woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:717/1096)

Muffinki cytrynowo-makowe 241

kroimy w niewielką kostkę. W garnuszku łączymy sok z cytryny z cukrem pudrem i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorący syrop powoli wlewamy do żółtek, stale mieszając. Tak przygotowaną masę należy teraz podgrzać, ale nie zagotować. Możemy w tym celu naczynie umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą lub bezpośrednio na palniku. Ta druga metoda jest szybsza, jednak(...)szklanki) 2 jajka 2/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody oczyszczonej szczyptę soli 1 opakowanie cukru waniliowego 2/3 szklanki maku 3 łyżki soku z cytryny skórkę otartą z 2 cytryn W sporej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz mak i skórkę cytrynową. Jajka dokładnie roztrzepujemy i łączymy

Ratunku obiad
Piątek: Burrito ze słoika 164

kuminu 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 3 łyżki oleju Sól Sos 4 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka majonezu 1 mały ząbek czosnku 1 mała papryczka chilli Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Przekrój batata na płowy, wstaw do piekarnika. Piecz 30-35 minut aż ziemniak będzie miękki, co najlepiej sprawdzić nakłuwając go widelcem(...)fasolkę (wcześniej odsącz i przepłucz w zimnej wodzie) i smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj ryż i znowu smaż 2 minuty. Dopraw całość solą i pieprzem. Zdejm z patelni. Krok 5 Zrób sos: połącz jogurt z majonezem. Zetrzyj do nich ząbek czosnku, dodaj posiekaną papryczkę chili. Dopraw do smaku solą i cytryną. Krok 6 Poskładaj wszystkie składniki. Na dno słoika

Niedzielny kucharz
Korma z wieprzowiną (Pork Korma Curry) 211

cytryny lub limonki 200 g kefiru lub jogurtu 1/2 pęczka kolendry 4 łyżki pokrojonego na grube krążki szczypiorku 1 łyżka plasterków świeżej chili 1. Nasiona (kardamon, mak, gorczycę, pieprz, kmin) podprażyć na oleju kukurydzianym na niewielkim ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając. Dodać posiekany czosnek i imbir. Podsmażać dalej 3 minuty. Przestudzić, dodać kilka łyżek wody i zmiksować razem(...)mielonymi migdałami, do uzyskania gładkiej, niezbyt gęstej pasty (w razie potrzeby dodać więcej wody). 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w sporą kostkę. Na patelni rozgrzać ghee, wrzucić mięso i cebulę, podsmażać na dość dużym ogniu, aż podpiecze się z każdej strony. Zmniejszyć ogień, dodać pastę z przypraw, pokruszoną papryczkę chili, garam masala i rozprowadzić na mięsie, podsmażać 5 minut, mieszając

Kuchnia Prezydentowej
Grillowane dramstiki z warzywami i awokado dipem 184

łyżeczka tymianku 10 pimientos de padrón + 1 łyżka Awokado dip 1 duże awokado 1 czubata łyżka kremowego serka, np. łaciate 1 łyżka śmietany lub jogurtu 1 łyżka soku z cytryny kilka liści mięty pierzowej sól do smaku Wszystkie przyprawy, sól i oliwę umieść w misce. Dodaj umyte i osuszone pałki i dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie i marynuj mięso przynajmniej przez(...)bób obgotuj w lekko osolonej wodzie. W żaroodpornym naczyniu wymieszaj ziemniaki z czosnkiem, cukinią, oliwą, solą i tymiankiem. Piecz przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia dodaj obrany bób. Przygotuj dip. Przekrój awokado na pół. Usuń pestkę i wydrąż miąższ. Umieść w małym naczyniu. Dodaj serek, śmietanę, sól i sok z cytryny po czym zmiksuj na gładki dip. Jeśli

codojedzenia
Karp w szarym sosie 268

fareast-language:EN-US;} Szary sos – sos polski. Sos robiony na zasmażce z mąki i masła, rozrzedzony wywarem z ryby, z piernikiem, rodzynkami, migdałami, winem, octem, sokiem z cytryny… oraz z krwią z ryby.   Coraz częściej sos przygotowywany jest bez krwi, mój sos również jej nie ma. Nie dodałam również octu ale dodałam miód. Karp lub płaty z karpia(...)podgrzewać go nie mieszając), dodać 5 łyżek wody, zagotować. - Piernik włożyć do garnka, wlać 200 ml wywaru rozgotować, przetrzeć przez sito.   - Na patelni lekko zrumienić mąkę, dodać masło, dokładnie wymieszać i rozprowadzić wywarem, dodać wino, połączyć z resztą wywaru. Dodać przetarty piernik, karmel. Doprawić do smaku miodem i sokiem z cytryną. Następnie do sosu włożyć migdały i rodzynki. Rybę

królestwo garów
Sernik na zimno z kaszy jaglanej z musem z borówek 190

laska wanilii 1 cytryna 100 ml oleju kokosowego 4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu Spód: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego ¾ szklanki daktyli 3 łyżki oleju kokosowego Mus z borówek: 300 g borówek + garść do dekoracji 3 łyżki nasion chia 3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu * PRZYGOTOWANIE Spód Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i jeszcze ciepłe zmiksuj na purée(...)minut, aż będzie miękka. Odstaw pod przykryciem na kwadrans, a następnie przesyp do malaksera (pamiętaj, aby kasza jaglana była nadal bardzo ciepła). Wlej olej kokosowy, sok z cytryny i ksylitol. Zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Następnie przełóż na spód i wyrównaj szpatułką. Wstaw do lodówki na kilka godzin aż stężeje. Mus z borówek Borówki zmiksuj blenderem na purée. Przelej

Food Square
Obłędny bananowiec na biszkopcie 223

łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem jogurtowy: 800g naturalnego jogurtu pół szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 300 g śmietany 30% Dodatkowo: 5 bananów sok z cytryny 2 żółte galaretki Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę(...)pół litra gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do jogurtu dodajemy cukier, zimną ale jeszcze płynną żelatynę i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy łyżką. Masa będzie dość płynna, dlatego odstawiamy ją do lodówki na jakieś 30 min, żeby lekko stężała. Po tym czasie banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Połowę bananów wykładamy na spodni

e-PrzepisyKulinarne
Marynowana po włosku drobna biała fasolka 295

jasnego mięsa. Mnie wystarczył tost z chleba na zakwasie i jajko w koszulce – to naprawdę genialny smak! Fasolkę wyrzucamy z puszki na sito, dokładnie płuczemy pod chłodną bieżącą wodą, osączamy i przekładamy do miski. Wsypujemy posiekaną pietruszkę. Cebulę szalotkę obieramy i drobno kroimy. Kroimy w cienkie paski suszone pomidory. Jabłuszka kaparowe kroimy wzdłuż na połowy, a te – na cienkie plasterki(...)Pieprz marynowany rozgniatamy łyżką na mniejsze kawałki. Wszystko łączymy razem w misce. Szykujemy sos – w małym blenderze lub w misce, używając trzepaczki. Wrzucamy miód, ocet winny i sok z cytryny. Mieszamy do rozpuszczenia miodu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, suszoną bazylię i oregano. Stale mieszając zawartość miski wlewamy cienką strużką oliwę – jak do majonezu – i ubijamy do zemulgowania

Karo in the Kitchen
Pieczony łosoś na liściach młodego szpinaku 184

ząbki czosnku 1 łyżka masła sól 1 i 1/2 szklanki białego i dzikiego ryżu 1 łyżka oliwy z oliwek sól 1 małe opakowanie świeżych malin cukier garść borówek 1 cytryna świeża bazylia do dekoracji Sposób przygotowania: Łososia dokładnie myjemy, solimy, dodajemy świeżo mielony pieprz, czosnek przeciskamy przez praskę, posypujemy chilli i oregano, dodajemy drobno posiekaną świeżą miętę i polewamy oliwą(...)oliwek. Każdy kawałek osobno zawijamy w folię aluminiową, układamy w formie. Pieczemy ok. 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i solimy. Gotujemy ok. 20 minut. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Na koniec dodajemy świeżo mielony czarny pieprz, przeciśnięty

Kuchnia Pani Wiosny
Piątek: Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami 174

rosołu 500 ml wody Łyżeczka miodu Łyżeczka octu ryżowego Łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki : Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) Szklanka drobno pokrojonej marchwi Pół opakowania makaronu chińskiego lub linguini (jest tańszy) Papryczka chili Sok z limonki lub cytryny do smaku Sól(...)minut. Krok 2 Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj do niego umytego brokuła, podzielonego na różyczki. Odcedź i przelej zimną wodą, żeby makaron się nie posklejał. Krok 3 Warzywa umyj. Marchew obierz i pokrój w zapałkę lub obieraczką wytnij wstążki. Posiekaj cienko kapustę, pokrój chillii w cienkie krążki. Opcjonalnie dodaj też kapustkę

Niedzielny kucharz
Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami 171

rosołu 500 ml wody Łyżeczka miodu Łyżeczka octu ryżowego Łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki : Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) Szklanka drobno pokrojonej marchwi Pół opakowania makaronu chińskiego lub linguini (jest tańszy) Papryczka chili Sok z limonki lub cytryny do smaku Sól(...)minut. Krok 2 Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj do niego umytego brokuła, podzielonego na różyczki. Odcedź i przelej zimną wodą, żeby makaron się nie posklejał. Krok 3 Warzywa umyj. Marchew obierz i pokrój w zapałkę lub obieraczką wytnij wstążki. Posiekaj cienko kapustę, pokrój chillii w cienkie krążki. Opcjonalnie dodaj też kapustkę

Niedzielny kucharz
Rozmarynowy kurczak na kominie – pieczony w formie do babki 193

większe na połówki. Ziemniaki zalewamy wrzątkiem, wodę solimy i podgotowujemy kartofle około 20 minut. Odcedzamy, wrzucamy na dno formy. Cebulki obieramy i kroimy na połowy, zostawiając im dolne końce, tak żeby podczas pieczenia się nie porozpadały. Dodajemy je na dno formy, do ziemniaków. Wrzucamy łyżkę kaparów i całość równomiernie rozkładamy po dnie. Cytrynę parzymy, wycieramy do sucha i turlamy

Karo in the Kitchen
UDKA Z KURCZAKA PIECZONE Z MANDARYNKAMI I BIAŁYM WINEM 147

małych cebulek 4 ząbki czosnku 4 gałązki selera naciowego pół pokrojonej w plasterki cytryny 4 mandarynki szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina sól pieprz suszony estragon suszony tymianek suszona szałwia chlust oliwy z oliwek posiekana natka z pietruszki lub bazylia Kurczaka zawsze płuczę w zimnej wodzie i wycinam tłuste kawałki, żeby był apetyczny. Cebulki obieramy - możemy je piec w całości

Cytryna&Co.
Drożdżówki z twarogiem 201

łyżka ekstraktu (lub cukru) waniliowego 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny mąka do podsypywania stolnicy Nadzienie serowe:  50  dkg zmielonego białego sera 0,5 szkl. cukru pudru  1 opakowaniu cukru waniliowego 1 jajko Lukier: 1 szkl. cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem, cukrem waniliowym

Moje domowe kucharzenie
Miodowe Ciasto z marmoladą z pigwy 182

stopni. Studzimy. Składniki dodatkowe:  słoik marmolady z pigwy nasączenie: pół szklanki gorącej wody+ 2 łyzki kawy rozpuszczalnej+ łyżka cukru + kieliszek spirytusu 2 łyżki kawy sypanej + 2 łyżki kakao Masa: 3 szklanki mleka cukier waniliowy szklanka cukru 8 czubatych łyżek kaszy manny sok z 1 cytryny kostka masła Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy

Domowe ciasta

Proponowane wyszukiwania