woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:739/1096)

rosyjska sałatka "Olivier" 197

kilka czarnych oliwek sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Składniki sosu wymieszać, odstawić w głodne miejsce. Najlepiej wykorzystać mięso z rosołu (gotujemy sobie niedzielny rosół; kurczaka wyjmujemy, obieramy mięso); ewentualnie pierś kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Jaja ugotować na twardo, obrać. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać. Wszystko pokroić

6niebo
Pesto z awokado i szpinaku 168

Awokado obieramy i kroimy w kawałki. Dodajemy do blendera awokado, szpinak, czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Wstępnie mieszamy. Ziarna słonecznika podprażamy. Dodajemy do masy wraz z serem, oliwą i chili. blendujemy na kremową masę. Dodatkowe informacje Jeśli podajemy pesto z makaronem, nie wylewajmy całej wody z makaronu. Jeśli pesto będzie za ciężkie, rozwadniamy je wodą z makaronu

Mieszam w Garnku
Odrobina luksusu w niedzielne popołudnie - Richmont Gunpowder Green 114

złote napary o świeżym smaku i subtelnej nucie goryczki. Chińczycy często zaparzają herbatę Gunpowder wodą o temperaturze 50°C, proces parzenia trwa wówczas 2 a nawet 3 godziny. Tak zaparzona herbata ma bardzo wyrafinowany, aksamitny smak i głęboki aromat mięty. Serwowana z lodem, brązowym cukrem, cytryną i listkami świeżej mięty doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Nazwa zielonej herbaty Gunpowder wiąże

Gotowanie i blogowanie
Zimowa sałatka z kaczką 212

Wyłączyć moc ognia, na mięsie położyć talerzyk, na nim ustawić obciążnik ( np. kubek z wodą). Odczekać ok 4 minut. Zdjąć mięso na talerz, odwrócić. Ostudzić. W tym czasie soki równomiernie się rozpłyną po mięsie. Po wystudzeniu pokroić w cieniutkie plastry. Sos: - 2 łyżki soku z cytryny - 4 łyżki oleju ( oliwa niewskazana - przytłaczający smak ) - 1 pełna łyżeczka musztardy drobno mielonej

kawawszklance
Sałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası) 368

można pominąć lub zastąpić 2 łyżeczkami brązowego cukru połączonego z 1 łyżeczką soku z cytryny ) ½ łyżeczki chili w płatkach 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3-5 posiekanych listków mięty (lub szczypta suszonej) ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego zielonego pieprzu ¼ łyżeczki mielonego kuminu Ciecierzycę odsączyć z wody. Pomidorki przekroić na połówki. Natkę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Przygotowane składniki przełożyć

Pełny talerz
Chłodnik – różowa zupa z botwinki, na zimno 162

botwiny, bez liści, pokrójcie na 2 centymetrowe kawałki, dodajcie do gotujących się buraków. Jeśli wody za mało i nie zakrywa botwinki – dolejcie trochę, do przykrycia. Kiedy łodygi zmiękną, dodajcie pokrojone drobniej liście i dajcie się wszystkiemu razem pogotować jeszcze 5-6 minut. Wlejcie sok z cytryny żeby zachować mocny, różowy kolor płynu i wystudźcie całość. Ogórka zetrzyjcie na tarce

Karo in the Kitchen
Sernik z białą czekoladą i czereśniami 173

godzin. Sos czereśniowy:  Drylowane czereśnie wsypujemy do rondelka, zalewamy likierem oraz sokiem z cytryny. Wkładamy korę cynamonu. Gotujemy wszystko razem około 10 minut, aż owoce puszczą sok. Wyjmujemy cynamon, a rondelek zdejmujemy z ognia. Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zalewamy 2 łyżkami wody. Dokładnie mieszamy skrobię w wodzie i szybkim ruchem wlewamy do rondelka, momentalnie zaczynając mieszać

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczony kurczak z soczewicą 146

garść szpinaku  natka pietruszki  Czosnek posiekać. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą i odłożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą i piec pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, zmienić program na grill

Moja Galeria Smaku
Sok z malin na zimę 193

płuczemy na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy troszkę wody na dno i zagotowujemy. Gotujemy ok 15 minut na średnim ogniu. Przecedzamy na sicie. Do czystego soku dodajemy cukier do smaku i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Ewent. dodajemy sok z cytryny.  Gorący sok malinowy przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i zostawiamy do góry dnem

Atlas Smaków
Pomidorowe curry z rybnymi kuleczkami 190

smaku solą i cukrem. Na koniec całość posypujemy świeżą kolendrą. Ryż jaśminowy zalewamy wodą w proporcjach 2:1 i gotujemy ok. 12-15 minut do miękkości. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 min. Ryż doprawiamy - curry, przecierem z papryczek, sosem ostrygowym, sokiem z cytryny, czarnuszką i kolendrą. Gotowe curry podajemy z ryżem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Ciasto na białkach z makiem i powidłami 359

najwolniejszych obrotach miksera, do piany dodajemy kolejno: mąkę, mak, masło, sok z cytryny. 4. Ciasto przekładamy do formy keksowej, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.  5. Po wystudzeniu ciasto kroimy na pół (wszerz), przekładamy powidłami. składamy. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie wody, gotowym lukrem smarujemy ciasto. Pozostawiamy do zastygnięcia lukru

Szefowa kuchni
Orzeźwiający drink z owocami, czyli truskawkowe Martini Rosato dla ochłody 178

Mieszamy delikatnie. Dodajemy kostki lodu i dolewamy soku z granatu do smaku. Dekorujemy plastrem cytryny, listkiem mięty lub po prostu natychmiast wlewamy w siebie ze smakiem :) Jeśli z jakichś powodów nie używamy alkoholu - my lub nasi goście - sporządzamy wersję pozbawioną Martini, a doprawioną mocno gazowaną wodą. W obu postaciach pyszota. Można pić i pić, więc uwaga słabe głowy. Mimo niebezpieczeństwa

Kuchnia po mojemu
Hamsi - sardynka z Morza Czarnego 123

Wpadały prosto w olej, aby po kilku sekundach zarumienić się i trafić na talerz. Cytryna i dosłownie palce lizać. Aby najeść się hamsi, nie można zjeść dwóch, pięciu, czy piętnastu rybek. Trzeba ich zjeść całe stado, w tym przypadku raczej ławicę. Jedliśmy, poprawnie popijając ryby wodą. Michał Kruszona  „Czarnomorze. Wzdłuż wybrzeża, w poprzek gór

Jadło i czytadło
Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne 183

kawałków kapeluszy suszonych borowików 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku,lub zamiast octu soku z cytryny) sól, pieprz(...)Buraki myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. W tym czasie do garnka wlewamy 3 l wody. Dodajemy marchewki, cebulę, pietruszki, seler, ziele, liść laurowy. Gotujemy bulion na bardzo małym ogniu do czasu upieczenia się buraków. Gdy buraki przestygną, obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach

w mojej kuchni
Szaszłyki drobiowe z ananasem 193

przekładamy do woreczka i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, teryiaki, sok z cytryny, pieprz syczuański, sól wędzoną, płatki chilli.  Woreczek zamykamy (gumką recepturką), rozprowadzamy wewnątrz marynatę. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Ananasa obieramy i kroimy w grubsze plastry, następnie w kostkę. Nadziewamy na patyczki, naprzemiennie

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania