oraz 2 puszki pomidorów i litr bulionu warzywnego. Dodałem także sok z cytryny, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki białego octu winnego i 3 liście laurowe. Całość gotowałem na małym ogniu przez około godzinę. W razie, gdyby zupa robiła się zbyt gęsta należy dodać do niej wodę. Po godzinie gotowania dodałem do zupy drobno posiekaną natkę kolendry, pozostawiając kilka listków
Wyprawy kulinarneZobaczcie jakie przepisy polecamy na pożegnanie roku i przywitanie nowego w gronie rodziny, przyjaciół, znajomych z grilla, zimowego grilla.Grillowane krewetki JumboTe marynowane krewetki z grilla są
naRuszciepiekarnika, ostudzićMUS WIŚNIOWY- wydrylowane wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, gotować kilka minut do zmięknięcia owoców i lekkiego zredukowania soku, który się wytworzył- wiśnie zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na mus, ponownie podgrzać na małym ogniu- mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1 łyżką zimnej wody, wlać do gotującego się musu, energicznie mieszając gotować przez około minutę, zdjąć z palnika
Smakołyki Berenikimleko, masło i mąkę, a na koniec cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Ucierać do momentu aż składniki dobrze się połączą.Ciasto przelać do formy i wyrównać wierzch. Piec w temp.170°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.Wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i pozostawić do przestudzenia.Wierzch babki nakłuć [ zrobić dziury] w kilku miejscach . Tężejącą
Moje domowe kucharzeniePóźniej dolewamy partiami oliwę, a na koniec dodajemy miód, sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy. A teraz pora na sałatkę. Roszponkę i sałatę masłową płuczemy, rozdzielamy na dwie równe porcje.Pomidorki płuczemy, kroimy na pół. Tuńczyka i kapary odsączamy z zalewy. Przygotowanie jaj: W rondelku zagotowujemy wodę z łyżką octu. W międzyczasie rozbijamy jajo na oddzielny spodek, bądź miseczkę
Sajkofanka smakucukru pudru 200 g zimnej margaryny/masła 2 żółtka 50 ml lodowatej wody wanilia/wanilina Składniki na nadzienie: 100 g mączki migdałowej 50 g brązowego cukru 800 g dorodnych czereśni 100 g cukru 35 g tapioki lub skrobi kukurydzinej( u mnie mączka ryżowa) 1 łyżka soku z cytryny( pominęłam) ziarenka z ½ laski wanili ¾ łyżeczki cynamonu ½ łyżki likieru Kirsch(pominęłam
Mia Cucina SofietaPogoda za oknem nastraja mnie dzisiaj do szaleństwa w kuchni. Tak oto powstała przepyszna sałatka z dodatkiem makaronu #omnomnom. Dodatek oliwy truflowej i łososia to poezja
Magiczne Życie Martyłyżki soku z cytryny Przygotowanie: Nasiona kolendry rozgnieć w moździerzu. Zmiel orzechy. Do miski wsyp suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania(...)patelni rozgrzej oliwę z oliwek (lub inny olej). Wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, często mieszając przez ok. 20 minut. Gdy stanie się szklista, dodaj sok z cytryny, szczyptę soli, a następnie miód. Smaż jeszcze 5 minut. Krakersy podawaj z serkiem i cebulą. Smacznego i szczęśliwego Nowego Roku
Smiling Shrimpcebula 1/2 papryki (ja dałam żółtą, ale może być również czerwona) 2 pomidory 1/2 pęczka kolendry Sos: 3-4 łyżki majonezu 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz sok z cytryny 1-2 łyżki posiekanej kolendry Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i przekładamy do dużej miski. Chorizo kroimy na cienkie półplasterki. Lekko przesmażamy na rozgrzanej patelni(...)razu po podsmażeniu przekładamy do miski z makaronem. Mieszamy, by makaron otoczył się lekko tłuszczykiem z patelni, dzięki czemu się nam nie poskleja. Fasolę osączamy na sicie, przelewamy zimną wodą. Kukurydzę osączamy z zalewy. Składniki wrzucamy do miski. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy na około
Smaki Na Talerzulodówce. Zbyt szybko rozmrażane mięso traci soczystość i wiele cennych składników. Potrawy z niego są suche i mniej smaczne. Przed przygotowaniem drób należy myć krótko w zimnej wodzie. Pamiętajmy, aby przed przyrządzeniem mięso osuszyć, łatwiej będzie się przyrumieniać. Przed pieczeniem odcinamy skrzydła, szyję, nacieramy przyprawami i napełniamy nadzieniem. Końce nóżek przytwierdzamy do kuperka. W czasie pieczenia tradycyjnego, pamiętać(...)sosem. A teraz przechodzę do przepisu 😊 Składniki: -jeden zgrabny kurczak 1,5 kg -3 cebule -2 łyżki majonezu -2 łyżki keczupu łagodnego -2 łyżeczki musztardy -1 łyżeczka soku z cytryny -1 łyżeczka słodkiej papryki -1 łyżeczka curry -sól. pieprz, granulowany czosnek Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy w całości solą i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na godzinę
Kulinarne przemyslenialekko go w marynacie dociskamy. Odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, chociaż najlepiej smakuje grillowany po około 12 godzinach od zamarynowania. Marynata z tak dużą ilością soku z cytryny jest bardzo agresywna. Tak jak w ceviche , tak i tutaj kurczak gotuje się w kwasie – widzicie na zdjęciach jak zmienił kolor? Mięso podczas grillowania/smażenia zostaje dzięki temu bardzo(...)niczym nie przypomina suchych, niesmacznych wiórów. Zamarynowanego kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków lub metalowe szpadki. Jeśli używacie patyczków, pamiętajcie że należy je wcześniej przez około godzinę namoczyć w wodzie. Szaszłyki smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, grillu elektrycznym lub klasycznym dosyć krótko – bo po minucie z każdej strony – do czasu aż płyn wyciekający z mięsa będzie przeźroczysty. Podajemy
Karo in the Kitchentwarogu sernikowego 5 jaj 3/4 szkl cukru opakowanie budyniu śmietankowego łyżka ekstraktu cytrynowego polewa: 50 g masła jajko 1/2 szkl cukru sok i skórka starta z połowy cytryny ponadto: 2 łyżki leśnych jagód 2 łyżki świeżych kwiatów lawendy (lub łyżka suszonych) Ciasteczka rozdrobnić (np. w malakserze ) na pył, masło stopić, wymieszać z ciasteczkami do konsystencji mokrego piasku. Masą, przypominającą nieco(...)dużą formę z gorącą wodą. Sernik umieścić na środkowym poziomie piekarnika. Zamknąć drzwiczki, piec 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec kolejną godzinę (bez zaglądania do środka. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w środku sernik na kolejną godzinę. Masło stopić, przestudzić. Jajo utrzeć z cukrem, dodać skórkę i sok z cytryny oraz masło. Ubijać
6niebocukru 80 g rodzynek (u mnie Golden Jumbo firmy Skworcu ) 80 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 łyżka likieru amaretto skórka otarta z 1 cytryny 80 g drobno krojonego ananasa (może być z puszki) 80 g roztopionego masła 2 jajka Składniki masy serowej: 250 g serka Philadelphia 250 g serka ricotta 110 g cukru(...)ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii Ponadto: 200 g kajmakowej masy krówkowej 50 g siekanych migdałów blanszowanych Wykonanie: Najpierw wykonamy masę makową . Mak wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Kilka razy mieszamy. Mak odcedzamy i mielimy dwa razy przez sitko o drobnych oczkach. Do wykonania tych babeczek można użyć
Smak mojego domuporcji Spód 280 g razowego chleba 70 g rozpuszczonego masła Nadzienie 4 listki żelatyny 250 g philadephia 300 ml kwaśnej, gęstej śmietany 2 awokado 1 łyżeczka soku z cytryny 2 jajka , ugotowane na twardo po 3 łyżki posiekanego kopru i szczypiorku sól do smaku 200 g wędzony łosoś, rzodkiewki, awokado, sałata i ogórek do dekoracji Przygotuj spód. Pokrój chleb(...)wodzie przez 20 minut. Do miski wlej śmietanę, dodaj serek, posiekany koper i szczypiorek. Odciśnij namoczoną żelatynę i podgrzej do rozpuszczenia. Dodaj żelatynę do śmietankowej masy energicznie mieszając. Przekrój awokado wzdłuż na pół. Usuń pestkę i skórkę. Pokrój w kostkę. Obierz jajka ze skorupki i pokrój w dużą kostkę. Włóż awokado i jajka do miski, dopraw solą, sokiem z cytryny
codojedzeniaserii Podróże Kulinarne, wyd. Rzeczpospolita, 2008. SKŁADNIKI NA 4 PIDE 10 g świeżych drożdży 225 g mąki 1 łyżeczka soli Drożdże rozkruszyć w misce. Zalać 1 szklanką ciepłej wody, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce (powinno podwoić objętość.) Wyrośnięte ciasto wyrobić na stolnicy posypanej mąką. Podzielić(...)Uformować łódeczki (łącząc końce placków). Pokropić oliwą i posypać kuminem. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż pide się zrumienią. Można podawać z kawałkami cytryny do pokropienia. Ciasto jest bardzo delikatne, z wierzchu lekko chrupiące, w środku miękkie, sprężyste. Pyszne! SKŁADNIKI NA NADZIENIE 1 pęczek dymki 300 g szpinaku (użyłam mrożonego) 100 g sera
KUCHARNIA