woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:694/1096)

ŚLEDZIE OPIEKANE W ZALEWIE OCTOWEJ 243

łyżki cukru 5-6 ziela angielskiego 4 liście laurowe Cebulę pokroić wg uznania i zagotować z octem,wodą i pozostałymi składnikami na zalewę ok 5 min.Wystudzić. Śledzie dokładnie umyć,pokroić na 2 lub 3 kawałki,osuszyć...skropić sokiem z cytryny,posolić,popieprzyć.Panierować w jajku i mące,obsmażyć z obu stron po kilka minut.Gdy zalewa będzie chłodna zalać rybę

Niespełnione zdolności kulinarne
w korzennym cieście z migdałami dynia galaretkowa i bita śmietana... 152

piec w 190 C 60 minut, do suchego patyczka zimne ciasto przekroić na połowę, nasączyć np. herbatą z cytryną i włożyć 1 blat do tortownicy mus z dyni z 1 szklanki wymieszać z jogurtem i galaretką rozmieszaną w 1 szklance gorącej wody, tężejącą dynię wyłożyć na ciasto, mus z dyni z 2 szklanki wymieszać z galaretką rozmieszaną w szklance gorącej

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z czerwonej kapusty 160

solą himalajską i wygniatamy. Odstawiamy na ok. 10 minut, aby zmiękła. Odlewamy nadmiar soku, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Do kapusty trzemy na tarce jarzynowej jabłko ze skórką – mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, sparzamy na sitku wrzątkiem, następnie hartujemy zimną wodą, odsączamy i dodajemy do kapusty. Czosnek kroimy w drobną kostkę (nie przeciskamy przez praskę) i również dodajemy

mojewypiekiinietylko
RYBA PO GRECKU 120

warzywa i przyprawiłam solą i pieprzem,  i odrobiną cukru do smaku. Podlałam wszystko wodą i dusiłam około 15 minut. Na koniec dodałam pół słoiczka  koncentratu pomidorowego i wymieszałam.      Jak ktoś lubi może dodać sok z połowy cytryny.    Ułożyłam rybę na półmisku i obłożyłam warzywami. Danie pyszne i zdrowe

potrawyregionalne
ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ 187

odlewając co jakiś czas wodę i zalewałam je ponownie. Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody. Użyłam do tego papierowych ręczników. Pokroiłam je na kawałki. Dodałam pokrojoną drobno cebulkę. Posypałam mielonym czarnym pieprzem i wycisnęłam sok z połowy cytryny. Pokroiłam odrobinę cebuli dymki. Dodałam olej. I wszystko dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do lodówki i gotowe;) Smacznego! Polecam również

potrawyregionalne
Miruna z piekarnika i marchewka z cykorią 137

ruloniki, spiąć wykałaczką lub szpileczką do roladek. Ustawić w blaszce, jeszcze skropić oliwą i posypać otartą skórką z cytryny. Piec w temp 180 st ok 30- 35 min Cykorię przeciąć na pół, wyciąć głąbek , włożyć ją do miski i zalać zimną wodą. Marchewkę pokroić w słupki, cebulę w piórko , włożyć do rondelka , podlać olejem i podsmażyć. Podlać wodą

Gotowanie jest łatwe
Indyk ze szpinakiem 93

zamarynowania na około 30 minut. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Dodajemy do niego śmietanę, vegetę, pieprz, sok z ½ cytryny i pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Indyka obsmażymy na 1 łyżce oleju i dusimy pod przykryciem około 20 minut ( można dodać trochę wody ). Po tym czasie do indyka dodajemy przygotowany szpinak i dusimy jeszcze 10 minut.  Podajemy na ciepło. SMACZNEGO

Smaki Ewy
kasza jaglana z truskawkami 138

czterech osób 200 g kaszy jaglanej 400 gr truskawek 2 łyżki miodu 1 brzoskwinia szczypta cynamonu sok z cytryny lub limonki 10 g migdałów 10 g nasion słonecznika Sposób przygotowania Aby pozbawić kaszę gorzkiego smaku należy najpierw namoczyć ją w zimnej wodzie na co najmniej 14 godzin, a następnie kilkukrotnie ją przepłukać.  W dalszej kolejności wrzucamy kaszę do gotującej

Miód i pieprz
pstrąg łososiowy z cukinią i ziemniakami 192

cukinia 5 łyżek oliwy z oliwek garść roszponki Sposób przyrządzenia : ziemniaki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, wkładamy do osolonej wody i podgotowujemy cukinię kroimy w półksiężyce, solimy i polewamy oliwą z oliwek rybę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie obtaczamy w mące rybę smażymy na patelni w oliwie z dwóch stron po 4 minuty blaszkę

zobacz ich smak
pstrąg łososiowy z cukinią i ziemniakami 138

cukinia 5 łyżek oliwy z oliwek garść roszponki Sposób przyrządzenia : ziemniaki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, wkładamy do osolonej wody i podgotowujemy cukinię kroimy w półksiężyce, solimy i polewamy oliwą z oliwek rybę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie obtaczamy w mące rybę smażymy na patelni w oliwie z dwóch stron po 4 minuty blaszkę

zobacz ich smak
Kasza jaglana z truskawkami 203

czterech osób 200 g kaszy jaglanej 400 gr truskawek 2 łyżki miodu 1 brzoskwinia Łyżeczka cynamonu Sok z cytryny lub limonki 10 g migdałów 10 g nasion słonecznika Sposób przygotowania Aby pozbawić kaszę gorzkiego smaku należy najpierw namoczyć ją w zimnej wodzie na co najmniej 14 godzin, a następnie kilkukrotnie ją przepłukać.  W dalszej kolejności wrzucamy kaszę do gotującej

Miód i pieprz
Brzoskwiniowe "nóżki" 109

słodki, orzeźwiający, doskonały!  Składniki: 1 puszka brzoskwiń w zalewie 2 galaretki brzoskwiniowe 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie to klasyka gatunku. Brzoskwinie odsączyć, zblendować. Ja zrobiłam to niezbyt dokładnie, aby było widać kawałeczki owoców. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, zostawić do ostudzenia i aby troszkę stężały. Połączyć z owocami, przelać do jednej dużej lub do małych foremek. Odstawić

Cakes By Kejt
Naleśniki Suzette z sokiem z mandarynek 139

rozkoszne.  Pojawiały się już mandarynki, więc postanowiłam je wykorzystać.   Ciasto:  szklanka wody  3/4 szklanki mąki  1 jajo ekologiczne szczypta kurkumy szczypta soli  Sos: 2 łyżki miękkiego masła sok z 6 mandarynek sok z połówki cytryny skórka z mandarynki i cytryny kieliszek likieru mandarynkowego ( szczęśliwie posiadam prosto z Sycylii:):) lub pomarańczowego/ lub spirytus

AZgotuj!
Tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową. 193

średnim ogniu. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sokiem cytrynowym. Gdy jagody zaczną się gotować dodajemy mąkę z sokiem z cytryny, mieszamy i powtórnie zagotowujemy. Wyłączamy grzanie, studzimy (frużelina powinna mieć konsystencję kisielu z owocami, jeśli jest za rzadka dodajemy trochę rozpuszczonej w wodzie mąki ziemniaczanej i zagotowujemy, jeśli jest za gęsta dodajemy troszkę wody).      Śmietanę ubijamy z fixem

Rozpustne gotowanie
Filet z łososia na kanapkę marynowany w soli i czosnku 215

Skórę drugiego filetu nacieramy solą. Przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie odlewamy wodę i wstawiamy na dodatkowe 12h. Po tym czasie łosoś jest gotowy. Najlepiej smakuje pokrojony w cieniutkie plasterki ze świeżym pieczywem, koperkiem i cytryną. Smacznego

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania