta z 1/2 cytryny, 1 łyżka soku z cytryny 1 puszka (400 g ) ciecierzycy 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml bulionu drobiowego 100 g makaronu ( dałam Orecchiette ) 50 g szpinaku baby ok 15 g natki pietruszki posiekanej za'atar sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie W dużym garnku zagotować wodę, osolić, ugotować makaron zgodnie z instrukcją z opakowania. Odcedzić(...)lekko się zezłocić. Dodać ciecierzycę i cukier. Smażyć na średnim ogniu ok 8 minut, tak długo aż ciecierzyca stanie się rumiana i chrupka. Wlać bulion i sok z cytryny, gotować ok 6 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu z ciecierzycą dodać szpinak i natkę pietruszki. Lekko podgrzać, aby szpinak zwiędł. Dodać makaron, wymieszać, podgrzać. Podawać posypane za'atarem
Stare Garywiśniowych 0,5 łyżeczki żelatyny Krem śmietankowy: 600 ml śmietanki 30-36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka żelatyny ½ szklanki cukru pudru Ok 80 ml mleka Ok 80 ml wody Dodatkowo: Garść wiśni do ozdoby Płatki migdałowe Wykonanie: Wykonanie biszkoptu: Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąki, proszek do pieczenia. Tortownicę(...)kawy z likierem lub herbata z cytryną- około 80 ml) Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, dodać dżem. Następnie dusić pod przykryciem około 20 minut, dodać suche galaretki i żelatynę. Odstawić do przestudzenia i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Wykonanie kremu: Zagotować wodę, dodać do niej żelatynę i mieszać dokładnie aż do uzyskania konsystencji
Tradycyjna Kuchniaszkl. mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Wkładka malinowa: ok 560 g mrożonych malin Hortex (2 opakowania) 2-3 łyżki cukru sok z cytryny 1 galaretka malinowa Pianka czekoladowa: 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżka cukru 500 ml mleka 100 g mlecznej czekolady 500 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki(...)średnim ogniu dodając około 2 łyżki wody. Gdy maliny się rozmrożą, przecieramy je przez sito w celu pozbawienia ich pestek (ja częściowo sobie tą czynność odpuściłam i moja masa zawiera niewielką ilość pestek, które niestety później lekko mi przeszkadzały). Ponownie umieszczamy na palniku i podgrzewamy. Dodajemy cukier puder do smaku oraz sok z cytryny (około 1 łyżkę). Doprowadzamy do wrzenia
Smaki Na Talerzugęstego skórka z 1 cytryny (opcjonalnie) 1 pęczek koperku sok z 1/2 cytryny sól, pieprz 200 g wędzonego łososia w plastrach Na patelnię wrzucamy zamrożony szpinak, jak już się rozmrozi przyprawiamy go solą i pieprzem i przekładamy go na sitko i odstawiamy żeby odsączył się z nadmiaru wody (możemy kilka razy zamieszać żeby dokładnie się odsączył) i odstawiamy do wystygnięcia(...)dokładnie rozprowadzamy masę jajeczno szpinakową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia. Serek mieszamy dokładnie z jogurtem greckim, skórką z cytryny i koperkiem, stopniowo po łyżeczce dodajemy sok z cytryny próbując czy masa jest już wystarczająco kwaśna, doprawiamy solą i pieprzem. Na wystudzonym cieście rozsmarowujemy masę. Na masie układamy plastry wędzonego
Piekielna Kuchnia PatiYukon) 1 mała cebula (drobno poszatkowana) 1 mały pęczek szczypioru (poszatkowany) 6 dużych ząbków czosnku 1 ostra papryka (najlepiej czerwona, drobno posztakowana) parę gałązek świeżego tymianku lub oregano 2 cytryny olej roślinny sól i pieprz do smaku Zebrać razem wszystkie składniki. Ziemniaki dokładnie wymyć i ugotowć razem ze skórką aż bedą miekkie. Nieco ostudzić i obrać palcami ze skórki. Kolby(...)minut. Do rondla z 3/4 kukurydzy z cebulą z patelni dodać wodę, obrane ziemniaki, czosnek, doprawić do smaku solą. Gotować przez ok. 20 minut a następnie dokładnie zmiksować jego zawartość ręcznym blenderem lub przelewając do blendera stacjonarnego (miksować do czasu uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji) . Dodać sok z cytryn i zetrzeć do garnka skórkę jednej z nich. Ponownie zagotować zmiksowaną całość
Jem więc Jestemcytryny – 3 ząbki czosnku – ok. 2 cm kawałek imbiru • sól, pieprz do smaku • 1 puszka mleka kokosowego Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki i podsmażyć na oliwie razem z plastrami obranego czosnku i imbiru, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną(...)należy je dodać pod koniec gotowania warzyw. • Z ugotowanej zupy wyjąć trawę cytrynową, a zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. • Na koniec wlać mleko kokosowe i wymieszać
To co kochamduże jabłko duża cebula 4 ząbki czosnku mała cytryna 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 4 łyżki majeranku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka imbiru łyżeczka pieprzu naturalnego łyżeczka kolendry 1 - 2 łyżki oleju Jak przygotować pieczoną kaczkę z jabłkami? W dużym garnku rozmieszać 2 litry wody z cukrem i solą, dodać rozgniecione ziele angielskie(...)lodówki. Po tym czasie kaczkę wyjąć z zalewy osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć pozostałymi przyprawami. Jabłko pokroić w ósemki i wymieszać z łyżeczką majeranku, a cebulę, czosnek i 3/4 cytryny pokroić w mniejsze cząstki i wypełnić nimi wnętrze kaczki. Jabłek zbyt dużo nie napychać, gdyż w czasie pieczenia skóra kaczki może pęknąć. Po wypełnieniu otwory w kaczce spiąć wykałaczkami
Gotuj w domupochodzić z Walencjii. Wówczas przywieziono do Nowego Jorku: 4143 l wody 247 l oliwy 270 kg przecieru pomidorowego 240 kg białej fasoli 1000 kg zielonej płaskiej fasoli przyprawy 1520 kg ryżu. jedynym składnikiem, którego nie udało się przewieźć było surowe mięso Prezentacja potrawy w holu restauracji Ciekawostki Cytryna Do paelli dodawane są cząstki cytryny. Zasada głosi, że przed(...)wyciśnięciem cytryny na paelle należy poinformować pozostałych jedzących. Przypalony ryż dobrze przygotowana paella powinna charakteryzować się brązową warstwą, mocno przypieczonego ryżu (nazywa się to „socarraet”- spalony). Nie należy porównywać do przypalonego ryżu. Zeskrobanie socarret do ostatniego ziarna jest punktem honoru. Ciekawostką jest „wikipaella” w której znajdują się przepisy, informacje oraz lista miejsc serwujących paelle. Największa
Gotuj po hiszpańskumrożonej mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary, mule, ośmiorniczki) opakowanie (200 g) czarnego makaronu 1 mała marchew kilka czarnych oliwek 1/4 cebuli 2 - 3 ząbki czosnku papryczka chilli sok z cytryny sos sojowy opcjonalnie szczypior lub koper Wykonanie: Zamrożone frutti di mare wyjmujemy kilka godzin przed przygotowaniem by rozmarzły. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Smażymy na małym ogniu(...)cebulka się zeszkli, dodajemy oliwki. Oraz owoce morza wraz z wodą, która zebrała się na tacce po ich rozmrożeniu. W "międzyczasie" gotujemy makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Po kilku minutach, gdy owoce "dojdą", a warzywa zmiękną lub jeśli wolicie będą al dente, dodajemy sok z połowy cytryny i 2 łyżki sosu sojowego. Po chwili do naczynia przekładamy makaron
Taste Of My Dayleśnych grzybach z wermutem musztardą i miodem Składniki dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min. Gotowanie: 30 min. Składniki: 4 kawałki sandacza pół ząbka czosnku posiekanego sok z połowy cytryny 500 g mieszanki grzybów mrożonych: borowiki, podgrzybki, kurki 60 ml Ramy Smaż jak szef kuchni klasycznej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 50 ml wermutu 2 łyżki balsamico białego 1 łyżka(...)solą i pieprzem. Podsmaż grzyby na złoto aż odparuje woda. Posyp posiekaną natką pietruszki, zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce. Tą samą patelnię (bez mycia), podgrzej mocno, dodaj wermut, ocet balsamiczny, miód i połącz ze smakiem, który pozostał na patelni. Zredukuj całość do syropu. Dodaj sok z cytryny i musztardę. Na innej patelni posól i popieprz polędwiczki
karmelowyokoło 50ml oliwy sól, pieprz 2 łyżka startego parmezanu 2 ziemniaki liście sałaty cytryna pół małego ogórka świeżego Przygotowanie: Robimy sos: bazylię, natkę pietruszki, pół pomidora bez skórki i pestek wrzucamy do malaksera, dodajemy 2 ząbki czosnku (wcześniej przecisnęłam(...)ziemniaki, małże wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Gotujemy około 3 minut aż muszle otworzą się. Małże wyciągamy i wyciągamy z muszel (kilka zostawiłam do ozdoby w muszlach). Ugotowane ziemniak obieramy i kroimy w kawałki, ogórek kroimy w plasterki. Na talerzu układamy sałatę, ogórek, ziemniaki i małże. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny o polewamy sosem pesto
Amatorka kuchennagłówki kalafiora ( w zastępstwie mrożony) - 1/2 szklanki - kilka oliwek zielonych nadziewanych cytryną - wypustki z granata wedle uznania - szczypiorek - kilka orzechów włoskich na porcję (opcjonalnie upraż na suchej patelni) - łyżka pestek dyni na porcję - łyżka masła - sól, pieprz i gałka muszkatołowa Komosę wsyp do garnka dodaj wodę i gotuj wedle instrukcji na opakowaniu. W tym czasie podziel różyczki kalafiora(...)mniejsze części ( powinny być równe, im mniejsze tym lepiej), wrzuć do osobnego garnka zalej 1/2 szklanki mleka, resztę dodaj wrzącej wody, tak aby warzywo było pod jej powierzchnią. Gotuj 10 minut od wrzenia. Kalafior odcedź pozostawiając troszkę płynu, który ułatwi Ci blendowanie. Dodaj do masy łyżkę masła, sól i gałkę muszkatołową. Komosę ryżową po ugotowaniu posól do smaku
SMYKWKUCHNIsuszonych 1 pomarańcza 1 cytryna 70g rodzynek 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1kg twarogu półtłustego 5 jajek 1 łyżka kaszy manny 1/2 łyżeczki cynamonu 2 marakuje na polewę 2 łyżki masła 4 łyżeczki kakao 3 łyżeczki cukru pudru 50ml mleka dodatkowo orzechy, daktyle i zielony cukier do dekoracji Wykonanie: Daktyle moczyć przez noc w wodzie z dodatkiem kilku kropel
Raj dla Podniebienialepszy). W garnku zagotowujemy wodę, na garnek kładziemy szklaną salaterkę a do niej 2 żółtka. Żółtka trzepiemy trzepaczką. Do żółtek wlewamy po łyżce odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką. Równocześnie dodajemy białe wino. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej, jaśniejszej i puszystej masy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny nadal mieszając a następnie sól
Bon Appetit MałgorzatyTypowo świąteczny kremowy sernik o korzennym smaku na piernikowym spodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom piernikowych wypieków :) Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami.Składniki
wyzwania kuchenne