kokosowego500 ml mleka 1,5%4-5 ziaren kolendry skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczysok z 1/2 cytrynyłyżeczka cukru sól, pieprz do smaku do podania:ugotowany ryżsuszona żurawinaskórka otarta z pomarańczypłatki migdałów Migdały wrzucam do miseczki i zalewam wrzątkiem. Po kilku minutachprzelewam zimną wodą i obieram ze skórek.Do rondla wlewam mleko kokosowe i zwykłe. Wrzucam też migdał
W kuchni Karmel-itkisolą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Połączyć z cykorią i, jeśli trzeba, dodać soku z cytryny, gdyż musi być ona wyczuwalna oraz złagodzić charakterystyczny gorzkawy smak cykorii. Surówkę najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy jest najsmaczniejsza.FrytkiZiemniaki obieram, myję i kroję w słupki. Zalewam zimną wodą i odstawiam. Po kilku minutach wodę odlewam, a ziemniaki płuczę raz jeszcze. Po odcedzeniu
Codzienna kuchnia niecodziennazachowujemy górną część, a łyżką wydrążamy środek. Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy. Z cytryny ocieramy skórkę. Wszystkie składniki wraz z serem feta dodajemy do mięsa doprawiamy i mieszamy. Nakładamy do wydrążonych warzyw, przykrywamy odciętymi częściami buraka i układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy odrobinę podlać wodą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po upieczeniu
Taste Of My Dayłyżki posiekanej natki 1/4 szklanki oliwy z oliwek EV sok z 1 cytryny świeżo zmielony pieprz sól morska Wykonanie: Czosnek rozcieramy w moździerzu z solą, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze około 20 minut. Przelewamy zimna wodą i odstawimy do odcieknięcia. Fasolkę polewamy sosem i mieszamy
Kulinarne przygody Gatitynich przyrządzimy sami.Składniki na krem: gorzka czekolada 2 torebki liściastej herbaty zielonej z cytryną i pamelo ( u mnie Big-Active) 2 płaskie łyżeczki żelatyny 2 jajka ( mogą być małe ) 5 dag cukru niepełna szklanka śmietany 30 % ( około 150 ml ) Przygotowanie: Do 150 ml wody o temp 90 stopni C wrzucamy torebki z herbatą i parzymy około 3 min, wsypujemy
Proste Potrawytworzą jedną pyszną całość. Można takim dżemem agrestowym przekładać ciasta, dodać do herbaty zamiast cytryny. To taki dżem dla niecierpliwych. 1/2 kg zielonego agrestu myję i usuwam końcówki, nakłuwam, wrzucam do garnka, dodaję 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki domowego cukru waniliowego, wlewam 100 ml wody i gotuję 30 minut, co jakiś czas mieszam, dżem agrestowy staje się gęsty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczosnku siekamy drobno. Rybę oprószamy solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy pokrojonym ząbkiem czosnku i odstawiamy do lodówki. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na 1 łyżce oleju, aż będzie szklista. Ziemniaki podgotowujemy chwilę w dobrze osolonej wodzie (nie gotujemy do miękkości!), odcedzamy i kroimy w plastry. Paprykę kroimy w paski. Foremki
Ratunku obiadrozdrobnić blenderem, aż powstanie mus- do masy serowej dodać mus brzoskwiniowy, skórkę otartą z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną- całość wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach- masę serową wylać (będzie dość rzadka) na podpieczony kruchy spód, wyrównać - w piekarniku na dolnej półce ustawić duże naczynie z wodą, para wodna zminimalizuje ryzyko pękania sernika- sernik piec w 160-170 stopniach do momentu
Smakołyki Berenikisosie kurkowym. To stosunkowo łatwe do przygotowania danie, ale pamiętajmy o przynajmniej dwóch sprawach. Po pierwsze, jak niemal zawsze w przypadku leśnych grzybów, dokładnie je wypłuczmy w zimnej wodzie. Piasek szczękający między zębami to jedna z najgorszych rzeczy jakie mogłyby nam się przydarzyć. Po drugie, uważajmy bardzo z solą, zwłaszcza jeśli używamy bulionu z kostki. Zawiera on często sporo soli(...)owoców jałowca Do podania pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem Instrukcje Polędwicę oczyszczamy z błonek i ewentualnych innych niepożądanych elementów. Dla wygody możemy ją podzielić na 2 równe części. Nacieramy pieprzem, uprzednio dokładnie roztartym w moździerzu jałowcem oraz ewentualnie niewielką ilością soli. Pozostawiamy na kilkanaście minut. Kurki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki
Kulinarna Pokusamusu dyniowo - gruszkowego, ewentualnie sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Żółtka utarłam z cukrem, dodałam masło i dalej ucierałam Dosypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie utarłam Wyłożyłam 3/4 ciasta na wysmarowaną blaszkę, nakułam ciasto i wstawiłam do lodówki na 30 min Obrane jabłka pokroiłam na drobno i przesmażyłam z 3 łyżkami wody, gdy już zostały przesmażone dodałam do nich(...)wyeksperymentowałam z musem dyniowo - gruszkowym, który niedawno przygotowałam. Ja dołożyłam do tego musu jeszcze utarte jabłka, uzyskałam kwaskowy smak. Jeśli mamy jabłka słodkie to można dodać sok z cytryny. Polecam tez pyszne ciasto z dynią
Proste Potrawywarstwowa sałatka śledziowa "pod pierzyną" podana w mrożonych łupinach cytryn, które podawane są na kieliszkach z wódką :) Zakąska w sam raz na ostatki :) Składniki:4 duże ziemniaki0,5 kg Matyjasów2 duże marchwie4 jajka na twardo1 cebula250 ml naturalnego jogurtu250 ml majonezusól, pieprznatka pietruszkiMatyjasy wcześniej moczymy w wodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy. Jajko(...)ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki.Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam jako zakąskę na kieliszku z wódką :)śledzie pod pierzyną
Bon Appetit Małgorzatypieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i układamy część cebuli i czosnku. Resztę wkładamy do środka ryb i na wierzch. Pstrąga umieszczamy w naczyniu, posypujemy koperkiem i skrapiamy oliwą (ok. 1 łyżki). Odstawiamy na minimum 30 minut.Ziemniaki porządnie myjemy i wkładamy do garnka w łupinach. Zalewamy wodą i gotujemy 15 minut od zagotowania(...)dużego. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 30 minut.Podajemy w całości razem z ziemniakami. Możemy także podać z pieczonymi warzywami (np. pomidorem) i cząstkami cytryny
Zakręcony Wideleccytryny Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz wystarczy tylko pilnować, żeby drożdże nie wykipiały ;) Wyrośnięte drożdże i przestudzoną margarynę wlewamy do mąki i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy w zimnej wodzie. Kiedy worek wypłynie na powierzchnię, wyciągamy(...)Brzegi rogalika zagniatamy i łaczymy razem. Przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 15 min. Z cukru pudru i cytryny robimy lukier do udekorowania rogalików. Gotowe rogaliki lukrujemy po przestygnięciu. Lub nie czekamy na lukier i jemy na ciepło :) Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercykremówki 70 g wędzonego łososia 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny Szczypta soli Dekoracja: Świeży koperek Plasterki cytryny Sposób wykonania: Kromki chleba tostowego skropić aromatyzowaną oliwą z każdej strony, upiec na suchej patelni na chrupiąco. Foremkę wyłożyć folią aluminiową i na dnie ułożyć zimne chrupiące tosty. Warstwa(...)sicie, posiekać na desce razem z cebulką ,udusić na maśle, dodając, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić, żelatynę rozpuścić w bardzo małej ilości wody tak aby nie było grudek, całość połączyć z jogurtem i z masą szpinakową , wyłożyć na tosty, wygładzić nożem. Warstwa chrzanowa: Kremówkę schłodzoną ubić na sztywno z cukrem oraz szczyptą soli wymieszać
Wanilia i Kardamonjarmużu (liście drobno poszatkowane) skórka z 1 cytryny (umytej) 1 jajko 400 g łososia z puszki (odsączony z zalewy) garstka świeżego szczypiorku 3 łyżki mąki 80 ml oleju (najlepiej rzepakowego) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pokrojone ziemniaki (jak normalnie) i poszatkowany jarmuż ugotować razem w osolonej wodzie przez ok. 20 min. Odcedzić na sicie a następnie razem ugnieść(...)obniży to zbyt mocno temperaturę oleju i kotleciki będą "stać" w letnim oleju chłonąć go jak gąbka. Smażyć po ok. po 3 min. z każdej strony. Otartą ze skórki cytrynę pokroić na "ósemki" i podać obok do kotlecików
Sztuka gotowania w/g Samiry