woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:695/1096)

Sałatka makaronowa z warzywami i majonezem 275

smakować. Jak przygotować pyszną sałatkę makaronową z warzywami? Składniki: 150 g (3/4 szklanki) ugotowanego w osolonej wodzie makaronu biawetta, orzo w kształcie ryżu ( al dente) 4 łyżki kukurydzy z puszki 1 duży pomidor 1 ogórek natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Pomidora i ogórka myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Z pomidora i ogórka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z miętowym sosem 199

łyżki, czasami troszkę więcej) sól, pieprz 1 młoda cebulka ze szczypiorem, posiekana 2 łyżki wody Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy, aż całość się zblenduje (ok 1 minuta). Po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić do smaku dodając sok z cytryny, sól czy pieprz. Na dnie słoika umieszczamy sos a następnie dodajemy bulgur. Na wierzchu dekorujemy pomidorkami. Tak przygotowaną

Szybko Tanio Smacznie
Kalafior curry z kaszą gryczaną i dressingiem imbirowym 147

świeżego kłącza imbiru 1/4 szklanki oliwy sól morska lub himalajska do smaku sok z połowy cytryny 1 łyżka syropu z agawy  Skworcu Wymieszaj dokładnie w miseczce wszystkie składniki dressingu,odstaw na bok. Umyj kalafior, rozdziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Nie rozgotuj go. Odlej wodę i dodaj trochę oleju kokosowego oraz curry. Podsmażaj nie dłużej niż

Z Kuchni Do Kuchni
Spaghetti z brokułami 178

przepisu na opakowaniu. 1 brokuł - rozdzielamy na różyczki i gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie. Sos: 3-4 ząbki czosnku - kroimy w kosteczkę kawałeczek szynki - kroimy w kostkę 1 opakowanie serka mascarpone (250 gram) sól, pieprz, ziarenka smaku, kwasek cytrynowy lub cytryna 1 łyżka masła Czosnek wrzucamy do rozpuszczonego masła, dodajemy szynkę. Chwilkę dusimy na maśle. Dodajemy mascarpone, doprawiamy

Kuchnia smaków
Kolorowa sałatka z kuskusem 306

Składniki: 200g kuskusu, 250ml gorącej wody, 1/2 czerwonej cebuli, mała puszka kukurydzy ( 165g po odsączeniu ), 8 rzodkiewek, 1 czerwona papryka, puszka ananasa ( 260g po odsączeniu ), garść natki pietruszki, 5 ogórków konserwowych, 1/2 cytryny, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek, Przygotowanie: Smacznego

W kuchni u Moniki
Lemon curd. 204

chociaż łyżeczkę? ;) Składniki: 1 całe jajko 2 żółtka sok z 2 cytryn skórka otarta z 2 cytryn 110 g cukru 70 g masła Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w metalowej miseczce (masło pokrojone w kostkę). Miseczkę umieścić na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody. Spód miseczki nie może dotykać powierzchni wody. Mieszać bez przerwy trzepaczką do dokładnego połączenia składników

zadanie-gotowanie
Łosoś z fasolką i jajkiem w koszulce 155

łyżka octu). Jajka wbić do miseczek i wlać znad samej powierzchni, do lekko wrzącej wody. Gotować ok. 4 minut (tak, by żółtko pozostało płynne), delikatnie wyjąć łyżką cedzakową.  Na talerzach serwować łososia na porcji fasolki, z jajkiem na wierzchu i ćwiartką cytryny. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Makowiec na kruchym spodzie 1386

wystudzeniu ciasto lukrujemy. Aby zrobić lukier w małej głębokiej misce białko, cukier puder i sok z cytryny ucieramy okrągłą drewnianą gałką do ucierania, aż masa będzie jednolita, lekko gęsta, ale „lejąca” (w razie potrzeby można ją zagęścić dodając cukier puder, lub rozrzedzić gorącą woda). Za pomocą łyżki lub woreczka cukierniczego na wierzchu ciasta robimy lukrem zygzaki. Przepis bierze udział

Trzeci talerz
Sałatka śledziowa z burakami 699

buraków. Doprawiamy buraki olejem, sporą ilością soli, pieprzu oraz dużą szczyptą cukru. Dodajemy sok z cytryny do smaku. Mieszamy i odstawiamy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone także kroimy w kostkę, a następnie odciskamy z nadmiaru wody. Śledzie kroimy w paseczki pod ukosem. Drugą szalotkę kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy ze sobą jabłko, ziemniaki

Poezja smaku
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 244

przekąski do 100 kalorii i super smaczne i zdrowe pomysły na łatwe, kolorowe i pyszne wody smakowe! Arbuz i bazylia, granat, imbir i limonka - brzmi smacznie, prawda? Są też pomysły na pyszne i zdrowe herbatki - truskawka, hibiskus i anyż czy koper włoski, cytryna i miód - wszystko wygląda i brzmi pysznie! I przyszedł czas na końcowy zdrowy dział, o którym wspominaliśmy

Plate of Joy
Sałatka na ciepło z makaronu orzo 581

słoiczku wymieszać starty parmezan, 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy extra virgin, sok i skórkę z cytryny. Spróbować i ewentualnie doprawić pieprzem i solą (uważać z solą, gdyż parmezan jest słony) . Ugotować makaron al dente wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać lekko zimną wodą (aby zatrzymać proces gotowania) i zostawić na sitku. Wymieszać z odrobiną oleju rzepakowego lub oliwy

Moja Delicja
Lasagne ze szpinakiem i oszukanym beszamelem 169

przypalić cebuli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać szpinak i sok z cytryny, dokładnie wymieszać i dusić przez 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać śmietanę i masło, i znowu smażyć przez 10 minut.  Jeśli szpinak oddał dużo wody zdjąć pokrywkę by część  wyparowała. Sos: Na oleju smażyć pokrojonego bardzo drobno pora. Po 5 minutach

Smakuj życie!
Sałatka tajska 155

będą użyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi)   podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować

Smaki Przyprawy i Kolory
bakłażany z grilla piekarnikowego... 180

Składniki: MARYNATA: olej rzepakowy 1/4 szklanki, ząbki czosnku 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżeczka, pomidory 4 dojrzałe, natka pietruszki 1 pęczek, koperek 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 3/4 szklanki POZOSTAŁE: bułka tarta 3 łyżki, bakłażan 2 większe, ser żółty 4 plastry, pierś z kurczaka 1 sztuka, olej

W Mojej Kuchni Lubię
Żytnia razowa szarlotka 204

rozpadną się podczas pieczenia posiekane w cieniutkie plasterki 1 łyżeczka cynamony sok z połówki cytryny Mąkę z masłem siekamy na stolnicy, dodajemy cukier i żółtka i siekamy dalej. W ostatnim momencie zagniatamy  kulę. Jeśli będzie bardzo kruche dolewamy 2 łyżki lodowatej wody - u mnie tak nie było. Ciasto się skleiło. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Przecinamy kulę

AZgotuj!