woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:751/1096)

Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą 273

łyżeczki harrisy w proszku 1,2 litra wody lub bulionu* olej rzepakowy sól * do zrobienia bulionu używam domowej warzywnej pasty bulionowej Karmelizowana cebula 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru 1 mała papryczka chili (u mnie mrożona) sok z 1/2 małej cytryny Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym

Kulinarne przygody Gatity
Aura zimowa - rozgrzewająca zupa. 177

fajna, ponieważ wymagała ode mnie tylko wrzucić warzywa do wody i postawić na gaz, a po godzinie dodać zasmażkę, czyli zero wysiłku. Kolejna strasznie fajna sprawa, to fakt, że firma korzysta tylko z naturalnych składników więc w swojej zupie znalazłam: kwaszoną kapustę, cebulę, czosnek, marchew, selera, pora, pietruszkę, pieczarki, cytrynę i sól naturalną. Przyznam, że ja akurat nie jestem wielką

Brzuszki Łakomczuszki
Sernik cytrusowy z macerowanymi truskawkami 200

przerywając ucierania.Pod koniec dodać sok z cytryny i otartą skórkę z pomarańczy i cytryny.Przed otarciem skórki, owoce dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać.Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na kakaowy spód.Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą.Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu

kolorowotorcikowo
41. A po czterdziestce... sałatka z piersią kurczaka w occie balsamicznym! 399

marynatę 3 łyżki octu balsamicznego 3- 4 łyżki wody Sól Świeży rozmaryn 2 ząbki czosnku Łyżeczka suszonego oregano Odrobina tymianku Składniki sałatki Pierś z kurczaka  Rukola Pomidorki koktajlowe Ogórek zielony Nasiona słonecznika Sezam Składniki na dressing 2 łyżeczki musztardy 1- 2 łyżki oliwy z oliwek Sok wyciśnięty z cytryny (ilość wedle uznania) ½ łyżeczki miodu prawdziwego Duuużo zielonej natki pietruszki

Symfonia Smaków
Drożdżowy chlebek z marchewką i orzechami włoskimi 196

wodą – chlebek stanie się jeszcze bardziej delikatny.  Wspaniały i zdrowy wypiek w pyszny sposób łączący ze sobą pożywność orkiszu, witaminy marchewki i zdrowe tłuszcze orzechów włoskich. Składniki: 3 szklanki mąki orkiszowej typ 700 szczypta soli 1 opakowanie (7g) drożdży instant 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki oleju kokosowego 3 średnie (250 g) marchewki 1 łyżka soku z cytryny(...)dodaj do nich olej kokosowy, aby się rozpuścił.  Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do miski i wciśnij do nich sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na bok.  W rondlu podgrzej mleko sojowe tak, aby było ciepłe i dodaj do niego syrop klonowy. Powoli przelej je do miski z suchymi składnikami i zagnieć

Roślinna - blog wegański
SERNIK POMARAŃCZOWY 235

żółtka 1 jajko 100 g cukru 70 g masła 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka soku z limonki (lub cytryny) SKŁADNIKI NA WIERZCH: 2 większe pomarańcze WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury  160 stopni C . Dno tortownicy o  średnicy 23-24 cm  wyłóż papierem do pieczenia. Boków(...)niepotrzebnie masy. Masę przelej do tortownicy na schłodzony spód. Tortownicę umieść w  większej  blaszce lub naczyniu żaroodpornym . Zalej naczynie mniej więcej  do połowy wysokości tortownicy gorącą wodą . Wstaw do piekarnika i piecz sernik  55-60 minut , aż masa będzie ścięta na powierzchni. Wyjmij sernik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.  ORANGE CURD (KREM POMARAŃCZOWY): W garnuszku

Słodko-Słony Świat Ilony
Kaczka duszona w czerwonej kapuście z jabłkami 180

ziela angielskiego, kapusta czerwona – około 1 kg, 800 g jabłek – ja użyłam antonówki, garść świeżego tymianku, 100 ml miodu pitnego, 1 łyżka miodu gryczanego, sól, sok z 1/2 cytryny, cukier, Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć kuperek – zawsze go odcinam i wyrzucam. Odciąć końcówki skrzydełek, szyję.  Kaczkę podzielić(...)Podsmażyć je na rumiano, następnie przełożyć do garnka. Na patelni ułożyć kawałki kaczki, skórą do dołu i powoli smażyć wytapiając tłuszcz. Do garnka z kośćmi wlać 500 ml gorącej wody, dodać pieprz, ziele angielskie, listek laurowy. Gotować około 30 minut pod przykryciem, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody. Kości i przyprawy wyjąć z garnka. Do płynu – powinno być około

królestwo garów
BEZA PAVLOVA A`LA DOBOSCHI 130

Pokochałam robić Pavlovą, jest pyszna lekka i świetnie pasuje do wykwintnych kolacji. Przed Wami przepis na ,mam wrażenie, najprostszy sposób zrobienia bezy i kremu. Polecam. Składniki

Cytryna&Co.
ZAKWAS BURACZANY / KISZONE BURAKI 169

Ciocia Jania zainspirowała mnie jakiś czas temu do robienia domowego zakwasu buraczanego. Od tamtej pory piję go prawie codziennie. Robię raz na jakiś czas duży słój

Cytryna&Co.
Galaretka z arbuza – arbuz na zimę, w słoiku 186

wymaganych 1,700ml na tą galaretkę zużyłam około 3kg kawałek owocu. Zostawiamy dwie garści niezblendowanego, drobno pokrojonego arbuza. Purée przelewamy do dużego, grubego i szerokiego rondla, wlewamy sok z cytryny. Mieszamy dokładnie i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, żeby nie przypalić. Cukier mieszamy dokładnie z pektynami, wsypujemy do arbuzowego purée , bardzo dokładnie mieszamy i całość mieszając ciągle – gotujemy(...)spożywczego, ale nie jest to konieczne.   Przelewamy galaretkę do czystych wypieczonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy je w kąpieli wodnej. Wstawiamy słoiki do dużego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoiczków i od momentu zagotowania wody gotujemy na małym ogniu 5 minut. Przy pasteryzowaniu ważne jest, żeby pamiętać o prostej zasadzie – jeśli zalewaliśmy zawartość słoików zimną zalewą

Karo in the Kitchen
Quiche lorraine z wędzonym boczkiem, dynią i topinamburem podany z weissbierem 225

połowy cytryny, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanego tymianku, 1 łyżka oliwy, Migaine (masa jajeczna): 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego, 3 łyżki tartego parmezanu, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, biały pieprz, sól morska. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 130 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody(...)stylu weissbier, sałatka śródziemnomorska (sałaty, pomidory, oliwki, oliwa). Przygotowanie: Ciasto Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło starte na tarce i rozetrzeć palcami. Jajko i żółtko rozmącić z wodą, dodać do mąki, zagnieść ciasto krótko wyrabiając żeby się nie ogrzało, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Formę

SzczyptaSmaQ
Pstrągi z patelni grillowej, masło koperkowe i młode smażone ziemniaki 279

startą z cytryny i bardzo drobno posiekany koperek. Lekko solimy i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na folię spożywczą i formujemy maślanego cukierka. Wkładamy masło do lodówki lub zamrażalki. Tak naszykowane będzie dużo łatwiej pokroić. Ziemniaki młode, wielkości orzechów włoskich, dokładnie myjemy z piasku i nie obieramy ich. Osuszamy je, żeby nie było na nich ani kropli wody. W garnku(...)pokrojonym w plastry ziołowym masełkiem. No nic, pogody nie było ale pstrągi się udały :) SKŁADNIKI 2 pstrągi po ok.250-300g sól pieprz, najlepiej biały przyprawa do ryb sok z połowy cytryny skórka z połowy cytryny ½ pęczka koperku ¼ kostki masła olej rzepakowy (ok. szklanki) łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2-3 gałązki świeżego małe młode ziemniaki, 450g 3 nieobrane ząbki czosnku, w łupinach

Karo in the Kitchen
Sałata i makaron z zielonymi szparagami, czyli pomysły na szybki obiad. 169

szparagami i domowym pesto. SAŁATA ZE SZPARAGAMI Składniki sosu bazyliowego: 1 garść liści bazylii 1 łyżeczka pasty z czosnku niedźwiedziego lub 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu 2 duże szczypty soli  (tyle ile zmieści się w 3 palcach) 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z tłoczonego na zimno pieprz czarny(...)pomidor 1/2 kiełbaski śląskiej 3 liście sałaty lodowej lub innej 2 łyżki fety sos bazyliowy Przygotowanie: Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Gotować szparagi w osolonej wodzie, gdy będą średnio miękkie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Odcedzić szparagi i pozostawić do wystudzenia. Kiełbasę pokroić grube plastry, ułożyć na suchej patelni i podsmażać

Codziennik Kuchenny
Snezhanka sałatka plus żeberka miętowo-cytrynowe 118

Jogurt grecki Prażone orzechy włoskie Ząbek czosnku starty Sól Pieprz świeżo zmielony Koperek Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego o łagodnym cytrynowym smaku Żeberka 500 g żeberek Cytryna Pieprz świeżo zmielony Suszona herbata miętowa z Domu Oliwnego Oliwa z oliwek z Domu Oliwnego o smaku cytrynowym Jeśli mamy już składniki, Snezhanka, zacznij robić od żeberek Przede wszystkim muszę(...)pieczenia, dodaj ćwiartki cytryny, gałązki mięty i 5-6 łyżek oliwy z oliwek o smaku cytryny, dopraw pieprzem, zawiń i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na jakieś 90 minut. W międzyczasie zrób Snezhanka Obranego i pozbawionego nasion ogórka, pokrój na mniejsze kawałki, włóż do durszlaka i dopraw lekko solą, by pozbyć sie nadmiaru wody. Pozostaw na jakieś

RafalCook
Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem 147

inne przepisy na nalewki: Imbirówka, nalewka z imbiru i cytryny Nalewka z czarnej porzeczki Nalewka z czerwonej porzeczki Nalewka farmaceutów (aptekarska) Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem Nalewka z agrestu z imbirem Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania Składniki: 350 g agrestu 2 łyżki cukru 250 ml spirytusu 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 2-3 cm  kawałek imbiru

Kulinarne przygody Gatity