woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:711/1096)

Barszcz wigilijny 237

uszek, a wywar do barszczu)kilka ziaren pieprzukilka ziaren ziela angielskiego2 liście lauroweocet lub sok z cytryny do smakukoncentrat z buraków (domowy lub gotowy - lubię koncentrat firmy Krakus)2 ząbki czosnku majeraneksól, pieprz, cukier do smakuSposób przygotowania:1. Włoszczyznę oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy też ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, łyżeczkę soli. Kiedy warzywa będą miękkie

Kuchnia domowa Ani
Królik w śmietanie 262

Potrawka z królika w śmietanie to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, bo moja Mama często ją przygotowywała:). I, mimo że nigdy nie jadłam królika nigdzie poza rodzinnym

UgotujmyTo.pl
Nalewka z głogu, korzenno-pomarańczowa 181

czystej postaci lub łączyć z innymi owocami (np. rodzynki, śliwki, tarnina, róża, pigwa, cytryna, pomarańcza), przyprawami korzennymi lub ziołami (np. mięta, arcydzięgiel). W wersji wytrawnej bez dodatku cukru.   Podstawowa wersja nalewki z głogu:Składniki:1 kg owoców głogu,1 l spirytusu,1 l wody,500 g cukru.Przygotowanie:Umyte i odsączone owoce wsypać do wyparzonego słoja, zalać spirytusem

SzczyptaSmaQ
ŁOSOŚ Z CHUTNEYEM Z MANGO. 212

słodkiego chutney'a z mango Paprykę, sól, pieprz razem rozcieram w soku z połowy cytryny i nacieram pastą łososia. Obsmażam dzwonki z obu stron na złoto. Kuskus zalewam wrzącym bulionem w stosunku 1:2 (1 objętość kaszy na 2 objętości płynu). Zostawiam do wchłonięcia wody, najlepiej pod kocem lub w ręczniku, by izolować ciepło. Usmażonego łososia podaję z kuskusem

W kuchni Karmel-itki
Gazpacho 223

octu 10%; 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; 2 łyżeczki cukru; 1/4 szklanki oliwy z oliwek; Sól; Pieprz; Kilka kropel ostrego sosu (np. Tabasco, u mnie Sriracha) - opcjonalnie . Sposób przygotowania: Pomidory umyć, osuszyć, naciąć na czubku na krzyż, sparzyć (włożyć do miseczki, zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na 10 minut), obrać ze skórki(...)warzyw. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do miski z pokrojonymi warzywami. Wszystkie pokrojone warzywa wymieszać. Wlać sok pomidorowy, sok z cytryny, ocet spirytusowy, oliwę z oliwek, ostry sos. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać. Tak przygotowany chłodnik przelać do dzbanka blendera kielichowego i krótko zblendować, tak aby w gazpacho pozostały niewielkie kawałki

Gospodyni Miejska
Long Island Iced Tea 184

Opis Long Island Iced Tea: Long Island Iced Tea jest bardzo dobrze znanym drinkiem. Głównymi składnikami koktajlu jest wód, gin, rum oraz tequila. Tak jak możemy zauważyć wszystkie te alkohole są wysokoprocentowe, dlatego też nasz drink należy do mocniejszych drinków serwowanych w barach. Long Island drink to drink o dużej zawartości alkoholu z charakterem i mocnym posmakiem. Aż chciałoby się(...)pochodzi od koloru, który przypomina mrożoną herbatę. Składniki: 20 ml wódka 20 ml rum 20 ml tequila 20 ml gin 20 ml likieru triple sec 30 ml soku z cytryny Cola Lód Sposób przygotowania: Do shakera wypełnionego lodem dodajemy wódkę, gin, tequilę, rum, triple sec oraz sok z cytryny. Całość wstrząsamy w shakerze. Do wysokiej szklanki dodajemy kilka kostek lodu

CookMag
Tartaletki sernikowe ze śliwkami 196

pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Umyte śliwki przekrajamy na połówki, usuwamy pestki, kroimy na ćwiartki. Na patelnię wsypujemy 3 łyżki brązowego cukru, wlewamy 3 łyżki wody, mieszamy do chwili, aż cukier się dokładnie rozpuści i masa zacznie gęstnieć. Dodajemy masło oraz pokrojone śliwki. Smażymy mieszając, aż śliwki lekko zmiękną. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200ml wrzątku. Odstawiamy(...)wystudzone tartaletki przy użyciu worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki (13). Wstawiamy do stężenia do lodówki. Przed podaniem, wyjmujemy wcześniej z lodówki, nakładamy śliwki i dekorujemy skórką z cytryny.    Tartaletki sernikowe ze śliwkami, to bogactwo smaków i aromatów. Z każdym kęsem nabieramy ochoty na więcej. Delikatna, kremowa masa serowa w połączeniu z wyraźnym i ostrym smakiem śliwek idealnie

mojewypiekiinietylko
Soczysty dorsz z sosem winno-maślanym i puree ziemniaczano-jabłkowym 227

cytryny   Dodatki: 800 g obranych ziemniaków, pokrojonych w kawałki 200 g obranego jabłka, pokrojonego w kawałki 1 spora łyżka masła chlust mleka różyczki brokuła sól morska   Przygotowanie: Rybę wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pogłaskać :), sprawdzając czy nie ma ości (jeśli są, wyciągnąć duża pincetą lub małym nożykiem) . Ziemniaki wraz jabłkiem wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać(...)płaty i jest soczysta) . Nie przeciągnąć ryby, gdyż stanie się sucha i gumowa! Odcedzić ziemniaki i ugotować brokuł: Gdy ryba jest jeszcze w piecu, odcedzić ziemniaki, wylewając gorącą wodę do drugiego rondla , do którego włożyć na 4 minuty różyczki brokuła (łodygą do dołu). Ziemniaki utłuc wraz z masłem i mlekiem i pozostawić w garnku pod przykryciem, do czasu wydawania. Brokuła

Moja Delicja
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 256

kminku, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 cytryny, pęczka natki świeżej kolendry, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od wyrobienia ciasta. Do miski przesiałem 400 gram mąki pszennej (typ 450) i dodałem do niej łyżeczkę soli i dwie łyżki oliwy. W kubku przygotowałem rozczyn - do 250 ml letniej wody dodałem 25 gram świeżych drożdży, łyżkę mąki(...)międzyczasie przygotowałem mięso. Do blendera włożyłem obraną z łupinek czerwoną cebulę, dwa ząbki czosnku, pół czerwonej papryki, pół zielonej papryki, pół pęczka natki świeżej kolendry i sok z połowy cytryny. Całość zmiksowałem dość dokładnie, jednak tak, aby nie powstała papka, lecz kawałki warzyw były dobrze widoczne. Tak przygotowane warzywa dodałem do zmielonego mięsa wołowego. Na patelni lekko uprażyłem dwie łyżeczki

Wyprawy kulinarne
Rolada z indyka z kaszą owsianą i sosem słodko ostrym 170

owsianej, 6 ząbków czosnku, 1 średnia czerwona cebula, 1 łyżka oleju rzepakowego, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 300 ml słodkiej śmietanki, 2 łyżeczki kapary, sok z cytryny, ponadto: dowolne warzywa np. marchew, duże kapary, świeża bazylia. Przygotowanie: Rolada: Kotlety z indyka rozbijamy jak najcieniej. Filet najlepiej włożyć między dwie folie spożywcze i rozbijać, dzięki temu nam się(...)być al dente. Kaszę owsianą gotujemy w lekko osolonej wodzie. Sos: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem cukru. Całość zalewamy śmietanką, dodajemy kapary, pieprz marynowany i podgrzewamy często mieszając do  momentu aż śmietanka nam zgęstnieje. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.  Rada:  Jeśli chcemy, żeby sos był bardziej

Moniki Smakołyki
Letnia sałatka na niedzielę 271

Szwecji jeszcze nigdy nie uświadczyłam! Dzień w dzień mamy minimum 25 stopni i niesamowite słońce. Co niektórzy już zaliczyli pierwszą kąpiel w morzu. Jak dla mnie to woda jeszcze za zimna. Pogoda cieszy, w kuchni oszczędnie, bo komu się chce jeść w taki upał. Letnia sałatka na niedzielę to resztki z ostatnich dni. Przerwałam właśnie jarmuż, pietruszkę i sałatę, więc(...)łyżki oliwy 2 łyżki winnego octu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich sól i czarny pieprz do smaku Grzanki czosnkowe 1 ciabata 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy sól do smaku 4 łyżki parmezanu do posypania Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Odcedzony makaron przełóż do dużej miski. Dodaj

codojedzenia
Leniwe jaglane z suszonymi pomidorami i bazylią 271

Leniwe jaglane z kozim (lub krowim) twarogiem i aromatycznym sosem z suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Najlepsze prosto z wody, można je podać też następnego dnia np. przyrumienione na maśle. Czas przygotowania: Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 250 g twarogu koziego lub krowiego, 1 jajko, kilka łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki(...)sokiem z cytryny, solą i pieprzem.  Jedną szklankę kaszy zmiksować z jajkiem, mąką ziemniaczaną, 3 łyżkami mąki pszennej i przyprawami. Dodać pozostałą kaszę i twaróg rozgniecione widelcem, ewentualnie doprawić. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki pszennej. Deskę oprószyć mąką, uformować wałek, spłaszczyć dłonią, pokroić na mniejsze kawałki. Gotować partiami we wrzącej wodzie z dodatkiem soli

SzczyptaSmaQ
Mus jagodowy. 142

Winny temu jest enzym z grupy peptydaz, zawarty w tych owocach. Rozkłada on białko zawarte w żelatynie. Aby temu zapobiec , należy: sparzyć owoce wrzątkiem lub obgotować je, lub użyć wody, w której gotowana była wcześniej papryczka chili. Kapsaicyna zawarta w papryczce neutralizuje ten problematyczny enzym. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na krem śmietanowy z galaretką , gdzie w dokładny sposób(...)schłodzonej 380 g jagód świeżych lub mrożonych 1 łyżka soku z cytryny 70 g cukru pudru 1 op galaretki jagodowej Opcjonalnie zamiast żelatyny 14 g żelatyny w proszku 14g = 4,5 łyżeczek = 5 listków żelatyny (Opcjonalnie zamiast galaretki) Instructions Jagody (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej), sok z cytryny i cukier umieść w garnuszku. Podgrzej i zagotuj do rozpuszczenia się cukru, zdejmij

SmartBake.pl
Risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem 186

warzywnego 1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Pomidora sparz, obierz ze skórki. Pozbądź się pestek i soku, miąższ pokrój w drobną kostkę. Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw. Większe – pokrój na mniejsze kawałki(...)każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania (przed dodaniem ostatniej chochli), dodaj pomidory. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku i parmezan, wymieszaj. Następnie – schłodzone masło, ponownie wymieszaj. Podawaj odrazu – ciepłe risotto. Artykuł Risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem pochodzi z serwisu

Moja pasja smaku
Risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem 173

warzywnego 1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Pomidora sparz, obierz ze skórki. Pozbądź się pestek i soku, miąższ pokrój w drobną kostkę. Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw. Większe – pokrój na mniejsze kawałki(...)każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania (przed dodaniem ostatniej chochli), dodaj pomidory. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku i parmezan, wymieszaj. Następnie – schłodzone masło, ponownie wymieszaj. Podawaj odrazu – ciepłe risotto

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania