Placki z młodych ziemniaków, selera naciowego i cukinii 204naciowego i cukinii Wspaniałe , chrupiące ,placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z dodatkiem selera naciowego , to samo zdrowie na talerzu . Dodatkowo są pyszne , stanowią alternatywę dla nudnych już ziemniaków z wody . Takie szybkie dania są jednym z najlepszych sposobów, na obiad w tygodniu , kiedy tempo życia nie pozwala ,na zbyt dużą kreatywność w kuchni Cóż nawet u osób , zaganianych , żołądek dopomina(...)placka , niech nie burczy i bulgocze , jak balon z pracującym winem.. Składniki : 6 młodych ziemniaków 1/2 małej cukinii 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól , pieprz do smaku xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Ogrodnik w podróży
Słoneczny koktajl z żółtych owoców 412Według norm żywieniowych dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C (inaczej kwas askorbinowy) to 70 mg. Teoretycznie nie można przedawkować witaminy C, gdyż jest witaminą rozpuszczalna w wodzie, a z naszego organizmu wydalana jest wraz z moczem. W praktyce osoby suplementujące witaminę C (często preparaty farmaceutyczne zawierają ją w ilości 1000 mg) mogą doprowadzić do powstania kamieni nerkowych(...)białka, 0,5 g tłuszczu, 41,5 g węglowodanów oraz 4,4 g błonnika. SKŁADNIKI: Na 4 szklaneczki. ½ ananasa ½ grejpfruta 2 pomarańcze 1 banan sok z cytryny 1 łyżka miodu do smaku (opcjonalnie) kilka listków mięty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Ananasa obieramy ze skórki, wycinamy zdrewniały środek. Miąższ owocu kroimy na mniejsze kawałki. 2. Grejpfruta i pomarańcze obieramy
W kuchni Katie
Sałatka z fasolką szparagową i fetą 149musztardy sól, pieprz 1-2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: 1. Sałatę płuczemy i rwiemy na drobniejsze części. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki. 2. Odcinamy końcówki fasolki, przekrawamy na pół i gotujemy w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Po ugotowaniu i odcedzeniu wkładamy na chwilę do naczynia z zimną wodą. 3. Cebulę kroimy w piórka, fetę w kostkę
Kuchnia domowa Ani
Makaron z groszkiem cukrowym i boczkiem – obiad w 15 minut 298jego gotowania. Ugotowany makaron przekładamy do rondla, dodajemy wodę z gotowania i masło, dokładnie mieszamy do jego rozpuszczenia. Partiami, stale mieszając zawartość rondla, wsypujemy do makaronu starty ser. Pieprzymy całość do smaku i od razu podajemy – każdą porcję posypując dodatkowo startym serem, odrobiną płatków chili i koniecznie skropioną sokiem z cytryny. SKŁADNIKI 2 duże porcje 250g makaronu – bucatini, bavette, muszelek
Karo in the Kitchen
Makaron z groszkiem cukrowym i boczkiem – obiad w 15 minut 249jego gotowania. Ugotowany makaron przekładamy do rondla, dodajemy wodę z gotowania i masło, dokładnie mieszamy do jego rozpuszczenia. Partiami, stale mieszając zawartość rondla, wsypujemy do makaronu starty ser. Pieprzymy całość do smaku i od razu podajemy – każdą porcję posypując dodatkowo startym serem, odrobiną płatków chili i koniecznie skropioną sokiem z cytryny. SKŁADNIKI 2 duże porcje 250g makaronu – bucatini, bavette, muszelek
Karo in the Kitchen
Galaretka z nóżek 173gotowania dodaj drugie tyle (lub odrobinę więcej) gorącej wody. zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij ognia i dodaj 2 ząbki przeciśnięte przez praskę. Tak przygotowanym płynem zalej mięso. Odstaw aż przestygnie i zacznie gęstnieć, wtedy wstaw do lodówki. Nóżki możesz trzymać w lodówce nawet do tygodnia. Podawaj z cytryną lub octem (najlepiej winnym lub jabłkowym, lepiej unikać tradycyjnego
nietylkopasta.pl
Śledzie w sosie chrzanowym 500śmietany 18 % 2-3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżeczki chrzanu lub więcej - to zależy od jego ostrości 1 małe jabłko 1 mała czerwona cebula pęczek natki z pietruszki(można dać w zamian koperek jak ktoś woli) 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz Przygotowanie: Śledzie wymoczyć w wodzie ok 2-3 godz,następnie pokroić
Swojskie jedzonko
Sałatka z kalafiora w rożkach od lodów 216łyżki oliwy starta skórka i sok z cytryny po pół łyżeczki mielonego pieprzu i słodkiej papryki mały pojemniczek jogurtu greckiego (opcjonalnie) wafelki do lodów do podania Przepis na sałatkę z kalafiora w rożkach od lodów Wszystkie składniki wymieszać w dużym garnku. Odstawić do lodówki na godzinę. Następnie odsączyć nadmiar wody, którą puściły warzywa. Nakładać łyżką (kulkownicą) do lodów
Ugotowane pozamiatane
Pomysł na kalafiora, placuszki z cytrynową śmietanką! 253dodajemy soli, gdybyśmy dodali sól, kalafior zacznie puszczać wodę i masa będzie za rzadka. Placuszki oprószamy solą podczas smażenia się na patelni. Placuszki, formujemy dość małe, aby łatwo było je nam obracać. Podajemy z creme fraiche, mocno schłodzoną, świeżą śmietanką (zawartość tłuszczu wedle uznania), do której dodajemy otartą skórkę z cytryny. Przepyszne! Spodobał Ci się przepis? Wrzuć linka na swojego
SMYKWKUCHNI
cytrynowe śledzie 195śledzik jest przepyszny. Ja co prawda nie miałam cytryn w domu, jednak w lodówce olej cytrynowy czeka. Może akurat ten śledzik zagości na Waszym stole na Święta. Składniki : na 1 słoiczek 2 śledzie 1 nieduża cebula olej cytrynowy - u mnie Global Fit kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie: śledzia moczymy w zimnej wodzie (można wodę zmieniać dwukrotnie) cebulę kroimy w piórka (można
Gotowanie z pasją
Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem w koszulce 192oliwek - 2 łyżeczki miodu - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczkę słodkiej papryki - sól i pieprz 1. Odcinamy twardą końcówkę szparagów, a następnie obieramy je do połowy ich wysokości. 2. Tak przygotowane szparagi kroimy w plasterki o grubości ok 0,5 cm i razem z główką wrzucamy do gotującej się wody na ok. 3-4 minuty. 3. W tym czasie kroimy
Bez Cebuli
Galaretka z kurzych łapek - bomba kolagenowa 226kokilek (kubeczków, salaterek) i przepłukać zimną wodą, by stężałe galaretki dało się łatwo wyjąć. Na dnie ułożyć po plasterku marchewki z gotowania wywaru, natkę zielonej pietruszki i kolejno porcje obranego mięsa z kurzych łapek. Zalać galaretką. Kubeczki schłodzić i pozostawić do stężenia w lodówce podawać z sokiem z cytryny. Witamina C zawarta w cytrynie ułatwia przyswojenie kolagenu z galaretki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Papryka faszerowana mięsem i ryżem - na ostro 185sól, pieprz, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, mielona słodka papryka, Harrisa – 1-2 łyżki lub mielona ostra papryka - ilość w zależności od ostrości jaką chce się otrzymać Papryki wydrążyć wycinając gniazda nasienne, wyczyścić z ziarenek, skropić kilkoma kroplami oliwy. Ugotować ryż – może być lekko niedogotowany, wtedy lepiej wciągnie wodę z sosu. Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę pokrojoną
Ze smakiem bez glutenu
Tiramisu z Truskawkami – Deser Truskawkowy 313plasterki i przekładam do miseczki. Następnie dodaję sok cytryny i zasypuję cukrem kryształem. Delikatnie mieszam, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na około 2 godziny aby truskawki puściły sok. Do przygotowania kremu użyję surowych jajek, dlatego dla bezpieczeństwa możemy je sparzyć we wrzątku. Jajka dokładnie myję i wkładam do gotującej się wody na około 4 sekundy. Po około 2 godzinach : Truskawki
Uwaga Babcia Gotuje
Zielony koktajl z rzeżuchą 200wycinamy gniazdo nasienne. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą za pomocą blendera, lub w malakserze. Dosładzamy według uznania. Koktajl podajemy od razu po przygotowaniu. Wierzch można udekorować odrobiną świeżej rzeżuchy. Babka wielkanocna – przepis Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w Zakwas owsiany na żur Prawdziwy, domowy zakwas
NiePieprz.pl