woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:750/1096)

Spaghetti z sosem pomidorowym i ziołową posypką chlebową 188

ilość przypraw i gotując go kilka minut, aby nadmiar wody wyparował a powstał sos (który dodatkowo możecie potraktować blenderem dla bardziej aksamitnej konsystencji).  Składniki: 250 g makaronu spaghetti słoik domowego sosu pomidorowego ( klik ) 2 kromki pszennego chleba 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, chili odrobina skórki z cytryny świeża bazylia oliwa  Zaczynamy od przygotowania posypki chlebowej

My simple kitchen
Jajka po florencku 184

holenderski: 2 żółtka 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: 1 bułeczka (najlepsze będą muffiny angielskie ), pieprz do posypania Sos holenderski: Masło rozpuścić. Na parze mikserem ubić żółtka z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem („na parze”, czyli w dużym garnku zagotować wodę, żółtka przelać do mniejszego garnka postawionego nad dużym garnkiem

Bullio
Makaron z boczkiem, kurkami i serem gorgonzola 294

drobinę gorącej wody. U mnie obeszło się bez dodatku wody. Sos należy przygotowywać równocześnie z gotowaniem makaronu. Ser gorgonzola można zastąpić innym gatunkiem sera z niebieską pleśnią np. rokpolem czy lazurem, boczek - szynką, a szalotki - zwykłą cebulą. Sos można doprawić do smaku dodatkowo startą gałką muszkatałową i/lub sokiem z cytryny. Sos należy dobrze przyprawić pieprzem, aby nie był mdły. Źródło

Gospodyni Miejska
Jogurtowe lody z borówką amerykańską 159

Wykonanie: W kielichu blendera umieszczamy zmiksowane mango, sok z cytryny i skondensowane słodzone mleko. Wszystko dokładnie blendujemy. Powstałą masę mieszamy z jogurtem naturalnym i borówkami. Lody przekładamy do foremek i mrozimy przez około 4 godziny. Żeby potem lody nam wyszły bez trudu z foremek polewamy je przez chwilę ciepła wodą

Kulinarne przygody Gatity
PASZTET MARCHEWKOWO - JAJECZNY 134

odcedzony groszek, warzywa, mąki, pokrojoną natkę pietruszki, sok z cytryny i przyprawy. Delikatnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Formę keksową ( 25/13) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy pasztet warzywny. W środek wciskamy jajka. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 - 180 *C, wstawiając formę z pasztetem na blaszkę wypełnioną wodą.  Po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy pasztet, ściągamy folię aluminiową

Kulinarne Fantazje Marioli
Dietetyczna ryba po grecku (139 kcal) 366

paseczki grubości ok 5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy ją w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C przez 20 minut. Cebulę i por siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy starte na tarce pozostałe warzywa. Podlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W razie

e-PrzepisyKulinarne
Kasza gryczana z kalafiorem,granatem ,nutka curry i dressingiem imbirowym (Jaglany Detoks) 166

szklanki oliwy sól morska do smaku sok z połowy cytryny 1 łyżka syropu z agawy u mnie od  Skworcu Ugotuj kaszę ,tak jak zaleca producent .Odstaw. Przygotuj dressing, wymieszaj wszystko w miseczce, spróbuj i dopraw w razie czego. Kalafior umyj i podziel na różyczki. Ugotuj go w lekko osolonej wodzie. Odlej wodę z garnka i dodaj trochę oleju kokosowego

Z Kuchni Do Kuchni
Tęczowa galaretka 146

lodówki. Niebieską galaretkę również rozpuścić w 0,5l wrzącej wody i schłodzić. Kiedy zielona galaretka już zastygnie, wlać na wierzch niebieską warstwę i wstawić do lodówki. W czasie, w którym niebieska galaretka zastyga, ubić śmietankę na sztywno, po czym stopniownio dodać cukier puder. Można też wkropić trochę soku z cytryny, żeby wyostrzyć smak. Bitą śmietanę nakładać łyżką i dowolnie dekorować

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ćwiartki kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatka z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich 194

Dusimy do chwili aż groszek będzie miękki, a woda niemalże w całości wyparuje - wtedy też wrzucamy podartą, czy pokrojoną (jak kto woli) sałatę rzymską i podgrzewamy jeszcze chwilkę, aż i ona zmięknie.  Składniki na sałatkę: - 3 łodygi selera naciowego - 2 średnie jabłka - garstka mieszanki kiełków  - odrobina soku z cytryny - garstka orzechów włoskich Przygotowanie sałatki: Łodygi selera myjemy

Życie zamknięte w smaku
Fakes czyli Grecka zupa inaczej 267

Rozrabiam koncentrat pomidorowy w szklance z niewielką ilością wody, wlewam do garnka. Dodaję ziele angielskie, sól himalajską i liść laurowy.  Gotuję około 1 godziny co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone pomidory – jeśli świeże to obrane ze skórki,  sparzone lub gotowe  z puszki, skrapiam sokiem z cytryny. Duszę jeszcze ok 10-15 minut na niewielkim

IzaGotuje
Perliczka pieczona 120

perliczka, 100 g masła, skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól, 2-3 bulwy kopru włoskiego, 200 ml białego półwytrawnego wina, 2 łyżki masła Koper włoski oczyścić, pokroić na ćwiartki lub szóstki (zależy od wielkości bulw kopru), zblanszować w lekko osolonej wodzie. Naczynie do zapiekania (gęsiarka), wysmarować masłem, na dnie ułożyć koper

królestwo garów
Sernik z sosem morelowym 171

smaku, konfitura morelowa, herbatniki Wykonanie; Ser, cukier, sok z cytryny i wanilię miksujemy około 15 sekund. Dodajemy jajka i ponownie miksujemy . Herbatniki kruszymy i rozprowadzamy po natłuszczonej formie. Piekarnik nastawiamy na 175 stopni i pieczemy ponad godzinę / do suchego patyczka/ w kapieli wodnej.Konfiturę morelową rozprowadzamy z paroma łyżkami wody i kładziemy na wierzch sernika. Sernik krok po kroku

Anioły w kuchni
YumYum DEVILED EGGS – FALLOUT – jajka faszerowane awokado z bekonem 289

Połówki białek odstawiamy na talerz (lub przedtem lekko przemywamy wodą, jeśli upaćkaliśmy je podczas wyjmowania żółtek ;)). 5. FARSZ (3 min) Awokado wraz z żółtkami rozgniatamy widelcem na pastę. Do miski z awokado oraz żółtkami dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżeczki musztardy, 3 łyżki soku z limonki lub cytryny, garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry, szczyptę pieprzu cayenne

Nerds Kitchen
Łosoś teriyaki z kaszą jaglaną i podsmażaną sałatą rzymską 227

odpowiedniej wielkości. Do sosu teriyaki dodać miód, sok z cytryny i drobno starty imbir. Dokładnie wymieszać i zalać nim rybę włożoną do naczynia, tak, by sos dokładnie ją pokrył. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Kaszę jaglaną przesypać na sito i umyć w zimnej wodzie, po czym przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego

W SMAK
Zupa z awokado i ogórków 194

jogurtem, sosem worcester. Doprawić solą, pieprzem, resztą soku z cytryny, chłodzić do chwili podania. Przygotować warzywa do dekoracji. Połączyć pokrojone w kostkę ogórki, awokado, cebulę i pomidor. Wymieszać z oliwą i bazylią.Zupę po wyjęciu z lodówki przed podaniem jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba doprawić, dodać nieco zimnej wody, jeżeli jest za gęsta. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, wyłożyć

Stare Gary