kwaśniej śmietany 18% 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki ostrej papryki jeżeli nie chcecie ostrości można zastąpić słodką 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Instructions Kiełbasę pokroić w półplasterki, przesmażyć na rumiano w garnku, w którym będzie się gotowała zupa. Cebulę i czosnek posiekać, marchewk zetrzeć na tarce, seler pokroić(...)plasterki. Do garnka dodać czosnek, chwilę przesmażyć i dodać pieczarki, smażyć aż z pieczarek wyparuje woda i zaczną się rumienić. Dodać ok 1/2 łyżeczki soli. Jarmuż pozbawić twardych łodyżek, posiekać, dodać do garnka i chwilę przesmażyć. Przełożyć też kiełbasę. Zupę zalać 2 litrami wody. Gotować ok 15 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować aż zmiękną. Śmietanę
Cooking for EmilyDzisiaj zapraszam na libańskie pierożki z drożdżowego ciasta z nadzieniem z jagnięciny. Z podanych składników wychodzi 12 pierożków, którymi spokojnie najedzą się trzy osoby (ja zjadłam
My Culinary Artminut Potrzebujesz: 200g makaronu (u mnie był to makaron z kakao) 150g tofu 50g suchej kaszy jaglanej 200-250ml mleka roślinnego (np. kokosowe) sok z 1-2 cytryn (w zależności od ilości soku i jego mocy) 2 łyżeczki wanilii 50g, do smaku, ulubionego słodziwa (erytrol, cukier... co chcesz) szczypta soli Na sos malinowy: 200g mrożonych malin 1 łyżka słodziwa(...)Postaw garnek z osoloną wodą na gazie i po zagotowaniu gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. 4 W małym garnuszku umieść maliny i cukier lub jego odpowiednik. Gotuj do momentu rozpadnięcia się malin. 5 Gdy kasza jest już ugotowana, przełóż ją do malaksera i zmiksuj wszystko na gładko. Spróbuj i dosmacz sokiem z cytryny lub słodziwem. 6 Makaron odcedź, przełóż
Blendmanłyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 10-12 czekoladowych ciasteczek z kremem Lukier śmietankowy 150 serka bieluch lub innego serka kanapkowego 3 łyżki cukru pudru Diamant 1 łyżka soku z cytryny kilka ciasteczek do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki rozdrabniamy na drobny piasek i łączymy z cukrem oraz roztopionym masłem. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Masę wykładamy na dno tortownicy, lekko ubijamy(...)której będzie piekł się sernik wstawiamy blaszkę z wodą. Sernik pieczony w kąpieli parowej będzie delikatniejszy i bardziej kremowy. Sernik pieczemy ok 1h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik do wystudzenia. Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na 10-12h. Serek łączymy z cukrem i sokiem z cytryny. Powstałą masę rozsmarowujemy na serniku. Ciasteczka kroimy na połówki
DefinicjaSmakumasła szczypta soli Dodatkowo - jajko do posmarowania, marmolada truskawkowa, cukier puder i cytryna do zrobienia lukru, płatki migdałowe do posypania. Przygotowanie: Drożdże wymieszać z mlekiem, łyżeczką cukru i łyżką mąki w sporej misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (np. na garnek z bardzo ciepłą wodą) aż rozczyn się spieni i znacznie zwiększy swoją objętość. Do dużej miski wsypać(...)stopni przez ok 15 minut. Kiedy pączki lekko przestygną trzeba je posmarować lukrem i posypać płatkami migdałów. Ja robię lukier z cukru pudru, soku i skórki otartej z cytryny. 4 łyżki cukru pudru mieszam ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny - tyle soku, aby lukier był gładki i gęsty. Zbyt rzadki wsiąknie nam w pączki
Kulinarne InspiracjeStało nie nieuniknione. Oto ostatni dzień wakacji. Jak Wam mija? Mój od samego rana bardzo pracowicie, choć panujący upał raczej zachęca do odpoczynku nad woda. wodę niestety mam tylko w wannie, a i tak na leniuchowanie nie mam czasu. Udało mi się za to wykraść małą chwile by przygotować coś słodkiego. Takie małe co nie co na koniec wakacji(...)nektarynki 50 g białej czekolady - pokruszonej 50 g płatków migdałowych 50 g ciasteczek amaretti - pokruszonych 15 g brązowego cukru - opcjonalnie 2 łyżki Amaretto 1 żółtko starta skórka z cytryny wykonanie: Nektarynki myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy z nich pestki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem lub wyłożonego papierem do pieczenia. (przecięta stroną do góry) Żółtko łączymy z cukrem
Przysmaki Karolkilistków żelatyny lub 6 łyżeczek żelatyny w proszku Krem truskawkowy 300 ml śmietanki, u mnie 39% 200 ml truskawkowej galaretki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Rozpuść masło z połamaną na kawałki czekoladą i kawą, najlepiej w kąpieli wodnej. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią Dodaj czekoladą mieszankę i zmiksuj raz. Wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami(...)galaretkę. Namocz żelatynę w zimnej wodzie (20 minut). Zasyp truskawki cukrem i zagotuj. Zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sito. Podgrzej jeszcze raz i dodaj odciśniętą żelatynę. Zamieszaj i wylej na foremkę o wielkości 15 cm x 20 cm. Zachowaj 200 ml galaretki do śmietany. Ubij śmietanę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dodaj schłodzoną galaretkę i lekko wymieszaj
codojedzeniazimnej wody i odcedzić. Z grapefruita wykroić fileciki, a rzodkiewki w plasterki. Na talerzu ułożyć umyte liście sałaty, fileciki grapefruita, plasterki rzodkiewek i strączki groszku. Do miseczki wlać ocet, wodę wsypać cukier i rozpuścić. Dodać oliwkę, wymieszać dodać biały pieprz i bazylię. Sosem polać sałatkę i posypać uprażonym sezamem. Rada. Groszek śnieżny można zastąpić bardzo młodym groszkiem cukrowym. Sałatka Alicji(...)ułożyć na sałacie. Dodać pokrojone truskawki polane sokiem z cytryny. Każdą porcję sałatki polać sosem i posypać skórką cytrynową. Sałatka karaibska. Składniki. 1 papaja 1 granat 1 mango 1 karambola 3 plastry pitai 3 kiwi 3 brzoskwinie 20 dag truskawek Wykonanie. Brzoskwinie zanurzyć na chwilę we wrzącej wodzie i następnie ostrym nożem ściągnąć skórkę. Pokroić na cząstki. Dojrzałą
Kulinarny karnet Christopheracytryny szczypta soli i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na jajka faszerowane awokado: Jajka ugotować na twardo. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak ugotować idealne jajka na twardo, by były smaczne i z odpowiednio ściętym żółtkiem to koniecznie przeczytaj nasz wpis: Jak ugotować jajka na twardo, by były idealne? Pamiętaj, by wkładać je do zimnej wody(...)jajka w wodzie na parę minut. Po tym czasie obrać je ze skorupek. Kolejno każde jajko przekroić na pół. Z każdego z nich, wyciągnąć ostrożnie ze środka żółtko. Białka odłożyć na talerzyk. Żółtka wrzucić do miseczki, dodać majonez i za pomocą łyżki lub widelca dokładnie rozetrzeć na jednolitą masę. Kolejno dodać połówkę dojrzałego miąższu awokado, sok z cytryny (nie więcej
Kulinarne Przebojeciepłe przystawki ( meze ): pita - mały okrągły placek wypiekany z mąki, wody i drożdży, podawany do różnego rodzaju past i dipów, a także do zawijania gyrosu tzatziki - dip z jogurtu greckiego z czosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą fava - pasta z żółtego grochu ze smażoną cebulką, oliwą i cytryną, szczególnie popularna na wyspie Santorini dolmades - ryż z mięsem jagnięcym zawijany w liście(...)ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie, a następnie ścinane na małe kawałki. Moim zdaniem kuchnia grecka, a szczególnie kreteńska nie mają sobie równych. Wysoka jakość i świeżość produktów
W kuchni Katiebulionu garść rukoli1/3 czerwonej papryki łyżka oliwy z oliwek, u mnie z chili Gotuję kaszę gryczaną. Filet z pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny z każdej strony. Następnie zawijam każdy kawałek w rulon i ponownie każdy rulon zawijam w plaster szynki parmeńskiej. Takie roladki układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika nagrzanego(...)gryczaną. Dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość kilka minut. W tym czasie myjemy i osuszamy rukolę, kroimy w kostkę paprykę. Na talerzu układamy kilka łyżek kaszy gryczanej z dodatkami, przekrojone na pół roladki z pstrąga i szynki parmeńskiej oraz rukolę z papryką. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy posiekanymi orzechami, ewentualnie doprawiamy świeżo
Mango Papajadziała w czasie upałów tak kojąco, jak zmrożony koktaj owocowy :) Wystarczy wrzucić do blendera ulubione owoce (wcześniej zamrożone) dodać odrobinę ulubionego soku lub wody i można cieszyć się cudownie orzeźwiającym owocowym napojem o dość gęstej strukturze - przez wielu nazywanym slushy. Slushy to bardzo zimny, gęsty napój, który swoją konsystencją przypomina topniejący śnieg :) Jest niesamowicie orzeźwiający i co najważniejsze pyszny(...)cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Arbuza pokroić na mniejsze kawałki, pozbyć się pestek i zamrozić. Arbuz powinien być zamrożony " na kamień". Najlepiej włożyć go do zamrażarki na całą noc. Spokojnie owoc może leżeć tam dłużej i czekać na odpowiedni dzień :) 2. Zmrożonego arbuza umieścić w misie blendera, dodać sok z cyrtyny i ulubiony sok lub wodę. 3. Zmiksować do uzyskania gładkiej
DefinicjaSmakułyżeczki mielonej czarnuszki,¼ łyżeczki kurkumy,Salsa½ papai,15 małych korniszonów,1 średnia czerwona cebula,1 papryczka chili,1 łyżka czarnego sezamu,2 łyżki jasnego sosu sojowego,sok z 1/2 cytryny,miód, sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Mięso umyć i osuszyć. Każdy stek posypać przyprawami, nakryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na cienki plaster.Papaję umyć, obrać, przekroić na pół(...)podlać 1/4 szklanki wody i szczelnie nakryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usunąć folię i przyrumienić roladki.W między czasie przygotować salsę. Pozostałą papaję, cebulę, chili i korniszony pokroić w drobną kostkę. Dodać sezam uprażony na suchej patelni, sos sojowy i sok z cytryny, doprawić do smaku, wymieszać
SzczyptaSmaQkaszy gryczanej duży pęczek świeżej mięty duży pęczek świeżej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy szczypta soli Składniki na sos: skórka i sok z 1/4 cytryny 300 ml jogurtu 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana szczypta cukru sól i pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 52 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Jagnięcinę myjemy, osuszamy. Wkładamy do szczelnego woreczka(...)jakiś czas podlewając wodą. Po tym czasie wyciągamy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 10 minut. 3. Kaszę prażymy na suchej rozgrzanej patelni przez około 5-10 minut, aż się zrumieni i zacznie wydzielać orzechowy aromat. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie dodajemy drobno posiekaną miętę i pietruszkę, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Doprawiamy
My Culinary Artdomowa galaretka arbuzowa to zblendowany miąższ z arbuza wymieszany z miodem oraz sokiem z cytryny. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg obranego arbuza (bez pestek) 1 łyżeczka agar-agar* 1 galaretka, np. o smaku agrestowym do smaku miód, np. malinowy sok z cytryny do dekoracji truskawki borówki **agar-agar to substancja żelująca pochodzenia roślinnego, w szczególności polecana(...)przeczytajcie na opakowaniu, jaką ilość żelatyny należy dodać do płynnej masy, a także w jaki sposób należy rozpuścić żelatynę!) Galaretkę (np. o smaku agrestowym) rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić do schłodzenia i delikatnego stężenia. Miąższ z arbuza pokroić, przełożyć do rondelka i zmiksować, np. za pomocą blendera. Dodać do niego agar-agar. Masę wymieszać. Następnie miąższ z arbuza
Ugotować