piekarnika. Praktycznie w ogóle nie jadamy frytek smażonych, bo są tłuste, czyli bardziej kaloryczne, a do tego trzeba na nie zmarnować sporo dobrego oleju Frytki pieczone, wcześniej namoczone w wodzie, która wypłukuje z ziemniaka skrobię, są po prostu pyszne – miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Nasz kolejny ulubiony składnik to pieczony jarmuż. W tej postaci smakuje nam chyba(...)dzieci, które często nie przepadają za zieleniną na talerzu. Obiad podaliśmy z najprostszą z surówek – z czerwonej kapusty z pomarańczą i jabłkiem, skropioną sokiem z pomarańczy i cytryny. Składniki: 4 udka kurczaka 6 średniej wielkości ziemniaków 4 garści jarmużu (4 duże gałązki) Ząbek czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżeczka papryki w proszku Sól Pieprz Łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżka
Niedzielny kucharzwarzywnego 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 laski cynamonu 2 łyżeczki miodu 15 ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku w całości sok z 1/2 cytryny 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego 2-3 łyżki bułki tartej 80g startego sera grana padano 2 żółtka jajek Beszamel: 1l ciepłego mleka 150g masła 150g mąki pszennej łyżeczka gałki muszkatołowej(...)bieżącą wodą. Plastry bakłażana grillujemy na patelni, lub pieczemy w piekarniku. W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Kiedy będzie szklista, dodajemy mięso, smażymy do zarumienienia się mięsa. Następnie do zawartości garnka dodajemy pomidory pelati i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, miodem, zielem angielskim, cynamonem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i ząbkami czosnku
NiePieprz.plselera korzeniowego 1/2 główki młodej kapusty 150 g groszku cukrowego 1 łyżeczka masła (można użyć innego tłuszczu) 1 liść laurowy (najlepiej świeży) 2 ziarna ziela angielskiego koperek sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wedle upodobań można pokroić w kostkę lub julenkę. Ciachanie zupełnie(...)nada warzywom specyficzny aromat. Całość zalewamy wodą ( na początek 1 l wrzątku, później uzupełniamy płyn do ulubionej konsystencji zupy), dodajemy ½ łyżeczki soli, gotujemy przez 10 min. Do zupy dodajemy poszatkowaną kapustę i groszek. Gotujemy do ich miękkości, kontrolując by kapusta się zbytnio nie rozgotowała. Do smaku, zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na koniec wrzucamy posiekany koperek, mieszamy
R'n'G Kitchenpieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia SOS CZOSNKOWY 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta soli KETCHUP PAPRYKOWY 2 kawałki marynowanej papryki (można dodać także cebulkę) 6 łyżek ketchupu DODATKOWO 6 BUŁEK DO BURGERÓW 6 plastrów pomidora 6 cienkich(...)Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej wymieszanej ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na 0,2 cm warstwie dobrze rozgrzanego oleju, po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. SOS CZOSNKOWY: Do miseczki ścieramy czosnek, lekko solimy, dodajemy miód i sok z cytryny. Dokładnie rozcieramy, dodajemy jogurt i majonez oraz natkę
cool and mintycytryny 11 czubatych łyżek cukru Pigwy (nie mylić z pigwowcami) Pigwy dokładnie umyć, usuwając z nich charakterystyczny meszek. Z pigw usunąć gniazda nasienne i brzydkie zniekształcenia skórki. Pokroić na drobne kawałki. Z pigwowców usunąć nasiona. Zostawić białe błonki, w których ukryte są nasiona. To w nich są pektyny. Kawałki pigw i pigwowców umieścić w garnku. Dolać ok. pół litra wody(...)pogotować chwilę, by odparował. To moment częstego mieszania! Wyłączyć palnik i odstawić garnek do schłodzenia owocowej pulpy. Ręcznym blenderem zmiksować pulpę na gładką masę. Do pulpy wycisnąć sok z cytryny. Ponownie ustawić garnek na palniku o małej mocy i ciągle mieszając, dodawać stopniowo cukier. Trzymać na ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie bardzo gorąca. Gorący mus można
Weekendy w domu i ogrodziestrączków prosto ze straganu, lub ogródka :) z czerwoną quioną, oliwą z oliwek i aromatycznie przyprawione szałwią, czosnkiem i kiszoną limonką (jeśli nie jej nie macie skropcie danie sokiem z cytryny). Możecie je zjeść zarówno na gorąco, jak i na zimno, zapakować w lunchbox do pracy, albo na plażę, a przygotowanie zajmuje 20 minut. Polecam gorąco! Mam też dla Was drugi(...)chcemy je jeść na zimno, od razu przelewamy zimną wodą. Bób najlepiej obrać z jasnych skórek, wymieszać z fasolką i groszkiem oraz z quinoą. Polewamy oliwą z oliwek (według uznania ile lubicie). Dodajemy świeżą szałwię (większe listki siekamy, mniejsze możemy zostawić w całości), posiekaną kiszoną limonkę, lub trochę soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy
Quinoa Raz!łyżka soku z cytryny v 1 i ½ łyżeczki musztardy Dijon lub innej, ulubionej v 3-4 łyżki oliwy v sól i pieprz v mała ostra papryczka lub pół łyżeczki płatków chili Przygotuj: garnuszek deskę do krojenia i ostry nóż miseczkę lub słoiczek do dressingu Zaczynamy od wstawienia wody na kaszę w małym garnuszku. Gdy zacznie(...)miski, to samo robimy z oliwkami. Następnie przygotowujemy klasyczny, choć nieco bardziej musztardowy vinaigrette . Czosnek siekamy, następnie rozcieramy z solą, jak widać tutaj. Do niego dodajemy musztardę , sok z cytryny , oliwę pieprz i odrobinę soli , całość dokładnie mieszamy. W piekielnej opcji dodajemy rzecz jasna posiekaną papryczkę . W tej sałatce dressing można dodać od razu, inaczej niż przy sałatkach zawierających warzywa
Bazując na smakułyżki soku z cytryny (można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub użyć amchur) 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku opcjonalnie można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku Przygotowanie Robiąc zakupy staram się wybierać buraki podobnej wielkości, dzięki temu wszystkie są ugotowane w tym samym czasie. Buraczki dokładnie umyć, ale nie obierać. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować(...)temperaturze 180-190 stopni Ugotowane buraki ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę bardzo drobno posiekać i dodać do buraczków. Całość przyprawić octem, sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Przed podaniem odstawić na godzinę do lodówki. W Arabii Saudyjskiej zamiast soku z cytryny czy kwasku cytrynowego dodawałam amchur - sproszkowane zielone mango, które nadawało
Kulinaria - potrawy z różnych stron światachili w proszku 1-2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Sos: 3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka masła 500ml napoju migdałowego Alpro sól, pieprz i sok z cytryny do smaku Wykonanie: Z jaj, mąki oraz soli zagnieść jednolite ciasto. Ciasto odstawić, aby odpoczęło, na minimum 15 minut. Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)kształtem zbliżony do uszek. Tortelini gotować w lekko osolonej wodzie 3-4 minuty. Tortelini podawać z sosem migdałowym, przygotowanym na bazie napoju Alpro. Zrumienić na maśle płatki migdałowe. Kiedy będą już złote dolać napój migdałowy i całość redukować, aż płyn odparuje do połowy. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodatkowo tortelini przed podanie posypać tartym parmezanem i siekaną
kolorowotorcikowosię po swojemu.Paraliżuje zimnem i mleczną mgłą o poranku,a to uderza intensywnym błękitem nieba.Omiata rześkim powietrzem, błyska słońcem, kusi kolorami. Nic tylko czekać aż wyleje kubeł zimnej wody na mieszkańców. Świat powoli czerwienieje. Trawy i liście żółkną. Na chodnikach resztki zieleności to tylko łupiny kasztanów. Gdzieś w dywanie z liści wypatruję wiewiórkę wcale nie uciekającą, a rozważnie spoglądającą(...)czas w bibliotece bawiąc się długopisem. Zatracam się,myślami błądząc po oliwskim parku. Po dniu spędzonym na bieganiu między przystankami tramwajowymi w zaciszu mieszkania do herbaty dodaję trochę miodu,cytrynę,odrobinę korzenia imbiru i garść nadziei na to,że tym razem się uda. Czasami jednak herbata nie wystarcza. A na kawę traci człowiek ochotę... [tak, tutaj powinnam zareklamować jakiś oszałamiający
U Fiolkisię po swojemu.Paraliżuje zimnem i mleczną mgłą o poranku,a to uderza intensywnym błękitem nieba.Omiata rześkim powietrzem, błyska słońcem, kusi kolorami. Nic tylko czekać aż wyleje kubeł zimnej wody na mieszkańców. Świat powoli czerwienieje. Trawy i liście żółkną. Na chodnikach resztki zieleności to tylko łupiny kasztanów. Gdzieś w dywanie z liści wypatruję wiewiórkę wcale nie uciekającą, a rozważnie spoglądającą(...)czas w bibliotece bawiąc się długopisem. Zatracam się,myślami błądząc po oliwskim parku. Po dniu spędzonym na bieganiu między przystankami tramwajowymi w zaciszu mieszkania do herbaty dodaję trochę miodu,cytrynę,odrobinę korzenia imbiru i garść nadziei na to,że tym razem się uda. Czasami jednak herbata nie wystarcza. A na kawę traci człowiek ochotę... [tak, tutaj powinnam zareklamować jakiś oszałamiający
Fiolka w kuchniJaja rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, skórkę cytryny, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Przygotować mak: wsypać mak do głębokiego rondla, zalać wrzątkiem, żeby woda przykryła mak, odstawić na kilka godzin. Następnie(...)odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok 40 minut. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w temp 180st.C. Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować. Smacznego
Obiad gotowyparze Torcik bezowy z bitą śmietaną Składniki - proporcje na dwa lub trzy torciki 2 duże białka 10 dag cukru pudru 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej kilka kropli soku z cytryny szczypta soli Bita śmietana 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub więcej opcjonalnie 1 łyżeczka cukru pudru lub syropu klonowego lub miodu opcjonalnie 1 łyżka(...)można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 8 godzin. Jeśli chcecie zjeść torciki np. następnego dnia, to warto dodać do ubijanej śmietany łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody (dodajemy ją pod koniec ubijania śmietany). Dzięki dodatkowi żelatyny bita śmietana dłużej zachowa kształt i konsystencję. Dodatki świeże owoce posypka czekoladowa zmielone orzechy lub migdały Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów
Cztery Fajerybiałkach Przepis na kluski na parze Składniki - proporcje na dwa lub trzy torciki 2 duże białka 10 dag cukru pudru 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej kilka kropli soku z cytryny szczypta soli Bita śmietana 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub więcej opcjonalnie 1 łyżeczka cukru pudru lub syropu klonowego lub miodu opcjonalnie 1 łyżka(...)można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 8 godzin. Jeśli chcecie zjeść torciki np. następnego dnia, to warto dodać do ubijanej śmietany łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody (dodajemy ją pod koniec ubijania śmietany). Dzięki dodatkowi żelatyny bita śmietana dłużej zachowa kształt i konsystencję. Dodatki świeże owoce posypka czekoladowa zmielone orzechy lub migdały Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Przygotowanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabiałko 250 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny Dodatkowo: 3-4 landrynki w pomarańczowym kolorze Przygotować rondelek. Włożyć do niego masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia. Sodę rozpuścić w łyżce zimnej wody, a następnie dodać do wystudzonej masy miodowej. Zamieszać. Dodać żółtko(...)lukru. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej cukru pudru, a z kolei jeżeli wyjdzie nam zbyt gęsty, lub zacznie nam gęstnieć w trakcie pracy, dodać odrobinę soku z cytryny i dobrze wymieszać. Udekorować najpierw pojedyncze elementy (fot.4) , a następnie połączyć wszystko w całość (fot.5-6) . drukuj przepis
Świat Ciasta