woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:749/1096)

Risotto z bobem, cukinią i boczkiem 175

trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 200 g bobu 1 mała cukinia do 300 g 4 plasterki boczku oliwa z oliwek, masło 2 – 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 średnia cebula- pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – posiekane 1/2 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 700 ml bulionu warzywnego 3 łyżki parmezanu – drobno startego(...)łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Boczek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Dodaj boczek i smaż do momentu aż się zarumieni. * Bób ugotuj w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Posól pod koniec gotowania. Obierz ze skórki. Cukinię umyj i pokrój na mniejsze kawałki. W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj

Moja pasja smaku
Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami 242

cytryny pół pęczka natki pietruszki Instructions Zaczynamy od ciasta na kluski: w misce umieścić oba rodzaje mąk, proszek i sól - wymieszać. Masło rozpuścić. Do mąki dodać jogurt, masło i posiekany szczypiorek - łyżką wymieszać i potem wyrobić ręką (lub łyżką) na gładkie ciasto - odstawić do lodówki. Z udek zdjęć skórę (wyrzucić albo oddać domowym zwierzętom:). Zalać udka wodą i zagotować - gotować(...)pojawią się szumowiny. W tym czasie obrać jedną marchewką, pietruszkę, seler. Wodę z udek wylać, udka umyć i zalać świeżą wodą ( 2 litry) , dodać marchewkę, seler, pietruszkę, jeden umyty por i jedną łodygę selera, ziele, ziarna pieprzu i listki laurowe. Wywar gotować ok 40 minut. W tym czasie pokroić resztę marchewek i selera naciowego w kosteczkę, Por w półplasterki, czosnek

Cooking for Emily
Sałatka nicejska 329

koktajlowych 100g zielonej fasoli szparagowej (świeżej lub mrożonej) garść (ok. 20 sztuk) czarnych oliwek 100-150g lub kilka porwanych liści ulubionej sałaty gałązka koperku 3 łyżki soku z cytryny 7 łyżek oliwy sól świeżo mielony czarny pieprz Do podania lekko przypieczona, chrupiąca pszenna bułka/bagietka Instrukcje Jeśli używamy świeżej fasolki, obieramy ją z łykowatych części i kroimy na kilku(...)kawałki. Pomidorki kroimy na pół. Ziemniaki, jeśli są młode, albo oskrobujemy, albo tylko dokładnie myjemy; starsze obieramy. Ziemniaki gotujemy jako pierwsze, do miękkości (ale nie rozgotowujemy!), w dobrze osolonej wodzie. Po częściowym przestygnięciu kroimy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na średnio twardo (6-8 minut), po przestygnięciu obieramy i dzielimy na pół. Fasolkę gotujemy al dente w średnio osolonej wodzie

Kulinarna Pokusa
Poniedziałek: Sałatka z krewetkami, pęczakiem i pieczonymi buraczkami 147

cytryny 2 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraczki umyj, osusz, zawiń w folię aluminiową i piecz przez 45 minut. Wyjmij z pieca i ostudź. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej w rondlu łyżkę masła. Posiekaj drobno szalotkę i wrzuć na rozgrzane masło. Smaż ze 2 minuty mieszając. Krok 2 Przepłucz pęczak pod zimną woda(...)następnie wysyp do rondla z cebulą. Praż kaszę przez 3 minuty, mieszając żeby się nie przypaliła. Zalej szklanką plus ćwiartka wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 18 minut. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Krewetki obierz z pancerzyków (ogonki możesz zostawić dla lepszego efektu), wyłóż na masło i smaż na dość intensywnym ogniu przez 2 minuty. Posól

Niedzielny kucharz
Babka drożdżowa 123

Żółtka jaja – 4 sztuk Jajka – 2 sztuki Szczypta soli Rodzynki – 50 g Dodatkowo: masło i bułka tarta do wysmarowania formy Składniki - lukier: Cukier puder - 4 łyżki Sok z 1 cytryny Migdały, żurawina do posypania Wykonanie: Mleko podgrzewamy z nasionami laski wanilii i masłem, tak aby się roztopiło. W misce ucieramy drożdże z 2 łyżkami cukru i dodajemy do nich letnie(...)żółtka, cukier i sól. W osobnym naczyniu ubijamy jajka i dodajemy je do ciasta. Całość wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. W między czasie rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy. Gdy ciasto będzie już odpowiednio wyrobione, dodajemy do niego rodzynki, mieszamy, posypujemy ciasto delikatnie mąką i odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie, kiedy ciasto podwoi

Kuchnia Bon Appetit
Czwartek: Prosta paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem 150

Zamieszaj co jakiś czas. Jeśli pęczak zbyt szybko wchłonie wodę, uzupełnij braki. Krok 3 Wsyp do kaszy szklankę mrożonego groszku i marchewki, dodaj do paelli krewetki, wymieszaj, znowu przykryj i gotuj przez kolejne 5 minut. Krok 4 Dopraw danie solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z kawałkami cytryny, żeby wycisnąć z nich sok wprost na talerz. Artykuł Czwartek

Niedzielny kucharz
Zupa - krem gruszkowo selerowy 136

ziemniak obiadowy, kawałek ( 1 cm x 3 cm) skórki cytryny – sama żółta część, gałązka tymianku, 150 ml białego wytrawnego wina, sól, gałka muszkatołowa, dodatki: duża garść orzechów włoskich, 100 g sera z pleśnią niebieską, natka pietruszki, kilka kromek bagietki, masło, Selera obrać, pokroić, włożyć do garnka. Zalać 800 ml wody i gotować pod przykryciem do miękkości. Gruszki obrać, pokroić

królestwo garów
Jak zrobić dżem? 361

daję dwie łyżki żelatyny, którą wcześniej namaczam w zimnej wodzie, żeby napęczniała. Pektyny – kocham! Pektyny to poli- i oligosacharydy, z których zbudowana jest ściana komórkowa wielu roślin. Pektyny mają naturalną zdolność do tworzenia żeli i galaretek w środowisku kwaśnym, stąd zawsze dla pewności do dżemów dodaję sok z całej cytryny. Jeśli wybierzecie żelowanie za pomocą pektyn, to opakowanie

ladykitchen
Tarta z rabarbarem 195

żółtka - 3 łyżki cukru pudru - 3 - 4 łyżki zimnej wody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy w ciasto. Wysmarowaną formę do tarty wykładamy ciastem i wstawiamy do lodówki na kwadrans. W tym czasie robimy masę z migdałów. MASA: - 200 g masła migdałowego - 2 jajka - sok z 1/2 cytryny - 5 łyżek cukru pudru - 1/4 szklanki mleka w/w zmiksuj

SMYKWKUCHNI
Omlet z szynką parmeńską i rukolą + pikantna salsa pomidorowa 256

rzeżuchy. Składniki: Omlet: - 4 jajka - 1/4 szklanki mleka, ewentualnie wody - mała cebula - ząbek czosnku - 2 duże pieczarki - sól, pieprz do smaku - łyżka masła - rukola i szynka parmeńska do podania Salsa pomidorowa: - 2 pomidory malinowe - płatki chilli (ja użyłam pomidorów suszonych w proszku z dodatkiem płatków chilli) - łyżeczka soku z cytryny - świeżo mielony pieprz - sól morska - olej pistacjowy (można zastąpić innym

Cook&Love
Pascha 149

sobą masę serową, maślaną oraz dodajemy śmietanę, sok z cytryny, likier i budyń. Mieszamy do połączenia się składników. 3. Na koniec dodajemy pokrojone bakalie, mieszamy łyżką i przekładamy na dużą czystą ścierkę, zawijamy w sakiewkę, wkładamy do durszlaka, nakrywamy talerzykiem i obciążamy czymś bardzo ciężkim ( kamień lub garnek wypełniony wodą ). Zostawiamy na min. 12 godzin a najlepiej na 24 godziny

Apetyczna babeczka
Jajka po benedyktyńsku 198

zdejmujemy z palnika. Żółtka z dodatkiem soku z cytryny oraz soli i pieprzu ubijamy na parze na puch. Moc palnika nie powinna być zbyt duża, a wręcz niewielka. Nie przestając ubijać – stopniowo i w małych ilościach – dodajemy rozpuszczone, gorące masło. Sos powinien mieć kremową konsystencję. W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy ocet, możemy troszkę posolić. Gdy woda zacznie bulgotać

Smaki Na Talerzu
Sernik dyniowy z polewą z solonego karmelu 200

mascarpone 3 jaja 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 200 g cukru 450 g  puree z dyni 1 opakowanie budyniu waniliowego (37 g) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa ze śmietany: 400 g gęstej śmietany 12% 65 g drobnego cukru Solony karmel: 4 łyżki białego cukru 60 ml wody 150 ml śmietany 36% 2 łyżki masła 1/3 łyżeczki

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak orientalny z curry 179

Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, natrzeć nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę.  3. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno pokroić lub rozgnieść.  4. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej kokosowy, włożyć schłodzonego kurczaka, chili i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Następnie dodać mleczko kokosowe, zmniejszyć ogień i wszystko razem

Apetyczna babeczka