woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:759/1096)

Pieczony łosoś w galarecie 1434

łyżki zielonego groszku konserwowego 4 łyżki kukurydzy konserwowej natka z pietruszki 1 cytryna 1 jajko Wykonanie: 1. Filet z łososia umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pokroić w paski grubości 2 cm, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie plastry łososia przełożyć na blaszkę, wysmarowaną olejem i wyłożoną folią aluminiową, wstawić(...)stopni i piec około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Galareta: Marchew, pietruszkę, seler i por umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka i zalać litrem wody. Dodać liście laurowe, obrany ząbek czosnku, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 30-45 minut (do miękkości warzyw). Doprawić Vegetą, szczyptą soli

Szalona Kuchnia Eweliny
Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą 125

smażenia steku) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego Sól Pieprz Pesto Kilka orzechów laskowych 3 pomidory suszone z zalewy Pół garści rukoli (lub pietruszki) Łyżeczka soku z cytryny Odrobina miodu dla przełamania smaku Filecik anchois (opcjonalnie) 1 łyżka parmezanu Przygotowanie: Krok 1 Przygotowujemy stek. Mięso wyciągamy minimum pół godziny przed smażeniem z lodówki, żeby się ogrzało i osiągnęło temperaturę(...)będzie prosto z lodówki spiecze się podczas smażenia z zewnątrz a środek będzie zimny. Krok 2 Płuczemy na sicie komosę, a następnie zalewamy wrzątkiem w proporcjach dwa razy więcej wody niż komosy, czyli w tym przypadku szklanka wrzątku. Gotujemy pod przykryciem 10 minut, po czym wyłączamy i zostawiamy na kolejne 10-15 minut, żeby komosa doszła. Krok 3 Myjemy jabłko

Niedzielny kucharz
Zdrowa sałatka „ryżowa” – bez ryżu:) 146

feta pestki dyni lub słonecznika 2-3 duże garści rukoli Sos: 3-4 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżki posiekanego koperku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z cytryny sól, pieprz Umyty brokuł dzielimy na różyczki. Umieszczamy je w malakserze i siekamy na drobno (najlepiej partiami i stopniowo). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej Wielkopolski. Wrzucamy(...)dodajemy posiekanego brokuła. Smażymy razem przez kilka minut do pożądanej miękkości (wg mnie najlepszy jest taki al dente) – co jakiś czas na patelnię wlewamy po 1 łyżce zimnej wody. Doprawiamy do smaku szczyptą słodkiej i ostrej papryki, szczyptą kurkumy, oregano, solą oraz niewielką ilością pieprzu. Na talerzu rozkładamy rukolę. Na niej rozkładamy zawartość patelni. Buraka kroimy na cieniutkie półplasterki

Smaki Na Talerzu
120. Trafiony, zatopiony czyli: drożdżowy topielec. 298

garnku lub głębokiej misce pochłania tlen zawarty w wodzie przez co bardzo efektywnie rośnie, a tym samym wzrasta porowatość jego struktury. Wpływa to bardzo korzystnie na smakowitość - na pewno różnicę zauważyliby wszyscy faworyci ciasta drożdżowego.  My jedną część naszego zatapianego ciasta polałyśmy lukrem na bazie cukru pudru i cytryn oraz posypałyśmy skórką z cytryny, z drugiej zaś sporządziłyśmy wyśmienitą(...)miało sporo miejsca, by rosnąć), dwa końce związujemy sznurkiem lub gumką recepturką.  Owinięty "tobołek" z ciastem wkładamy do szerokiego i głębokiego garnka i zalewamy je do pełna zimną wodą, dociskamy je lekko do dna i pozostawiamy w wodzie. Proces wyrastania będzie trwał dopóty, dopóki "tobołek" nie wypłynie na powierzchnię (jeśli użyliśmy świeżych drożdży nie powinno to trwać dłużej niż

Symfonia Smaków
Tofurnik z owocami na zimno 167

Polsoji ) pół puszki dużego (400ml) mleczka kokosowego (stała część) 12-15 łyżeczek cukru (w zależności jak słodki smak chcemy uzyskać) sok z jednej dużej cytryny 3 łyżeczki agaru 1 łyżeczka oleju kokosowego Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady reszta stałej części mleczka kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego ulubione owoce starte migdały/orzechy do posypania + opcjonalnie syrop klonowy/daktylowy itp. do polania(...)orzechy blendujemy w pojemniku z ostrzem S na bardzo drobne części (odrobinę zostawiamy do posypania wierzchu ciasta na koniec). Daktyle moczymy ok. 15 minut, odsączamy (zostawiamy 2 łyżki tej wody, aby daktyle łatwiej się zblendowały) i również mielimy. Migdały i daktyle łączymy w jednolitą masę i dokładnie ugniatamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Blachę na czas robienia masy

Bananowe Pole
Niedzielny obiad: Szybka kaczka po chińsku 129

wody, cukru i octu ryżowego. Mikstura doskonale zmiękcza kaczkę i wzbogaca jej smak. Słodko-kwaśne smaki podbija marynata, ostra za sprawą szczypioru i pieprznego imbiru, który równocześnie wnosi do dania owocową, świeżą nutę. Kaczkę proponujemy podać z ryżem wymieszanym z kolendrą i papryczką chili. W roli surówki równoważącej ostrości świetnie sprawdzi się czerwona kapusta, mocni skropiona sokiem z cytryny(...)Posiekaj drobno szczypior, wymieszaj z tartym imbirem i przyprawami. Odstaw. Krok 2 Osusz ręcznikiem papierowym kacze uda. Natnij ostrym nożem mięso w poprzek i wzdłuż, tworząc kratkę. Zagotuj litr wody, kiedy zakipi, zmniejsz ogień i wsyp 6 łyżek cukru, zamieszaj, aż się rozpuści. Wlej ocet, zamieszaj. Wstaw udka do mikstury na 20 sekund. Wyciągnij i osusz ręcznikiem papierowym. Krok

Niedzielny kucharz
Pucharki truskawkowe z porto i kruszonką 167

cytryny szczypta soli 90g masła 50g drobno posiekanych migdałów (możemy użyć płatków migdałowych)   1. Truskawki pokroić na kawałki i wymieszać z cukrem. Odstawić na 30 minut. 2. Truskawki odcedzić i otrzymany sok wymieszać z porto. Alkohol z sokiem zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 4-5 minut. 3. Żelatynę zalać 60ml zimnej wody i odstawić(...)Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek wymieszać z sokiem z cytryny, aromatem i skórką cytrynową. Następnie serek dodać do ubitej śmietany i wymieszać. 7. Krem rozłożyć równomiernie w pucharkach i posypać ostygniętą kruszonką. Smacznego

Mała Cukierenka
Włoskie Frittelle di Carnevale 2684

Ponadto: olej do smażenia cukier puder do oprószenia Moczymy rodzynki w ciepłej wodzie.  W mało przypalającym się garnku gotujemy  wodę i masło. Gdy masło się rozpuści a woda zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia i powstanie kula (ok. 2-3 minuty). Zdejmujemy z palnika(...)mieszamy. Można użyć miksera. Z mleka wyjmujemy skórkę cytryny. Do masy jajecznej dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min), mieszając aby się nie przypalił. Studzimy. Ja studzę wkładając garnek z budyniem do zimnej wody w zlewie, od czasu do czasu mieszam

Mia Cucina Sofieta
Tort Czekoladowy z Gruszkami 393

wody 200g naturalnego jogurtu 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1-2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Dodatkowo: 3 łyżki konfitury morelowej 1 puszka gruszek w syropie (750g) 170ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru 2 umyte gruszki wiórki czekoladowe do posypania dżem borówkowy (taki do mięs) sok z cytryny(...)Biszkopt włożyć z powrotem do blaszki i zamknąć czystą obręcz. 5. Składniki do nasączenia wymieszać i skropić ciasto w blaszce, wierzch posmarować konfiturą morelową. Krem: 6. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Gruszki osączyć. 7. Do rondelka wlać mleko, dodać obie czekolady, kakao i postawić na gazie. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada się roztopi

Mała Cukierenka
Krewetki w maśle czosnkowym 117

cząstki limonki lub cytryny do podania Przygotowanie : Do przygotowania możesz użyć zarówno krewetki świeże jak i mrożone, te już lekko podgotowane i różowe lub krewetki szare surowe. Jeśli kupisz krewetkę w pancerzyku rekomenduję do tego dania ich zdjęcie przed podgrzewaniem w maśle. Przygotuj krewetki – jeśli istnieje taka potrzeba rozmróź, zdejmij pancerzyki, opłucz w zimnej wodzie i osusz na ręczniku(...)głębokie talerze i posyp świeżą natką pietruszki. Podawaj od razu, najlepiej z bagietką i pysznymi smakowymi masłami takimi jak masło ziołowe i masło czosnkowe . Podaj do nich cząstki cytryny lub limonki, sok wzbogaci smak. Smacznego! Artykuł Krewetki w maśle czosnkowym pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Jaglana szarlotka 110

kasza się ugotuje wlewamy do niej resztę mleka i sok z cytryny. Dosypujemy cukier i blendujemy na dość gładką masę. Foremkę o kształcie serca (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy połowę kaszy. Jeżeli kasza zbyt mocno się klei moczymy często łyżkę w ciepłej wodzie i dokładnie rozprowadzamy. Następnie wykładamy jabłka i resztę kaszy. Ciasto pieczemy

VioletoweKucharzenie
Bliny żytnie na zakwasie z tatarem z wędzonego łososia 116

mąki żytniej  4- 5 łyżek ciepłej wody łyżeczka soli  Składniki na tatar z wędzonego łososia: 200 gram wędzonego łososia  1 szalotka  garść koperku  łyżeczka musztardy francuskiej  odrobina miodu do smaku  odrobina świeżo zmielonego pieprzu  łyżka lub dwie oleju lnianego  sok z połowy cytryny  Składniki na bliny wymieszaj i odstaw

Mango Papaja
PIERNIKOWY SERNIK NA ZIMNO 126

masy serowej. Wymieszać łyżką do połączenia się składników. Żelatynę odcisnąć z wody i rozpuścić lekko podgrzewając. Dolać żelatynę do masy cały czas miksując (nie mogą powstać grudki). Masę podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao z przyprawą do piernika i wymieszać. Do drugiej sok z cytryny raz ze skórką pomarańczową. Wymieszać. Ciemną masę wylać na spód ciasteczkowy

Kuchnia w oparach
Dżem truskawkowy. 135

zagotować. Kiedy truskawki zaczną się gotować dodać cukier i sok z cytryny. Gotować 2-3 minuty cały czas mieszając.Wyłączyć gaz i mieszać jeszcze minutkę. Gorący dżem przelać do wyparzonych słoików. Ustawić do góry dnem. Na drugi dzień słoiki zapasteryzować. Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 15 minut od zagotowania wody. Ponownie ustawić

Agusiowe smakołyki
Pączki na śmietanie kremówce 155

łyżki spirytusu lub innego mocnego alkoholu skórka otarta z cytryny lub pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej Dodatkowo: marmolada do nadziania tłuszcz do smażenia ( u mnie olej rzepakowy + smalec ) cukier puder do oprószenia lub lukier ( na tę ilość - około 1 szklanki cukru pudru + 3-4 łyżki gorącej wody - utrzeć razem do gładkości; gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania