woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:757/1096)

Batoniki owsiano-morelowe (bez dodatku cukru, wegańskie, bezglutenowe) 167

duże, dojrzałe banany pół szklanki soku pomarańczowego lub wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego pół szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka nasion chia 2 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki mąki (pszennej razowej lub kukurydzianej) Nadzienie: 250 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku pomarańczowego (lub jabłkowego) skórka otarta z połowy cytryny 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Banany rozgnieść na puree, dodać

Domowa Cookierenka Agi
Penne z sosem szpinakowym, kurczakiem i pomidorkami cherry (Penne with spinach sauce, chicken and cherry tomatoes) 255

cherry tomatoes) kilka kropel octu lub soku z cytryny (few drops of vinegar or lemon juice) czosnek (garlic) sól (salt) pieprz (pepper) cukier (sugar) Przygotowanie (Recipe) Filet z kurczaka pokroić w cienkie paski i przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki oleju, szczyptę soli, pieprzu, cukru i około 2-3 łyżki wody i kilka kropli octu. Całość delikatnie wymieszać ręką

Jacob Tastes
SOK Z ARONII 201

puściła sok.  Wlałam sok z cytryny. Owoce aronii trzeba teraz przetrzeć przez sitko. Ja użyłam mojej kochanej wyciskarki. Połączyłam wyciśnięty i powstały przy gotowaniu sok.    Zagotowałam go i gotujący wlałam do słoików. Nie trzeba ich wówczas już  pasteryzować.  Sok jest zdrowy i idealny do rozcieńczania go z wodą. Pijcie go więc na zdrowie

potrawyregionalne
KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI 239

miekkości. W razie potrzeby można dolewać wodę lub bulion. Pięknie napęczniał ;-) Teraz wystarczy wymieszać warzywa z kaszą. Jeśli uznacie,że danie jest za gęste wystarczy podlać jeszcze bulionem. Smacznego!    Jeśli lubicie kaszę to polecam: CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY KURCZAK Z FENKUŁEM WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR SAŁATKA

potrawyregionalne
Jagodowe tartaletki 188

masło i nadal miksujemy dodając w między czasie wodę. Kiedy ciasto lekko się "zbryli" to wykładamy je na stolnicę lub blat i zagniatamy w kulę. Dalej postępujemy jak opisałam powyżej. Nadzienie: 450 g borówki amerykańskiej lub jagód; 37 g cukru; 22 g mąki (u mnie kartoflana); 45 ml soku z cytryny; 140 ml dżemu jagodowego; 45 g masła; Borówki (jagody

In my kitchen
Kapusta z mlekiem kokosowym 146

sojowego jeśli masz - sosu worchester łyżka soku z cytryny lub limonki dwie łychy mleka kokosowego Przyprawy: sól pieprz chili duża szczypta kminu rzymskiego szczypta kurkumy dla koloru Wykonanie 1. Zdejmij zewnętrzne liście kapuchy. Umyj kapuchę. Posiekaj wycinając i wyrzucając głąb i twardsze części. 2. Posiekaną kapustę wrzuć do gara. Zalej wodą do poziomu kapusty. Obgotuj przez kilka minut. 3. Odcedź

Fiolka w kuchni
Kartoflanka – idealna zupa na zimę 228

składem. Śląska jest z natką pietruszki, góralska z cytryną i koperkiem, kresowa z jabłkami i chrzanem. Mogłabym tak dużo podawać przykładów, ale jedno jest wiadome - ile domów tyle różnie przygotowanych zup ziemniaczanych. Ta którą przedstawiam nie wywodzi się  z mojego rodzinnego domu, lecz jest mieszanką dopasowaną do własnego smaku. Składniki: Woda 3 litry 1200 gram ziemniaków 2 marchewki

Smaki Ewy
Tort truskawkowy z masą cukrową. Lego 222

pudrem na gładką masę.  Dodajemy sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Dalej mieszamy.  Powstałym kremem smarujemy cały tort. Wstawiamy do lodówki na około 5 min. Masę cukrową rozwałkowujemy i układamy na ciasto. Z biszkoptu II wycinamy kółka i obklejamy je masą cukrową. Elementy łączymy za pomocą lukru lub wody

Pan i Pani Smith w kuchni
Śniadaniowa pasta z awokado 199

padano 1 łyżka jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny śól morska świeżozmielony pieprz dodatkowo czarnuszka pomidory czerwona cebula roszponka ulubione pieczywo SKŁADNIKI Jajka gotujemy na półtwardo, tzn tak aby żółtko było delikatnie ścięte i miało intensywny pomarańczowy kolor. Żeby uzyskać jajka o takiej konsystencji, wkładam je do rondelka zalewam zimną wodą i wstawiam na palnik. Ustawiam minutnik

DefinicjaSmaku
DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM, ŻURAWINĄ, PŁATKAMI MIGDAŁÓW I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ 204

cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 100g suszonej żurawiny 1kg rabarbaru + 2 łyżki cukru do jego zasypania 100g płatków migdałów Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła Do posypania: cukier wanilinowy  Wykonanie:  Rabarbar obrać, pokroić na nieduże kawałki zasypać cukrem i odstawić. Żurawinę zalać gorącą wodą. Po 10-15 minutach odcisnąć z nadmiaru wody

Walijskie Pichcenie
Bulgur ze szparagami i cytrynową oliwą 235

szklanki bulionu lub wody 500 g zielonych szparagów 110 g  świeżego młodego szpinaku (może być mrożony) 1 cebula pokrojona w kostkę 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bulionu ¼ szklanki  oliwy z oliwek + dodatkowo  łyżka  do smażenia 2 łyżki. soku z cytryny  skórka otarta z 1 cytryny 10 listków świeżej bazylii

Stare Gary
Jabłka w cieście lewandowo- maślankowym 200

plasterki, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny składniki na ciasto mieszamy, słodzimy syropem lawendowym smażymy na oleju rzepakowym:) podajemy gorące z cukrem pudrem lub na zimno z serkiem mascarpone lub bitą śmietaną, bądź zielonym sosem na bazie skórek z jabłek: skórki z jabłek do ciasta karmelizujemy, dolewamy kubeczek wody, i syrop lawendowy, blendujemy:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Powidła z mirabelek 167

były powidła. Mirabelki w tym roku kwaśne jak cytryna, ba nawet gorzej- zawsze bywały słodkie i robaczywe.. Kwaskowy smak powoduję tą inną oryginalną nutę powideł. Składniki : ok. 2.5 kg mirabelek żółtych 1,5 kg cukru - w zależności od smaku Przygotowanie : Mirabelki dokładnie umyć, usunąć pestki.  Gotować mirabelki z litrem wody, co jakiś czas mieszając by nie przywierały

Garnkowe fanaberie
Śledzie w cytrusowej marynacie 893

Wigilia = ryby = śledzie. W naszym domu śledziożercą jest Piotrek.  Może je jeść przez cały rok, ale w Święta Bożego Narodzenia, spożywa ich dużo więcej, każdego roku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żurawinowe ciasteczka pełne Energii ! 362

Ciasteczka dla Wszystkich i tych na diecie i tych poza jej zasięgiem. Przygotowanie to jakieś 15 minut + pieczenie 25 minut.Nie są zbyt słodkie, ale tu

Pasje Jolki