woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:752/1096)

Puszysta szarlotka z jabłkami 246

nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Do garna dajemy wodę i dodajemy jabłka. Dusimy najlepiej pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie. Wtedy wsypujemy kisiel i energicznie mieszamy, żeby połączył się nam z jabłkami. Odstawiamy do wystudzenia. 2. Masło roztapiamy. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno z kilkoma kroplami cytryny, następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy. Jako kolejne dodajemy

kruche babeczki
Domowa chałwa słonecznikowa z morelami 205

przyprawę albo ekstrakt) oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszamy składniki. Ja najpierw mieszam łyżką, a następnie ręką, aż masa będzie spójna i nie będzie się rozpadać (coś jak mokry piasek). Masa powinna się ładnie formować pod mocniejszym naciskiem. Jeśli tak nie jest można dodać odrobinę więcej miody lub wody (nie za dużo). Masę przekładamy do pudełka wyłożonego folią spożywczą

Słodkie okruszki
ŁATWY SERNIK BEZ MIKSERA 278

Następnie wsypujemy budynie i nadal mieszamy. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy ser i delikatnie mieszamy. Na końcu wlewamy zimny tłuszcz. Mieszamy i wylewamy na przygotowany spód. Pieczemy w 150 st. C termoobieg lub 170-180 st. C ustawienie góra dół ok. 1 godziny. Na dół piekarnika dodatkowo ustawiłam blaszkę z wodą. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku aż do wystudzenia

Pani na deser
Ciasto cytrynowe z makiem 412

gotujące się mleko z cukrem i sokiem z cytryny wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy do niego budyń i miksujemy do połączenia. Masę budyniową wykładamy na wystudzone ciasto, wyrównujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec

Smaki Na Talerzu
Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem - najlepsza na grilla 201

rzodkiewek 1/2 łyżeczki musztardy oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz świeżo zmielony odrobina płatków chili opcjonalnie listki czosnku niedźwiedziego Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy na parze do miękkości. Kroimy na ćwiartki. Rzodkiewki płuczemy i kroimy ma pół lub w ćwiartki, jak wolimy. Szpinak dokładnie myjemy pod zimna wodą. W szklance mieszamy składniki sosu. Do sporej salaterki wrzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Rabarbarowiec z kremem 150

Rabarbar, kroję, myję, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję na wolnym ogniu aż lekko zmięknie i puści sok. Do gorącego dodaję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Zostawiam do lekkiego stęgniecia. Wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki. Krem: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 1/3 szklance gorącej wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno, dodaję lekko ciepłą

wesoła kuchnia
Niedziela: Shish kebab z kurczaka i warzywne szaszłyki 153

ząbki czosnku 1 mała żółta cebula Sok z 2 cytryn Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wymieszaj w głębokiej misie składniki marynaty. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, zanurz w marynacie. Odstaw na nie więcej niż 30 minut. Krok 2 W międzyczasie ziemniaki pokrój na sporej wielkości kawałki, zalej wodą i gotuj około 10 minut, aż będą miękkie

Niedzielny kucharz
Szaszłyk to też kebab – shish kebab z kurczaka 187

ząbki czosnku 1 mała żółta cebula Sok z 2 cytryn Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wymieszaj w głębokiej misie składniki marynaty. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, zanurz w marynacie. Odstaw na nie więcej niż 30 minut. Krok 2 W międzyczasie ziemniaki pokrój na sporej wielkości kawałki, zalej wodą i gotuj około 10 minut, aż będą miękkie

Niedzielny kucharz
Carpaccio z buraka z pestkami dyni styryjskiej 186

smaczne, a buraczki gotowane w wodzie pozbawione są już tych walorów smakowych.       2 buraczki upieczone do miękkości w piekarniku (około godziny) 50 g serka feta garść pestek dyni styryjskiej solonej lub zwykłej garść rukoli (opcjonalnie)   sos 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 kopiasta łyżeczka miodu 2 zmiażdżone ząbki czosnku

Jadło i czytadło
Sok z kiwi 157

wolnoobrotowej, ale można również wrzucić do blendera i zalać wodą. Jeżeli nie boicie się skórki to wyciskamy razem ze skórką, ponieważ zawiera trzy razy więcej antyoksydantów niż w miąższu. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wyciskarki. Nie bójcie się eksperymentować i możecie dodać np. garść świeżego szpinaku, jabłko, jarmuż, cytrynę. Taki soczek jest naprawdę super alternatywą dla kupnych napojów

Dominacja smaku
Sernik z żurawinami na korzennym spodzie 237

jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny zmiksować dokładnie, ale niezbyt długo. Dzięki temu masa nie napowietrzy się i sernik będzie kremowy, a jego wierzch podczas pieczenia pozostanie płaski. Wylać masę serową do tortownicy ze spodem piernikowym Głęboką blachę piekarnika umieścić na dolnym poziomie i wypełnić gorącą wodą do wysokości 2/3. Tortownicę z masą serową położyć

Kulinarne Inspiracje
Lemon curd (krem cytrynowy)- praktyczne porady 196

Wskazówki: 1) Ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć. Ilość cytryn w przepisach na lemion curd waha się zazwyczaj od 3-4. 2) Nie wolno zapomnieć o określonej kolejności, inaczej krem może nie wyjść. 3) W przepisach podają, aby chłodzić krem w lodówce. Polecam jednak najpierw umieścić krem w naczyniu z wodą i schłodzić około 30 minut zanim włożymy krem

Ciasta z tradycjami
Sałatka z wędzoną makrelą i mixem sałat 189

greckiego 1 płaska łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Wymieszałam składniki sosu. Makrelę obrałam ze skóry i oczyściłam z ości. Ogórka umyłam i nie obierając ze skórki pokroiłam w plasterki. Pomidorki umyłam i przekroiłam na połówki. Sałatę (pomimo że na opakowaniu napisano, że umyta) umyłam i osaczyłam z wody. W salaterce ułożyłam warstwami sałatę,   pomidorki,   ogórka

Kuchnia u Krysi
Kostka wiśniowa 249

umieścić w garnku, wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Zagotować, następnie zmiksować blenderem na puree. UWAGA: Ilość cukru dostosować do swoich upodobań. Jego ilość zależy też od słodkości wiśni. Moje wiśnie były dość kwaśne więc dodałam w sumie 8 łyżek cukru. Żelatynę wsypać do małego garnuszka i zalać zimną wodą, do jej pokrycia. Odstawić na 10 minut aby napęczniała

Opowieści z piekarnika
Konfitury brzoskwiniowe z rumem i wanilią 222

przez około 10 minut. Dolać rum i sok z cytryny - gotować jeszcze około minuty. Wanilię wyjąć, a brzoskwinie przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcić i ustawić dnem do góry, aby zamknęły się. Z podanej ilości wychodzą 2-3 słoiczki od dżemu. Wskazówka: Wanilię po opłukaniu pod zimną bieżącą wodą osuszcie, a następnie po przekrojeniu wzdłuż włóżcie do słoiczka

Codzienna kuchnia niecodzienna