proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Dolewamy sok z cytryny i wódkę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą. Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową. Smacznego
Salonik smakówułożyć na nich ruloniki śledziowe.Śmietanę kremową ubić, dodać kwaśną śmietanę, cytrynę, sól, pieprz kajeński i cukier do smaku.Sosem przykryć śledzie i położyć truskawki lub konfiturę z żurawin. Śledź opiekany. Składniki: 1 kg śledź świeży 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy 6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Sól, pieprz świeżo
Kulinarny karnet Christopherapokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, zalać nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno pokroić i rozgnieść. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, włożyć schłodzonego kurczaka, chili i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dołożyć pomidorki cherry i podlać
Apetyczna babeczkahomogenizowany 500 g President 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki posiekanego koperku sól Wykonanie: Botwinkę dokładnie płuczemy, odcinamy końcówki, młode łodyżki i liście kroimy w małe kawałki, po czym przez chwilę blanszujemy. Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu razem z odciśniętą botwinką
Kulinarne przygody Gatitypokrojony na półplasterki łyżka koperku sól pieprz sos: łyżka soku z cytryny, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki cukru Przygotowanie: Poszatkowaną kapustę przełożyłam do foliowej torebki i kilkanaście razy uderzyłam w nią tłuczkiem do mięsa, aby zrobiła się miękka. Pora przelałam wrzącą wodą, aby zmiękł. Składniki na sos wymieszałam. Kapustę, marchewkę, pora i koperek
Kulinarny PamiętnikUpieklam wczoraj buleczki. Takie pulchne i slodkie slimaki. Pomyslalam, ze beda idealne do popoludniowej kawy albo raczej herbaty, bo ja kawy nie pijam po poludniu.Ciesze sie
Przysmaki KarolkiOwoce obieramy ze skorki i miksujemy. Dodajemy do smaku sok z cytryny i ewentualnie cukier.Jesli panna cotte przygotujemy w szklaneczkach to mus z owocow wykladamy na krem. Jesli panna cotte zrobilismy w miseczkach musimy wylozyc ja na talerzyki. Najlepiej zrobic to zanurzajac miseczke z deserem w cieplej wodzie, a nastepnie odwrocic ja do gory dnem nad talerzykiem i delikatnie potrzasnac
Przysmaki KarolkiMartini. Mam nadzieję, że Wam posmakują. Szklanki ozdobiłam w wodzie i kolorowym cukrze. Pierwsze dwie propozycje są z Martini. Składniki na szklankę :* pół szklanki Martini* pół szklanki napoju Sprite bądź z dodatkiem soku pomarańczowego, ananasowego* 2 łyżki syropu malinowego lub żurawinowego* kolorowy cukier* kostki lodu* plasterki cytryny, limonki i pomarańczy Przygotowanie :Drink z martini i napojem typu Sprite
Magiczne Życie Martyśmietany (12% lub 18%) 50 g sera żółtego 1 cebula (około 100 g) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka usiekanego koperku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Potrawka z piersi kurczaka https://www.youtube.com/watch?v=XS8IGU7c1Do Przygotowanie: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki(...)śmietanę: W około 5 łyżkach zimnej wody rozprowadzam mąkę tak aby nie było grudek i dodaję śmietanę , całość dokładnie mieszam – śmietanę mam przygotowaną:). Gdy pierś z kurczaka jest miękka dodaję na patelnię śmietanę, żółty ser i całość dokładnie mieszam. Doprowadzam do wrzenia i duszę jeszcze około 2 minut. Zakręcam gaz dodaję sok z cytryny, posiekany koperek sprawdzam smak i doprawiam
Uwaga Babcia Gotujetrochę kalorii, ale nie tracąc absolutnie nic na smaku. W przypadku świeżej ryby osuszamy ją tylko papierowym ręcznikiem. Filety mrożone pozbawiamy warstwy lodu pod bieżącą ciepłą, ale nie gorącą wodą. Rybę – już bez lodu – odkładamy do odcieknięcia na sito, następnie osuszamy papierowymi ręcznikami – jak najdokładniej. Przyprawiamy przyszykowane filety mocno z jednej strony albo przyprawy dodajemy do panierki. Co na panierkę(...)doprawione owsiane ciastka, paprykowe, solone i cebulowe chipsy. U mnie skórka na polędwiczkach z dorsza zrobiona jest z otrębów owsianych, utłuczonego w moździerzu białego pieprzu i skórki otartej z cytryny – całość do smaku została doprawiona różową solą, uwierzcie – dorsz do szczęścia nie potrzebuje wiele, w tym wypadku minimalizm jest całkowicie uzasadniony i broni się sam! Ryby nie otaczamy
Karo in the Kitchencebula marchew 2 duże ziemniaki natka pietruszki imbir trawa cytrynowa liść laurowy łyżka ziaren kolendry szczypta gałki muszkatołowej ziele angielskie 100 ml śmietany sól, pieprz 200 g świeżego łososia cytryna / limonka - do podania Wykonanie: Trawę cytrynową kroimy w cząstki lub dla wydobycia smaku pozbijamy ją tłuczkiem, podobnie jak czosnek. Świeży korzeń imbiru ścieramy na tarce i wszystkie składniki przesmażamy(...)samej patelni, której przed chwilą używaliśmy, wrzucamy posiekaną cebulę, por i seler naciowy. Przesmażamy do zeszklenia na oliwie. Również przekładamy do garnka, zalewamy ok 1,5 litra wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz ziarna kolendry i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i ziemniaki. Gotujemy przez ok godzinę, następnie po wyjęciu trawy, liści i ziela blendujemy
Taste Of My Dayproszku do pieczenia 3 łyżki kakao 7 łyżek oleju Krem: 1 łyżka żelatyny 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 5 bananów sok z cytryny Najpierw należy przygotować ciasto: całe jajka ubić z cukrem na gładką, jasną masę. Nie przestając miksować dodawać po łyżce wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę. Na koniec(...)wysmarować tłuszczem, przelać do niego ciasto i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu powoli ostudzić. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, zostawić do ostudzenia. W tym czasie śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, na koniec dodając ostudzoną żelatynę, wstawić do lodówki do stężenia. Z ostudzonego ciasta
Simply Foodjako samodzielne danie lub dodatek do mięs i grilla. Składniki: około szklanki kaszy bulgur bakłażan 2-3 szt. pomidorów świeże listki mięty (około 2 łyżek) sok z jednej cytryny 1 łyżka kaparów 3 łyżki oliwy extra vergine ząbek czosnku dowolna ilość sera fety szczypiorek/ dymka (opcjonalnie) natka pietruszki ( dodam przy kolejnej ) ogórek gruntowy (opcjonalnie) sól, pieprz Zacznijmy od bakłażana. Pokroiłam(...)plastry. Posoliłam je i odstawiłam na około 15 minut aż puściły sok. Jego nadmiar zebrałam po prostu papierowym ręcznikiem. Można je też najpierw opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Smażyłam je skropione oliwą i posolone na rozgrzanej patelni przez około 7 minut, aż zbrązowiały. Usmażone układałam na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem aby odsączyć z nich tłuszcz. Kaszę bulgur
potrawyregionalnemiękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez około 1-1,5 godziny. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.Podudzia kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zapełnić go wodą do 3/4 objętości. Posolić i gotować przez 2 godziny na małym ogniu.Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać posiekaną(...)ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Starać się jak najmniej zupę podgrzewać po dodaniu buraczków, gdyż spowoduje to utratę jej intensywnego koloru i przechodzenie z bordowego w czerwono - pomarańczowy.Do zupy wlać śmietanę
Świat Domowej Kuchnicukru pudru 60 g soku z cytryny 20 g żelatyny w listkach otarta sk ó rka z 1 cytryny Dekoracja 100 g kwaśnej śmietany 1/2 laski wanilii 1 cytryna cukier puder **** INGREDIENTI Base 200 g di biscotti tipo digestive 50 g di burro Crema 500 g di mascarpone 300 g di ricotta 200 g di panna fresca da montare(...)formy o średnicy 24 cm, wyrównując wierzch i wciskając w dno. Schładzamy w lodó wce ok. 30 minut. Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie ok. 5-10 minut (w zależności od instrukcji na opakowaniu). Namoczoną żelatynę delikatnie odciskamy z nadmiaru wody i rozpuszczamy w niewielkim garnuszku na małym gazie, dokładnie
La grande e la piccola cuoca