masło z cukrem, dodać sok z pomarańczy i cytryny. Wymieszać. W misce wymieszać jajka i żółtka. Zmniejszyć ogień, wlać jajka i intensywnie mieszać. Przetrzeć przez sito, dodać startą skórkę z pomarańczy. Wymieszać. Przechowywać w lodówce. Można również całość przygotować w kąpieli wodnej, stawiając miskę na garnek z gotującą się wodą
zadanie-gotowaniesteka: 4 ulubione steki 4 deski cedrowe (moczone w wodzie przez 4 godziny) sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 4-5 gałązek świeżego rozmarynu (drobno posiekane) ½ łyżki płatków czerwonej papryki ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (drobno zmielonego) 6-8 wyciśniętych ząbków czosnku skórka z 2 cytryn do sosu: 2 łyżki miodu 2 gałązki świeżego rozmarynu
naRuszciebiałej kapusty - 2 marchewki - cebula - sól ( 1/2 łyżki) Sos: - cytryna ( 1 łyżka soku) - majonez (3-4 łyżki) - jogurt naturalny ( 2 łyżki) - cukier puder (2 łyżeczki) - pieprz a czubku łyżeczki Przygotowanie: Kapustę szatkuję na drobno i solę i odstawiam na jakieś 30-40 minut, żeby kapusta mogła zmięknąć. Niektórzy odciskają nadmiar wody ja natomiast tego nie robię. Marchewkę obieram i ścieram
Tanio smacznie i prostosteka: 4 ulubione steki 4 deski cedrowe (moczone w wodzie przez 4 godziny) sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 4-5 gałązek świeżego rozmarynu (drobno posiekane) ½ łyżki płatków czerwonej papryki ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (drobno zmielonego) 6-8 wyciśniętych ząbków czosnku skórka z 2 cytryn do sosu: 2 łyżki miodu 2 gałązki świeżego rozmarynu
naRuszciejeśli chcemy słodką konfiturę tym więcej ) oraz sok z cytryny. Po wystygnięciu lekko zmiksowałem, przełożyłem ponownie do garnka i podgrzałem. Gorącą konfiturę przełożyłem do umytych i sparzonych wrzątkiem słoików. Mocno zakręciłem i odstawiłem do góry dnem. Pokrywki muszą być również wyparzone i osuszone. Profilaktycznie następnego dnia pasteryzowałem jeszcze we wrzącej wodzie ok. 20 minut
R'n'G KitchenNastępnie bananowy mus przełożyć do miski. Dodać wodę, mleko, jajko, mąkę , cukier, olej i śmietanę. Wszystko dokładnie zmiksować na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotować jabłkowy mus. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na dużą patelnię i skopić sokiem z cytryny. Dodać cukier waniliowy i wymieszać. Smażyć chwilę aż jabłka
Monia miesza i gotujesojowy - Warzywa dusić przez 5 minut, dolewając wody w razie potrzeby - Tofu i awokado pokroić w kostkę, dodać do warzyw i dusić przez kolejne 2 minuty - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa i tofu z patelni; można skropić sokiem z cytryny. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaowoców, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok z cytryny. Wszystko zasypujemy świeżo zmieloną solą morską, pieprzem i imbirem, a na koniec zalewamy olejem rzepakowym. Marynatę dobrze mieszamy, by składniki się połączyły. Filety z każdej strony smarujemy równomiernie marynatą, po czym odstawiamy na pół godziny. Liście klonu płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Układamy na każdym kawałek ryby
Kuchenna Kontrrewolucyaopakowania cukru waniliowego 1/2 litra śmietany kremówki 1 cytryna 1/2 pomarańczy 1/3 szklanki cukru pudru 2 i 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: Białka ubić z cukrem waniliowym. Owoce sparzyć, wycisnąć z nich sok. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać sok z owoców i wymieszać. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić.Śmietanę delikatnie połączyć z białkami, wlać ostrożnie
Ciasteczkowy Potwórmasła Wykonanie : Z umytych i wyparzonych cytryn zetrzeć skórkę ( tylko żółtą część , biała nadałaby gorzkiego posmaku. ) i wycisnąć sok . Do garnka wbić żółtka , dodać cukier , delikatnie utrzeć . dodać sok i skórkę cytrynową i miękkie masło. Garnek postawić na bardzo małym ogniu lub nad innym garnkiem z wrzącą wodą i cały czas ucierając podgrzewać ,aż masa
Malinowa Kawiarenkaserka 1 łyżeczka musztardy dijon (ewentualnie łyżka soku z cytryny) 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki (można także zrobić w wersji ostrej) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jajka gotujemy na twardo. Ogórki kroimy w małą kostkę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Do malaksera wrzucamy orzechy włoskie oraz pokrojoną na mniejsze
Poezja smakuKto nie lubi jajek, a z dodatkiem bekonu hmmm idealne. Dzisiaj jajko w koszulce jest idealne dla osób, które uwielbiają jajka na miękko ale wychodzi im
Niezły MłynekPyszna babka z nutką cytryny. Nektarynka natomiast nadaje jej fajnego posmaku i orzeźwienia. Upieczenie i zrobienie ciasta zajęło mi niecałą godzinkę...jest to ciasto z gatunku " tych szybkich " Składniki:3 jajka3/4 szkl cukru1/2 szkl mleka2,5 szkl mąki1/2 szkl oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia2 -3 krople aromatu cytrynowego lub skórki z cytryny3 łyżki kakaoszczypta solipłatki migdałowenektarynkaSposób wykonania:Białka(...)szczyptą soli i cukrem, następnie dodać żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia, aromat i mąkę - wszystko dokładnie zmiksować. 3/4 ciasta wyłożyć do foremki, do pozostałego dolać łyżkę wody i dosypać kakao, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta jasnego. Delikatnie przemieszać oba ciasta, na wierzch położyć pokrojoną nektarynkę i posypać płatkami migdałów. Piec w 180 stopniach ok 45 min . Przed
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKrewetki rozmrażamy i opłukujemy zimną wodą. Następnie mieszamy je z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy krewetki. Smażymy po 2 minutki z każdej strony. Na talerzu układamy mix sałat i wykładamy na nie krewetki. Skraplamy je sokiem z cytryny przed podaniem
Aga w kuchnikostkę.Owoce przełożyć do garnka, dodać ksylitol, sok z cytryny i gotować na średnim ogniu aż się rozpuszczą.Zmniejszyć ogień i smażyć przez ok 1 godzinę. Po tym czasie odstawić powidła do ostygnięcia po czym ponownie smażyć aż zgęstnieją, na końcu dodać rum i wymieszać.Słoiczki i dekielki zalać wrzącą wodą. Do wyparzonych, osuszonych słoików wlewać gorące powidła. Dobrze dokręcić
Ze smakiem i z pasją