woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:726/1096)

Surówka z czerwonych buraczków do obiadu 232

łyżki soku z cytryny (można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub użyć amchur) 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku opcjonalnie można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku Przygotowanie Robiąc zakupy staram się wybierać buraki podobnej wielkości, dzięki temu wszystkie są ugotowane w tym samym czasie. Buraczki dokładnie umyć, ale nie obierać. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować(...)temperaturze 180-190 stopni Ugotowane buraki ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę bardzo drobno posiekać i dodać do buraczków. Całość przyprawić octem, sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Przed podaniem odstawić na godzinę do lodówki. W Arabii Saudyjskiej zamiast soku z cytryny czy kwasku cytrynowego dodawałam amchur - sproszkowane zielone mango, które nadawało

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tortelini z krewetkami i ricottą z sosem migdałowym 297

chili w proszku 1-2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Sos: 3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka masła 500ml napoju migdałowego Alpro sól, pieprz i sok z cytryny do smaku Wykonanie:  Z jaj, mąki oraz soli zagnieść jednolite ciasto. Ciasto odstawić, aby odpoczęło, na minimum 15 minut. Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)kształtem zbliżony do uszek. Tortelini gotować w lekko osolonej wodzie 3-4 minuty. Tortelini podawać z sosem migdałowym, przygotowanym na bazie napoju Alpro. Zrumienić na maśle płatki migdałowe. Kiedy będą już złote dolać napój migdałowy i całość redukować, aż płyn odparuje do połowy. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.   Dodatkowo tortelini przed podanie posypać tartym parmezanem i siekaną

kolorowotorcikowo
Jesienny napar antyprzeziebieniowy - uśmiechnięty koktajl mołotowa 242

się po swojemu.Paraliżuje zimnem i mleczną mgłą o poranku,a to uderza intensywnym błękitem nieba.Omiata rześkim powietrzem, błyska słońcem, kusi kolorami. Nic tylko czekać aż wyleje kubeł zimnej wody na mieszkańców. Świat powoli czerwienieje. Trawy i liście żółkną. Na chodnikach resztki zieleności to tylko łupiny kasztanów. Gdzieś w dywanie z liści wypatruję wiewiórkę wcale nie uciekającą, a rozważnie spoglądającą(...)czas w bibliotece bawiąc się długopisem. Zatracam się,myślami błądząc po oliwskim parku. Po dniu spędzonym na bieganiu między przystankami tramwajowymi w zaciszu mieszkania do herbaty dodaję trochę miodu,cytrynę,odrobinę korzenia imbiru i garść nadziei na to,że tym razem się uda. Czasami jednak herbata nie wystarcza. A na kawę traci człowiek ochotę... [tak, tutaj powinnam zareklamować jakiś oszałamiający

U Fiolki
Jesienny napar antyprzeziebieniowy - uśmiechnięty koktajl mołotowa 202

się po swojemu.Paraliżuje zimnem i mleczną mgłą o poranku,a to uderza intensywnym błękitem nieba.Omiata rześkim powietrzem, błyska słońcem, kusi kolorami. Nic tylko czekać aż wyleje kubeł zimnej wody na mieszkańców. Świat powoli czerwienieje. Trawy i liście żółkną. Na chodnikach resztki zieleności to tylko łupiny kasztanów. Gdzieś w dywanie z liści wypatruję wiewiórkę wcale nie uciekającą, a rozważnie spoglądającą(...)czas w bibliotece bawiąc się długopisem. Zatracam się,myślami błądząc po oliwskim parku. Po dniu spędzonym na bieganiu między przystankami tramwajowymi w zaciszu mieszkania do herbaty dodaję trochę miodu,cytrynę,odrobinę korzenia imbiru i garść nadziei na to,że tym razem się uda. Czasami jednak herbata nie wystarcza. A na kawę traci człowiek ochotę... [tak, tutaj powinnam zareklamować jakiś oszałamiający

Fiolka w kuchni
Makowczyki 215

Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, skórkę cytryny, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Przygotować mak: wsypać mak do głębokiego rondla, zalać wrzątkiem, żeby woda przykryła mak, odstawić na kilka godzin. Następnie(...)odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok 40 minut. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w temp 180st.C. Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować. Smacznego

Obiad gotowy
Torcik bezowy z bitą śmietaną 160

parze Torcik bezowy z bitą śmietaną Składniki - proporcje na dwa lub trzy torciki 2 duże białka 10 dag cukru pudru 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej kilka kropli soku z cytryny szczypta soli Bita śmietana 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub więcej opcjonalnie 1 łyżeczka cukru pudru lub syropu klonowego lub miodu opcjonalnie 1 łyżka(...)można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 8 godzin. Jeśli chcecie zjeść torciki np. następnego dnia, to warto dodać do ubijanej śmietany łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody (dodajemy ją pod koniec ubijania śmietany). Dzięki dodatkowi żelatyny bita śmietana dłużej zachowa kształt i konsystencję. Dodatki świeże owoce posypka czekoladowa zmielone orzechy lub migdały Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów

Cztery Fajery
Torcik bezowy z bitą śmietaną 221

białkach Przepis na kluski na parze Składniki - proporcje na dwa lub trzy torciki 2 duże białka 10 dag cukru pudru 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej kilka kropli soku z cytryny szczypta soli Bita śmietana 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub więcej opcjonalnie 1 łyżeczka cukru pudru lub syropu klonowego lub miodu opcjonalnie 1 łyżka(...)można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 8 godzin. Jeśli chcecie zjeść torciki np. następnego dnia, to warto dodać do ubijanej śmietany łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody (dodajemy ją pod koniec ubijania śmietany). Dzięki dodatkowi żelatyny bita śmietana dłużej zachowa kształt i konsystencję. Dodatki świeże owoce posypka czekoladowa zmielone orzechy lub migdały Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Przygotowanie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernikowy domek świecznik 2017 169

białko 250 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny Dodatkowo: 3-4 landrynki w pomarańczowym kolorze Przygotować rondelek. Włożyć do niego masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia. Sodę rozpuścić w łyżce zimnej wody, a następnie dodać do wystudzonej masy miodowej. Zamieszać. Dodać żółtko(...)lukru. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej cukru pudru, a z kolei jeżeli wyjdzie nam zbyt gęsty, lub zacznie nam gęstnieć w trakcie pracy, dodać odrobinę soku z cytryny i dobrze wymieszać. Udekorować najpierw pojedyncze elementy  (fot.4) , a następnie połączyć wszystko w całość  (fot.5-6) .   drukuj przepis

Świat Ciasta
Prosty domowy Pad Thai z tofu 149

tofu 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 duża marchewka 4 ząbki czosnku 4 jajka 1/4 szklanki mąki ryżowej 8 łyżek sosu sojowego 5 łyżek soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych sól 3 łyżki orzeszków zimnych niesolonych i nieprażonych 1/2 pęczka dymki(...)dużym ogniu, następnie podlewamy je wodą (około 1/2 szklanki), zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez kolejne 5 minut. W tym czasie makaron ryżowy wrzucamy do osolonego wrzątku, pozostawiamy na 3 minuty, następnie odcedzamy. Do wcześniej przygotowanego sosu sojowy (po namaczaniu tofu) dodajemy pozostałe 4 łyżki czystego sosu sojowego, miód i sok z cytryny. Mieszamy i wlewamy do duszących się warzyw

Qchnia po prostu
Tabbouleh 200

dodatek do dań z grilla. Polecam!   Składniki: 40 g drobnego bulguru 2 duże pomidory, dojrzałe ale twarde (około 300 g) 1 szalotka, drobno posiekana 3 łyżki soku z cytryny duży pęczek pietruszki duży pęczek mięty 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat (przepis poniżej) 80 ml oliwy dobrej jakości pestki z owocu granatu sól, pieprz(...)płuczemy pod zimną wodą tak długo, aż woda będzie czysta, a większość skrobi zostanie wypłukana. Przekładamy bulgur do miski. Pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę i wraz z sokiem, który z nich wypłynął, dodajemy do miski z bulgurem. Dodajemy też drobno posiekaną szalotkę, pietruszkę i miętę oraz sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy jeszcze ziele angielskie, baharat, oliwę, pestki granatu

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak pieczony nadziewany chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami 226

łyżek oleju z pomidorów. Wszystko wymieszaj i przełóż do misy.   Przygotuj kurczaka: Kurczaka umyj, osusz. Wnętrze kurczaka posól i popierz. Dobrze wypełnij farszem. A otwór zatkaj całą umytą cytryną. Mój kurczak – pomimo wagi 1,8kg miał dość mały brzuch :) Udało mi się wepchnąć tylko połowę farszu. Resztę zapakowałam do dwóch kokilek i przykryłam folią aluminiową. Potem wstawiłam(...)kurczaka. Kurczaka polej odrobiną oliwy, posól, popierz i posyp łyżeczką papryki w proszku. Następnie rozsmaruj dokładnie. Na dno dużej blachy do pieczenia wylej wino oraz mniej więcej 200 ml wody. Dodaj gałązki tymianku, z których obrywane były listki do farszu. Wymieszaj i połóż kurczaka. Zakryj go szczelnie folią i wstaw do nagrzanego pieca na 1h. Po godzinie zdejmij folię, piekarnik

Moja Delicja
Pikantny makaron z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami 199

makaronu kokardki 150g wędzonego łososia 6 suszonych pomidorów z oliwy i 2 łyżki oliwy z nich 2 ząbki czosnku 200ml śmietanki kremówki łyżka musztardy stołowej 2 łyżki soku z cytryny łyżka masła łyżeczka pikantnej przyprawy domowej roboty* łyżka drobno siekanego szczypiorku odrobina parmezanu do posypania – opcjonalnie   *Domowa pikantna przyprawa – zmieszamy 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, łyżeczka(...)granulowane, 1 łyżeczka granulowanej cebuli, łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka suszonego tymianku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Świetna do marynat, gulaszu i pieczonych na patelni warzyw.   W dobrze osolonej wodzie gotujemy makaron, aby był al dente.   W międzyczasie pomidory z oliwy kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy.   Na patelnie wlewamy oliwę spod pomidorów, dodajemy masło

Smaczna Strona
Cytrynowy dżem z cukinii 99

cukru 2 galaretki cytrynowa 2-3 cytryny (w zależności od upodobań smakowych) Przygotowanie dżemu z cukinii z nutką cytryny: Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i zetrzeć na tarle. Przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu aż zmięknie (30-90 minut) od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie wyparzamy cytryny, ścieramy skórkę i wyciskamy z nich(...)gotować na małym ogniu, aż zmięknie 5. Cytryny polać wrzątkiem 6. Zetrzeć skórkę z cytryny 7. Dodać skórkę do wcześniej odmierzonego cukru 8. Wycisnąć sok z cytryny i dodać do cukru 9. Do całości dosypać 2 galaretki cytrynowe 10. Gdy cukinia zmięknie dodać cukier, galaretkę, skórkę i sok z cytryny 11. Gotować na małym ogniu przez 30 minut często mieszając

KuchniaWeDwoje.pl
Na kanapki: Indyk gotowany w kurkumie 153

mały ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy odrobina soku z cytryny 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki majeranku 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie sól -mało, pieprz kolorowy Przygotowanie: Indyka pozbawionego wyraźnych, zgrubiałych błon przyprawiamy solą i pieprzem. Sporządzamy marynatę z oliwy, musztardy soku z cytryny i przetartego czosnku. Smarujemy filet z każdej strony. Następnie obsypujemy kurkumą oraz utartymi(...)moździerzu ziołami (listek, ziele, majeranek). Indyk marynuje się przez noc. Następnie zawijamy go w rękaw do pieczenia. Podlewamy odrobinką wody i dusimy około godzinkę w piekarniku, w temperaturze 170 stopni - połowę czasu pieczenia na samym termoobiegu. Do wystygnięcia pozostawiamy indyka w sosie - pod przykryciem. Wędlinka gotowa. Krucha, miękka  i soczysta. Idealna postać indyka. I o ileż lepsza dla zdrowia

Kuchnia po mojemu
Orzechowo-gryczane ciasto z bakaliami 238

łyżka karobu / kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny Krem orzechowy: 250 g pasty orzechowej (masła orzechowego) – polecam pastę orzechową ze sklepu ymt24.pl , tutaj link: https://ymt24.pl/maslo-orzechowe-crunchy-1kg-vivio 150 g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (120 g suchej kaszy ugotowanej w 450 ml wody) 1 łyżeczka czarnego sezamu 4 łyżki mleka roślinnego 1 łyżka cukru

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania