woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:752/1096)

Gruszki w syropie 170

deserów i nie tylko ... Składniki: 3 duże gruszki, ok 450-500 ml wody 150 g cukru, łyżka soku z cutryny, szczypta cynamonu, 2 średniej wielkości laski cynamonu, kilka goździków Przygotowanie: Gruszki obieramy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Wkładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, cynamon i goździki. Gotujemy ok 15minut pod przykryciem, następnie bez przykrycia do miękkości

Lena Gotuje
Buraczki tarte na zimę 511

zwykłej tarce do jarzyn. Dodajemy przyprawy: ocet jabłkowy lub sok wyciśnięty z cytryn, cukier, sól oraz pieprz. Mieszamy bardzo dokładnie. Buraczki przekładamy do słoików i ugniatamy, zostawiamy wolną przestrzeń ok. 2 cm od góry. Zakręcamy, wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego ściereczką i zalewamy do ¾ ich wysokości wodą. Pasteryzujemy pod przykryciem ok. 30 minut od zagotowania wody. Studzimy w garnku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik cytrynowy z chałwą 149

jajku i miksujemy. Dodajemy cukier puder, olejek, wanilię oraz otartą skórkę z cytryny oraz kremówkę. Miksujemy całość na wolnych obrotach miksera. Masę przekładamy na schłodzony spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, czyli na dolną piekarnikowa blachę wlewamy wodę, zaś tortownicę z sernikiem umieszczamy na drugich bądź środkowych widełkach piekarnika. Można także

Raj dla Podniebienia
Pęczak z pieczonymi warzywami, serem pleśniowym i dymką 150

cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy jabłko, mieszamy. Z oleju, soku z cytryny, cukru i przypraw robimy sosik, którym skrapiamy zawartość naczynia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut. Mieszamy co 10 minut. W tym czasie gotujemy pęczak wg przepisu na opakowaniu. Ja najbardziej lubię zalewać pęczak wodą w proporcji 2 do 1 i gotować 10 minut a potem chowam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka jarzynowa z kaparami w sosie tuńczykowo-majonezowym na przystawkę 138

groszek i kukurydzę należy sparzyć wrzątkiem , a następnie przepłukać pod bieżącą, zimną wodą, odstawić na sito. Do przygotowanej miski w kolejności dorzucamy pokrojon ą w kostkę szalotkę, jajka, ogórki, papryczkę, odsączone kapary oraz kukurydzę z groszkiem. Dodajemy sos tuńczykowy, majonez, (można skropić dla smaku sokiem z cytryny), oprószyć sol ą i pieprzem, całość wymieszać, przełożyć do miseczek. Schłodzić przed podaniem

Wino Francja Kuchnia
Sałatka jarzynowa z fioletowymi ziemniakami 157

majonezu 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu opcjonalnie: łyżeczka musztardy sok z cytryny, sól, pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki. Składniki sosu wymieszać, doprawić

Obiad gotowy
Ciasto batatowo - kokosowe 132

300g batatów 2 jajka (lub 2 łyżki nasion chia namoczone w gorącej wodzie – 1/3 szklanki) 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki syropu daktylowego 2 łyżki ksylitolu 4 łyżki mąki kokosowej 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) 1/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych 1/3 szklanki wiórków kokosowych do posypania Ziemniaki

FitKot
Roladki z kurczaka z bananem 119

połówki z długości, skropić sokiem z cytryny. • Każdą połówkę banana owinąć plastrem szynki, położyć na rozbitym filecie i zwinąć w roladkę. Spiąć roladki wykałaczką. • Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. • Podlać 1/2 szklanki wody, przykryć i poddusić ok. 2-3 minuty. • Podawać przecięte

To co kocham
Ciasto Izaura w nowej, prostej odsłonie. 165

szczypta soli 1/3 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody gazowanej 2 jajka łyżeczka octu 2 łyżki mocnej kawy ( płyn) Masa twarogowa: 0,5 kg twarogu półtłustego szklanka śmietany 18% 3 jajka cukier według uznania 2 łyżki manny łyżka budyniu łyżka soku z cytryny łyżka skórki -//-  -//-  Polewa: 1/2 kostki masła 3 łyżki kakao łyżka mocnej

Dieta moja pasja
Babka cytrynowa z cukinią super wilgotna 152

cukinią jest bardzo wilgotne. W tym przepisie nie odciskam cukinii z wody. Dodałam jej tyle aby babka była wystarczająco pulchna i wilgotna. Ciasto można upiec na oleju. Ja jednak wolę smak ciasta pieczonego na maśle lub kokosowym oleju. Ciasto jest bardzo aromatyczne! Po prostu pachnie cytryną. Dodatkowym atutem ciasta jest prostota jego wykonania. Nic dziwnego, że wciąż je piekę

codojedzenia
Pstrąg łososiowy z pęczakiem, buraczkami i wędzonym twarogiem 337

osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozłożyć na foli aluminiowej, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Oprószyć solą, pieprzem i rozłożyć listki ściągnięte z gałązek tymianku. Przyprawić z dwóch stron i zawinąć w folię, tak aby nic nie wypłynęło podczas duszenia. Odstawić na około godzinę. Na patelni wlać trochę wody, a kiedy zawrze, położyć zawinięte filety. Dusić z jednej strony około 5 minut

https:KKuchniaMniam
Śledzie z jajkiem w śmietanie 151

próbować i smakować. Wymieszałam.   Płaty śledziowe odsączyłam z wody i każdy   pokroiłam na 6-8 kawałków. Do miski przełożyłam   śledzie, cebulę i białko jajka. Oprószyłam pieprzem.   Śmietanę wymieszaną z żółtkami zalałam śledzie   i wszystko delikatnie wymieszałam.     Można oczywiście wg uznania dosmaczyć solą, cytryną, pieprzem... Gotowe śledzie przełożyłam do słoja i wstawiłam

Kuchnia u Krysi
Sałatka z mniszkiem i czarną quinoą 136

czarną komosą ryżową, posypujemy wszystko solą i pieprzem, polewamy sokiem z cytryny wymieszanym z olejem konopnym. Na koniec przygotowujemy jajko w  koszulce. Dla niewtajemniczonych - musi być ono bardzo świeże, ostrożnie wbijamy je do miseczki, tak aby nie uszkodzić żółtka. Gotujemy w ganku (polecam większy garnek) wodę, gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, wlewamy odrobinę octu (w proporcjach 2 łyżki

Quinoa Raz!
Dorsz z sosem malinowym i pieczoną marchewką 336

maśle podsmażamy maliny. Gdy owoce zmiękną, rozgniatamy je, dodajemy sok s połowy cytryny i otartą z niej skórkę. Dodajemy szczyptę ostrej papryki. Ilość malin zależy od tego, jak słodki chcemy uzyskać sos. Ja użyłem garści dojrzałych owoców. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną wody. Gotowe

MarcinChef
SZASZŁYCZKI Z KURCZAKA Z ANANASEM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 183

cytryny. Rozgnieć ziarna fenkułu (lub kolendry). Wymieszaj w miseczce sok z cytryny z czterema łyżkami oliwy z oliwek, dopraw pieprzem i solą. Polej pokrojonego kurczaka marynatą, dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki. Patyczki do szaszłyków namocz przez godzinę w zimnej wodzie. Ananasa obierz ze skórki, pokrój w grube plastry, usuń twardy środek i oczka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Proponowane wyszukiwania