woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:768/1096)

Jogurtowe lody z mango (bez maszynki) 128

cytryny Wykonanie: W kielichu blendera umieszczamy zmiksowane mango, sok z cytryny i skondensowane słodzone mleko. Wszystko dokładnie blendujemy. Powstała masę  mieszamy z jogurtem naturalnym. Lody przekładamy do foremek i mrozimy przez około 4 godziny. Żeby potem lody nam wyszły bez trudu z foremek polewamy je przez chwilę ciepła wodą

Kulinarne przygody Gatity
Kokosowe curry z bakłażanów 152

imbiru (można zastąpić 1 łyżeczką suszonego lub łyżką soku z cytryny-w ostateczności) 400 ml puszka mleka kokosowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia łyżka pasty curry (ja użyłam domowej pasty kurkumy- jutro na blogu znajdziecie na nią przepis) łyżeczka soli 100 ml wody Przygotowanie: Cebulę pokrój w półplasterki, czosnek drobno posiekaj, a imbir zetrzyj

greenscarf
Conchiglie z mulami w sosie śmietanowym na cydrze 202

Wykonanie:  Mule rozmrozić, opłukać dokładnie przez sito, odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić posiekane szalotki i czosnek, przesmażyć, dodać mule, przyprawić solą i pieprzem, następnie podlać cydrem, pozostawić na małym ogniu do odparowania.  Kolejna czynność to dodanie śmietanki oraz świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wszystko to ma trwać około kilku minut do połączenia się

Wino Francja Kuchnia
Pomarańczowa Pannacotta z likierem blue curacao 187

bardzo małym ogniu.  2. Dodajemy sok z pomarańczy i cytryny do podgrzanego mleka i śmietanki, pamiętając aby masa się nie gotowała. Optymalna temperatura masy to ok. 80-83 st.C, więc jeśli nie macie wyczucia czasu sprawdzi się tutaj termometr cukierniczy. 3. Żelatynę moczymy (do napęcznienia) w ciepłej wodzie, UWAGA:  nie wrzącej bo straci swoje właściwości żelujące i deser

vaniliowoczekoladowa
Koktajl z kaszy gryczanej – zdrowy i pyszny 100

dobrze sprawdzi się również sumak czy po prostu cytryna, limonka bądź pomarańcza. A więc do dzieła! Zrób sobie pyszny koktajl z kaszy gryczanej i nie marudź. Składniki: Kasza gryczana niepalona – 100g Banany – 2 sztuki (najlepiej zamrożone) Migdały w płatkach – 80g (można zastąpić, np. nerkowcami) Daktyle – 50g Woda lub mleko kokosowe – do uzyskania ulubionej konsystencji Wanilia

Blendman
Zupa krem z buraków 138

selera cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz sok z cytryny oliwa lub olej szczypiorek gęsta śmietana Cebulę i czosnek drobno pokroić. Buraki i pozostałe warzywa obrać i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę. Wrzucić czosnek i pozostałe warzywa i całość przesmażyć.  Zalać wodą nieco ponad poziom warzyw i gotować pod przykryciem około 30 minut

wyzwania kuchenne
Barszcz ukraiński 152

białej fasoli 1/2 szkl śmietany 1-2 łyżki octu/soku z cytryny 2 skrzydełka lub udko 1 łyżeczka kucharka liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki do posypania Buraki szorujemy i pieczemy lub gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy na tarce. W garnku zagotować 2 litry wody. Wrzucić skrzydełka, obrane marchewki, pietruszkę, seler, ząbek czosnku i nakłute nożem

Smakołyki Asi
Dorsz pod cebulowo- serową pierzynką 183

solimy i posypujemy kolorowym pieprzem. Skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i smarujemy chrzanem. Posypujemy prażoną cebulką, a na wierzch ścieramy wędzony ser. Układamy gałązkę rozmarynu oraz ząbki czosnku i zawijamy całość w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 170st C. 25 minut, po czym otwieramy, usuwamy delikatnie nadmiar wody, rozmaryn oraz czosnek i ponownie wkładamy do piekarnika przekręcając pokrętło

Kuchnia w czekoladzie
Sernik bardzo kokosowy z białą czekoladą pod kruszonką 225

jajko jest już dokładnie wrobione. Na koniec dodać sok z cytryny Masę serową wylać na spód z ciastek. Wyrównać powierzchnię. Na masę serową zetrzeć ciasto na kruszonkę. Tortownicę lub blaszkę wstawić do większej brytfanny a tę napełnić wrzątkiem do połowy. To po to by w trakcie pieczenia parująca woda zapobiegła pękaniu powierzchni sernika i utrzymywała temperaturę pieczenia. Tortownice lub blaszkę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Śledzie marynowane z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami 136

Składniki mieszam w misce, doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przekładam do słoja i zalewam olejem lnianym. Tak przygotowane śledzie odstawiam na 2-3 dni (lub nawet tydzień), by smaki nieco się przegryzły. Smacznego, Klaudia. *Jeśli używasz śledzi w zalewie octowej, wówczas należy wymoczyć je uprzednio w wodzie lub mleku przez 6-7 godzin lub noc, wymieniając wodę trzykrotnie

Mango Papaja
Ciasto Jamajka 5841

wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Nasączenie sok z cytryny cukier zaparzona herbata Krem 600 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i po napęcznieniu jej ogrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej

O kuchni z uczuciem
Krem z bobu 2.0, Jiro śni o sushi 250

bobu 2-3 ziemniaki ½ cebuli lubczyk, sól, pieprz, sok z cytryny, inne ulubione przyprawy Ugotuj bób na parze. Ziemniaki obierz i drobno pokrój. Po ostygnięciu bób obierz z łupinek. W szerokim garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć bób i podsmaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Dodaj ziemniaki, cebulę, dolej wody ponad powierzchnię warzyw. Gotuj do miękkości (kilkanaście minut). Zblenduj. Dopraw

Qlinarnie i Qlinarnie
Mojito. Drink idealny na zabawę sylwestrową i nie tylko. Wersja domowa 154

listków i zblendować je z dużą ilością cukru i odrobiną wody. Powstanie gotowa pasta miętowa do produkcji drinków. Choć estetyczniej prezentuje się wersja z całymi listkami, cząstkami limonki i kruszonym lodem. Przy domowej produkcji drinka można pokusić się o eksperymenty z proporcjami, składnikami i sposobem przyrządzenia  (na przykład cytryna zamiast limonki lub białe martini zamiast rumu) W ten sposób

Kuchnia po mojemu
Ciasto marchewkowe pod serową pierzynką 166

120g serka śmietankowego; 1 cukier waniliowy; kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy;   Wykonanie: Wszystkie składniki delikatnie zmiksować. Masa będzie mieć konsystencję bardziej polewy niż kremu. Przygotowaną masą polać wierzch przestudzonego ciasta marchewkowego. Moje uwagi: Do przygotowanej masy dodałam gorącą żelatynę (2 płaskie łyżeczki żelatyny zalałam 2 łyżkami wody, gdy żelatyna napęczniała to rozpuściłam ją nad ogniem

In my kitchen
Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami 174

oliwa z oliwek duży pęczek kolendry sok z cytryny, chili do doprawienia przygotowanie Ośmiornicę, o ile  kupiliście  mrożoną,  rozmrozić, najlepiej przez noc, w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej oczyszczony). Można ośmiornicę sparzyć, zanurzając ją w garnku z wrzącą wodą, ale nie jest to konieczne.  Głowę ośmiornicy odciąć

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania