woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:761/1096)

Kurczak w sosie sojowym z puree z ziemniaków i pieczonego czosnku 250

sól Składniki na surówkę z białej rzodkwi i selera naciowego: 1 duża biała rzodkiew 4 łodygi selera naciowego garść suszonej żurawiny 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół cytryny pieprz ziołowy cukier sól Przygotowanie: MARYNATA DO UDEK Do naczynia, w którym będziemy marynować mięso wlewamy: sos sojowy, sok z wyciśniętej limonki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, miód oraz chili(...)pół godz przewracamy mięso na druga stronę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i podpiekamy skórkę. ZIEMNIAKI PUREE Z PIECZONYM CZOSNKIEM Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przepis na pieczony czosnek znajdziecie tutaj . Do ugotowanych ziemniaków dodajemy upieczony czosnek oraz masło. Wszystko blendujemy na gładką masę i doprawiamy suszonym tymiankiem. SURÓWKA Z BIAŁEJ RZODKWI

Kierunekuchnia
Rolada brzoskwiniowa 165

koniec dodać wodę, wymieszać i przelać na blaszkę. Wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. Upieczony biszkopt przełożyć od razu na ręcznik posypany cukrem pudrem, zdjąć papier do pieczenia i zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia. Nasączenie: Zaparzyć krótko białą herbatę i zostawić do ostudzenia. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę soku z cytryny i cukru(...)celu średniej grubości pędzel). Włożyć ponownie do lodówki na 30 minut. Połówki brzoskwiń pokroić w cienkie plasterki. Do garnuszka wsypać około 4 łyżki cukru pudru, dodać odrobinę wody i podgrzać energicznie mieszając. Nadal mieszając lekko ostudzić i polać wierzch rolady dowolnym wzorem, po czym ułożyć szybko plasterki brzoskwini. Podawać schłodzone. Uwagi: Roladę można udekorować tak jak proponuję powyżej lub tylko

Passions hobbies life
Ryba z frytkami, sosem tatarskim i groszkiem, czyli fish & chips 227

groszkiem, czyli fish & chips Składniki na rybę z frytkami, sosem tatarskim i groszkiem:  Na rybę: 2 filety z łupacza, ewentualnie dorsza mąka sól i pieprz ósemki cytryny do podania Na panierkę: 200g mąki pszennej 150ml piwa (najlepiej typu ale, ale zwykłe jasne też będzie dobre) 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki łagodnej przyprawy(...)Przygotowanie frytek: Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Frytki przełożyć do miski i zalać zimną wodą na około 15 minut. W międzyczasie w garnku zagotować wodę. Z frytek odlać wodę w której się moczyły, po czym włożyć je do garnka z gotującą się wodą. Gotować przez 2-3 minuty. Odcedzić i zostawić, aby wyschły i przestygły.  Olej we frytkownicy

Codzienne Gotowanie
Risotto z dynią 211

ryżu arborio 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 700ml wrzącego bulionu warzywnego lub rosołu z kurczaka garść startego parmezanu 2 łyżki masła sok z cytryny oliwa do smażenia sól, pieprz Jak przygotować risotto z dynią Przygotowanie dyni: Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę(...)aromat, należy uważać, aby się nie spaliły!  Gdy cebula się zeszkli dodać startą dynię, wymieszać i smażyć przez kilka minut aż zmięknie. W razie potrzeby podlewać niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz chilli, wymieszać i odstawić.  Przygotowanie risotto: Na patelni rozgrzać oliwę z 1 łyżką masła, dodać drobniutko pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę

Codzienne Gotowanie
Kostka wiśniowa 114

blaty: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao (płaskie) 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie pół szklanki drobnego cukru do wypieków (do białek) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej W misce wymieszać mąkę, proszek i sodę. Olej, wodę, cukier, kakao umieścić w garnuszku, podgrzać do rozpuszczenia(...)porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny 24 gr żelatyny około 100 ml wrzątku wiśnie do dekoracji (świeże lub z kompotu, lub rozmrożone i osuszone na ręczniku papierowym) Wiśnie umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, zagotować, dodać sok z cytryny. Zmielić blenderem na pure. We wrzątku rozpuścić żelatynę, do żelatyny dodać dwie łyżki wiśni

moj przepis na
Sandacz w domowej odsłonie - marynowany w oliwie, pieprzu i oliwie. 254

Sandacz -  ryba drapieżna z rodziny okoniowatych.... . Do złowienia w jeziorach, wyrobiskach rzek, a nawet przybrzeżnych wodach Bałtyku. Tyle mądrości encyklopedycznych wystarczy. Jeśli o kulinaria chodzi to ryba o dużych walorach smakowych. Charakteryzuje się nietłustym, białym mięsem o smakowicie delikatnej konsystencji. Słowem - przysmak po prostu. Na blogu po raz pierwszy - w mojej kuchni rzadko gości ze względu na swoją wysoka(...)cenę. Tym razem po konsultacjach z Mężem - piątkowy obiad był fest: smażony sandacz marynowany w oliwie, pieprzu i cytrynie. Myśl o naturalnej smakowitości ryby powstrzymała nas od zbędnych kombinacji. Składniki: ok 40 dag świeżych płatów sandacza sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz czarny 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól mąka + łyżka bułki tartej do obtoczenia ryby olej do smażenia

Kuchnia po mojemu
Ekspresowy zakwas z buraka do barszczu wigilijnego 210

Pierwszy raz będę robiła zakwas na barszcz.  Fajny przepis znalazłam na stronie gotujzdrowo.com Zainspirowałam się i zakwas dojrzewa :) Na mój zakwas użyłam: 5 l wody

Jemy Pijemy
Domowy kopiec kreta 235

śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 2 dojrzałe banany 1-2 łyżek cukru pudru (w zależności od tego jak słodkie będą banany) wiórki czekoladowe +2 banany, sok z cytryny Jak zrobić Kopiec kreta? Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Wyrównujemy wierzch nożem z piłką. Do ciasta przykładamy duży ring lub miskę(...)Wydrążone okruchy przekładamy do miski. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (lepiej dać mniej, gdyby banany okazały się bardzo słodkie). Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tyle, żeby była cała zakryta) i odstawiamy do napęcznienia. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Banany miksujemy na ciapkę w blenderze, dodajemy do kremu

Ciastkozercy
Klopsiki wieprzowe w sosie curry 211

misce i dokładnie wymieszać. Zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu.Zmoczonymi wodą rękami , formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszły mi 22 klopsy. Umieścić pulpety na blaszce odpowiedniej wielkości, skropić olejem i delikatnie obracać mięso , tak aby pulpety ze wszystkich stron(...)dusić na wolnym ogniu przez pięć minut .Do sosu dodać klopsiki, mieszając ostrożnie tak aby pokryły się sosem, gotować przez 20 minut. Delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny i brązowym cukrem  .Podawać klopsiki w sosie curry z ryżem jaśminowym , posypane kolendrą i orzechami nerkowca . Uwaga: Pasty curry są różnej ostrości, w zależności od koloru i producenta. Trzeba

Stare Gary
Ryba na obiad z gnocchi i cytrynowym sosem 134

jeść codziennie. Do ulubionych ryb należy również panierowany w migdałach dorsz. Dorsz jest pyszny, lekko słodki świetnie pasuje do cytrynowego sosu z kaparami. Domowe gnocchi polane sosem, warzywa z wody i panierowany dorsz to propozycja na obiad, którą polecam wypróbować. Ryba na obiad to danie niezbyt pracochłonne ale wymaga zaplanowania. Przygotowywanie obiadu zaczynam od sosu. Potem skupiam się na gnocchi(...)bulionu 350 ml śmietanki 50 ml soku z cytryny 1 łyżeczka winnego octu sól do smaku 1 łyżeczka białego pieprzu 2 łyżki posiekanego kopru Zacznij od sosu. Szalotkę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle z kaparami. Dodaj winny ocet i smaż przez minutę. Następnie wlej bulion, sok z cytryny i śmietanę. Dopraw sos solą i białym pieprzem. Gotuj

codojedzenia
Sernik na zimno na herbatnikowym podłożu 86

szklanka cukru pudru sok z jednej cytryny 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżki żelatyny Spód ciasteczkowy: 80 - 100 gram rozpuszczonego masła 200 gram zmiksowanych na proszek herbatników Wykonanie: Rozdrobnione herbatniki mieszamy z płynnym masłem i równą warstwą wykładamy nimi spód tortownicy o 22 cm średnicy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, odstawiamy na chwilkę. Gdy napęcznieje, podgrzewamy,  by była

Kronika Piekarnika
Pomarańczowy łosoś 133

Rozgrzej patelnię. Wrzuć makaron do gotującej się wody. Rybę wraz z sokiem przełóż na patelnię. Dodaj sos sojowy, jeśli używasz. Smaż krótko z każdej strony, a następnie zmniejsz ogień, smaż pod przykryciem. Odcedź makaron, podawaj z rybą. Użyłam makaronu cytrynowego. Jeśli masz ochotę, możesz do zwykłego makaronu zetrzeć odrobinę skórki z cytryny lub z pomarańczy. Będzie smakowało jeszcze lepiej

Kucharzyca