Składniki: 300 g ciecierzycy 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki kukurydzianej / pszennej / ryżowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej sok z jednej cytryny otarta skórka z cytryny garść lub dwie natki pietruszki garść świeżej kolendry 2-3 gałązki świeżej mięty 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cynamonu(...)obtoczenia sezam do obtoczenia Najlepiej ziarna ciecierzycy namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Można też użyć kupioną, gotową w puszcze lub słoiku. Kolejno do miksera lub blendera wkładałam: Pietruszkę, kolendrę, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie wsypałam ciecierzycę. Na koniec dodałam przyprawy, skórkę i sok z cytryny. Wszystko zmiksowałam na gładką ale niekoniecznie jednorodną masę. Dodałam sodę i mąkę
potrawyregionalnelink do przepisu tutaj ) lub 4 plastry świeżej cytryny 8 bardzo cienkich plasterów solonego masła (np. Kerrygold, Lurpak lub Meersalz Butter) 8 cienki plasterków cebuli pół pęczka szczypiorku sól i pieprz do smaku solanka - 3 łyżki stołowe soli rozpuszczone w takiej ilości zimnej wody, aby filet był całkowicie zanurzony folia aluminiowa Filet zanurzyć w solance(...)pieprzem. Na folii aluminiowej położyć w podanej niżej kolejności: - 2 plasterki masła i 2 plasterki cebuli - 1 część filetu z łososia - pozbawione miąższu małe kawałki skórki z kiszonej cytryny (lub 2 plasterki świeżej cytryny) - znowu 2 plasterki masła i 2 plasterki cebuli Całość zawijamy w folię i w ten sam sposób przygotowujemy drugą połówkę filetu Parujemy około 15 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżek cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny skórkę otartą z 1 cytryny 30 ml soku z cytryny Do nasączenia: 90 ml wódki 60 ml soku z cytryny cukier puder do smaku (2-3 łyżki powinny wystarczyć) Do kremu śmietankowego: 500 ml śmietanki kremówki 500 g serka mascarpone 6-8 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo(...)będzie spód tortu, a dolny - wierzch. Przygotowujemy krem cytrynowy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą (1/4 szkl.), odstawiamy na chwilę, a następnie dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Mascarpone ubijamy z kremówką i cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera na sztywno, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy skórkę z cytryny, sok, a także ostudzoną (może być letnia) żelatynę. Miksujemy do połączenia się składników. Wódkę
Ratunku obiadpozostały w wyczuwalnych kawałkach. 2. Daktyle moczymy w wodzie przez ok. 20 min, a następnie blendujemy na krem. Dodajemy wcześniej zmielone płatki wraz z orzechami i ponownie blendujemy, aby połączyć składniki. 3. Powstałą masą wykładamy dno kokilek. 4. Następnie mielimy twaróg, dodajemy jajko, budyń, syrop z agawy, otarta skórkę z cytryny i łączymy za pomocą miksera. 5. Do masy serowej
Podwójnaporcjaminut. Dodaj ziarenka wanilii, sok z cytryny, cukier puder/puder z ksylitolu oraz sól, po czym zmiksuj całość na gładki mus. Następnie dorzuć kostki lodu i ponownie zmiksuj (jeżeli Twój blender nie jest w stanie poradzić sobie z kostkami lodu, wlej do orzechowego musu 150 ml bardzo chłodnej, zmrożonej wody i zmiksuj – wtedy czas mrożenia wydłuż do 3 godzin). Lodową masę
Roślinna - blog wegańskisię biały nalot. Nie należy się obawiać. Sok z cytryny ścina białko, powodując, że ryba zostanie soczysta. Potrzebuje o wiele krótszej obróbki termicznej. Podobnie robi się ceviche – pochodzącą z Peru sałatkę z surowych owoców morza marynowanych w soku z cytrusów z dodatkiem ostrej papryczki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – kładziemy
Jacob Tastesmleka (250 ml) 1 liść laurowy skórka z połowy i odrobina soku z cytryny (ok. 1 łyżeczka) 1 łyżeczka suszonego tymianku duża szczypta gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Komosę ryżową płuczemy na sitku pod zimną wodą, a następnie wsypujemy do rondelka. Wrzucamy liść laurowy, szczyptę soli i zalewamy kubkiem(...)wody. Gotujemy ok. 12-15 minut, aż quinoa wchłonie wodę i ugotuje się. W tym czasie przygotowujemy beszamel. Odmierzamy szklankę mleka i dodajemy do niego liść laurowy. Do rondelka dodajemy masło i mąkę – podgrzewamy, aż mieszanina będzie jednolita i zacznie skwierczeć. Powoli dolewamy 1/4 mleka, ciągle intensywnie mieszając – powinno szybko zacząć gęstnieć. Nie przestając mieszać dolewamy stopniowo całe
Poezja smakurybka. Tym razem przepyszny łosoś w sosie słodko-kwaśnym. Uwielbiam takie błyskawiczne obiady. Kwestia wcześniejszego przygotowania sosu bądź kupienia gotowego. Polecam! Smacznego! Składniki : * 400g fileta z łososia * pół cytryny * sól, pieprz * 3 łyżki oleju do smażenia Sos : * duża cebula * 2 łyżki oleju rzepakowego * kolorowe papryki * mała marchewka * ananas z puszki * 3 łyżki(...)łyżki ananasa z puszki oraz cukier i ocet. Mieszamy i dodajemy ketchup. Wodę z puszki z ananasem mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do sosu, ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny. Usmażyć z obu stron, w yłożyć rybę na talerz , polać gorącym sosem
Magiczne Życie Martyokoło 230 g) 1/2 szklanki soku z cytryny 1/2 szklanki cukru lub innego słodzika, na przykład erytrolu 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 galaretka cytrynowa wegańska (bez żelatyny) Dodatkowo: wegańska bita śmietana starta skórka z cytrny Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Rozlej ją do szklanek/puchark
Via Gustolodówki. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka będzie już zimna i zacznie tężeć wystawić sernik z lodówki. Na wierzchu ułożyć ciastka delicje. Zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki aby galaretka dobrze stężała. * Ilość cukru można zwiększyć jeśli wolimy bardziej słodki sernik. ** Zamiast cytryny można dać limonkę
Monia miesza i gotujemarynata (chermoula) 1 duża czerwona cebula, posiekana 1 duży ząbek czosnku ok 1- 2 cm kawałek świeżego imbiru, posiekany 100 ml oliwy z oliwek 100 ml soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu rybnego 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki papryki w proszku 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 garść(...)umieścić w misce. Doprawić solą, kawałkami masła i rodzynkami. Wlać 200 ml wrzącej wody. Przykryć i pozostawić na 10 minut lub do momentu, gdy ziarna będą pulchne i miękkie. Garnek z upieczoną perliczką wyjąć z piekarnika, dodać skórkę z kiszonej cytryny i miętę. Wymieszać. Podawać z kuskusem i harissą . Smacznego
Stare Garykumin szczypta szafranu łyżka czerwonej papryki bulion sól pieprz sok z cytryny cebula mąka ok. 2 łyżek masła PRZYGOTOWANIE: Mielone przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem, kolendrą, imbirem oraz połową posiekanej natki. Oliwki siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę-również dodajemy do mielonego. Mięso wyrabiamy-ja dodaję 1/4 szklanki zimnej wody i dokładnie wtłaczam w mięso. Następnie robimy niewielkie kulki, które obtaczamy
Kopystką po garachtarce 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy szczypta soli WYKONANIE KASZĘ JAGLANĄ wsypujemy do rondelka i prażymy na średnim ogniu, przez około 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć i będzie gorąca, ale nie przypalona. Często mieszamy. Dodajemy łyżeczkę masła i smażymy przez kolejną minutę. Dolewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem. Przykrywamy i gotujemy(...)minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu zostawiamy na kolejne 10 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do ostygnięcia (nie mieszamy). Zimną kaszę spulchniamy widelcem i przekładamy do miski. DRESSING : W miseczce rozcieramy miód lub syrop klonowy ze szczyptą soli i startym czosnkiem. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę. Mieszamy energicznie, do otrzymania jednolitego dressingu. KAPUSTĘ
cool and mintyzacznie ładnie pachnieć dodajemy pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje, stopniowo dodajemy liście szpinaku baby. Całość podsmażamy do momentu, aż szpinak zmniejszy objętość. Na koniec doprawiamy do smaku Przygotowujemy do podania. Makaron przekładamy do głębszego talerza. Na wierzchu układamy szpinak z czosnkiem i pieczarkami. Każdą porcję posypujemy otartą skórką z cytryny i parmezanem
Moja smaczna kuchnia