woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:743/1096)

Cinnamon swirl apple slab pie 152

wody i ponownie zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodawać więcej wody. Podzielić na 2 części, każdą owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min.  Jabłka 1,8 kg jabłek (np. jonagold, granny smith), umytych, obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w ósemki 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej łyżeczka ekstraktu

Słodkie inspiracje
Obiad we włoskim stylu, czyli makaron z owocami morza i warzywami 187

smażyć około 7 minut. Następnie dodać skórkę startą z cytryny, wlać śmietanę i wsypać odmrożone warzywa z mieszanki włoskiej Hortex. Wymieszać, nałożyć pokrywę naczynia i dusić przez 8 minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Do warzyw i owoców morza dodać odcedzony z wody makaron, wymieszać i chwilę gotować, aż  warzywa będą odpowiednio miękkie

Passions hobbies life
"Humus" paprykowy bez tahini 167

potrzebować Ciecierzyca czosnek papryka świeża 2 duże oliwa sok z cytryny przyprawy soda oczyszczona do namoczenia kumin sól pieprz papryka (opcjonalnie) sprzęt garnek blender wysokie naczynie I Etap - moczenie ciecierzycy min. 10h Umyj ciecierzyce na durszlaku, wsyp do dużego garnka (ciecierzyca mniej więcej podwoi swoją objętość) zalej zimną wodą. Dodaj po łyżeczce sody oczyszczonej oraz kminku. Namaczaj

Wylizany Rondel
Tradycyjna sałatka jarzynowa 183

gotowani a . W yjąć i w ł oży do zimnej wody do ostygnięcia. Nast ę pnie jeszcze mokre - wtedy skorupka lepiej odchodzi od białka - obrać i pokroi ć w kostkę. Jabłko umyć, obrać ze skórki i wy ciąć , a nast ę pnie pokroić w kostkę. Można skropić lekko cytryną, aby nie ciemniało .   Ogórka kiszonego pokroić w drobną kosteczkę wraz

Grunt to przepis!
Czosnkowa sałatka jarzynowa 235

gotowani a . W yjąć i w ł oży do zimnej wody do ostygnięcia. Nast ę pnie jeszcze mokre - wtedy skorupka lepiej odchodzi od białka - obrać i pokroi ć w kostkę. Jabłko umyć, obrać ze skórki i wy ciąć , a nast ę pnie pokroić w kostkę. Można skropić lekko cytryną, aby nie ciemniało .   Przygotować w oddzielnym naczyniu sos. Połączyć jogurt

Grunt to przepis!
Mazurek wielkanocny z masą daktylową i koksem 157

Wykonanie – ciasto: Miękkie masło połączyć z cukrem, startą skórką z cytryny, mąką solą i żółtkami, a następnie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na szerokość blachy do pieczenia i piec 40 minut w 180 stopniach. Wykonanie – masa daktylowa: Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 1-2h aż zmiękną. Po tym czasie

Kuchnia Bon Appetit
Dorsz po haitańsku 202

płatki chili sól, pieprz Wykonanie: filety marynować w soku z cytryn 4 godziny przesmażyć na maśle pokrojoną w półkrążki cebulę oraz oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę. Dusić pod przykryciem do miękkości, około 5-8 minut  rybę umieścić w garnuszku razem z marynatą i dopełnić wodą, tak by ryba była całkiem przykryta płynem. Zagotować i wyłączyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czas na piknik! Burgery z łososia z grillowanym ananasem i lemoniadą miętowo-truskawkową 170

plasterki pomidora 4 bułki Lemoniada: 500 g truskawek ½ szklanki cukru pęczek mięty 2 cytryny * PRZYGOTOWANIE Burgery Łososia drobno posiekaj wraz z pomidorami i cebulą. Następnie dodaj przyprawy: sok z cytryny, sos Worcestershire, wasabi, pieprz i sól. Dobrze wymieszaj i spróbuj, czy niczego więcej mu nie brakuje. Dodaj odrobinę bułki tartej i wymieszaj ponownie. Uformuj 4 burgery i smaż(...)wrzącej wody. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie schłodź w lodówce (najlepiej na całą noc). Później odcedź. Truskawki umyj i pozbaw szypułek. Następnie zmiksuj blenderem i przecedź je przez sito, aby pozbawić ich pestek. Truskawkową pulpę wlej do rondla, zasyp cukrem i gotuj przez około kwadrans, aż powstanie syrop. Połącz go z miętowym naparem i sokiem z 1 cytryny. Przelej

Food Square
Jogurtowe lody z mango (bez maszynki) 153

cytryny Wykonanie: W kielichu blendera umieszczamy zmiksowane mango, sok z cytryny i skondensowane słodzone mleko. Wszystko dokładnie blendujemy. Powstała masę  mieszamy z jogurtem naturalnym. Lody przekładamy do foremek i mrozimy przez około 4 godziny. Żeby potem lody nam wyszły bez trudu z foremek polewamy je przez chwilę ciepła wodą

Kulinarne przygody Gatity
Kokosowe curry z bakłażanów 191

imbiru (można zastąpić 1 łyżeczką suszonego lub łyżką soku z cytryny-w ostateczności) 400 ml puszka mleka kokosowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia łyżka pasty curry (ja użyłam domowej pasty kurkumy- jutro na blogu znajdziecie na nią przepis) łyżeczka soli 100 ml wody Przygotowanie: Cebulę pokrój w półplasterki, czosnek drobno posiekaj, a imbir zetrzyj

greenscarf
Conchiglie z mulami w sosie śmietanowym na cydrze 227

Wykonanie:  Mule rozmrozić, opłukać dokładnie przez sito, odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić posiekane szalotki i czosnek, przesmażyć, dodać mule, przyprawić solą i pieprzem, następnie podlać cydrem, pozostawić na małym ogniu do odparowania.  Kolejna czynność to dodanie śmietanki oraz świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wszystko to ma trwać około kilku minut do połączenia się

Wino Francja Kuchnia
Pomarańczowa Pannacotta z likierem blue curacao 218

bardzo małym ogniu.  2. Dodajemy sok z pomarańczy i cytryny do podgrzanego mleka i śmietanki, pamiętając aby masa się nie gotowała. Optymalna temperatura masy to ok. 80-83 st.C, więc jeśli nie macie wyczucia czasu sprawdzi się tutaj termometr cukierniczy. 3. Żelatynę moczymy (do napęcznienia) w ciepłej wodzie, UWAGA:  nie wrzącej bo straci swoje właściwości żelujące i deser

vaniliowoczekoladowa
Koktajl z kaszy gryczanej – zdrowy i pyszny 125

dobrze sprawdzi się również sumak czy po prostu cytryna, limonka bądź pomarańcza. A więc do dzieła! Zrób sobie pyszny koktajl z kaszy gryczanej i nie marudź. Składniki: Kasza gryczana niepalona – 100g Banany – 2 sztuki (najlepiej zamrożone) Migdały w płatkach – 80g (można zastąpić, np. nerkowcami) Daktyle – 50g Woda lub mleko kokosowe – do uzyskania ulubionej konsystencji Wanilia

Blendman
Zupa krem z buraków 166

selera cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz sok z cytryny oliwa lub olej szczypiorek gęsta śmietana Cebulę i czosnek drobno pokroić. Buraki i pozostałe warzywa obrać i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę. Wrzucić czosnek i pozostałe warzywa i całość przesmażyć.  Zalać wodą nieco ponad poziom warzyw i gotować pod przykryciem około 30 minut

wyzwania kuchenne
Barszcz ukraiński 176

białej fasoli 1/2 szkl śmietany 1-2 łyżki octu/soku z cytryny 2 skrzydełka lub udko 1 łyżeczka kucharka liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki do posypania Buraki szorujemy i pieczemy lub gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy na tarce. W garnku zagotować 2 litry wody. Wrzucić skrzydełka, obrane marchewki, pietruszkę, seler, ząbek czosnku i nakłute nożem

Smakołyki Asi