słoiczka na „zaś”) *jeżeli nie masz pomarańczy możesz użyć cytryny, albo zamiast niej dodaj do zupy starte jabłko łyżeczka mielonego imbiru pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki soli szczypta pieprzu łyżka oleju roślinnego/nie smaży się na oliwie! Przygotowanie: Pomarańczę wyszoruj, sparz gorącą wodą, zetrzyj skórę i wyciśnij sok. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj
greenscarfśrednich buraków 1 duża cebula 1 łyżka mąki masło ocet/sok z cytryny cukier sól Ugotować buraki. Wystudzone obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do małego garnuszka. Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mąkę, chwilkę podsmażyć i przełożyć do buraków. Wlać odrobinę wody, wymieszać, podgotować i doprawić do smaku (cukrem, solą oraz octem
Di gotujekoperku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sok 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Groszek wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej z grubymi oczkami. Przekładamy na durszlak, solimy. Groszek odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ogórek odciskamy z nadmiaru soku. Paluszki krabowe kroimy na małe
Kulinarne przygody Gatityjednej cytryny, dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, otartą skórką z cytryny, szczyptą soli i szczyptą czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Tak przygotowaną marynatą natarłem z zewnątrz kurczaka. Otworzoną puszkę piwa włożyłem do wnętrza kurczaka - niejako sadzając go na niej. Ziemniaki gotowałem w mundurkach w osolonej wodzie przez 10 minut. Marchewki obrałem i pokroiłem wzdłuż w ćwiartki. Cebule pokroiłem w grube
Wyprawy kulinarnenadal miksując powoli wlać sok z cytryny, wsypać cukier i sól, zmiksować, aby nie było kryształków cukru. Doprawić pieprzem. Przełożyć do wyparzonego słoika. Zakręcić. Przechowywać do 1 tygodnia w lodówce. ps. jeżeli po dodaniu oleju do żółtek zrobi nam się „woda” – to nie martwcie się, majonez da się uratować! Wystarczy w misie miksera umieścić żółtko z łyżeczką
moj przepis naopcjonalnie) W misce wymieszać czosnek, kapary, rodzynki, musztardę, skórkę i sok z cytryny, miód, kolendrę, sól i pieprz. Dodać pierś z kurczaka i pozostawić do marynowania. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Na patelni przesmażyć cebulę i paprykę, smażyć aż zmięknie, w trakcie smażenia można dolewać wody, aby warzywa się nie przypalały. Pod koniec smażenia papryki, na drugiej patelni, usmażyć
Codzienne Gotowanieosób Składniki: 1 szklanka kaszki kuskus gorący bulion, ew. woda (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka ugotowanego mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (u mnie francuska) 2 dojrzałe pomidory sok z cytryny listki bazylii oliwa z oliwek EV Wykonanie: Do miski wsypujemy kuskus. Do gorącego bulionu dodajemy
Kulinarne przygody Gatitylimonki jest czymś zaskakującym. Nie tylko nie ma w niej cytryny, ale do tego jest mleko! A jednak jest bardzo orzeźwiająca, wcale nie za słodka, pachnąca. Zaskakuje świeżością i lekką konsystencją. Koniecznie trzeba jej spróbować, zwłaszcza w upały. Składniki: – 3 limonki – 650 ml zimnej wody – 60 g brązowego cukru – 3 łyżki (50 ml) mleka skondensowanego
Pociąg Do Kuchnibiałym pieprzem. Następnie dodałem łyżeczkę mielonego cynamonu, łyżkę miodu, sok z całej cytryny i cztery łyżeczki suszonego oregano. Kiedy mięso się przesmażyło dodałem również dwie puszki pomidorów, przecier pomidorowy i 200 ml bulionu wołowego. Całość podgrzewałem na średnim ogniu przez pół godziny. W garnku zagotowałem osoloną wodę i wrzuciłem do niej obrane ziemniaki. Gotowałem przez 10 minut, po czym pokroiłem
Wyprawy kulinarnezimnej wody 0,3 szklanki oleju roślinnego Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj wodę i olej i szybko wymieszaj ręką. Dodaj trochę więcej oleju lub mąki w razie potrzeby. Składniki na nadzienie: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej ulubione mleko (do gotowania kaszy) sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna
Qlinarnie i QlinarnieZmiksować, dodać kefir, zmiksować ponownie.. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, chłodzić do chwili podania. Ogórek do dekoracji pokroić w drobną kostkę. Zupę po wyjęciu z lodówki przed podaniem jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba doprawić. Jeżeli jest za gęsta, możemy dodać nieco zimnej wody. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, posypać kolendrą i pokrojonym ogórkiem, polać
Stare Garyscieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jablka doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem ( dobrze jest dosypywac cynamonu w malych ilosciach, wymieszac i sprobowac , bo mozna przesadzic ) Okolo 0,5 l mleka zagotowujemy z 2 lyzkami masla . Gdy ryz bedzie lekko twardy odcedzamy go z wody i przekladamy do gotujacego sie mleka . Gotujemy ryz w mleku na malym
PychaDaniasosu, dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i jeśli potrzeba sokiem z cytryny. Jak wyjaśnia Jamie - sos powinien być trochę zbyt kwaśny i trochę zbyt słony - jak się doda makaron wszystko się wyrówna. Ugotować makaron, odcedzić i włożyć do miski z makaronem, wlać 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu i porządnie wszystko wymieszać. Po chwili sos trochę zblednie, stanie
Kulinarne Inspiracjezimnej wody 0,3 szklanki oleju roślinnego Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj wodę i olej i szybko wymieszaj ręką. Dodaj trochę więcej oleju lub mąki w razie potrzeby. Składniki na nadzienie: 1,5 - 2 szklanki suchej kaszy jaglanej mleko do gotowania kaszy sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna
Qlinarnie i Qlinarnieporcje) 4 dojrzałe brzoskwinie 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki masła 1/4 łyżeczki cynamonu 2 goździki Składniki na ciasto naleśnikowe: (6-8 naleśników) 1 niepełna szklanka mleka (240 ml) 1.5 szklanki mąki (225 g) 1 duże jajo szczypta soli niepełna szklanka wody (może być gazowana) Przygotowanie: Przygotować naleśniki: Mleko wlać do naczynia, dodać
Moja Delicja