woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:755/1096)

PSTRĄG PIECZONY Z WARZYWAMI 220

Pyszny, zdrowy i niedrogi obiad dla całej rodziny:) Pstrąg pieczony z masłem, czosnkiem, tymiankiem i sokiem z cytryny, ułożony na kolorowych warzywach. Danie nie jest pracochłonne, wystarczy pokroić warzywa, skropić je oliwą z oliwek i posypać przyprawami, zapiec 25 minut w piekarniku, a następnie położyć na nie "nadzianą" rybkę i znowu zapiec 20 minut. Bez stosów brudnych naczyń, szybko(...)suszony)sólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:WARZYWA:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dużą blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową.Warzywa dokładnie umyj, ziemniaczki dodatkowo wyszoruj pod wodą. Ziemniaki i cebulę pokrój na ćwiartki. Paprykę czerwoną i pomarańczową pokrój w kostkę.Na blachę przełoż kawałki ziemniaków, cebuli, papryki oraz ząbki czosnku w łupinkach. Zalej całość lekko

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z łososiem, zielonym grejfrutem, żurawiną, makaronem i świeżą kolendrą 140

cytryna 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon 2-3 łyżeczki miodu szczypta papryki ostrej szczypta papryki wędzonej świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: Łososia myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, nacieramy solą i pieprzem i gotujemy na parze (około 10-13 minut). Zdejmujemy skórę, studzimy. Makaron gotujemy w bulionie warzywnym wg przepisu na opakowaniu. Sałatę włoską płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, szarpiemy liście(...)świeżo zmielonym pieprzem. Opłukaną i osuszoną kolendrę drobno siekamy i oprószamy sałatkę. Rozkładamy też suszoną żurawinę. W miseczce przygotowujemy sos: mieszamy musztardę z miodem, dodajemy sok wyciśnięty z całej cytryny i przyprawy. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem na stół

Kolorowy Przepisownik
Zupa koperkowa z klopsikami 195

też i kremówka) 2-3 garście makaronu typu spatzle lub klusek lanych (lub innego makaronu) 2 mniejsze lub 1 bardzo duży pęczek świeżego koperku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne Klopsiki: 500 g chudego mięsa mielonego (użyłam z piersi indyka) 1 mała cebula 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 łyżeczka suszonego(...)formujemy kuleczki (najlepiej robić to zwilżonymi w wodzie dłońmi) wielkości orzecha włoskiego lub troszkę większe i obtaczamy je w mące. Obsmażamy na patelni (na maślą bądź oleju) z każdej strony na złoty kolor i odkładamy na bok. Gdy warzywa będą już miękkie, zupę zabielamy śmietaną i przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne, cytryną. Do zupy wkładamy klosiki i gotujemy

MyCookBook.pl
Lasagne z mięsem mielonym 369

Kilka kropel sosu tabasco; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sos beszamel: 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 500 ml mleka (najlepiej 3,2 %); 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny; 1 żółtko jaja; Szczypta białego cukru; Szczypta gałki muszkatałowej; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 1/2 opakowania makaronu lasagne (około 12 płatów makaronu); 300 g startej mozzarelli; Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego; Kilka(...)drobną kostkę. Ząbki czosnku obrać, przeisnąć przez praskę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokorojoną cebulę i plasterki pieczarek. Podsmażać, aż pieczarki puszczą wodę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy pieczarki puszczą wodę dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, chili, tabasco i podsmażać, aż mięso będzie zarumienione. Do zarumienionego mięsa

Gospodyni Miejska
Tarta szpinakowo jaglana 169

rozdrobnionego Hortex Szczypta soli Krem jaglany, czekoladowy: ¾ szklanki kaszy jaglanej 1 tabliczka czekolady deserowej 150ml mleka 2% 2 łyżki masła orzechowego 2 pełne łyżki kakao Kilka kropel soku z cytryny Szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki orzechów włoskich Dodatkowo: Ozdoby zrobione z masy cukrowej lub marcepanu Sposób przygotowania Tarta szpinakowa: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier puder(...)soli. Na wrzącą wrzucamy opłukaną pod zimną wodą kaszę jaglaną. Gotujemy często mieszając przez ok 7 minut, a następnie przykrywamy i pozostawiamy do napęcznienia i przestudzenia. Gotową kaszę łączymy z mlekiem i blenderujemy na gładką masę. Następnie po kolei dodajemy pozostałe składniki: kakao, masło orzechowe, płynną, ale przestudzoną czekoladę, sok z cytryny oraz cukier i orzechy. Miksujemy ponownie do uzyskania

Kuchnia w czekoladzie
Bananowy sernik na zimno z nutką cytrynową - zdrowiej być nie może 200

Składniki (na tortownicę, o średnicy 25cm): 1kg twarogu (nie ma znaczenia o jakiej zawartości tłuszczu, ja użyłam 0%) 1,2kg dojrzałych, słodkich bananów (waga po obraniu) sok z połowy cytryny 30g żelatyny w proszku (ok 4 łyżki) 2 łyżki miodu (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać miodowy posmaczek :) ) odrobina gorzkiej czekolady (do posypania) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli chodzi(...)też powinno wyjść. Pamiętajmy tylko by wybrać jak najmniej płynny twaróg. Im bardziej płynny tym dłużej zastyga, a co za tym idzie potrzeba więcej żelatyny.   Przygotowanie: Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Następnie umieść ją na palniku i i podgrzej cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Pamiętaj, by NIE DOPROWADZIĆ ŻELATYNY DO WRZENIA, gdyż wtedy

Smiling Shrimp
Wtorek: Kaczka po chińsku 124

wody, cukru i octu ryżowego. Mikstura doskonale zmiękcza kaczkę i wzbogaca jej smak. Słodko-kwaśne smaki podbija marynata, ostra za sprawą szczypioru i pieprznego imbiru, który równocześnie wnosi do dania owocową, świeżą nutę. Kaczkę proponujemy podać z ryżem wymieszanym z kolendrą i papryczką chili. W roli surówki równoważącej ostrości świetnie sprawdzi się czerwona kapusta, mocni skropiona sokiem z cytryny(...)Posiekaj drobno szczypior, wymieszaj z tartym imbirem i przyprawami. Odstaw. Krok 2 Osusz ręcznikiem papierowym kacze uda. Natnij ostrym nożem mięso w poprzek i wzdłuż, tworząc kratkę. Zagotuj litr wody, kiedy zakipi, zmniejsz ogień i wsyp 6 łyżek cukru, zamieszaj, aż się rozpuści. Wlej ocet, zamieszaj. Wstaw udka do mikstury na 20 sekund. Wyciągnij i osusz ręcznikiem papierowym. Krok

Niedzielny kucharz
Wiosenna dwukolorowa zupa krem z warzywami Hortex i buraczkowym "kawiorem" 208

zmielony kolorowy pieprz sól Wykonanie: Liście rzodkiewki wrzucamy do blendera, razem z listkami mięty (kilka można zostawić do ozdoby), nasionami konopi, czosnkiem, oliwą z oliwek, 2 łyżkami soku z cytryny i parmezanem. Dokładnie miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem.  Z soku "Barszczyk czerwony" odlewamy 4-5 łyżek soku, mieszamy je w małym garnuszku z agarem i zagotowujemy, chwile gotujemy(...)oleju za pomocą strzykawki z gruba końcówką, lub pipety, można to też zrobić po prostu łyżeczką. Po kilku minutach, gdy "kawior" zastygnie, przepłukujemy go starannie na sitku pod zimną wodą, aby pozbyć się oleju. Grzybki delikatnie solimy i podsmażamy na klarowanym maśle. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki. Bób i kalafior gotujemy na parze. Następnie studzimy. Bób obieramy ze skórek, kilka

Quinoa Raz!
Karmelowe ciasto z gruszkami 157

cukru pudru; 25 dkg masła; 4 jaja; 1 łyżeczka przyprawy do pierników; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; skórka otarta z cytryny; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i skórką z cytryny na puch, dalej ucierając, wbijać kolejno po jednym jaju, pod koniec wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Składniki dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej(...)wrzącej wody, zagotować odstawić, a następnie do gorącego wsypać żelatynę i rozpuścić ją. Kremówkę ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę i ubitą śmietanę wymieszać z przestudzoną masą żółtkową, pod koniec wlać zimną żelatynę z karmelem. Krem 2: 1 puszka gruszek w syropie; 1 kisiel cytrynowy; sok z cytryny; Wykonanie

In my kitchen
Karp duszony w kapuście kiszonej 170

poszatkowana skórka z połowy cytryny 50g suszonych śliwek, najlepiej kalifornijskiej, ale mogą być zwykłe natka pietruszki sól, pieprz ok. 100 ml rybnego* *jeśli używacie całego karpia, możecie na szybko przygotować wywar z głowy i płetw; jeśli macie filety, wystarczy kilka skrawków – dodać do nich kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, zalać niewielką ilością wody, doprowadzić do wrzenia(...)zmiażdżoną resztę czosnku – szklimy na niewielkim ogniu. Dodajemy odsączoną kapustę kiszoną. Podduszamy 5 minut; dodajemy połowę wywaru rybnego i dusimy aż kapusta nieco zmięknie. Wrzucamy skórkę z cytryny, solimy, dodajemy pieprz do smaku, resztę majeranku i resztę masła. Mieszamy, aż masło się rozpuści i dodajemy resztę wywaru rybnego. Dusimy aż kapusta będzie prawie miękka (uwaga, żeby nie rozgotować!); dodajemy

Pociąg Do Kuchni
39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 248

nastrój. Żeby nie przedłużać zapraszam do przepisu! (;   Składniki:  Ciasto: 3 szklanki mąki 40g drożdży świeżych 1 szklanka ciepłego mleka (temp. ok. 36stC) 0,5 szklanki ciepłej wody (temp. ok.36stC) szczypta soli szczypta cukru 3 łyżki oleju pół łyżeczki / 1 łyżeczka curry w proszku odrobina kurkumy - dla koloru  1 jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz(...)zmielona sól morska  świeżo zmielony pieprz   Sos:  4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietanki 36% (opcjonalnie) 0,5 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny pół łyżki musztardy Dijon ( lub innej, preferowanej)  szczypta słodkiej papryki świeżo zmielona sól i pieprz  szczypta cukru łyżka świeżych, posiekanych ziół

Symfonia Smaków
Empanadas 131

smalec (możecie je przetrzymać w zamrażalce) bardzo drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z mąką. Dodajemy całe jajko i 5 do 7 łyżek lodowatej wody, mieszamy. Przecieramy w palcach mąkę z tłuszczem na gładką masę, zagniatamy na stolnicy lub blacie w kulę i wkładamy do lodówki na czas około 40 minut. Mąka uwolni przez ten czas(...)piwem. Idealnie pasują do nich zarówno delikatny, jak i ostry sos. Wymieszajcie małe opakowanie greckiego jogurtu ze świeżo posiekaną garścią liści mięty, doprawcie solą, pieprzem i skórką startą z cytryny.   W wersji pikantnej – puszkę całych pomidorów, bez skórki, razem z sokiem wlejcie do rondelka, pogotujcie 15-20 minut aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Rozgniećcie je lub zblendujcie, dodajcie

Karo in the Kitchen
PIKANTNE BUŁECZKI Z ROSTBEFEM, GRILLOWANYM CAMEMBERTEM, KARMELIZOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ I CHIMICHURRI 153

składników stworzyło całość, której nikt się nie oparł! A Wy, jaki macie sposob na wołowinę? Polecam! SKŁADNIKI: DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ: ( 5 szt ) * mąka pszenna – 325 g * letnia woda – 100 ml * mleko – 75 ml * śwież drożdże – 15 g * jajko – 1 szt * cukier – 1 lyżeczka * sól – 1 łyżeczka * Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem(...)pietruszki – 1 pęczek * oregano świeże – 1 garstka * czosnek – 2 ząbki * zielona papryczka chili – 1 szt * Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem – 1/3 szkl * sok z cytryny – 2 łyżki * sól, pieprz MIĘSO: * rostbef sezonowany najlepszej jakości – 300 g * Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem – 4-5 łyżek * musztarda Dijon – 2 łyżki * świeży czosnek

Ostra na Słodko
Śledź w pomidorach 125

połowy cytryny. Doprawiłem trzema łyżeczkami cukru i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Gotowałem przez około 15 minut, aby pomidory całkowicie rozpadły się, a sos zgęstniał, a następnie pozostawiłem go do wystygnięcia. Następnie zająłem się przygotowaniem śledzi. Użyłem całych tuszek śledzi, lecz spokojnie można użyć także gotowych filetów. Tuszki śledzi namoczyłem przez 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu(...)lodówki na co najmniej dwie godziny, aby smaki uległy połączeniu. Gotowe danie wyłożyłem na pokrojone kromki białego pieczyw i posypałem niewielką ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Udekorowałem cząstkami cytryny. Gorąco polecam oba dania na świąteczny stół i korzystając z okazji życzę wszyskim czytelnikom i sympatykom bloga WESOŁYCH ŚWIĄT

Wyprawy kulinarne
Sałatka z serem pleśniowym i gruszką 75

łyżki soku z limonki Jak zrobić sałatkę z serem pleśniowym i gruszką. Sałatę radicchio pokroić na kawałki o wielkości 3-ch centymetrów, włożyć do miski, zalać bardzo zimną wodą i odstawić na 10 minut . Po tym czasie, sałatę przelać na durszlak, osuszyć i włożyć do miski. Dodać pokrojoną na podobnej wielkości sałatę rzymską, pokrojoną w kostkę gruszkę, ser pleśniowy oraz(...)Bardzo ważne, aby sałatę radicchio przed dodaniem do sałatki namoczyć w zimnej wodzie. Takie wymoczenie sałaty pozwoli nam usunąć z niej jej dość gorzki smak. Gruszkę pokroiłam wraz ze skórką, przed jej pokrojeniem do sałatki dobrze ją umyłam i osuszyłam. Sok z limonki zastąpić można sokiem z cytryny. Lubisz dania z serem pleśniowym? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis

MeCooks

Proponowane wyszukiwania