Pierniczki glazurowane na święta 220skórka z pomarańczy Lukier: sok z połowy cytryny 5-7 łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sodę oraz jajko, wsypać otartą, pomarańczową skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a można
kgwjanczewo
Dzika róża w syropie 168posiada o wiele więcej witaminy C niż cytryna, to wspaniały lek na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności. ok. 1 kg owoców dzikiej róży 500 g cukru Owoce róży dokładnie umyć. Usunąć z nich szypułki,przeciąć każdą na pół i wydrapać nasionka oraz włoski ze środka owocu. Wydrążone połówki dokładnie wypłukać we wodzie,osączyć na sicie i pokroić na cienkie paseczki
Kolorowa kuchnia Elki
Lekka sałatka z surimi 184duży jogurt naturalny - pęczek koperku - sok z połowy cytryny - sól, pieprz, czosnek granulowany i przyprawa tzatzyki wg uznania Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i kroimy na mniejsze pasma (makaron jest na tyle elastyczny że niemal niemożliwe jest połamać go na surowo). paluszki surimi kroimy na cząstki, kukurydzę odsączamy z wody, ogórka kroimy w kostkę.Wszystkie składniki mieszamy
Cook&Love
Kućmok, babka ziemniaczana, kartoflak, jabcok albo jeszcze inaczej. 453Bieluch) 2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz cayenne według smaku 3 rzodkiewki 2 łyżki szczypiorku Pokrojoną rzodkiewkę razem ze szczypiorkiem dodajemy do serka, doprawiamy do smaku i odstawiamy aby sobie naszło. Ziemniaki przygotowujemy jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki przekładamy na sito, aby odsączyć z nadmiaru wody. Z sita przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz
Dieta moja pasja
Wegański tort tisramisu 226puszka mleka kokosowego sok z jednej cytryny 150 g cukru do nasączenia biszkoptu: 150-200 ml mocnej kawy 50 ml esencji waniliowej (użyłam własnej roboty, tu najdziecie przepis) tabliczka gorzkiej czekolady jeżeli obawiacie się, że krem wyjdzie za rzadki, to dla pewności możecie rozpuścić łyżeczkę agaru w 50 ml wody (zagotować to razem i mieszać przez chwilę) i dodać
greenscarf
Flądry zapiekane 222skórą – tuszki. Grzyby ugotować w jak najmniejszej ilości wody. Grzyby, cebulę, połowę masła, natkę, bułkę włożyć do malaksera i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować resztą masła. Na dnie rozłożyć połowę masy, na której ułożyć ryby. Ryby z wierzchu posmarować pozostałą masą. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garów
Spaghetti pełnoziarniste z pesto pietruszkowym 191ząbek czosnku 1-2 łyżki soku z cytryny (jeśli lubicie kwaskowe pesto, dodajcie 2 łyżki) 5-6 łyżek oliwy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pestki słonecznika lekko zrumienić na suchej patelni. Wystudzone pestki słonecznika i pozostałe składniki pesto, zmiksować blenderem. Przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie. Zanim wycedzisz makaron, odlej do filiżanki nieco
Codziennik Kuchenny
Poszukujesz więcej smaku – spróbuj tego sosu czekoladowego z chili do grillowanych mięs 219papryki wędzonej w proszku Przygotowanie: Wymieszać cukier i wodę w garnku i gotować na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Dodać resztę składników i gotować na niskim ogniu przez około 20 minut. Ten sos idealny do żeberek. Wystarczy natrzeć nim nasze żeberka pod koniec grillowania lub pieczenia, zetrzeć trochę skórki z cytryny. Grillowane z tym sosem żeberka najlepiej smakują podawane
naRuszcie
Ptasie mleczko na biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką. 7938galaretki truskawkowe rozpuścić w 1.5 szklanki przegotowanej wody dobrze wymieszać i odstawić do leciutkiego stężenia. W osobnych miskach ubić mleko skondensowane, do jednego dodać galaretkę z limonką, a do drugiego galaretkę truskawkową.Dobrze wymieszać mikserem i odstawić do lekkiego stężenia. Do wysokiej blaszki przełożyć biszkopt, lekko go nasączyć herbatą z cytryną, następnie wyłożyć piankę z galaretką czerwoną, chwilę poczekać
Sama słodycz i szczypta chili
Truskawki w szampanie 216wodą i odstawić do napęcznienia. W garnku podgrzać wodę i umieścić w niej pojemnik z żelatyną, rozpuścić zawartość i przestudzić. Odmierzyć szampana. 1 łyżkę szampana wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, dodać kolejną łyżkę szampana i dobrze rozprowadzić. Tak przygotowaną żelatynę wymieszać z resztą szampana. Truskawki przełożyć do pucharków. Posypać startą skórką z cytryny. Zalać galaretką, odstawić do stężenia. Serwować z rozetką
Pyry na Gaz
Sos pieczarkowy 212przeciśnięty ząbek czosnku, pieczarki oraz opcjonalnie sok z cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut. Wlać kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami papryki i chwilkę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji. Zgęstniały sos można z łatwością podgrzać rozcieńczając wodą, mlekiem lub bulionem
Pyry na Gaz
Domowa lasagne dla dwojga 226pieprzem cayenne i oregano. Podlać 0,5 szklanki wody. Dusić przez około 20 minut. Pamiętajmy, że sos nie może być zbyt suchy, gdyż płaty makaronu podczas zapiekania muszą się w nim "ugotować" . Pieczarkowy sos beszamelowy: - 500 gr pieczarek - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz Pieczarki pokroić na cienkie plasterki
kawawszklance
Jabłka prażone z aronią 192nasienne, pokroić w kostkę. Zalać sokiem wyciśniętym z cytryny i pomarańczy, dodać umyte i odsączone owoce aronii, cukier, goździki i cynamon, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż sok odparuje (ok. 20 minut). Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, wystudzić do góry dnem lub pasteryzować w gotującej się wodzie przez 10 minut. Ze skórek jabłek można przygotować
SzczyptaSmaQ
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 175ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól i biały pieprz Wykonanie : Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Osączyć i ostudzić. Brokuł podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować bez przykrycia (żeby nie stracił koloru) przez około 10-15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić. Jajka pokroić na ćwiartki, pomidorki
cucinare
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami 936doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Podsmażamy na oleju z cytryną i bazylią. Czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Stopniowo dokładamy do mięsa, dusimy pod przykryciem. Pod koniec przyprawiamy pieprzem i dodajemy keczup. Natkę pietruszki siekamy, połowę dosypujemy do mięsa na patelni. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i łączymy z mięsem. Posypujemy
VioletoweKucharzenie