woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:736/1096)

Risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem 143

warzywnego 1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Pomidora sparz, obierz ze skórki. Pozbądź się pestek i soku, miąższ pokrój w drobną kostkę. Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw. Większe – pokrój na mniejsze kawałki(...)każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania (przed dodaniem ostatniej chochli), dodaj pomidory. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku i parmezan, wymieszaj. Następnie – schłodzone masło, ponownie wymieszaj. Podawaj odrazu – ciepłe risotto. Artykuł Risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem pochodzi z serwisu

Moja pasja smaku
Risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem 132

warzywnego 1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Pomidora sparz, obierz ze skórki. Pozbądź się pestek i soku, miąższ pokrój w drobną kostkę. Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw. Większe – pokrój na mniejsze kawałki(...)każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania (przed dodaniem ostatniej chochli), dodaj pomidory. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku i parmezan, wymieszaj. Następnie – schłodzone masło, ponownie wymieszaj. Podawaj odrazu – ciepłe risotto

Moja pasja smaku
Makaron z jabłkiem i wątróbką. 134

kurczaki, grzyby, mięso mielone to wszystko takie oklepane. Ja postanowiłam się zbratać z wątróbką. :) 0,5 kg drobiowej wątróbki 2 twarde jabłka łyżka majeranku 2 łyżki  skórki z cytryny łyżeczka  pieprzu ziołowego sól do smaku pomidor 2 łyżki masła 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne  400 g   makaronu wstęgi Wątróbkę obieramy z  żyłek, błon i kroimy(...)garnku zagotowujemy 1,5 l wody i na wrzątek wrzucamy czystą wątróbką. Gotujemy tak 3 - 4 min aby się dobrze zamknęła. Za pomocą widelca wyłapujemy wątróbki i obsmażamy na rumiano, na tym samym tłuszczu co jabłka. Po jakiś pięciu minutach dodajemy jabłka, pokrojonego pomidora. Posypujemy majerankiem i pieprzem ziołowym oraz skórką z cytryny. Doprawiamy solą według własnego uznania

Dieta moja pasja
Włoska zupa – stracciatella z cukinią. Jak podkręcić bulion z kostki? 153

czosnek straci surowy zapach. Dodajemy pokrojoną cukinię, dokładnie całość mieszamy i zwiększamy płomień pod naczyniem – smażymy cukinię co jakiś czas mieszając, do czasu aż zmięknie, zmniejszy swoją objętość, a woda którą wypuści przy smażeniu odparuje z naczynia. U mnie, przy cukinii startej w robocie, trwało to mniej więcej 7-8 minut. Gotową cukinię solimy i pieprzymy do smaku. Zdejmujemy(...)ognia i trzymamy pod przykryciem. WSZYSTKO RAZEM Jajka wbijamy do miseczki i dokładnie rozkłócamy. Lekko solimy, lekko pieprzymy, dodajemy szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki skórki otartej z cytryny. Ścieramy do jajek twardy ser (lub mieszankę serów) na najdrobniejszych oczkach tarki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Podgrzewamy bulion, kiedy zacznie się gotować mieszamy go i mieszając wlewamy masę jajeczną

Karo in the Kitchen
Karp wigilijny 8751

średniej cytryny mąka pszenna bułka tarta jajko sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia (lub oliwa z oliwek + zwykłe masło) Przepis na smażonego karpia wigilijnego: Dzwonka karpia pozbawić ewentualnych łusek (za pomocą noża) oraz płetw (ucinam je nożyczkami kuchennymi). Następnie porządnie opłukać rybę pod bieżącą wodą, by pozbyć się jak najwięcej śluzu. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Dzwonka można pozostawić(...)całą noc (a najlepiej na całą dobę). Następnego dnia wyciągnąć karpia z pojemnika, otrzepać z nadmiaru płynu, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić dzwonka z obu stron sokiem z cytryny. Ponownie przełożyć do czystego pojemnika, zamknąć i schować do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć karpia, dokładnie osuszyć (można ponownie papierowymi ręcznikami). Doprawić z obu stron solą

Kulinarne Przeboje
Fasola mung w pomidorach+ ryż naturalny z kuminem+ brokuł 106

łyżeczki imbiru - kilka łyżek soku pomidorowego               - ½ łyżeczki mielonego kuminu - sok z cytryny(...)garnku, dolać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, imbir i sok pomidorowy; dusić przez 3 minuty - Szpinak umyć, a następnie dokładnie odsączyć na papierze - Ryż skropić odrobiną dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Posypać go mielonym kuminem i nasionami konopi - Obok wyłożyć fasolkę mung oraz brokuła - Dodać szpinak, skropić go obficie sokiem z cytryny. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Tarta z łososiem i szparagami 200

pęczek białych szparagów płat łososia 1 łyżka masła 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka estragonu 1 szklanka śmietany 18% 1 jajko koperek pieprz i sól do smaku sok z połówki cytryny 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 jajko sól Wykonanie: Najpierw ciasto. Półtorej szklanki mąki mieszacie z płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie palcami lub nożem(...)bieżącą wodą i obieracie. Nie zapomnijcie odkroić kawałków o długości 3-4 cm od dołu, to zdrewniałe, łykowate części, nie ma co żałować. Pozostałą część kroicie na 2 lub 3 kawałki. Na patelni roztapiacie masło, wsypujecie kozieradkę i estragon, mieszacie, po czym dodajecie szparagi i smażycie 5-7 minut. Na koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę

GRUBY WAŁEK
Tarteletki z kremem marchewkowym 135

Krem marchewkowy: 100 g. obranej marchewki 3/4 szkl. świeżo tłoczonego soku z marchewki 1/4 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny 3 łyżki cukru 2 żółtka 2 czubate łyżeczki mąki pszennej 125 g. mascarpone Mąkę wymieszaj na stolnicy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto dłońmi. Ciasto(...)plasterki grubości 1 cm., zalej wodą tylko do ich przykrycia i gotuj pod pokrywką do miękkości. Odcedź i zmiksuj blenderem. Otrzymane puree przełóż do rondelka i wymieszaj z sokiem z marchwi. Postaw na mały ogień i doprowadź do zagotowania. Żółtka miksuj z cukrem przez 3 minuty. Dodaj mąkę, skórkę i sok z cytryny oraz sok z pomarańczy. Zmiksuj ponownie. Wlej

Delicious Place
Wegańska FIT Stefanka (bez cukru) 256

tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się skleić w jedną kulkę) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, w następującej kolejności: Zmielone siemię lniane, woda, daktyle, zmielić do momentu otrzymania gęstej pasty, dodać olej, syrop klonowy, zmielić, dodać mąkę i sodę zagnieść ciasto. Piekarnik rozgrzać do 160 st. grzałka góra-dół. Ciasto podzielić(...)wody (tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się skeić w jedną kulkę) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 400 ml mleczka kokosowego 600 ml mleka roślinnego 1 łyżeczka agar agar 50 g gorzkiej czekolady 150 g mleka roślinnego 125 g ksylitolu lub innego słodzika 9 łyżek płatków jaglanych (110 g) 1 łyżka ekstraktu waniliowego sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

moj przepis na
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 148

smaku 3-4 łyżki stopionego masła kilka małych, dojrzałych gruszek ok. 8 łyżek galaretki z pigwy  nalewka z pigwy - kilka chluśnięć;)  szczypta imbiru ew. sok z cytryny Przygotować tortownicę lub formę o średnicy 16 cm i wyłożyć spód papierem do pieczenia. Twarożek przełożyć do miski. Krakersy zmielić lub drobno pokruszyć, zmieszać z roztopionym masłem i wyłożyć nimi(...)wody, szczyptę imbiru i podrzewać aż stanie się płynna. Dodać część nalewki z pigwy i włożyć gruszki wewnętrzną stroną do dna. Trzymać na małym ogniu, aż gruszki lekko zmiękną. Wyjąc wszystkie z wyjątkiem jednej - gotować ją dalej aż się rozpadnie, a następnie zmiksować lub zmiażdżyć widelcem, by zagęściła sos. Jeśli jest za słodki, można doprawić odrobiną soku z cytryny. Zdjąć

KUCHARNIA
Deser Malinowa chmurka 20688

wiśniowej lub truskawkowej) 450 ml gorącej wody ok. 200 g malin (świeżych lub mrożonych) Składniki na warstwę śmietankową: 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 g serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru Składniki na bezy***: 1 białko jajka 60 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 3-4 krople soku z cytryny (ok. 1/4 łyżeczki) szczypta soli *** ewentualnie można(...)takich białek po ubiciu otrzyma się największą objętość piany. Białko wrzucić do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodać sok z cytryny i nadal ubijać. Kolejno dodawać łyżeczka po łyżeczce cukier, wciąż ubijając aż do rozpuszczenia się cukru. Masa na bezę jest gotowa, gdy zrobi się błyszcząca i gładka. Dobrze ubitą masę

Kulinarne Przeboje
Biała Pavlova 151

kremem, który zrobię z mrożonych truskawek, trawy cytrynowej i limonki. Na bezę potrzebne nam: 6 jajek (tych XL starczy nam 5) około 1 szklanki cukru (kryształ) łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Na mus truskawkowo-limonkowy: ok. 400 g mrożonych truskawek 1 laska trawy cytrynowej 1 limonka (razem ze skórką)  2-3 łyżeczki cukru Poza kolejką musu i bezy(...)bardzo ważne, przekręcona piana zbryli się i wytrąci się z niej woda. Stąd niskie obroty i równe ruchy, łatwiej kontrolować naszą masę. W momencie kiedy na pianie za mikserem zaczną zostawać ślady, wiedzcie, że coś się dzieje, zbliżamy się do końca, to odpowiedni moment na sok z cytryny delikatnie teraz kontrolując pianę po każdym okrążeniu doprowadzamy do stanu, w którym

Kuba Gotuje
Galaretka drobiowo- wieprzowa z jajkiem 147

podaję z pieczywem, skropioną octem lub cytryną.  SKŁADNIKI: 2 nóżki wieprzowe, 2 udka z kurczaka, 1 golonka przednia bez skóry i kości, 1 marchew, 1 pietruszka,  3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżka domowej przyprawy warzywnej, 2 łyżki żelatyny, 4 łyżki groszku konserwowego, 3 jajka, sól, pieprz, natka pietruszki, woda. PRZYGOTOWANIE: 1. Nóżki, udka i golonkę(...)przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę warzywną. Mięso zalewam wodą. Gotuję około 2,5 godziny na małym ogniu. Pół godziny przed końcem gotowania dodaję obraną marchewkę i pietruszkę.  2. Ugotowane mięso i warzywa wyjmuję. Wywar przecedzam przez sitko. Dodaję żelatynę, sól i pieprz do smaku. Mieszam. 3. Mięso obieram ze skóry i kości, kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Smaki Środkowego Wschodu 121

tahini, czosnkiem i sokiem z cytryny.  Proste w przygotowaniu i przepyszne!  Często będziemy do tego dipu wracać. Przepis na maneesh (3 dość spore chleby) 500g mąki chlebowej 10g soli 25g drobnego cukru do wypieków 10g suszonych drożdży  20 ml oliwy- plus dodatkowo do posmarowania na wierzch. 360 ml wody Na wierzch (zaatar) 3 łyżki ziaren sezamu(...)łyżki suszonego tymianku 1 łyżka suszonego majeranku 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek  Z podanych produktów zagnieść ciasto (można w maszynie do chleba) Ilość wody i mąki można delikatnie regulować - ciasto powinno być miękkie i elastyczne.  Ugniatać tak długo, aż uzyska pożądaną konsystencje i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości- około 1 godziny Następnie jeszcze

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Łatwe przepisy na dania z ryb? Dania rybne dla początkujących 154

plasterki i zeszklij na maśle. Odsuń na bok i usmaż filety rybne (z obu stron). Dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie polej odrobiną soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Rybę połóż na talerzu, a na wierzchu wyłóż podsmażone pory. Tak przygotowaną rybę możesz podawać z ryżem, kaszą gryczaną, pieczonymi ziemniakami lub innymi dodatkami. Zapiekanka z tuńczykiem Chociaż czas przygotowania(...)Jeżeli zdecydujesz się ryż zastąpić makaronem, ugotuj kluski w lekko osolonej wodzie i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Pieczony łosoś z ziemniakami Jest to jeden z podstawowych przepisów, dzięki któremu można przyrządzić smacznego łososia na miarę potraw przygotowywanych przez restauracje w Gdyni. Składniki to: 4 dzwonka łososia, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek. Blachę natłuść oliwą

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania