woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:702/1096)

Śledzie w oleju i pomidorach 210

Składniki : 6 słonych filetów śledziowych - wpierw wymoczonych w wodzie pół szklanki oleju  2 średnie cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 5 dag sparzonych rodzynek, po wymoczeniu powinny być bardzo miękkie 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Cebulę smażymy na oleju, aż stanie się szklista, dodajemy cukier, sok, koncentrat - mieszamy dokładnie i studzimy Dokładamy rodzynki - mieszamy całość dokładnie

Proste Potrawy
Czary rabarbary na nocne koszmary 174

Atrakcje 9. go miesiąca w postaci nieprzespanych nocy, bólów pleców i ogólnego zmasakrowania z dnia na dzień przybierają na sile. Młody wierci się i

bastalena
Poniedziałek: Pieczone bakłażany z chermoulą, bulgurem i jogurtem 132

szczypiorku Sok z połowy cytryny Kubek jogurtu greckiego Na chermoulę 2 starte ząbki czosnku 2 łyżki kminu 2 łyżki mielonej kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki Skórka strata z całej cytryny 2/3 szklanki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Zrób chermoulę: w głębokiej misie połącz wszystkie składniki. Dodaj łyżeczkę soli. Odstaw. Krok 2 Umyj bakłażany, przekrój wzdłuż(...)Kiedy bulgur się gotuje, namocz w wodzie rodzynki (10 minut wystarczy). Odsącz je i razem z oliwkami, migdałami, 2 łyżkami oliwy, miętą, kolendrą i szczypiorkiem dodaj do ugotowanego bulguru. Wymieszaj, posól i popieprz. Krok 5 Upieczone bakłażany rozłóż na talerzach, obficie posyp bulgurem, połóż na wierz kilka łyżek jogurtu, skrop cytryną. I gotowe! Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Pieczone bakłażany z chermoulą

Niedzielny kucharz
Pieczone bakłażany z chermoulą i bulgurem 155

szczypiorku Sok z połowy cytryny Kubek jogurtu greckiego Na chermoulę 2 starte ząbki czosnku 2 łyżki kminu 2 łyżki mielonej kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki Skórka strata z całej cytryny 2/3 szklanki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Zrób chermoulę: w głębokiej misie połącz wszystkie składniki. Dodaj łyżeczkę soli. Odstaw. Krok 2 Umyj bakłażany, przekrój wzdłuż(...)Kiedy bulgur się gotuje, namocz w wodzie rodzynki (10 minut wystarczy). Odsącz je i razem z oliwkami, migdałami, 2 łyżkami oliwy, miętą, kolendrą i szczypiorkiem dodaj do ugotowanego bulguru. Wymieszaj, posól i popieprz. Krok 5 Upieczone bakłażany rozłóż na talerzach, obficie posyp bulgurem, połóż na wierz kilka łyżek jogurtu, skrop cytryną. I gotowe! Smacznego! Artykuł Pieczone bakłażany z chermoulą

Niedzielny kucharz
Zupa krem ze szpinaku z serkiem ricotta 298

łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku płatki migdałów do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pora i cebulę kroimy w cienkie paski. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. 2. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i ziemniaki pokrojone w kostkę. Jeszcze chwilę smażymy. 3. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, na wysokość około(...)gotujemy zupę jeszcze około 10 minut. 5. Blendujemy zupę na gładki krem. Pod koniec blendownia dodajemy połowę serka ricotta. 6. Na koniec doprawiamy zupę gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę krem ze szpinaku podajemy udekorowaną prażonymi płatkami migdałów i odrobiną pozostałego serka ricotta. Smacznego

W kuchni Katie
Młoda kapusta 193

cebulki ze szczypiorkiem 70g masła 1/2 soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego albo miodu pęczek koperku 2-3 łyżki mąki pszennej Główkę kapusty przekroić na cztery, wykroić głąby i poszatkować - każdą ćwiartkę pokroić w "plastry" grubości ~1-1,5cm. Wrzucić do dużego garnka, na dno wlać odrobinę wody, mniej więcej 3/4 szklanki, żeby w pierwszej chwili kapusta się(...)twierdzi, że w tym gotowaniu jest właśnie cała poezja :) Po 15 minutach warto kapustę po prostu spróbować i sprawdzić, czy jest już odpowiednio miękka. Dodać masło, wlać sok z cytryny i syrop klonowy do smaku (moja mama od zawsze wsypywała ok. 2 łyżki cukru, jako że zrezygnowałam z rafinowanego cukru, zastępuję go syropem, nam wystarcza jedna łyżka, ale można więcej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Przetwory z wiśni: Domowy Dżem Wiśniowy. Prosty i szybki przepis na dżem. Jak pasteryzować sloiki i nakrętki? 232

Czego potrzebujesz do domowego dżemu z wiśni?     * Wiśnie   * Pektyny+cukier trzcinowy/biały lub dżemiks   * Słoiki i nakrętki   * Duży, szeroki garnek   * Sok z cytryny   * Etykiety do opisania słoików     Do tego celu przyda się drylownica, sugeruję zakup takiej, która nie wymaga wrzucania tylko pojedynczych sztuk wiśni.   Zebrane wiśnie zostawiam(...)minut , najlepiej w wodzie w której później będziemy pasteryzować przetwory (nie dotyczy dżemów bo ich nie pasteryzujemy).         Do szerokiego garnka wkładam 2kg wydrylowanych, umytych wiśni.   Doprowadzam do gotowania i dodaję cukier+pektyny lub dżemiks według instrukcji na opakowaniu.   Gotuję według wskazań na opakowaniu, pod koniec dodaję sok z 1/2 cytryny.   Wyłączam kuchenkę

IzaGotuje
Harira - pożywna zupa marokańska 162

także w wersji wegetariańskiej. Składniki 1 - 1,5 kg  mięsa (wołowina, jagnięcina lub  kurczak) pokrojone w kostkę (ok. 2x2cm) 1 litr bulionu z kurczaka lub wołowiny lub wody 1 łyżeczka mielonej kurkumy   1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2  łyżeczki mielonego czarnego pieprzu   1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub 1 cała laska cynamonu(...)soku z cytryny   1/2 szklanki długoziarnistego ryżu sól i ewentualnie cukier do smaku   Uwaga - zupę można dodatkowo zagęścić mąką lub roztrzepanymi jajkami. Zamiast suchej ciecierzycy i soczewicy można w ostateczności użyć soczewicy i ciecierzycy w puszkach, ale dodajemy jej wówczas o połowę więcej i dopiero na około 40 minut przed końcem gotowania. Ciecierzycę zalać zimną wodą i moczyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pomysł na świąteczną i sylwestrową przystawkę z jajek przepiórczych, łososia wędzonego, buraków karmelizowanych, pasty Tarama o 192

łyżka masła 1 cytryna sól mineralna  biały pieprz Karmelizowane buraki: Upieczone i obrane buraki pokroić na male łódeczki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz (jedna łyżka oliwy + 1 łyżka masła), dodać miód (około 3 łyżki) podlać octem balsamicznym (około 2-3 łyżki): Smażyć około 3-4 minuty do uzyskania efektu karmelizacji. Gotowanie jajek przepiórczych: Zagotować wodę, przełożyć do niej jajka(...)rozdzielić listki, ułożyć je na talerzu. Dodać wystudzone łódeczki karmelizowanych buraków oraz na przemian poukładać plastry łososia. Całość delikatnie oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą z pierwszego tłoczenia i cytryną. Na koniec dodać pastę Tarama.  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Zupa z pieczarkami, jarmużem i kiełbasą 86

kwaśniej śmietany 18% 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki ostrej papryki jeżeli nie chcecie ostrości można zastąpić słodką 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Instructions Kiełbasę pokroić w półplasterki, przesmażyć na rumiano w garnku, w którym będzie się gotowała zupa. Cebulę i czosnek posiekać, marchewk zetrzeć na tarce, seler pokroić(...)plasterki. Do garnka dodać czosnek, chwilę przesmażyć i dodać pieczarki, smażyć aż z pieczarek wyparuje woda i zaczną się rumienić. Dodać ok 1/2 łyżeczki soli. Jarmuż pozbawić twardych łodyżek, posiekać, dodać do garnka i chwilę przesmażyć. Przełożyć też kiełbasę. Zupę zalać 2 litrami wody. Gotować ok 15 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować aż zmiękną. Śmietanę

Cooking for Emily
Libańskie pierożki drożdżowe 370

Dzisiaj zapraszam na libańskie pierożki z drożdżowego ciasta z nadzieniem z jagnięciny. Z podanych składników wychodzi 12 pierożków, którymi spokojnie najedzą się trzy osoby (ja zjadłam

My Culinary Art
Makaron z „białym serem” 162

minut Potrzebujesz: 200g makaronu (u mnie był to makaron z kakao) 150g tofu 50g suchej kaszy jaglanej 200-250ml mleka roślinnego (np. kokosowe) sok z 1-2 cytryn (w zależności od ilości soku i jego mocy) 2 łyżeczki wanilii 50g, do smaku, ulubionego słodziwa (erytrol, cukier... co chcesz) szczypta soli Na sos malinowy: 200g mrożonych malin 1 łyżka słodziwa(...)Postaw garnek z osoloną wodą na gazie i po zagotowaniu gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. 4 W małym garnuszku umieść maliny i cukier lub jego odpowiednik. Gotuj do momentu rozpadnięcia się malin. 5 Gdy kasza jest już ugotowana, przełóż ją do malaksera i zmiksuj wszystko na gładko. Spróbuj i dosmacz sokiem z cytryny lub słodziwem. 6 Makaron odcedź, przełóż

Blendman
Sernik z ciasteczkami i śmietankowym lukrem 235

łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 10-12 czekoladowych ciasteczek z kremem Lukier śmietankowy 150 serka bieluch lub innego serka kanapkowego 3 łyżki cukru pudru Diamant 1 łyżka soku z cytryny kilka ciasteczek do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki rozdrabniamy na drobny piasek i łączymy z cukrem oraz roztopionym masłem. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Masę wykładamy na dno tortownicy, lekko ubijamy(...)której będzie piekł się sernik wstawiamy blaszkę z wodą. Sernik pieczony w kąpieli parowej będzie delikatniejszy i bardziej kremowy. Sernik pieczemy ok 1h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik do wystudzenia. Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na 10-12h. Serek łączymy z cukrem i sokiem z cytryny. Powstałą masę rozsmarowujemy na serniku. Ciasteczka kroimy na połówki

DefinicjaSmaku
Pączki pieczone 172

masła szczypta soli Dodatkowo - jajko do posmarowania, marmolada truskawkowa, cukier puder i cytryna do zrobienia lukru, płatki migdałowe do posypania. Przygotowanie: Drożdże wymieszać z mlekiem, łyżeczką cukru i łyżką mąki w sporej misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (np. na garnek z bardzo ciepłą wodą) aż rozczyn się spieni i znacznie zwiększy swoją objętość. Do dużej miski wsypać(...)stopni przez ok 15 minut.  Kiedy pączki lekko przestygną trzeba je posmarować lukrem i posypać płatkami migdałów. Ja robię lukier z cukru pudru, soku i skórki otartej z cytryny. 4 łyżki cukru pudru mieszam ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny - tyle soku, aby lukier był gładki i gęsty. Zbyt rzadki wsiąknie nam w pączki

Kulinarne Inspiracje
Deser na pożegnanie wakacji 181

Stało nie nieuniknione. Oto ostatni dzień wakacji. Jak Wam mija? Mój od samego rana bardzo pracowicie, choć panujący upał raczej zachęca do odpoczynku nad woda. wodę niestety mam tylko w wannie, a i tak na leniuchowanie nie mam czasu. Udało mi się za to wykraść małą chwile by przygotować coś słodkiego. Takie małe co nie co na koniec wakacji(...)nektarynki 50 g białej czekolady - pokruszonej 50 g płatków migdałowych 50 g ciasteczek amaretti - pokruszonych 15 g brązowego cukru - opcjonalnie 2 łyżki Amaretto 1 żółtko starta skórka z cytryny wykonanie: Nektarynki myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy z nich pestki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem lub wyłożonego papierem do pieczenia. (przecięta stroną do góry) Żółtko łączymy z cukrem

Przysmaki Karolki