woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:770/1096)

Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem 194

Pozostałe piórka czerwonej cebuli ułożyć na cytrynie. Następnie poukładać resztę cukinii i pozostałą połowę pomidorów. Śmietanę wymieszać z winem białym. Przyprawić solą i pieprzem. Taką mieszanką zalać warzywa z łososiem. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 25-30 minut (ja piekłam 30 min.) W trakcie pieczenia ryby ugotować młode ziemniaczki w osolonej wodzie. Odcedzić. Wymieszać z masłem i posiekanym

Moja Delicja
Pianka z marchewki 171

blenderem. Dodaj śmietanę, jajka, cytrynę, sól, pieprz i odrobinę cukru i zmiksuj wszystko dokładnie przy pomocy miksera.  Kokilki posmaruj masłem i wlej do nich masę. Wstaw do piekarnika. Piec:  około 30-45 min w temperaturze 180 stopni. Uwaga:  Jeśli chcesz by pianki były delikatniejsze: kokilki ustaw na blasze do połowy wypełnionej wodą (gorąca kąpiel). Smacznego

KreatywnePiny
Mała bezmięsna rewolucja i marokańska sałatka z marchewki 238

pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny (czyli też z 1/2 sztuki) pół łyżeczki nasion kuminu, podprażonych i rozbitych w moździerzu, lub kuminu mielonego szczypta płatków chilli 2 łyżki cukru pudru sól, pieprz Przygotowanie: Marchewki obierz i potnij na długie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Możesz je również pokroić na plasterki. Zagotuj wodę w garnku. Marchewkę umieść na sitku

Chilli Czosnek i Oliwa
szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie 140

przygotowujemy marynatę. Wyciskamy sok z cytryny, imbir ścieramy na tarce, dodajemy łyżeczkę miodu przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.Filety drobiowe kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, zalewamy marynatą, mieszamy wszystko razem. Zostawiamy w lodówce na minimum 1 godzinę.    Kroimy na większe kawałeczki paprykę, cukinię, cebulę. Listki szałwii wkładamy do miseczki z wodą i zostawiamy tak przez chwilę

noteskulinarnyfiga
Makaron zapiekany ze szpinakiem i smażonym łososiem 367

miseczki i polewam sokiem z cytryny. Wstawiam na 30 minut do lodówki. w tym czasie szpinak rozmrażam i odparowuję na głębokiej patelni. Następnie dodaję łyżkę masła  i razem podduszam przez około 3 minuty. Dodaję jogurt i dosmaczam sola i pieprze. Zdejmuję z kuchenki i odstawiam. Makaron gotuje aldente, przecedzam i przelewam zimna woda aby się nie posklejał.Przygotowuję

Magiczna kuchnia Darii
Panna Cotta z trawą cytrynową i jagodami 168

których swoją drogą mam słabość! Dziś przygotowałam dla Was deser - Panna Cotta z trawą cytrynową i jagodami. Lekka wariacja przepisu podstawowego prezentowanego już na blogu. Jeżeli lubicie smak cytryny i nie macie nic przeciwko jagodom, to ten deser jest dla Was! Częstujcie się!"Składniki:360 ml śmietanki kremówki120 ml mleka + 1 łyżka3 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią3  łyżeczki(...)przelewamy do foremek – najlepiej silikonowych – odstawiamy na około 2-3 godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos jagodowy.Do rondelka wrzucamy umyte i osuszone jagody. Posypujemy cukrem i zalewamy wodą, mieszamy. Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez około 10-15 minut.Studzimy.Gotową Panna Cottę wykładamy na talerz i polewamy jagodami.Smacznego!*Aby masa wyszła łatwo z foremek, warto

Słodkie Przyjemności
Karp w galarecie klarowanej. 249

głowy karpia, włoszczyzny ,przypraw, wody ugotować wywar, pod koniec osolić. Do ciepłego, przecedzonego wywaru włożyć porcje ryby i gotować na maleńkim ogniu przynajmniej 20 min. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia. Wyjąć, wybrać ości, ułożyć na półmisku. Sklarować galaretę i krzepnącą zalać dwukrotnie przybrane porcje karpia. Podawać z zimnym sosem chrzanowym, cytryną ,a ja lubię z sosem tatarskim. Przypominam klarowanie

Kulinarny karnet Christophera
Przysmak Calypso na lodzie. 188

łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny listki mięty skórka pomarańczowa Wykonanie. Pomarańczę przekroić na połówki. Wykroić miąższ i przetrzeć przez sitko, aby otrzymać sok. Wydrążone połówki wstawić do zamrażarki. Listki mięty umyć, posiekać. Żelatynę rozpuścić w soku pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej. Zdjąć i ubijać w misce z lodowata wodą ,aż do oziębienia. Dodać 2 łyżki

Kulinarny karnet Christophera
Tort z bitej śmietany i malin na daktylowym cieście (bez glutenu i jajek) 285

Imieninowy torcik na półkruchym, daktylowym spodzie. Jego dekoracja jest prosta do wykonania, a efekt zachwycił solenizantkę :) Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna  100 g mąka bezglutenowa mix

głodny alergik
Szaszłyki z kurczakiem i papryką 245

chili sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Kurczaka pokroić w dużą kostkę, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 30 minut lub dłużej jeśli ktoś ma taką możliwość.  Pieczarki obrać, przekroić na pół lub pozostawić w całości jeśli są mniejsze. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę.  Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nadziewać

Pasja Smaku
Cytrynowe ciasto z mascarpone 219

pokojowej 200 g serka mascarpone 1,5 łyżeczki żelatyny biszkopty - okrągłe i podłużne  Mus mango:   1 owoc mango ( średniej wielkości ) 1,5 łyżeczki żelatyny łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Tortownicę wyścielać folią spożywczą, w celu uniknięcia metalicznego posmaku. Podłużne biszkopty przyciąć minimum do wysokości tortownicy, choć można i wyżej, tak jak u mnie. Biszkopty ułożyć dookoła rantu(...)rózgą, do momentu, aż całość zacznie gęstnieć ( konsystencja rzadkiego budyniu ). Cytrynowy budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. Nie ziębić w lodówce, budyń musi mieć temperaturę pokojową. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tak by płyn przykrył proszek. Zamieszać i odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, wstawić pojemnik z żelatyną we wrzątek i rozpuścić. Zimny budyń cytrynowy zmiksować na wysokich obrotach, aż zmieni się

kolorowotorcikowo
Aksamitny sernik z czekoladą i kilka wskazówek jak upiec idealny sernik 1127

większej blaszki z wodą. Serniki, których przepis nie wymaga pieczenia w kąpieli wodnej, lepiej jest piec w piekarniku z parą. Wstawiamy wtedy na dno piekarnika jakieś naczynie z gorącą wodą (ja w tym celu wykorzystuję np. metalową puszkę po brzoskwiniach).  Po upieczeniu nie należy od razu wyjmować sernik z piekarnika. Uchylamy lekko drzwi piekarnika i zostawiamy sernik jeszcze(...)masa serowa: 750g twarogu śmietankowego 150ml śmietanki 30% 3 duże jajka 1 szklanka cukru minus 2 łyżki 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego sok i skórka z limonki lub cytryny garść czekoladowych kropelek polewa śmietanowa: 150ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru wiórki czekoladowe do posypania Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać miękkie masło i kakao, zmiksować do uzyskania kruszonki. Formę

Obiad gotowy
Pieczony batat z puree z groszku i tołpygą 207

ponadto: 2 bataty, ok. 370 g tołpygi (1 filet), 2   łyżki masła klarownego, masło do smarowania foli, 1 łyżka cukru brązowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 cytryna, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: Bataty myjemy i suszymy. Folię do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy cukrem, pieprzem i zawijamy bataty w folię (każdy oddzielnie). Pieczemy ok. 45 min w piekarniku(...)grubości. Następnie odwracamy ja na drugą str. i pozostawiamy na ok. 30 sek. Tołpygę przekładamy na blachę do pieczenia, skórą do góry. W małym rondelku zagotowujemy 100 ml wody, dodajemy groszek, posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę masła i gotujemy do miękkości. Groszek doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koperek. Całość miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez sitko. Dzięki temu nasze

Moniki Smakołyki
Tort owocowy z topperem – jak to jest zrobione ? 151

różne preparowane ziarna. Składniki: 75 g cukru 75 g obranych migdałów lub płatków śniadaniowych 20 ml wody 100 g białej czekolady 2 łyżki oleju rzepakowego. Wykonanie: Większą blaszkę wyściel papierem do pieczenia. W garnuszku z grubym dnem (lub na patelni) umieść cukier i wodę. Gotuj bez mieszania do momentu, aż syrop przyjmie jasnozłoty kolor. Teraz dodaj do niego migdały/ płatki(...)zrobić. Potrzebujesz: 250 g malin 100 ml wody lub dowolnego soku 3 łyżeczki żelatyny odrobinę wody do zalania żelatyny Wykonanie: W małej miseczce lub kieliszku odmierz potrzebną ilość żelatyny, a następnie zalej ją wodą tylko do przykrycia. Odstaw na ok 10min, aby żelatyna napęczniała. W małym rondelku rozpraż maliny z odrobiną wody. Gdy maliny puszczę sok, rozgnieć je widelcem. Przestań

SmartBake.pl
Marmolada z płatków róży i truskawek. 194

płatków róży (takiej, która intensywnie pachnie np. cukrowa) 1 kg cukru (około 600 g do róży + reszta do dżemu) 4 kg obranych, oczyszczonych truskawek ewentualnie trochę soku z cytryny      Garść płatków przekładamy do makutry, dokładamy łyżkę cukru i rozcieramy drewnianą pałką, dodajemy kolejna garść płatków, cukier i dalej rozcieramy, aż skończą nam się płatki(...)miski, dodałam cukier i rozcierałam płatki palcami. Jest to szalenie mozolna i ciężka praca, więc w przyszłym sezonie zaopatrzę się już w makutrę. Do roztartych płatków wlewamy 1/3 szklanki wody i odkładamy. Truskawki wkładamy do sporego gara i rozgniatamy tłuczkiem, widelcem lub tak jak ja dłońmi, podgrzewamy na małym ogniu około 30 minut (bez przykrycia), aż owoce puszczą sok, odcedzamy

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania