tofu 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 duża marchewka 4 ząbki czosnku 4 jajka 1/4 szklanki mąki ryżowej 8 łyżek sosu sojowego 5 łyżek soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych sól 3 łyżki orzeszków zimnych niesolonych i nieprażonych 1/2 pęczka dymki(...)dużym ogniu, następnie podlewamy je wodą (około 1/2 szklanki), zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez kolejne 5 minut. W tym czasie makaron ryżowy wrzucamy do osolonego wrzątku, pozostawiamy na 3 minuty, następnie odcedzamy. Do wcześniej przygotowanego sosu sojowy (po namaczaniu tofu) dodajemy pozostałe 4 łyżki czystego sosu sojowego, miód i sok z cytryny. Mieszamy i wlewamy do duszących się warzyw
Qchnia po prostudodatek do dań z grilla. Polecam! Składniki: 40 g drobnego bulguru 2 duże pomidory, dojrzałe ale twarde (około 300 g) 1 szalotka, drobno posiekana 3 łyżki soku z cytryny duży pęczek pietruszki duży pęczek mięty 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat (przepis poniżej) 80 ml oliwy dobrej jakości pestki z owocu granatu sól, pieprz(...)płuczemy pod zimną wodą tak długo, aż woda będzie czysta, a większość skrobi zostanie wypłukana. Przekładamy bulgur do miski. Pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę i wraz z sokiem, który z nich wypłynął, dodajemy do miski z bulgurem. Dodajemy też drobno posiekaną szalotkę, pietruszkę i miętę oraz sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy jeszcze ziele angielskie, baharat, oliwę, pestki granatu
Smakowity Blog Kulinarnyłyżek oleju z pomidorów. Wszystko wymieszaj i przełóż do misy. Przygotuj kurczaka: Kurczaka umyj, osusz. Wnętrze kurczaka posól i popierz. Dobrze wypełnij farszem. A otwór zatkaj całą umytą cytryną. Mój kurczak – pomimo wagi 1,8kg miał dość mały brzuch :) Udało mi się wepchnąć tylko połowę farszu. Resztę zapakowałam do dwóch kokilek i przykryłam folią aluminiową. Potem wstawiłam(...)kurczaka. Kurczaka polej odrobiną oliwy, posól, popierz i posyp łyżeczką papryki w proszku. Następnie rozsmaruj dokładnie. Na dno dużej blachy do pieczenia wylej wino oraz mniej więcej 200 ml wody. Dodaj gałązki tymianku, z których obrywane były listki do farszu. Wymieszaj i połóż kurczaka. Zakryj go szczelnie folią i wstaw do nagrzanego pieca na 1h. Po godzinie zdejmij folię, piekarnik
Moja Delicjamakaronu kokardki 150g wędzonego łososia 6 suszonych pomidorów z oliwy i 2 łyżki oliwy z nich 2 ząbki czosnku 200ml śmietanki kremówki łyżka musztardy stołowej 2 łyżki soku z cytryny łyżka masła łyżeczka pikantnej przyprawy domowej roboty* łyżka drobno siekanego szczypiorku odrobina parmezanu do posypania – opcjonalnie *Domowa pikantna przyprawa – zmieszamy 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, łyżeczka(...)granulowane, 1 łyżeczka granulowanej cebuli, łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka suszonego tymianku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Świetna do marynat, gulaszu i pieczonych na patelni warzyw. W dobrze osolonej wodzie gotujemy makaron, aby był al dente. W międzyczasie pomidory z oliwy kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelnie wlewamy oliwę spod pomidorów, dodajemy masło
Smaczna Stronacukru 2 galaretki cytrynowa 2-3 cytryny (w zależności od upodobań smakowych) Przygotowanie dżemu z cukinii z nutką cytryny: Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i zetrzeć na tarle. Przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu aż zmięknie (30-90 minut) od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie wyparzamy cytryny, ścieramy skórkę i wyciskamy z nich(...)gotować na małym ogniu, aż zmięknie 5. Cytryny polać wrzątkiem 6. Zetrzeć skórkę z cytryny 7. Dodać skórkę do wcześniej odmierzonego cukru 8. Wycisnąć sok z cytryny i dodać do cukru 9. Do całości dosypać 2 galaretki cytrynowe 10. Gdy cukinia zmięknie dodać cukier, galaretkę, skórkę i sok z cytryny 11. Gotować na małym ogniu przez 30 minut często mieszając
KuchniaWeDwoje.plmały ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy odrobina soku z cytryny 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki majeranku 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie sól -mało, pieprz kolorowy Przygotowanie: Indyka pozbawionego wyraźnych, zgrubiałych błon przyprawiamy solą i pieprzem. Sporządzamy marynatę z oliwy, musztardy soku z cytryny i przetartego czosnku. Smarujemy filet z każdej strony. Następnie obsypujemy kurkumą oraz utartymi(...)moździerzu ziołami (listek, ziele, majeranek). Indyk marynuje się przez noc. Następnie zawijamy go w rękaw do pieczenia. Podlewamy odrobinką wody i dusimy około godzinkę w piekarniku, w temperaturze 170 stopni - połowę czasu pieczenia na samym termoobiegu. Do wystygnięcia pozostawiamy indyka w sosie - pod przykryciem. Wędlinka gotowa. Krucha, miękka i soczysta. Idealna postać indyka. I o ileż lepsza dla zdrowia
Kuchnia po mojemułyżka karobu / kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny Krem orzechowy: 250 g pasty orzechowej (masła orzechowego) – polecam pastę orzechową ze sklepu ymt24.pl , tutaj link: https://ymt24.pl/maslo-orzechowe-crunchy-1kg-vivio 150 g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (120 g suchej kaszy ugotowanej w 450 ml wody) 1 łyżeczka czarnego sezamu 4 łyżki mleka roślinnego 1 łyżka cukru
Via Gustonasiennych i ogonków Owoce wsypać do rondla, dodać starty imbir, sok z cytryny- wymieszać, dodać cukier i gotować ciągle mieszając Dodać kandyzowany imbir i gotować jeszcze ok. 40 min. Przełożyć do czystych słoików przykryć suchymi dekielkami. Jeśli trzeba należy podlać owoce podczas wstępnego gotowania kilkoma łyżkami wody. przepis podpatrzyłam w Moje gotowanie ekstra 1/2015
Proste Potrawycytrynowe 10. Gdy cukinia zmięknie dodać cukier, galaretkę, skórkę i sok z cytryny 11. Gotować na małym ogniu przez 30 minut często mieszając 12. Przełożyć do słoików 13. Słoiki szczelnie zakręcić i odstawić na wieczkach 14. Można dodatkowo pasteryzować słoiki – gotować 7 minut od czasu, gdy woda zacznie się gotować Poprzedni 1 z 14 Następny Artykuł Cytrynowy dżem
KuchniaWeDwoje.plmój był niewielki) ciasto kukurydziane: 50 ml mleka jajko łyżka soku z cytryny 35 g mąki kukurydzianej łyżeczka pieprzu cytrynowego spora szczypta soli do panierowania: ok. 200 g płatków kukurydzianych pikantny dip rabarbarowy: 4 łodygi rabarbaru pół czerwonej cebuli kopiasta lyżka cukru trzcinowego ok. 3 łyżki wody łyżeczka płatków chili łyżka octu winnego sól i pieprz do smaku Kalafiora dzielimy
Mienta blogtrzy ukośne nacięcia. Sos sojowy wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny i dokładnie natrzeć tym wewnątrz i zewnątrz ryby. Środek ryby wysmarować musztardą, posypać kolorowym mielonym pieprzem i wsadzić po 1/2 ząbka czosnku. Odstawić na ok 1 godz. Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie ok 12-15 minut. Odcedzić i pokroić w ćwiartki. Skropić oliwą i wymieszać
KUCHNIA POLSKAzawinąć brzegi, tworząc niewielki 'namiot' nad rybą. Pokrop oliwą i sokiem z cytryny i piecz przez około 20 minut, lub do czasu, aż ryba będzie gotowa. Można użyć od razu, lub zostawić w temperaturze pokojowej na czas przygotowania makaronu. Makaron ugotuj w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, według opisu na opakowaniu. Odcedź dokładnie, zachowujac około 1/2 szklanki wody z gotowania
Lejdi of the housechili Sos sojowy Olej sezamowy Pół łyżeczki mąki do zagęszczenia Sok z cytryny 200 g ryżu Przygotowanie: Krok 1 Polędwiczkę kroimy w plastry a następnie w paski. Świeżego, obranego ananasa kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, paprykę kroimy w paski. W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Paprykę i brokuł wrzucamy wrzątku i blanszujemy przez 2 minuty – nie jest
Niedzielny kucharzchili Sos sojowy Olej sezamowy Pół łyżeczki mąki do zagęszczenia Sok z cytryny 200 g ryżu Przygotowanie: Krok 1 Polędwiczkę kroimy w plastry a następnie w paski. Świeżego, obranego ananasa kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, paprykę kroimy w paski. W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Paprykę i brokuł wrzucamy wrzątku i blanszujemy przez 2 minuty – nie jest
Niedzielny kucharz