gram szalotek, 1/2 litra cydru, 3 buraków, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, garści świeżego tymianku, 3 łyżek suszonego majeranku, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 liści laurowych, 4 łyżek octu jabłkowego, 50 ml czystej wódki, 20 gram masła, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Polecam(...)dłuższy. Ugotowane buraki wyjąłem z wody i kiedy jeszcze były gorące odciąłem im końcówki i rękoma ściągnąłem z nich skórkę - co jest dziecinnie łatwe - skórka z gorących ugotowanych buraków sama odchodzi. Następnie pokroiłem je w kostkę o boku około 1,5 gm i przełożyłem do misy. Do buraków dodałem wyciśnięty sok z jednej cytryny, świeżo zmielony czarny pieprz i jedną
Wyprawy kulinarneZnacie cukierki Schoko Bons?;) Pycha są.A może dołożyć je do tortu? No PEWNIE!:)Zapraszam Was na mój drugi w życiu, samodzielnie przygotowany tort.Przygotowanie nie
Czerwona Porzeczkasól 1/4 łyżeczki pieprzu 1 cytryna lub ocet do serwowania 1 łyżka żelatyny na 1 szklankę wywaru 4 łyżki groszku konserwowego 1 jajko ugotowane na twardo natka pietruszki Kurczaka gotujemy z warzywami, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim do miękkości. Wywar solimy do smaku oraz dodajemy pieprz. Ilość soli jaką dodajemy zależy od ilości wody użytej do wywaru. Gotowy wywar studzimy(...)marchewki, następnie plasterek jajka oraz odrobinę groszku. Całość zalewamy wywarem uprzednio wymieszanym z żelatyną. Na jedną szklankę wywaru dodajemy 1 łyżkę żelatyny. Gotowe galaretki chłodzimy w lodówce. Serwujemy z cytryną bądź octem. Galaretka z kurczaka Smacznego! Galaretka z kurczaka Pamiętajmy aby żelatynę rozpuścić w gorącym wywarze. Jako foremek możemy użyć plastikowych lub szklanych kubków bądź szklanek, filiżanek do kawy
mecookswody (zależy jakiej wielkości macie garnek) mięso - u mnie około 500g żeberek, możecie dać wołowionę i wieprzowinę - potrzebujemy garnek aromatycznego wywaru 5 średniej wielkości buraków 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 5 ziemniaków 1/2 główki małej kapusty 3 ząbki czosnku natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru 2 łyżki octu albo soku z cytryny sól(...)litewskim sklepie, kiedyś robiłam sama. Jeśli będziecie zainteresowani podam wam przepis. kwaśna śmietana chleb - ciemny Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania wywaru, mięso wkładamy do garnka z zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Pamiętamy, aby odszumować wywar w trakcie gotowania. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z garnka i kroimy
Ale Pyszka!skórkę, mąkę ziemniaczaną, zmielić, spróbować, w razie konieczności dodać więcej soku z cytryny, sernik ma być lekko kwaśny. Dodać jajka, zmielić. Piekarnik nagrzać do 160 st. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej: Szczelną formę dokładnie owinąć z zewnątrz dużym arkuszem folii aluminiowej, tak aby nie wlała się woda do sernika. Do formy wlać masę serową. Formę z masą wstawić(...)wody Do garnuszka wsypać 220 gr cukru, dolać wody. Gotować do momentu aż temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki syropu wlana do lodowatej wody będzie plastyczna, będzie się dała formować w palcach ( tu macie filmik ). W międzyczasie ubić białka na sztywno pod koniec ubijania łyżeczka po łyżeczce stopniowo dodawać cukier. Jak syrop osiągnie temp. soft ball
moj przepis naPrzepis wymyśliłam na potrzeby zamówienia. Spód jest na bazie nerkowców, migdałów i daktyli. Masę serową skomponowałam z twarogiem bez laktozy i kaszą jaglaną, z dodatkiem kwaskowatego limoncello, skórki z cytryny, wanilii. Aby nadać aromat dolnej warstwie użyłam daktyli moczonych w wódce, kawy, migdałów i nerkowców. Z informacji zwrotnej od klientki wiem, że sernik spełnił oczekiwania i smakował wszystkim. Więc(...)łyżeczka wiórków kokosowych 8-9 daktyli namoczonych w wodzie z 20 ml wódki masa serowa 1 kg twarogu półtłustego bez laktozy 300 g ugotowanej kaszy jaglanej 4 łyżki cukru kokosowego 4 łyżki miodu 3 małe jajka (dodałam ekologiczne) ziarenka z 1/2 laski wanilii 20 ml limoncello skórka otarta z 1/3 cytryny kilka kropel likieru pomarańczowego (można dodać małą ilość soku
Raj dla Podniebieniaherbatników, 4 duże banany, sok z cytryny, kajmak (510 g). Masa budyniowa: 200 g masła w temperaturze pokojowej (nie margaryny!), szczypta soli, opakowanie budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 3 łyżki cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej. Masa śmietanowa: 500 g śmietany 30%, cukier puder, 2 łyżki żelatyny (rozpuszczona w 100 ml gorącej wody). Przygotowanie: Budyń wraz z cukrem i mąką ziemniaczaną(...)miksuję na najmniejszych obrotach do momentu dokładnego połączenia się masy. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, mieszam z zimną (ale jeszcze płynną) żelatyną. Banany kroję w plastry, skrapiam sokiem z cytryny. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwy ciasta: 1/3 herbatników, 1/2 bananów, masa budyniowa, 1/3 herbatników, kajmak, pozostałe herbatniki i banany, śmietana. Chłodzę w lodówce przez minimum 12 godzin, aby herbatniki
JejKuchniadać ciut mniej) sok z połowy cytryny Dodatkowo: cynamon i kakao do posypania Masło roztapiamy na małym ogniu. Ciasteczka kruszymy na piasek. Dodajemy przestudzone masło, cukier oraz imbir i cynamon, dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą ciasteczkową wylepiamy dno i boki tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy(...)się roztapiać, zdejmujemy rondelek z palnika. Mieszamy aż do całkowitego połączenia. Następnie do czekolady dodajemy roztopioną żelatynę. Do misy miksera wkładamy twaróg, mascarpone, płynny miód oraz sok z połowy cytryny. Miksujemy tylko do połączenia. Następnie cienkim strumieniem wlewamy masę czekoladową i jeszcze chwilę wszystko razem miksujemy. Resztę schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno. Łączymy z masą twarogową, delikatnie mieszając. Masę wylewamy
Smaki Na Talerzuoliwek sól morska pieprz kurkuma słodka papryka w proszku cytryna Składniki pozwalają na wykonanie 4 dużych porcji obiadowych. Przygotowanie. 1. Owoce morza: Zamrożone owoce morza przełożyć do dużego sita. Przelać wrzątkiem, posolić i pozostawić na odcieknięcia. Po 10 minutach operację powtórzyć. Pozwoli to na rozmrożenie owoców morza i usunięcie nadmiaru wody. Smażyć przez max. 5 minut w głębokiej patelni(...)masła. Przełożyć do osobnego naczynia. Pozostałego wywaru nie wylewać, posłuży jako baza do duszenia pora i czosnku. 2. Warzywa: Por i paprykę dobrze umyć pod bieżącą wodą i pokroić. Czosnek i czarne oliwki pokroić na małe plasterki. Pomidory zmiksować blenderem. 3. Paella: Do pozostałego w patelni wywaru dodać por i czosnek. Następnie paprykę i czarne oliwki. Kiedy tylko warzywa wchłoną
Pij soki wyciskanemąki tortowej, słoiczek konfitury z czarnej porzeczki, 1 cytryna. Kolejność: Ubijamy mikserem w dużej misce jajka, żółtka i cukier aż powstanie tak gęsta masa, którą będzie można "kłaść" lejące się wolno warstwy na sobie. Przesiewamy stopniowo mąkę do masy, wciąż używając miksera. W tym czasie na rondlu z gotującą się wodą wstawiamy miskę/naczynie, w którym należy rozpuścić czekoladę(...)piekarnika. Przykrywamy ściereczką na czas studzenia. Kiedy ciasto ostygnie, wyciągamy z formy, a jego boki odkrawamy. Wierzch ciasta smarujemy konfiturą, tarką do owoców czy sera ścieramy skórkę z cytryny. I cóż to, takie ciastko?! A no takie proste ciasto, nie wiem, niektórzy pytają się "czy to brałni?" A kto go tam wie, jak to się nazywa albo
Right Behind The Kitchenczosnku rozdrobnione1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku1/4 łyżeczki cayenneok. 60 g posiekanej natki kolendry lub pietruszki (lub obu)120 ml oliwysól, pieprzopcjonalnie: skórka z 1/2 kiszonej cytryny, posiekanapatyczki lub szpadki do szaszłykówPrzygotowanie:Przygotuj sos charmoula mieszając w miseczce wszystkie składniki. Mięso pokrój w dużą kostkę. Umieść sos charmoula i cebulę w blenderze i zmiksuj na pastę(...)Namocz patyczki w wodzie, aby nie spaliły się w czasie grillowania. Przed grillowaniem doprowadź mięso do temperatury pokojowej. Nabij mięso na szpadki, nie za ciasno. Posmaruj szaszłyki oliwą, posyp solą i pieprzem. Szaszłyki grilluj z obu stron, aż dobrze się przyrumienią. Szaszłyki możesz przygotować również w piekarniku, opiekając pod górną grzałką.Podawaj z cząstkami cytryny. Do szaszłyków będzie pasował
Chilli Czosnek i Oliwasię owoce i dotyczyły liczby bakterii grupy coli tj. bakterii, które zawsze występują w ściekach i odchodach, więc stanowią wskaźnik na ile zanieczyszczone mikrobiologicznie jest dane środowisko. Pobrana została woda: przed uruchomieniem urządzenia: liczba bakterii grupy coli (lb) = 10 (3-56) [NPL/100 ml] , po 3 minutach działania: lb < 10 [NPL/100 ml] i po wyłączeniu, po 5 minutach działaniach(...)możliwość ozonowania owoców cytrusowych (cytryn, limonek, pomarańczy). Często bowiem korzystam ze skórek owoców cytrusowych w swojej kuchni (w skórkach jest mnóstwo naturalnych aromatów) i nie muszę się już męczyć z szorowaniem i parzeniem. Warzywa i owoce, które chce oczyścić urządzeniem wstępnie opłukuję (aby usunąć piach lub kurz) i dopiero wtedy wkładam do miski z wodą. Wodę po ozonowaniu wykorzystuję
Moja Delicjacytryny, 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego, 1 płaska łyżeczka żelatyny, ponadto: płatki czekoladowe, czereśnie koktajlowe w syropie np. zielone, świeże listki mięty. Przygotowanie: Wafelki Lusette kroimy w drobną kosteczkę. Przygotowujemy 10 szt. silikonowych foremek do babeczek . Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę dzielimy na kosteczki i wkładamy do suchej, metalowej miseczki. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy(...)bardzo cienko rozsmarowujemy, po schłodzeniu odklejamy i dzielimy na małe płatki czekoladowe, które dodamy do ozdobienia babeczek. W tym czasie przygotowujemy pana cottę . Żelatynę mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do spęcznienie. Mleko i śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy ciągle mieszając. Dodajemy żelatynę, rozkruszoną chałwę i całość miksujemy za pomocą blendera, do rozpuszczenia się wszystkich składników, nie zagotowujemy
Moniki Smakołykiząbki czosnku 150 ml białego wina 100 ml wrzątku płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków pieprz ziołowy i sól pęczek natki pietruszki łyżka tartego żółtego sera łyżka oleju plasterki cytryny do podania. Wykonanie: Kurczaka umyć. Każdy filet podzielić na 3 lub 4 części w zależności od jego wielkości. Oprószyć go cynamonem, goździkami i solą. W dużym rondlu (u mnie(...)rondla dodać wino, wodę. Zagotować. Następnie dodać pomidory, łyżkę koncentratu, połowę posiekanej natki pietruszki, szczyptę pieprzu i w razie potrzeby soli. Sos gotować na niewielkim ogniu przez 40 minut, co jakiś czas mieszając. Dołożyć mięso i dusić jeszcze kilka minut. Gotowe danie posypać resztą natki pietruszki, startym serem, a także ozdobić plasterkami cytryny. Smacznego Chicken Kapama
Poezja Smaków - blog kulinarnyczosnek ponownie stawiamy na średnim gazie, dodajemy skórkę otartą z ¹⁄₂ cytryny, oregano oraz pulpę pomidorową. Całość doprawiamy solą, pieprzem i miodem lub cukrem. Gotujemy na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką przez około 10-15 minut. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty możemy dolać niewielką ilość gorącej wody. Lekko zredukowany sos przelewamy do naczynia do zapiekania i rozprowadzamy(...)posmażamy cały czas meszając przez około 1 minutę. Dodajemy szpinak i smażymy na dużej mocy palnika aż zmięknie i zmniejszy objętość. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą z ¹⁄₂ cytryny. Szpinak wykładamy łyżką pomiędzy upieczone roladki. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia
cool and minty