maśle podsmażamy maliny. Gdy owoce zmiękną, rozgniatamy je, dodajemy sok s połowy cytryny i otartą z niej skórkę. Dodajemy szczyptę ostrej papryki. Ilość malin zależy od tego, jak słodki chcemy uzyskać sos. Ja użyłem garści dojrzałych owoców. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną wody. Gotowe
MarcinChefcytryny. Rozgnieć ziarna fenkułu (lub kolendry). Wymieszaj w miseczce sok z cytryny z czterema łyżkami oliwy z oliwek, dopraw pieprzem i solą. Polej pokrojonego kurczaka marynatą, dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki. Patyczki do szaszłyków namocz przez godzinę w zimnej wodzie. Ananasa obierz ze skórki, pokrój w grube plastry, usuń twardy środek i oczka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasłoiczka na „zaś”) *jeżeli nie masz pomarańczy możesz użyć cytryny, albo zamiast niej dodaj do zupy starte jabłko łyżeczka mielonego imbiru pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki soli szczypta pieprzu łyżka oleju roślinnego/nie smaży się na oliwie! Przygotowanie: Pomarańczę wyszoruj, sparz gorącą wodą, zetrzyj skórę i wyciśnij sok. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj
greenscarfśrednich buraków 1 duża cebula 1 łyżka mąki masło ocet/sok z cytryny cukier sól Ugotować buraki. Wystudzone obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do małego garnuszka. Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mąkę, chwilkę podsmażyć i przełożyć do buraków. Wlać odrobinę wody, wymieszać, podgotować i doprawić do smaku (cukrem, solą oraz octem
Di gotujekoperku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sok 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Groszek wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej z grubymi oczkami. Przekładamy na durszlak, solimy. Groszek odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ogórek odciskamy z nadmiaru soku. Paluszki krabowe kroimy na małe
Kulinarne przygody Gatityjednej cytryny, dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, otartą skórką z cytryny, szczyptą soli i szczyptą czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Tak przygotowaną marynatą natarłem z zewnątrz kurczaka. Otworzoną puszkę piwa włożyłem do wnętrza kurczaka - niejako sadzając go na niej. Ziemniaki gotowałem w mundurkach w osolonej wodzie przez 10 minut. Marchewki obrałem i pokroiłem wzdłuż w ćwiartki. Cebule pokroiłem w grube
Wyprawy kulinarnenadal miksując powoli wlać sok z cytryny, wsypać cukier i sól, zmiksować, aby nie było kryształków cukru. Doprawić pieprzem. Przełożyć do wyparzonego słoika. Zakręcić. Przechowywać do 1 tygodnia w lodówce. ps. jeżeli po dodaniu oleju do żółtek zrobi nam się „woda” – to nie martwcie się, majonez da się uratować! Wystarczy w misie miksera umieścić żółtko z łyżeczką
moj przepis naopcjonalnie) W misce wymieszać czosnek, kapary, rodzynki, musztardę, skórkę i sok z cytryny, miód, kolendrę, sól i pieprz. Dodać pierś z kurczaka i pozostawić do marynowania. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Na patelni przesmażyć cebulę i paprykę, smażyć aż zmięknie, w trakcie smażenia można dolewać wody, aby warzywa się nie przypalały. Pod koniec smażenia papryki, na drugiej patelni, usmażyć
Codzienne Gotowanieosób Składniki: 1 szklanka kaszki kuskus gorący bulion, ew. woda (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka ugotowanego mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (u mnie francuska) 2 dojrzałe pomidory sok z cytryny listki bazylii oliwa z oliwek EV Wykonanie: Do miski wsypujemy kuskus. Do gorącego bulionu dodajemy
Kulinarne przygody Gatitylimonki jest czymś zaskakującym. Nie tylko nie ma w niej cytryny, ale do tego jest mleko! A jednak jest bardzo orzeźwiająca, wcale nie za słodka, pachnąca. Zaskakuje świeżością i lekką konsystencją. Koniecznie trzeba jej spróbować, zwłaszcza w upały. Składniki: – 3 limonki – 650 ml zimnej wody – 60 g brązowego cukru – 3 łyżki (50 ml) mleka skondensowanego
Pociąg Do Kuchnibiałym pieprzem. Następnie dodałem łyżeczkę mielonego cynamonu, łyżkę miodu, sok z całej cytryny i cztery łyżeczki suszonego oregano. Kiedy mięso się przesmażyło dodałem również dwie puszki pomidorów, przecier pomidorowy i 200 ml bulionu wołowego. Całość podgrzewałem na średnim ogniu przez pół godziny. W garnku zagotowałem osoloną wodę i wrzuciłem do niej obrane ziemniaki. Gotowałem przez 10 minut, po czym pokroiłem
Wyprawy kulinarnezimnej wody 0,3 szklanki oleju roślinnego Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj wodę i olej i szybko wymieszaj ręką. Dodaj trochę więcej oleju lub mąki w razie potrzeby. Składniki na nadzienie: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej ulubione mleko (do gotowania kaszy) sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna
Qlinarnie i QlinarnieZmiksować, dodać kefir, zmiksować ponownie.. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, chłodzić do chwili podania. Ogórek do dekoracji pokroić w drobną kostkę. Zupę po wyjęciu z lodówki przed podaniem jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba doprawić. Jeżeli jest za gęsta, możemy dodać nieco zimnej wody. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, posypać kolendrą i pokrojonym ogórkiem, polać
Stare Garyscieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jablka doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem ( dobrze jest dosypywac cynamonu w malych ilosciach, wymieszac i sprobowac , bo mozna przesadzic ) Okolo 0,5 l mleka zagotowujemy z 2 lyzkami masla . Gdy ryz bedzie lekko twardy odcedzamy go z wody i przekladamy do gotujacego sie mleka . Gotujemy ryz w mleku na malym
PychaDaniasosu, dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i jeśli potrzeba sokiem z cytryny. Jak wyjaśnia Jamie - sos powinien być trochę zbyt kwaśny i trochę zbyt słony - jak się doda makaron wszystko się wyrówna. Ugotować makaron, odcedzić i włożyć do miski z makaronem, wlać 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu i porządnie wszystko wymieszać. Po chwili sos trochę zblednie, stanie
Kulinarne Inspiracje