Składniki : 2 kg dojrzałej dyni 2 pomarańcze sok wyciśnięty z 2 cytryn 4 czubate łyżki otartej skórki z pomarańcza 1 łyżeczka mielonego imbiru cukier do smaku ( może być trzcinowy lub brązowy ) Sposób wykonania : D ynię obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ zważ tak, aby było 2 kg, pokrój w drobną kostkę. Pomarańcze dokładnie umyj szczoteczką , a następnie sparz wrzątkiem(...)grubym dnem, wlej 4-5 łyżek wody. Rondel postaw na ogniu i duś pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu zamieszaj drewnianą łyżką. Gdy dynia zmięknie, rozgotuje się na jednolitą masę , odstaw rondel z ognia. Otrzymany mus przetrzyj przez gęste sitko ( do przecierania możesz użyć drewnianej pałki ), dodaj sok z cytryny, imbir, skórkę z pomarańcza oraz cukier. Cukru
Przepisy i porady kulinarnepół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 puszka tuńczyka Princes w sosie własnym 2 smaczliwki (awokado) 500 ml jogurtu naturalnego 1 ogórek gruntowy pół małego pęczka koperku sok z połowy cytryny garść dzikich szparagów 2 rzodkiewki do ozdoby 100 ml soku z kiszonych buraczków 1 płaska łyżeczka agaru pół szklanki zimnego oleju do przygotowania "kawioru" pieprz sól Wykonanie(...)oleju i przepłukujemy zimną wodą na gęstym sicie. Dzikie szparagi blanszujemy, rzodkiewki kroimy na plasterki, można też użyć foremek do wykrawania wzorów. Tuńczyka odsączamy. Smaczliwki i ogórek obieramy ze skórki i kroimy na kawałki (można zostawić pojedyncze plasterki do ozdoby). Umieszczamy w blenderze razem z jogurtem, koperkiem i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę i doprawiamy solą i pieprzem
Quinoa Raz!formą aluminiową bardzo dokładnie (aby nie było szansy dostania się wody w kontakt z blachą podczas kąpieli wodnej) Taki spód wstawiamy do lodówki aby zastygł na czas robienia masy serowej. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu na sernik 3 całe jajka 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 500 g puree(...)mniejsza od formy, do której potem to wstawiamy. Musi ona swobodnie stać, nie kołysać się na boki i nie przewracać) Wstawiamy obydwie blachy do piekarnika i do dolnej wlewamy wodę (ile się da) Od razu przekręcamy piekarnik na 150 stopni i pieczemy w ten sposób przez 1 godzinę i 30 minut. Jak zauważymy, że woda cała wyparowała z dolnej blachy
Jedzeniomaniakilka pieczarek zielona fasolka szparagowa skórka otarta z cytryny sos rybny do smaku kasza jaglana pasta miso Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć mniejszego naczynia. Do garnka wkładamy mięso, np. korpus z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z powierzchni(...)garnka z zupą. Na talerz wyjmujemy mięso, na którym gotowaliśmy wywar. Ja oddzielam od niego mięso i dodaję do zupy. Przed końcem gotowania do zupy dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz ewentualnie zieleninę (u mnie kilka listków świeżej mięty). Po nałożeniu do miseczek zupę doprawiamy pasta miso. Podajemy posypaną pekińską kapustą i sezamem. Smacznego
Taste Of My Daymiodu 1 łyżka kakao 1 łyżka mielonej kawy 1 łyżeczka sody szczypta soli krem: 330 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny warstwa śliwkowa: ok 500 g śliwek galaretka wiśniowa polewa: 1 jajko 100 g masła 3 łyżeczki cukru 3 łyżki kakao Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Margarynę(...)ćwiartki. W garnku zagotować 3/4 szkl wody, wrzucić śliwki, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Kiedy masa zacznie tężeć rozłożyć śliwki na pierwszym placku. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Krem: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny, delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. Krem rozsmarować na warstwie
6nieboszklanki domowego bulionu warzywnego, podgrzanego 1 opakowanie Złotych Paluszków Rybnych FRoSTA 100 g szpinaku baby po 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, koperku oraz natki pietruszki sok z 1/2 cytryny ewentualnie sól do smaku garść pestek dyni Przygotowanie pilawu: Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę i smaż 5-8 minut, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i przyprawy(...)razie potrzeby możesz dodać nieco więcej bulionu lub wody. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni C i piecz paluszki rybne przez 12 minut, aż staną się złote i chrupiące. Do pilawu dodaj szpinak, wymieszaj i zostaw pod przykryciem na kilka chwil, aż szpinak zwiędnie. Dodaj posiekane zioła, sok z cytryny oraz pestki dyni. Wymieszaj, spróbuj i w razie
Chilli Czosnek i Oliwawypróbować ją po prostu zamrozić, uzyskamy wówczas wspaniały torcik lodowy. Składniki na bezę: 6 białek 300 g drobnego cukru szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ponadto: 300 g truskawek 60 g borówek listki melisy/mięty Przygotowanie(...)białek (przebite białka wyglądają jak zważone i zaczynają podchodzić wodą). Do piany ubitej do tzw. miękkich wierzchołków, dodajemy porcjami cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Każdą, kolejną łyżkę cukru dodajemy dopiero po całkowitym rozpuszczeniu poprzedniej. Gotowa ubita piana jest sztywna, gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. ¾ masy bezowej wykładamy na papier do pieczenia
Kierunekuchniałyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka sól, pieprz cukier (1-2 łyżeczki) + do podania (opcjonalnie): jajko na twardo 1. Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy do miękkości i odsączamy. Mięso i grzyby zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy(...)zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków, sok z cytryny, koperek i śmietankę wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, cukrem i pieprzem i przekładamy do miseczek. Podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego
My Culinary Artsłodkie jabłko sok z połówki cytryny 1 płat śledzia z oleju sól, pieprz, cukier 1 żółtko Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o wymiarach ok. 7x7 cm. Z połowy powstałych kwadratów wyciąć tzw. okienko, czyli mniejszy kwadrat o wymiarach ok 4x4 cm. Brzegi połowy kwadratów bez okienka posmarować żółtkiem rozmieszanym z wodą i na takie kwadraty przyłożyć kwadraty(...)najprościej jest je zjeść zaraz po upieczeniu). Buraczka należy upiec w piekarniku do miękkości, następnie razem z jabłkiem zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać serek, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Masę wkładamy w okienka ciastek. Śledzia kroimy na nieduże paski i nakładamy na sam wierzch masy. Jeżeli ciastka nie będą od razu podawane, to dobrze
Jadło i czytadłogarnku 2 szklanki wody, wsyp do niej ryż, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu 15 minut. Wyłącz ogień i trzymaj ryż pod przykryciem jeszcze 5 minut. Odkryj i przemieszaj. Krok 3 Bardzo ważnym składnikiem ryżu po azjatycku jest sos słodko kwaśny. Skład jest następujący: 4 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny 2 łyżki cukru najlepiej brązowego(...)ryż po marokańsku Potrzebne składniki: 1 szklanka ryżu bialego lub jaśminowego 1 szalotka 1 łyżka masła 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki tymianku Krok 1 Przepłucz ryż pod strumieniem zimnej wody. Posiekaj drobno szalotkę. Krok 2 Rozgrzej w rondlu łyżkę masła. Gdy się roztopi dodaj szalotkę. Smaż mieszając przez 2-3 minuty. Dodaj ryż, mieszamy przez kolejną minutę, po czym dodajemy
Niedzielny kucharzsię zassać i galaretkę, tak samo jak tapiokę w buble tea ;) Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż w przepisie na opakowaniu, bo tylko w 300ml świeżo zagotowanej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Po zastygnięciu będzie bardziej sztywna i bardziej skondensowana w smaku, jak żelki. Chłodzimy. Galaretkę do stężenia wlewamy w plastikowy płaski pojemnik. Po stężeniu galaretkę kroimy w bardzo drobną(...)mieszanki ani kropli i ani kawałka świeżego soku czy owocu cytryny, bo serek się zwarzy! SKŁADNIKI 1 opakowanie (140g) serka waniliowego Danio 300ml gazowanego napoju cytrynowego typu Sprite, 7up 100ml dobrej białej wódki szklanka kostek lodu 0,5 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego 1 opakowanie galaretki cytrynowej + 300ml wody
Karo in the Kitchenkajmakiem, bananami i kremem śmietankowym. Niebo w ustach! Składniki: ok 300g herbatników (ok 50 sztuk) ok 150g krakersów (ok 20 sztuk) 3 banany 2 łyżki soku z cytryny 1 puszka masy krówkowej (kajmaku) ok 450g Krem budyniowy: 1 litr mleka 2 żółtka pół szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka miękkiego masła(...)wykładamy 1/4 masy budyniowej *** *** Na masie układamy plasterki bananów i smarujemy je sokiem z cytryny *** *** Banany przykrywamy kolejną częścią masy budyniowej – 1/4 *** *** Na masie układamy słone krakersy *** *** Na krakersach rozsmarowujemy kajmak (zamkniętą puszkę z kajmakiem możemy uprzednio włożyć na kilka minut do gorącej wody, aby lepiej się rozsmarowywał) *** *** Kajmak zakrywamy warstwą herbatników *** *** Na herbatniki wykładamy pozostały krem budyniowy *** *** Wykładamy
Blog z Apetytempiątek postawiliśmy na rybę ;> Składniki: - morszczuk atlantycki, - 5 łyżek mąki, - wody, - jajko, - papryka słodka, - suszone pomidory, - sól, - pieprz. Składniki na surówkę: - pół główki młodej kapusty, - marchew, - cebula, - 3 łyżki majonezu, - 3 łyżki jogurtu naturalnego, - 2 łyżeczki cukru, - sok z cytryny, - sól, - pieprz. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w głębokim talerzu. Rybę obtaczamy w soli i pieprzu, następnie
Przepisy Mikołajagarść rodzynek lub żurawiny, - mała cebula, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki oleju, - łyżka soku z cytryny, - sól, pieprz, - kmin rzymski, - chilli, - natka pietruszki, - świeża mięta. Wykonanie : Kuskus posolić i razem z żurawiną lub rodzynkami zalać w naczyniu wrzątkiem ( centymetr powyżej poziomu kaszy ). Jak wchłonie wodę rozdrobnić widelcem. Paprykę przekroić wzdłuż, oczyścić i opłukać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju dodając
Przepisy Mikołajabezzapachowego oleju najlepiej tłoczonego na zimno!, ząbek lub dwa czosnku, sól, odrobina soku z cytryny. Wszystko razem wrzucamy do naczynia o blendujemy pulsacyjne. Czas wykonania: 3 minuty:) enjoy! Moje wariacje: 1. Wersja wege: zamiast jajek można dodać adekwatną ilość roślinnego mleka lub aquafaba (woda z cieciorki) 2. Majonez: to samo, tylko zamiast czosnku ja dodaję łyżeczkę musztardy lub łyżeczkę
Cytryna&Co.