woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:724/1096)

Sernik dla dorosłych. Porzeczkowo-ajerkoniakowy 222

blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Zmiksować z twarogiem, kremówką, cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, jajkami i likierem na gładką masę, tylko do połączenia składników. Masę przelać na spód. Piec w 140 st. C. przez 45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki zagotować, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łosoś po grecku (w warzywach) 235

Filety kroimy na preferowanej wielkości kawałki. Posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. 2. Por kroimy w drobne plastry, marchewki i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy wodą, dusimy aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy jeszcze

Szefowa kuchni
Sałatka z wędzonym łososiem 259

supermarketach 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka łagodnej musztardy Sól morska do smaku Pieprz kolorowy z młynka do smaku Sposób wykonania: Makaron wsypać na osolony wrzątek, ugotować do miękkości, odcedzić na sicie, przelać wodą, zostawić do osączenia. Paprykę, pomidora i cebule dymkę posiekać w drobna kosteczkę, łososia

Wanilia i Kardamon
Sałatka magdeburska 282

cienkie pory sól łyżeczka cukru 3 dojrzałe gruszki 2 łyżki soku z cytryny mała cebula 200 g kwaśnej śmietany biały pieprz pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie   Kapustę oczyściłem, poszatkowałem, włożyłem do miski i zalałem wrzącą wodą. Pozostawiłem we wrzątku przez 8 minut, następnie osączyłem na sicie. Pory oczyściłem, umyłem

R'n'G Kitchen
Dorsz w cieście bazyliowym z topinamburem pleśniowym 212

false false MicrosoftInternetExplorer4 Rybę porcjujemy ,oprószamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko mieszamy ze śmietaną   ,posiekaną bazylią i cebulą. Dodajemy mąkę (ciasto ma być gęste) ,do smaku doprawiamy solą. Rybę zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Topinambur obieramy ,gotujemy w osolonej wodzie. Następnie osączamy ,dodajemy starty ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Całość ubijamy na puree

R'n'G Kitchen
Kapuśniak 243

proszku 1 łyżeczka pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić. Kapustę umyć i drobno poszatkować.  Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić. W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę, dodać wywar mięsny lub sos po pieczeniu indyka (płynu ma być tak około

Kuchcik gotuje
Udka faszerowane szpinakiem, serem i orzechami 170

smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Puree ziemniaczane z chrzanem: ziemniaki (porcja na 2-3 osoby) łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 3 czubate łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zgniatamy ubijaczką lub praską do ziemniaków. Dodajemy masło, śmietanę, chrzan i koperek

Marder&Marder Manufacture
Tarta z rabarbarem 183

kostkę 100 g cukru pudru 2 żółtka starta skórka z 1 cytryny szczypta soli Krem budyniowy: 3 jajka 70 g cukru 375 ml mleka 30 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowe j Rabarbar: 3 łodyżki rabarbaru 2 łyżki cukru Syrop: 125 ml wody 75 g cukru Wykonanie: Do malaksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Sos borowikowo - ziołowy do mięsiwa z chrzcin 199

Następnie wszelkie uzyskane półprodukty lądują z powrotem w bulionie powstałym na bazie przecedzonej wody z moczenia grzybów. Teraz pozostaje tylko doprawić: odrobiną sosu sojowego, pieprzem oraz podsmażonym na maśle czosnkiem posiekanym wraz z cebulą. Sos zagęściłam odrobinę mąką i zabieliłam osoloną śmietaną. Na koniec wcisnęłam odrobinę cytryny by ożywić lekko smak. Dodanie zieleniny do sosu nadaje mu lekkości i odciąga

Kuchnia po mojemu
Torcik andrutowy z jagodami 161

puszystą masę. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i  sok z cytryny. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 5 minut aż masa się całkowicie zespoli. Wafle przekładać masą czekoladową naprzemiennie z dżemem, aż do ostatniego płata wafla. Przykryć deską i obciążyć dużym garnkiem napłnionym wodą. Tak obciązony torcik odstawić na minimum 1 godzinę.  Torcik obsypać przez sitko czekoladą

Gosia gotuje
Naleśniki ze sŁodkiM sosem brandy 213

Składniki: ciasto naleśnikowe : 1 kubek mąki 1 kubek gazowanej wody mineralnej 0,5 kubka mleka 3,2% 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1 duży kieliszek wiśniowej brandy (100ml) 1 kubek soku pomarańczowego 1 op kisielu cytrynowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając

Luźna Kuchnia
Racuchy drożdżowe z limonkami w syropie 200

niepowtarzalny smak i zapach. Jest lekko kwaskowy, ale daleko mu do kwaśności cytryny. Delikatny i jednocześnie intensywny aromat jest niepowtarzalny. Warto pokusić się, aby spróbować - polecam :)Ja dzisiaj przygotowałam drożdżowe racuszki, które polałam syropem limonkowym. Było pysznie i aromatycznie :)Składniki:5 dkg drożdży,3/4 szklanki wody,1 szklanka mleka,ok. 2 szklanki mąki pszennej,3 jajka,2 łyżki cukru,szczypta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki gryczane z musem mango - banan 242

zmiksować jak najdokładniej. W przypadku, gdy ciasto jest za gęste dolać wody. Dodać odrobinę kurkumy. Na ceramicznej patelni można smażyć bez użycia tłuszczu, ja tylko do pierwszego użyłam masła klarowanego, następne smażyłam już bez. Mus mango - banan: 2 mango banankilka kropel soku z cytryny Podane składniki miksujemy na gładką masę

chwile dla mnie
karnibahar kizartmasi -kalafior panierowany,turecka przystawka meze... 243

Składniki: kalafior 1 większy, sok z cytryny 2 łyżki, sól morska 2 łyżeczki, jajka 4 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 2 szklanki, olej do smażenia - ile potrzeba podzielić kalafior na różyczki i dobrze opłukać zagotować osoloną wodę z sokiem cytrynowym i gotować w niej kalafior przez 8-10 minut (bez przykrycia), na :al dente" - nie może być

W Mojej Kuchni Lubię
Grzybowa mini lasagne. 171

smaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty. Makaron włoski lasagne. Płaty makaronu wkładać do osolonej i gotującej się wody, po kilka sztuk ( uważać żeby się nie sklejały ). Gotować 4 – 5 minut i wykładać

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania