woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:758/1096)

Galaretka "gellwe" - owoce leśne i malina 170

wracając do sedna sprawy, wczoraj zobaczyłam coś rewelacyjnego, a mianowicie "Magic galaretki Gellwe" :)Wczoraj zrobiłam galaretkę o smaku owoce leśne i malina, a czekają na mnie jeszcze truskawka i cytryna oraz pomarańcza i jagoda.Takie galaretki to nic trudnego, jeszcze w szczególności kupione, ale jaka radość :)Pierwszy smak wypróbowany i mówię głośno PYYYCHA :)Polecam.SKŁADNIKI:podwójne opakowanie galaretki "gellwe magic(...)Opis wykonania znajduje się na opakowaniu, ale myślę, że można byłoby spróbować z tradycyjnymi galaretkami, tylko zmienić proporcje :)"Do dużego naczynie (miski) wlać 188 ml (około 3/4 szklanki) gorącej wody, wsypać zawartość większej torebki i wymieszać, aż do rozpuszczenia. Następnie dodać 188 ml  przegotowanej zimnej wody z lodówki i wymieszać.Do małego naczynie wlać około 125 ml (około pół

Serce zamknięte w formie pyszności
Cytrynka z jabłkiem 179

Przygotowanie:   Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody. W misce mieszamy jogurt naturalny z serkiem śmietankowym, dodajemy ubitą na sztywno kremówkę i ostudzoną żelatynę. Mieszamy. W trzech szklankach wrzątku rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Gdy galaretka już będzie chłodna odmierzamy 10 łyżek i dodajemy do naszej masy serowej. Dodajemy również skórkę cytryny. Foremkę wykładamy herbatnikami i zalewamy rozpuszczoną ostudzoną margaryną. Następnie

Aga w kuchni
Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem w koszulce 268

wrzątku i gotować delikatnie obracając woreczkiem w wodzie ( łyżką ) by jajko ugotowało się równomiernie przez ok. 3 minuty ( zależy od wielkości jajek .** Odcedzić makaron. Polewać sosem. Na makaronie układać jajko w koszulce ( lekko je naciąć by zaczęło wypływać żółtko). Obłożyć sałatami. Sałaty skropić dresingiem z oleju i soku z cytryny. Jajko posypać lekko mieloną papryką. * Gotuję makaron do tego dania

Buniabaje w kuchni
Arbuzowe smoothie 325

takie upalnie dni jak dziś. Ponieważ zawiera dużo wody, jest bardzo orzeźwiający. Dlatego też idealnie nadaje się do przygotowania smoothie i koktajlów. Dzisiejszy przepis jest idealny na upały, bardzo dobrze gasi pragnienie a dodatkowo jest pyszny :) ARBUZOWE SMOOTHIE (porcja dla 1 osoby) - 500 g arbuza - pół banana - łyżka soku z cytryny - kilka kostek lodu Z miąższu arbuza wydłubać pestki, pokroić

Zgrabne Gotowanie
Domowy kopiec kreta 471

śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 2 dojrzałe banany 1-2 łyżek cukru pudru (w zależności od tego jak słodkie będą banany) wiórki czekoladowe +2 banany, sok z cytryny Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Wyrównujemy wierzch nożem z piłką. Do ciasta przykładamy duży ring lub miskę i wycinamy okrąg mniejszym nożykiem(...)Wydrążone okruchy przekładamy do miski. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (lepiej dać mniej, gdyby banany okazały się bardzo słodkie). Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tyle, żeby była cała zakryta) i odstawiamy do napęcznienia. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Banany miksujemy na ciapkę w blenderze, dodajemy do kremu

Ciastkozercy
Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Śmietanowym z Kurkami 251

kulecz ki ziela angielskiego k i lka kuleczek całego pieprzu kolorowego szczypta soli Sos Kurkowo-Śmietanowy: 300 g kurek 3 00 ml śmietanki 30% cebula łyżka soku z cytryny 3 łyżki masła szczypta cukru sól, pieprz, gałka muszkatołowa 3 łyżki kwaśnej śmietany Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Kurkowo-Śmietanowym - Sposób przygotowania: Polędwiczki porcjujemy na ok. 1 cm plastry, a następnie delikatnie(...)porcje polędwiczek podsmażym y, wszystkie umieszczamy w naczyniu w którym się smażyły, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, ok. pół łyżeczki soli i zalewamy ok. 3 00 ml wrzącej wody. Wszystko dusimy na niedużym ogniu do całkowitej miękkości mięsa (zwykle powinno to trwać nie dłużej niż 10 minut,  jednak wszystko zależy od mięsa i nieraz duszenie może trwać znacznie

Słodka Strona
Cynamonki- Cinnamon rolls 190

szklanka letniego mleka2 jajka60g cukru70 g roztopionego i ostudzonego masłaNadzienie:1/4 kostki roztopionego masła50 g cukru białego50 g cukru brązowegokilka łyżeczek cynamonuPolewa z lukru:¾ szklanki cukru pudruprzefiltrowany sok z cytryny( ok. 1/2 łyżeczki)Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i 100 ml mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia( powinien podwoic objetośc). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, resztę(...)wodą i sklejamy. Tak przygotowaną roladę kroimy w ok. dwucentymetrowe plasterki ( woskowana nić dentystyczna świetnie się sprawdza w roli noża). Plasterki układamy w pewnych odstępnach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30/45 minut do napuszenia.Pieczemy około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem wykonanym z przesianego cukru pudru i przefiltrowanego soku z cytryny. Lukier

Mia Cucina Sofieta
Już się Pana nie boję, Panie Suflecie! 177

balon " skutecznie omijałam wszelkie drogi prowadzące mnie w jego kierunku. Kartki książek kucharskich szybciej się przewracały, gdy tylko pojawiał się nagłówek " Suflet" , a ja sama niczym kot na widok wody, otrzepywałam się na samą myśl o jego przygotowaniu. Ale przecież lubię się rozwijać. Iść do przodu. Uczyć się i stawiać nowe wyzwania. Jeszcze bardziej lubię, gdy udaje mi się(...)lekkiego przestudzenia. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Do przestudzonej masy dodać lekko ubite żółtka i dokładnie połączyć z całością. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z resztą masy. Gotową masą na suflet przelać do ramekinu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Ramekin wstawić do wysokiego naczynia napełnionego zimną wodą - powinna sięgać do połowy jego wysokości. Wstawić

KUCHARNIA
Sernik na zielono BEZGLUTENOWY 211

białka z przygotowanych 6 białek do masy serowej z jaj kurzych L (najlepiej z wolnego wybiegu)Przygotowanie:Zmielić wiórki kokosowe, aż powstanie gęsta masa. Do przygotowanego żółtka dodać łyżeczkę wody i rozmieszać razem. Do miseczki dodać wszystkie przygotowane składniki i dokładni wymieszać. Pozostawić masę do lekkiego spęcznienia na około 5 minut.Pieczenie:Wyłożyć formę papierem do pieczenia - zarówno(...)stewii w pudrze1/2 zielonego, lekko miękkiego awokado500 g serka twarogowego chudego Emilki (dostępny w Netto)1 łyżeczka spirulinyPrzygotowanie:Przygotuj połówkę awokado. Wydrąż zielony środek i skrop go sokiem z cytryny. Dokładnie rozdrobnij awokado za pomocą widelca. Dodaj 2 łyżki stewii i serek twarogowy. Dokładnie wymieszaj całość za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Następnie dodaj łyżeczkę spiruliny i dalej miksuj

Eat Shrimps
Smażony makaron teriyaki z kurczakiem i warzywami 179

łyżek sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka imbiru świeżego( starty na tarce o małych oczkach) 1 łyżeczka czosnku (przeciśnięty przez praskę) Można też kupić w marketach już gotowy sos ,lecz ja zdecydowanie polecam zrobić samemu) Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu ,polecam dodać do wody pół łyżeczki kurkumy,makaron będzie miał ładny kolor

Andzia Pichci
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 120

ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól i biały pieprz   Wykonanie : Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Osączyć i ostudzić. Brokuł podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować bez przykrycia (żeby nie stracił koloru) przez około 10-15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić. Jajka pokroić na ćwiartki, pomidorki

cucinare
Filet kurczaka gotowany na parze - Dieta szybka przemiana. Faza I i II 699

curry rozmaryn 1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny Wykonanie: filety z kurczaka opłucz, wysusz papierowym ręcznikiem, a następnie przekrój pod skosem na pół, tak, by otrzymać 4 porcje filety skrop octem jabłkowym, oprósz przyprawami i odłóż przynajmniej na 30 minut sitko wyłóż pergaminem, następnie ułóż kawałki kurczaka wlej 1 szklankę wody do woka (dodaj świeżch ziół - mięso zyska piękny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKOWYMI KULAMI 151

olej z ostropestu, ocet jabłkowy oraz sok z cytryny. Mieszać aż powstanie kremowy sos. Przygotowujemy kule twarogowo-tuńczykowe: Tuńczyka odsączyć z sosu własnego. W misce wymieszać serek twarogowy, tuńczyka, sól, pieprz oraz pestki słonecznika. Z farszu utworzyć małe kule. Przygotowujemy sałatkę: Makaron Arc Pol pełnoziarnisty świderki ugotować al dente. Odcedzić wodę. Makaron mieszamy z roszponką, kukurydzą oraz pokrojoną drobno papryką

Kuchnia w oparach
NALEŚNIKI ŚMIETANKOWE Z TRUSKAWKAMI 131

proszku 120 ml mleka 120 ml wody gazowanej 1 jajko 2 łyżki bezwonnego oleju lub roztopionego i przestudzonego masła szczypta soli NADZIENIE: 250g   białego sera 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko (jeśli występuje alergia lub nietolerancja można pominąć) ½ łyżeczki soku z cytryny DODATKOWO:  Świeże truskawki 🍓 WYKONANIE: 1.Składniki na ciasto

Marcepanowa kuchnia
#MINI TORTY# CYTRYNOWE BABECZKI Z ANANASOWYM NADZIENIEM I ŚMIETANOWO - ANANASOWYM KREMEM 183

opcjonalnie 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny 2 żółtka 2 jajka 1/3 kostki dobrego masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej  WYKONANIE:  ananasa blenduję z miodem w rondelku podgrzewam jajka, masło i dodaję ananasa gotuję na średnim ogniu ok. 20 minut często mieszając w tym czasie mąkę rozrabiam w 1/4 szklance wody wlewam do kremu, ciągle mieszając, zagotowuję gorący

Upiecz sobie babeczkę