ogórka zielonego kilka rzodkiewek 50 g tuńczyka z puszki w sosie własnym koperek sos:1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu a następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy w wodzie przez 5 min na twardo a następnie przekładamy je do zimnej wody. Myjemy warzywa i osuszamy. Sałatę rwiemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneminuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając solą. Dodać masło, obydwie musztardy, natkę pietruszki, skropić odrobiną soku z cytryny i wymieszać. Dolać śmietankę kremówkę wymieszaną z sosem sojowym i zagotować. Pogotować chwilę aż sos trochę zgęstnieje. Jeśli zgęstnieje, można dodać więcej wody. PROPOZYCJA PODANIA: Ziemniaki gotowane, puree ziemniaczane, kluski śląskie ( przepis tutaj ) Surówka, mizeria, świeża sałata. Jeśli spodobał
Calzonella.comdzieci i matka szczęśliwi. Składniki na 330 ml sosu: 3/4 szklanki nerkowców, 1/2 szklanki migdałów, 200 ml wody (lub więcej - w zależności od tego, jaką konsystencję pragniecie uzyskać), 7 ząbków prażonego czosnku, 2 łyżki płatków drożdżowych, 2 łyżki soku z cytryny, 1 1/2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Ząbki czosnku oddzielamy nie obierając
Jeść, by żyć w zdrowiuSałatka z awokado i suszonych pomidorów z dodatkiem grzanek Składniki sosu: 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki wody 1 łyżeczka przyprawy do sałatek (np. suszone pomidory z oregano ) 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 płaska łyżeczka miodu 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku sól, pieprz 1 opakowanie sera feta 10-12 suszonych pomidorów w oleju
Moja Mama Gotujezielonego groszku 1 długi zielony ogórek 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu sól pieprz sok z cytryny Wykonanie: Paluszki wyjmujemy z zamrażarki i zostawiamy, żeby się rozmroziły. Groszek zalewamy wrzątkiem i zostawiamy go na 15 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Ogórek myjemy i ścieramy na grubej tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy groszek, ogórek, czosnek, majonez
Kulinarne przygody Gatitylicznymi prozdrowotnymi właściwościami, o których wspominałam w tym poście . Zapraszam na pyszny, orzeźwiający koktajl! SKŁADNIKI: - 250 ml wody kokosowej Riri - ok. 5-6 łyżek gęstego soku z czerwonej porzeczki (użyłam domowego soku z czerwonej porzeczki ) - ok. 2 łyżeczki soku z cytryny Dokładnie łączę ze swoją wszystkie składniki, mój sok porzeczkowy jest dosyć gęsty, więc wspomagam się blenderem, przelewam
Wielopokoleniowoetrzyj na tarce o dużych oczkach trzy centymetrowy kawałek korzenia imbiru. Wymieszaj z 1 litrem chłodnej, przegotowanej wody oraz łyżką naturalnego miodu. Odstaw na około 10 minut. Następnie przecedź, dodaj do płynu pół łyżeczki mielonej kurkumy, sok z dwóch wyciśniętych cytryn i szczyptę pieprzu cayenne. Wymieszaj łyżeczką i odczekaj 10 minut
Przepisy i porady kulinarnemąki i cebulki, ale ja tego nie robię. Składniki: 6 buraków 2 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki masła sól i pieprz do smaku, według uznania 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Buraki wyszoruj, włóż do garnka z zimną wodą i gotuj do miękkości do godziny czasu. Po wystudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o większych
Zasmakuj Kuchnimiąższu możesz wycisnąć sok. Następnie skórkę gotuj przez 5 minut, odcedź i powtórz czynność. W garnuszku wymieszaj wodę z cukrem, dodaj skórkę pomarańczy i gotuj przez około 45 minut, do czasu aż skórka zrobi się półprzeźroczysta. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Przełóż do słoiczków. Możesz przechowywać w lodówce lub zamrozić
Kukuleczkiwczoraj zrobiłam sos tzatziki: starty ogórek świeży - Po starciu posolić, odłożyć na chwilę na bok. Odlać z ogórka wodę. jogurt naturalny, dwa ząbki czosnku - wycisnąć, pieprz. Mój sos był troszkę odchudzony, ale można go jeszcze bardziej doprawić, dodać troszkę soku z cytryny czy też majonezu. Smacznego
W kuchni u Monikirobimy? Nic trudnego! Zapraszam! SKŁADNIKI: KURCZAK: - kurczak ponad 2kg - sos: miód, ocet balsamiczny, zioła ulubione, sok z cytryny, różowy pieprz, cynamon WARZYWA: - buraki - marchew - seler naciowy - czosnek - cebula czerwona - kora cynamonu - anyż - przyprawa ziołowa włoska - oliwa z oliwek - 150 ml wody -150-200 ml białego wina PRZYGOTOWANIE: Kurczaka nacieramy mieszanką przypraw i ustawiamy na konstrukcji metalowej- rożen, do kupienia
SMYKWKUCHNIFilety z dorsza oczyścić, umyć i osuszyć. Natrzeć dobrze solą i pieprzem czarnym, skropić sokiem z cytryny i posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki. Włożyć do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Kaszę kuskus zalać 250 ml gorącej wody, przykryć i odstawić na około 15 minut, aż napęcznieje. Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę. Cukinię i obraną marchew
Zakątek rozkoszy kulinarnychpietruszka, estragon Sos: • ½ łyżki szalotki lub młodej cebulki • ½ łyżki musztardy Dijon • ¼ łyżeczki soli • ½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny • ½ - ¾ łyżki octu winnego • ½ szklanki bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek • świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: 1. Świeżutką, chrupiącą sałatę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i porwać palcami na małe kawałeczki. Włożyć do miski. 2. Z podanych składników przygotować sos według tego
W mojej kuchniMasa serowa: 850 gram zmielonego twarogu 200 ml śmietanki 36% 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny 4 jaja 1 budyń śmietankowy (proszek) Galaretka jeżynowa 1 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jeżyn 1 galaretka truskawkowa + 350 ml wrzącej wody dodatkowo świeże jeżyny do dekoracji Galaretkę truskawkową rozpuszczam w podanej ilości gorącej wody. Jeżyny gotuję na małym ogniu
Mango Papaja