woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:764/1096)

Kandyzowana skórka pomarańczy 210

pomarańczy umieszczamy w garnuszku, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy miód. Całość gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż płyn całkowicie wyparujemy a my uzyskamy pełną smaku kandyzowaną skórkę pomarańczy. Szczerze mówiąc średnio przepadam za sklepową kandyzowaną skórką pomarańczy. W swoim składzie zawiera głównie cukier, wodę i jeszcze trochę cukru. Myślę, że warto

Mango Papaja
Ryba po grecku 139

Ryba po grecku o tej porze roku jest chyba najsmaczniejsza,bowiem "babie lato" oferuje nam dojrzale,pachnace latem kolorowe warzywa.Choc zaden Grek nie zna tej potrawy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrąg z curry Bombaj. 171

mleczko kokosowe i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Zagotować i trochę zredukować na małym ogniu. Włożyć rybę, przykryć i dusić 10 minut,rybę przewrócić i dusić 10 minut. Sos od czasu do czasu przemieszać. Łodygi selera naciowego pokroić w cienkie ukośne plasterki, pomidorki przepłukać i wrzucić na patelnię. Zalać małą ilością wody z 1 łyżeczką oliwy i dusić do odparowania

Kulinarny karnet Christophera
Rogale z farszem makowym 170

drożdże, żółtka, cukier puder, sól, skórkę z cytryny. Składniki mieszamy, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, dodajemy roztopiony letni tłuszcz i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: wypłukany mak zalewamy litrem wrzątku,  wstawiamy na 30 minut na najmniejszy ogień, (woda w maku powinna tylko lekko mrugać). Śmietanę

Apetyczna babeczka
Ziemniaczki z parmezanową skórką 170

posiekanego 1/2 łyżeczki skórki startej z 1 cytryny około 1/2 szklanki parmezanu sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 220°C. Dno blaszki o wymiarach minimum 20*30 cm posmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Ziemniaki obrać, pokroić na 2-3 cm kawałki, przepłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i zagotować. Ziemniaki gotować przez około

Blondynka Gotuje
Marokański tagine z jagnięciną 246

Smażyłem, aż mięso lekko się zarumieniło, po czym dodałem na patelnię 500 ml coca coli i 2 puszki pomidorów. Następnie dodałem skórkę otartą z cytryny oraz sok z jednej cytryny i pokrojone w duże kawałki papryczki chili, które pozbawiłem pestek. Całość doprawiłem solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Doprowadziłem do wrzenia, a następnie dusiłem na niewielkim ogniu przez(...)gram mąki kukurydzianej i 125 gram mąki razowej żytniej przesiałem do miski, do której dodałem też szczyptę soli oraz 2 łyżeczki czarnuszki. 7 gram drożdży wymieszałem z łyżką wody i niewielką ilością mąki oraz 50 ml letniej wody i odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie dodałem zaczyn drożdżowy do mąki. Dodałem 300 ml letniej wody i wyrobiłem elastyczne ciasto

Wyprawy kulinarne
Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 304

sosem i odstawiłem go na bok. Do wysokiego naczynia dodałem łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki słodkiej musztardy, trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu, kilka listów świeżej bazylii i sok z jednej cytryny. Całość za pomocą blendera zmiksowałem na jednolitą masę. Pod koniec miksowania nie wyłączając blendera dolałem do naczynia około 2 łyżek oliwy. Sałatę rzymską porwałem w małe kawałki w włożyłem(...)zamarynowaną wcześniej polędwicę. Polędwicę podsmażałem przez około minutę, następnie ją odwracając. Zabieg ten powtórzyłem czterokrotnie - ze wszystkich stron. Po wstępnym podsmażeniu polędwicy dodałem na patelnię około 100 ml czystej wody i zmniejszyłem ogień. Patelnię przykryłem pokrywką. Polędwicę dusiłem na małym ogniu z każdej strony przez około 20 minut - co 5 minut odwracając mięso. Po tym czasie, kiedy woda z patelni

Wyprawy kulinarne
Wegańskie kotlety z ciecierzycy (a’la mielone) 312

ciecierzycy do obtoczenia olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Sos do sałaty (wegańska śmietana): 1/2 szklanki mocno schłodzonego mleka sojowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego ok. 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli Kotlety z ciecierzycy: Białe części dymki (cebulki) kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną dymkę wraz z czosnkiem i startym imbirem. Gdy tylko cebula się(...)miski wrzucamy rozdrobnioną ciecierzycę, dodajemy zawartość patelni, startą marchewkę, posiekane zielone części dymki, chilli oraz sól i pieprz. Siemię zalewamy ok. dwoma łyżkami sosu sojowego i dwoma łyżkami wody. Mieszamy i dodajemy do masy – wyrabiamy całość (najlepiej dłonią) do połączenia. Próbujemy czy masa jest odpowiednio przyprawiona – jeśli jest potrzeba, dodajemy więcej sosu sojowego / pieprzu / chilli. Z masy formujemy

Poezja smaku
Baranina po turecku 161

łyżkami oliwy, pieprzem i sokiem z cytryny, włożyć do szklanej miski, przykryć i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia uformować pieczeń, związać nitką, włożyć do rondla, zrumienić na silnie rozgrzanej oliwie, posolić, obłożyć pokrojoną w plasterki cebulą i ćwiartkami pomidorów, dodać drobno posiekany pozostały czosnek, polać stopionym tłuszczem, lekko skropić wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec

Zasmakuj Kuchni
ciasto zemsta teściowej 518

lśniące. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Drugą część ciasto rozwałkowujemy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ok.21x32cm). Na wierzchy wykładamy ubite białka. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 20 -30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na warstwę wiśniową: 2 galaretki wiśniowe ok. 800 ml gorącej wody 500-600 g wiśni wykonanie: Galaretki rozpuszczamy

Domowy Smak Jedzenia
Jabłka w cieście naleśnikowym 140

szklanki mleka – ok 100ml 1/5 szklanki wody – ok. 50ml 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto Gosia połączyła za pomocą miksera. Następnie wraz ze Sławkiem obrali jabłka, które zostały zaś pokrojone w grube plastry. Jabłka można delikatnie skropić sokiem z cytryny aby nie ciemniały. Pokrojone Sławek moczył w cieście

Sprawni w smaku
Wiśniowy sernik na zimno z czekoladową skorupką 234

szklanki wrzątku + 1/2 małej cytryny + 1 łyżka alkoholu (np. wódka) + 1 łyżka cukru 4-pak serków homogenizowanych (naturalne/waniliowe/wiśniowe) 2 galaretki wiśniowe 2 tabliczki czekolady (1 mleczna, 1 gorzka) 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Upieczony według wcześniej podanego przepisu biszkopt nasączyć. 2. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, pozostawić do wystygnięcia. 3. Gdy galaretki zaczną

A Ty Smakuj Mnie
Zupa z rzeżuchy 151

wymieszać dokładnie i wlać wywar warzywny lub wodę. Doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu około 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i zmiksować na gładki krem za pomocą blendera. W wersji wegańskiej można zastąpić śmietanę, gęstą śmietanką z góry puszki mleka kokosowego. Dla balansu smaku można dodać kilka kropel cytryny. Warto zostawić sobie trochę świeżych listków rzeżuchy

Dietolog
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 314

potrzebowało oczywiście więcej czasu. Pierogi wyjmujemy z wody łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Pierogi z ciasta z dodatkiem jajka bardzo dobrze nadają się do podsmażania na patelni. Pierogi z farszem z wątróbki można podać z surówką z jabłka, kalarepki i marchewki, które trzeba zetrzeć na tarce, albo pokroić w zapałkę. Skropić cytryną i olejem i posolić. Gotowe! Zobacz też

Niedzielny kucharz
Tort w męskim stylu 197

napęczniała.  W garnku zagotować wodę z cukrem aż się rozpuści.  Dodać śmietanę kakao i zamieszać, aby nie było grudek.  Zagotować i odstawić z ognia. Rozprowadzić w gorącym czekoladowym sosie żelatynę, w razie potrzeby przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30- 33 stopnie. Wykonanie Każdy blat biszkoptowy nasączyć sokiem z cytryny i cukru, lub ulubionym ponczem. Posmarować

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk