woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:769/1096)

Zupa koperkowa light z lanymi kluseczkami 187

Zielona,bardzo wiosenna,pyszna i niezwykle delikatna w smaku zupa koperkowa.Troche zapomniana,choc bardzo polska.Dlatego gdy sie tylko pojawia pierwsze peczki koperku na targu,nie zastanawiaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka z Lawendą 188

Ciasteczka z lawendą to propozycja dla osób szukających nowych, oryginalnych smaków w kuchni.  Lawenda nadaje wypieką niezwykłego, charakterystycznego aromatu, którego nie sposób opisać słowami - trzeba

Słodka Strona
DŻEM MALINOWY. 218

zagotowuję. Kiedy zacznie masa wrzeć, dodaję sok z cytryny, chwilę gotuję, aby nieco odparować.  Przekładam gorący dżem do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcam i odstawiam do wystudzenia do góry dnem.  Dla pewności warto spasteryzować - słoiczki włóż do garnka o grubym dnie, wlej do połowy ich wysokości letniej wody i doprowadź do wrzenia. Trzymaj na gazie od chwili zagotowania około

W kuchni Karmel-itki
Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną 149

Post Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Placki ziemniaczane z sosem porowym 129

część) – ok. 110 g 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki 30% – ok. 125 ml 1 płaska łyżeczka tymianku 2 łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na placki ziemniaczane z sosem porowym: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach (jeśli(...)ziemniaczane były chrupiące, warto je zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Odstawić na parę minut, a następnie miskę z startymi ziemniakami delikatnie przechylić i zlać nadmiar wody (uważać, by nie wylać razem z wodą skrobi! Skrobia ma pozostać). Następnie do startych ziemniaków dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki formować placki

Kulinarne Przeboje
Ciasto „leśny mech” ze szpinakiem 805

świeżego szpinaku lub 300g mrożonego (użyłam świeżego) Krem: 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Dodatkowo: pestki granatu do posypania     1. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić i również dobrze osączyć (jeśli szpinak nie będzie(...)Żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia. 9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać do niej powoli, cały czas miksując, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać. 10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto

Mała Cukierenka
Aromatyczne, grillowane szaszłyki z boczkiem, kurczakiem i warzywami 165

mniejsze kawałki. Boczek kroimy w plastry. Cukinię, bakłażan i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Mięso wraz z warzywami przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, oregano, paprykę słodką, ostrą, kolendrę, kumin, kurkumę, Musztardę Kielecką delikatesową stołową i sos sojowy. Doprawiamy solą, pieprzem. Składniki w misce bardzo dokładnie mieszamy, tak by równomiernie pokryły się marynatą. Przykrywamy(...)minut. Miodowo-musztardowy sos a la tzatziki: Jogurt naturalny i majonez umieszczamy w niewielkiej miseczce. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do jogurtu. Dodajemy również przeciśnięte ząbki czosnku, Musztardę Kielecką delikatesową stołową, miód i posiekaną miętę lub pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.   Szaszłyki podajemy dipem i/lub Ketchupem Kieleckim

Pogotujmy.pl
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 230

umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny 2 fixy do śmietany 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)czekoladę drobno połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Następnie odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. 9. Truskawki pokroić na kawałeczki. Żelatynę zalać około 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem

Mała Cukierenka
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 580

umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny 2 fixy do śmietany 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)czekoladę drobno połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Następnie odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. 9. Truskawki pokroić na kawałeczki. Żelatynę zalać około 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem

Mała Cukierenka
Wiosenna tarta z młodą marchewką, rzodkiewką, serkiem i salsą z naci 137

cytryny 5 łyżek mleka (lub napoju roślinnego) 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka kaparów 3 fileciki anchois (można pominąć) łyżeczka łagodnej musztardy Przygotowanie tarty z serkiem i młodą marchewką: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Rozwiń ciasto francuskie i nie usuwając papieru do pieczenia, z którym jest sprzedawany, rozwiń go na blasze. Żółtko wymieszaj z odrobiną wody i posmaruj(...)ciastem umieść na górnej półce piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut, aż ciasto będzie złote a warzywa miękkie.  Do miski pokrusz fetę, dodaj kremowy serek, skórkę z cytryny i mleko. Zblenderuj do uzyskania gładkiej masy. Do przygotowania salsy potrzebujesz po 50 g naci marchewki i rzodkiewki. Umyj je dokładnie z resztek piasku i osusz. Pokrój z grubsza i umieść

Chilli Czosnek i Oliwa
Szynka glazurowana 165

Sposób wykonania : Szynkę włożyć do garnka wypełnionej wodą powyżej wysokości szynki, dodać łyżeczkę ziarenek czarnego pieprzu, rozkruszone goździki, pieprz cayennne, liście laurowe, cebulę, marchew, seler i tymianek. Gotujemy pod przykryciem od czasu zagotowania 30 minut a następnie wyjąc z wywaru i naciąć w kilku miejscach Przygotowujemy glazurę: Skórkę z pomarańczy i cytryny pokroić na drobno, dodać miód, sok z pomarańczy

Na słodko lub wytrawnie
Podpłomyki 110

Podpłomyki to wersja szybkiego "pieczywa z patelni", wystarczy mąka, woda i szczypta soli, a za kilka chwil możemy mieć gorące placuszki, które już bez dodatków smakują wybornie. Do tej pory przygotowywałam flatbread oraz proziaki , które z powodzeniem zastępują tradycyjne pieczywo do kanapek i nie tylko.  Do tego rodzaju "pieczywa z patelni" świetnie pasują pasty warzywne, ale i wszelkiego rodzaju(...)możemy zamaczać pieczywo lub zebrać nim resztki z talerza, tak,jak robią to Włosi. Zachęcam do wypróbowania moich przepisów na dodatki do pieczywa: Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Gremolata Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pasta z ciecierzycy

Moja smaczna kuchnia
KOKTAJL ŻYCIA:) 119

Dzisiaj rano Andrzej powitał mnie "koktajlem życia" (tak go właśnie nazywa). Pyszny, zdrowy i orzeźwiający napój w sam raz na mroźne poranki:) Składniki: 1 banan 1

Cytryna&Co.
Pieczona jagnięcina z frytkami z batatów i fioletowych ziemniaków – Spyro Reignited Trilogy 120

łyżka jogurt – 2 łyżki mięta – garść sok z cytryny – kilka kropel Razem 26 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA DO JAGNIĘCINY (1 min) Wymieszać sok z cytryny, suszony rozmaryn, musztardę, miód, rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz. 2. MARYNOWANIE JAGNIĘCINY (5 min + kilka h) Goleń umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym, ponakłuwać w kilku miejscach. Obtoczyć w marynacie i zostać(...)jednej minucie z każdej strony (także po bokach) na bardzo mocnym ogniu na patelni. 4. PIECZENIE MIĘSA (1,5h) Przełożyć do brytfanki, wlać resztę marynaty, dolać 50 ml wody i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 160 stopni. Piec do miękkości pod przykryciem przez 1,5h – polewać co jakiś czas powstałymi sokami z pieczenia, w razie potrzeby dolać nieco

Nerds Kitchen
Terrina z łososia w maku 159

wodzie) - 2 duże cebule (lub 3 średnie) - 4 jajka - 2 – 3 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu - 2 łyżeczki wędzonej soli morskiej (cypryjska) - masło do wysmarowania formy - mak do oprószenia formy i terriny Łososia i cebulę kroimy w dużą kostkę. Odkładamy trochę ładnych „kostek” do ułożenia w całości. Pozostałą rybę, z cebulą przekładamy do malaksera. Dodajemy startą skórkę z wyparzonej cytryny(...)pieczemy w kąpieli wodnej. Po 40 minutach zmniejszamy temperaturę do 140º C i pieczemy kolejne 40 minut. Łączny czas pieczenia to 80 minut. Gotową terrinę wyjmujemy z blaszki z wodą. W foremce keksowej pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną terrinę (dalej w foremce) przykrywamy folią spożywczą i na noc wstawiamy do lodówki. Na drugi dzień wyjmujemy z formy i kroimy

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania