składzie. Co za tym idzie, nie ma potrzeby zbyt długiego odparowywania wody, bo całość znacznie stężeje po wystudzeniu. Nawet jeśli używamy dojrzałego agrestu, należy pamiętać, że jest on bogaty we wspomniany składnik. Składniki na ok. dwa litry dżemu: 2kg agrestu 1-1,5kg cukru 2 łyżki soku z cytryny Agrest dokładnie oczyszczamy z łodyżek i pozostałości po kwiatach. Przekrawamy owoce
Wrzosowa Polanasłoik ogóreczków konserwowych 1/2 cebuli Śledzie moczymy przez 1 godzinę w wodzie, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Ogórki odsączamy z zalewy (jeżeli mamy domowe duże ogórki, każdego kroimy na pół i w słupki). Zalewa: 1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru W litrowym słoiku wymieszać składniki zalewy. Dodać pokrojone
kulinarnyswiatdomiPlastry schabu posmarowac marynatą , ułożyć w salaterce , obłożyć startą pietruszką , plasterkami cytryny , posypać czosnkiem , pieprzem i zalać resztą marynaty.Przykryć, zostawić na noc w lodówce .Wyjąć i osuszyć , smażyć na silnie rozgrzanym oleju , posolić , przełożyć do rondla , dodać masło , skropić marynatą i dusić 15 minut.Podajemy z ziemniakami z wody,frytkami i surówkami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidużej cebuli lub 1 średnia cebula 1 łyżka soku z cytryny bazylia, papryka ostra mielona, pieprz, sól mąka żytnia pełnoziarnista (może być każda inna) wrzątek 4 łyżki śmietanki 18% Pierś z indyka kroimy w plastry, jeśli mamy kupioną już pokrojoną to oczyszczamy z niepotrzebnych rzeczy. Płuczemy pod wodą oblewamy olejem i posypujemy z każdej strony pieprzem i solą - odstawiamy
Moje-pitraszeniegarści truskawek 200 ml śmietanki 30% łyżka skórki startej z cytryny pół szklanki mleka szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru pudru mięta do ozdoby Do dzieła!!! Kaszę jaglaną polewamy na sicie wrzątkiem, następnie wsypujemy do garnka z grubym dnem i zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody - gotujemy na małym ogniu aż kasza będzie miękka i woda się wygotuje
sierotka maRysia w kuchnidługo wchłaniane węglowodany złożone. Ponadto zawierają tyle samo witaminy C co cytryna (w 100g)! Zapraszam Was do ich spróbowania jak i drugiej przekąski idealnej - pieczonej cieciorki . Składniki: - dowolna ilość kasztanów jadalnych (nie tych polskich z drzewa!) *opcjonalnie: masło/margaryna Kasztany płuczemy i nacinamy krzyżykiem na wypukłej stronie. Wlewamy wodę do takiego garnka, by zmieściły się nam wszystkie kasztany i doprowadzamy
Be Fit Be Strongsmaczna. Porcja na 2 osoby: - filiżanka ugotowanego ( nie rozgotowanego!) w osolonej wodzie pęczaku - pół ogórka szklarniowego - 1 pomidor - 4-5 rzodkiewek - 1/2 pęczka natki pietruszki - mała czerwona cebulka - 1 mała papryka ( u mnie zielona) - pojedynczy filet z kurczaka - 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej w proszku - sok z połowy cytryny - 2 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżki oleju rzepakowego - sól Filet
kawawszklancenatki pietruszki 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy sól i czarny pieprz do smaku Pokrój batata w dosyć drobną kostkę i wymieszaj z przyprawami i oliwą. Upiecz batata w piekarniku. Utrzyj kalafior na tarce i grubych oczkach. Zblanszuj w lekko osolonej wodzie razem z jarmużem po uprzednim oderwaniu liści od łodyg. Opłucz zimną
codojedzeniaszklanki puree z marchwi (2 obrane marchewki gotuję w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzam i miksuję na puree) 100 ml świeżego soku z marchwi marki Marwit 3 łyżki pasty tahini 1 łyżka oliwy z oliwek 30 gram rodzynek sól i pieprz świeży tymianek sok z 1/2 cytryny do podania: świeże warzywa: cukinia, Marwitki (marchewki marki Marwit do chrupania
Mango Papajadużo pić, chłodzić się, a najlepiej nie wychodzić z chłodnej wody :) U mnie na dziewiątym piętrze w domu nie ma czym oddychać. Koniec tych narzekań w końcu mamy lato :), wakacje. Składniki 1 szklanka malin 2,5 szklanki mleka cukier według własnego smaku lub miód sok z 1/2 cytryny Maliny z cukrem zmiksować dodać sok z cytryny i mleko. Ponownie
O kuchni z uczuciemlimonki kaffir świeże lub suszone (można zastąpić skórką z limonki lub cytryny) 2 ząbki czosnku 1 suszona papryczka chili 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sól, pieprz mielony, sos sojowy jasny (max. 2 łyżki!) i ewentualnie kostka rosołowa lub vegeta do przyprawienia Wszystkie składniki wkładamy do 5 litrów zimnej wody, stawiamy na niewielkim ogniu, doprowadzając powoli do wrzenia i zbierając tworzące
Kuchnia Prezydentowejporcjami do utartego masła z cukrem. Na koniec dodaję sok z cytryny mieszam i połowę masy wykładam na biszkopt biały. Zaś w ciemnym biszkopcie wycinam szklanką kółka, które układam na masie, po między nie wkładając zielone winogrona i zalewam tężejącą galaretką zieloną, wcześniej rozpuszczoną w trzech szklankach gorącej wody. Kiedy galaretka ładnie stężeje, wykładam resztę masy i kładę na wierzch
Ciasteczkowy Potwórłyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 3 rozmiażdżone widelcem truskwki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Sałaty umyć osuszyć i przełożyć na półmisek. Szparagi umyć,obrać obieraczką do warzyw, odłamać zdrewniałe końcówki i wrzucić do garnka ( można związać) z gotującą się osoloną wodą, dodać tymianek i gotować 6-8 minut od ponownego momentu zagotowania się
Gosia gotujedomu jest nie tylko możliwe, ale i bardzo proste. N ie jest konieczny do tego żaden specjalny sprzęt Potrzebujemy: rondel,patelnia kratka folię aluminiową Marynata : około 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1łyżeczka.przypraw do gyrosa 1/2 .łyżeczki oregano,bazylii(...)czarnego starta skórka cytryny ,lub pomarańczy ,1,5 - 2 łyżeczki czarnej herbaty
w mojej kuchnizrobić: Filety rybne zamarynować w przyprawach wymieszanych z sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Jak już nabiorą smaku z marynaty, panierować je w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Ziemniaki zagotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Pokroić na półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka
Kuchnia w opałach