woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:765/1096)

Babka gotowana 229

proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Dolewamy sok z cytryny i wódkę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą. Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową. Smacznego

Salonik smaków
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 234

ułożyć na nich ruloniki śledziowe.Śmietanę kremową ubić, dodać kwaśną śmietanę, cytrynę, sól, pieprz kajeński i cukier do smaku.Sosem przykryć śledzie i położyć truskawki lub konfiturę z żurawin. Śledź opiekany. Składniki: 1 kg śledź świeży 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy  6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego  Sól, pieprz świeżo

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak carry z pomidorkami cherry 182

pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, zalać nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno pokroić i rozgnieść. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, włożyć schłodzonego kurczaka, chili i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dołożyć pomidorki cherry i podlać

Apetyczna babeczka
Tzatziki z botwinką 140

homogenizowany 500 g President 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki posiekanego koperku sól Wykonanie: Botwinkę dokładnie płuczemy, odcinamy końcówki, młode łodyżki i liście kroimy w małe kawałki, po czym przez chwilę blanszujemy. Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu razem z odciśniętą botwinką

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z białej kapusty 248

pokrojony na półplasterki łyżka koperku sól pieprz sos: łyżka soku z cytryny, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki cukru Przygotowanie: Poszatkowaną kapustę przełożyłam do foliowej torebki i kilkanaście razy uderzyłam w nią tłuczkiem do mięsa, aby zrobiła się miękka. Pora przelałam wrzącą wodą, aby zmiękł. Składniki na sos wymieszałam. Kapustę, marchewkę, pora i koperek

Kulinarny Pamiętnik
Slimaki lubia deszcz 168

Upieklam wczoraj buleczki. Takie pulchne i slodkie slimaki. Pomyslalam, ze beda idealne do popoludniowej kawy albo raczej herbaty, bo ja kawy nie pijam po poludniu.Ciesze sie

Przysmaki Karolki
To lubia male dziewczynki :) 363

Owoce obieramy ze skorki i miksujemy. Dodajemy do smaku sok z cytryny i ewentualnie cukier.Jesli panna cotte przygotujemy w szklaneczkach to mus z owocow wykladamy na krem. Jesli panna cotte zrobilismy w miseczkach musimy wylozyc ja na talerzyki. Najlepiej zrobic to zanurzajac miseczke z deserem w cieplej wodzie, a nastepnie odwrocic ja do gory dnem nad talerzykiem i delikatnie potrzasnac

Przysmaki Karolki
Drinki na Walentynki i nie tylko 172

Martini. Mam nadzieję, że Wam posmakują. Szklanki ozdobiłam w wodzie i kolorowym cukrze.  Pierwsze dwie propozycje są z Martini. Składniki na szklankę :* pół szklanki Martini* pół szklanki napoju Sprite bądź z dodatkiem soku pomarańczowego, ananasowego* 2 łyżki syropu malinowego lub żurawinowego* kolorowy cukier* kostki lodu* plasterki cytryny, limonki i pomarańczy Przygotowanie :Drink z martini i napojem typu Sprite

Magiczne Życie Marty
Potrawka z Piersi Kurczaka z Pieczarkami do Ryżu , Makaronu lub Ziemniaków 189

śmietany (12% lub 18%) 50 g sera żółtego 1 cebula (około 100 g) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka usiekanego koperku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Potrawka z piersi kurczaka https://www.youtube.com/watch?v=XS8IGU7c1Do Przygotowanie: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki(...)śmietanę: W około 5 łyżkach zimnej wody rozprowadzam mąkę tak aby nie było grudek i dodaję śmietanę , całość dokładnie mieszam – śmietanę mam przygotowaną:). Gdy pierś z kurczaka jest miękka dodaję na patelnię śmietanę, żółty ser i całość dokładnie mieszam. Doprowadzam do wrzenia i duszę jeszcze około 2 minut. Zakręcam gaz dodaję sok z cytryny, posiekany koperek sprawdzam smak i doprawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Polędwiczki z dorsza z chrupiącą skórką – jak smażyć białą rybę? 154

trochę kalorii, ale nie tracąc absolutnie nic na smaku. W przypadku świeżej ryby osuszamy ją tylko papierowym ręcznikiem. Filety mrożone pozbawiamy warstwy lodu pod bieżącą ciepłą, ale nie gorącą wodą. Rybę – już bez lodu – odkładamy do odcieknięcia na sito, następnie osuszamy papierowymi ręcznikami – jak najdokładniej. Przyprawiamy przyszykowane filety mocno z jednej strony albo przyprawy dodajemy do panierki. Co na panierkę(...)doprawione owsiane ciastka, paprykowe, solone i cebulowe chipsy. U mnie skórka na polędwiczkach z dorsza zrobiona jest z otrębów owsianych, utłuczonego w moździerzu białego pieprzu i skórki otartej z cytryny – całość do smaku została doprawiona różową solą, uwierzcie – dorsz do szczęścia nie potrzebuje wiele, w tym wypadku minimalizm jest całkowicie uzasadniony i broni się sam! Ryby nie otaczamy

Karo in the Kitchen
Orientalno warzywna zupa z porów z łososiem 224

cebula marchew 2 duże ziemniaki natka pietruszki imbir trawa cytrynowa liść laurowy łyżka ziaren kolendry szczypta gałki muszkatołowej ziele angielskie 100 ml śmietany sól, pieprz 200 g świeżego łososia cytryna / limonka - do podania Wykonanie: Trawę cytrynową kroimy w cząstki lub dla wydobycia smaku pozbijamy ją tłuczkiem, podobnie jak czosnek. Świeży korzeń imbiru ścieramy na tarce i wszystkie składniki przesmażamy(...)samej patelni, której przed chwilą używaliśmy, wrzucamy posiekaną cebulę, por i seler naciowy. Przesmażamy do zeszklenia na oliwie. Również przekładamy do garnka, zalewamy ok 1,5 litra wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz ziarna kolendry i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i ziemniaki. Gotujemy przez ok godzinę, następnie po wyjęciu trawy, liści i ziela blendujemy

Taste Of My Day
Ciasto "Kopiec Kreta" 110

proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 7 łyżek oleju  Krem: 1 łyżka żelatyny 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru  Dodatkowo: 5 bananów sok z cytryny   Najpierw należy przygotować ciasto: całe jajka ubić z cukrem na gładką, jasną masę. Nie przestając miksować dodawać po łyżce wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę. Na koniec(...)wysmarować tłuszczem, przelać do niego ciasto i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu powoli ostudzić.   Żelatynę dokładnie rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, zostawić do ostudzenia. W tym czasie śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, na koniec dodając ostudzoną żelatynę, wstawić do lodówki do stężenia.      Z ostudzonego ciasta

Simply Food
TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY 210

jako samodzielne danie lub dodatek do mięs i grilla. Składniki: około szklanki kaszy bulgur bakłażan 2-3 szt. pomidorów świeże listki mięty (około 2 łyżek) sok z jednej cytryny 1 łyżka kaparów 3 łyżki oliwy extra vergine ząbek czosnku dowolna ilość sera fety szczypiorek/ dymka (opcjonalnie) natka pietruszki ( dodam przy kolejnej ) ogórek gruntowy (opcjonalnie) sól, pieprz Zacznijmy od bakłażana. Pokroiłam(...)plastry. Posoliłam je i odstawiłam na około 15 minut aż puściły sok. Jego nadmiar zebrałam po prostu papierowym ręcznikiem. Można je też najpierw opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.  Smażyłam je skropione oliwą i posolone na rozgrzanej patelni przez około 7 minut, aż zbrązowiały. Usmażone układałam na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem aby odsączyć z nich tłuszcz.  Kaszę bulgur

potrawyregionalne
Barszcz ukraiński 217

miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez około 1-1,5 godziny. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.Podudzia kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zapełnić go wodą do 3/4 objętości. Posolić i gotować przez 2 godziny na małym ogniu.Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać posiekaną(...)ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Starać się jak najmniej zupę podgrzewać po dodaniu buraczków, gdyż spowoduje to utratę jej intensywnego koloru i przechodzenie z bordowego w czerwono - pomarańczowy.Do zupy wlać śmietanę

Świat Domowej Kuchni
Cytrynowy sernik na zimno (Cheesecake al limone) 149

cukru pudru 60 g soku z cytryny 20 g żelatyny w listkach otarta sk ó rka z 1 cytryny Dekoracja 100 g kwaśnej śmietany 1/2 laski wanilii 1 cytryna cukier puder **** INGREDIENTI Base 200 g di biscotti tipo digestive 50 g di burro Crema 500 g di mascarpone 300 g di ricotta 200 g di panna fresca da montare(...)formy o średnicy 24 cm,  wyrównując wierzch i wciskając w dno. Schładzamy w lodó wce ok. 30 minut.  Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie ok. 5-10 minut (w zależności od instrukcji na opakowaniu). Namoczoną żelatynę delikatnie odciskamy z nadmiaru wody i rozpuszczamy w niewielkim garnuszku na małym gazie, dokładnie

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania