Cześć :)Dzisiaj zapraszam Was do zrobienia soku, idealnego do picia razem z herbatą w chłodne jesienne i zimowe wieczory, czy też podawania na zimno, rozcieńczonego wodą
Pora coś zjeśćposiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiego masła kandyzowana skórka pomarańczowa 3 białka Dodatkowo: 100 g cukru pudru sok z cytryny Posypka Delecta karmelowa Przygotowanie: Ciasto kruche: Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię i wstawiamy(...)Przygotowujemy masę makową. Masa makowa: w mało przypalającym się garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mak z puszki, smażymy ok 20 min w celu odparowania wody. Następnie dodajemy pokrojone bakalie, namoczone w wodzie i odciśnięte rodzynki, orzechy, smażoną skórkę pomarańczową, olejek migdałowy i miód. Często mieszamy, aby masa nie przywarła do dna garnka. Po przesmażeniu, odstawiamy mak do całkowitego
Mia Cucina Sofietamasła lub oleju do smażenia Sos musztardowo serowy 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki francuskiej musztardy ½ łyżeczki prowansalskich ziół, suszonych 1 łyżka winnego octu 1 łyżeczka soku z cytryny 100 g serka philadelphia 1 łyżka masła 150 ml drobiowego bulionu 300 ml słodkiej śmietany 50 g dojrzałego sera, u mnie vesterbotten Dodatkowo 500 g zielonych szparagów 200 g mrożonego(...)ósemki, posyp solą, pieprzem i rozmarynem. Polej ziemniaki oliwą i wymieszaj. Piecz przez 40 minut w nagrzanym na 175ºC piekarniku. Szparagi pokrój i z groszkiem blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź i opłucz zimną wodą. Pozostaw na sicie. Rozgrzej masło na patelni i ułóż piersi z kurczaka skórą do dołu. Smaż po około 3-4 minut
codojedzeniamąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki octu masa: 1 jogurt naturalny (400g) 2 galaretki o dowolnym smaku do nasączenia: mocna herbata sok z cytryny Wykonanie: Upiec biszkopt: Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, niczym nie smarować brzegów tortownicy. Białka oddzielić(...)rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu (u mnie 500 ml). Rozpuszczoną galaretkę studzić do momentu, aż galaretka zacznie się ścinać. Jogurt przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować, żeby był dobrze napowietrzony. Nadal miksując, powoli dodawać galaretkę. Krem zostawić by zgęstniał. Biszkopt przekroić na 2 lub 3 części. Każdą część nasączyć herbatą z cytryną i posmarować masą. Następnie położyć
Mama Gotujepołówki cytryny 1 mały pęczek drobnego szczypiorku 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mąki 3/4 szklanki śmietany 36% szczypta chili w proszku sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Gnocchi: Ziemniaki (lepsze będą „stare”, niż „młode”) myjemy i nieobrane gotujemy w całości, w osolonej wodzie, do miękkości(...)szafranowy: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło. Smażymy szalotki do zeszklenia, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Posypujemy mąką i wlewamy wyciśnięty sok z połowy cytryny, jednocześnie ciągle mieszając. Wlewamy śmietanę kremówkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, szczyptę chili i szafran. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy aż do zagotowania. Sos łączymy z gnocchi. Łosoś: Łososia przyprawiamy solą i pieprzem
Poezja smakugrubości około 3 cm (około 250 gram), 20 gram masła, ząbka czosnku, 4 małych ziemniaków, 6 pomidorków koktajlowych, garści rukoli, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soku z 1/2 cytryny, odrobiny suszonego rozmarynu. Klucz do przygotowania dobrego steak'a to solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu czy polędwicy wołowej(...)wodzie. Po tym czasie odcedziłem je i umieściłem w piekarniku z włączoną funkcją grilla w temperaturze 180 stopni na 20 minut. Następnie obniżyłem temperaturę w piekarniku do 90 stopni. 20 gram masła dokładnie wymieszałem z odrobiną soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, odrobiną suszonego rozmarynu i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. 2 łyżki oliwy wymieszałem dokładnie z sokiem z połowy cytryny
Wyprawy kulinarnewrzucamy do blendera – razem z ośćmi i kręgosłupami, bez problemu się rozdrobnią. Szalotki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Odcedzamy z oleju polówki pomidorów, dodajemy twarogowy serek, skórkę otartą z cytryny i pikantny sos. Wszystko razem blendujemy przez 3-4 minuty na wysokich obrotach blendera. Przekładamy do miseczki i schładzamy. Pasta – jeśli chcecie jej używać do ozdobnego nadziewania jaj – powinna być(...)jajkami – mam jeszcze jedno zastosowanie. W sezonie pomidorowym jest szybkim sposobem na obiad we włoskim stylu! Ugotowany makaron (najlepiej domowe, szerokie wstążki ) przekładamy do głębokiej patelni z niewielkim dodatkiem wody po gotowaniu makaronu, dodajemy do smaku odpowiednią ilość pasty ze szprotek i mieszamy, aż sos całkowicie oblepi makaron. Podajemy ze świeżymi pomidorami – sparzonymi, obranymi ze skórki i pokrojonymi na ósemki
Karo in the Kitchenładne słoneczne popołudnie. 4 jajka * 200 ml kwaśnej śmietany 18% ** 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka soku z cytryny lub duża szczypta kwasku cytrynowego 1 puszka brzoskwini lub inne owoce 1 galaretka owocowa 3 czubate łyżki żelatyny * jajka powinny pochodzić z pewnego źródła i być dobrze wyczyszczone i sparzone(...)kwaśną, a nie słodką bez degustacji w sklepowym zakamarku - kupując śmietanę trzeba wybrać taką, której termin trwałości upływa za kilka/kilkanaście dni Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej przegotowanej wody, a następnie dodać 200 ml zimnej wody. Odstawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej przegotowanej wody i rozlać po równo do trzech takich samych szklanek. Żelatyna musi przestygnąć
Trzeci talerztrzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 200 g bobu 1 mała cukinia do 300 g 4 plasterki boczku oliwa z oliwek, masło 2 – 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 średnia cebula- pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – posiekane 1/2 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 700 ml bulionu warzywnego 3 łyżki parmezanu – drobno startego(...)łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Boczek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Dodaj boczek i smaż do momentu aż się zarumieni. * Bób ugotuj w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Posól pod koniec gotowania. Obierz ze skórki. Cukinię umyj i pokrój na mniejsze kawałki. W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj
Moja pasja smakucytryny pół pęczka natki pietruszki Instructions Zaczynamy od ciasta na kluski: w misce umieścić oba rodzaje mąk, proszek i sól - wymieszać. Masło rozpuścić. Do mąki dodać jogurt, masło i posiekany szczypiorek - łyżką wymieszać i potem wyrobić ręką (lub łyżką) na gładkie ciasto - odstawić do lodówki. Z udek zdjęć skórę (wyrzucić albo oddać domowym zwierzętom:). Zalać udka wodą i zagotować - gotować(...)pojawią się szumowiny. W tym czasie obrać jedną marchewką, pietruszkę, seler. Wodę z udek wylać, udka umyć i zalać świeżą wodą ( 2 litry) , dodać marchewkę, seler, pietruszkę, jeden umyty por i jedną łodygę selera, ziele, ziarna pieprzu i listki laurowe. Wywar gotować ok 40 minut. W tym czasie pokroić resztę marchewek i selera naciowego w kosteczkę, Por w półplasterki, czosnek
Cooking for Emilykoktajlowych 100g zielonej fasoli szparagowej (świeżej lub mrożonej) garść (ok. 20 sztuk) czarnych oliwek 100-150g lub kilka porwanych liści ulubionej sałaty gałązka koperku 3 łyżki soku z cytryny 7 łyżek oliwy sól świeżo mielony czarny pieprz Do podania lekko przypieczona, chrupiąca pszenna bułka/bagietka Instrukcje Jeśli używamy świeżej fasolki, obieramy ją z łykowatych części i kroimy na kilku(...)kawałki. Pomidorki kroimy na pół. Ziemniaki, jeśli są młode, albo oskrobujemy, albo tylko dokładnie myjemy; starsze obieramy. Ziemniaki gotujemy jako pierwsze, do miękkości (ale nie rozgotowujemy!), w dobrze osolonej wodzie. Po częściowym przestygnięciu kroimy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na średnio twardo (6-8 minut), po przestygnięciu obieramy i dzielimy na pół. Fasolkę gotujemy al dente w średnio osolonej wodzie
Kulinarna Pokusacytryny 2 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraczki umyj, osusz, zawiń w folię aluminiową i piecz przez 45 minut. Wyjmij z pieca i ostudź. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej w rondlu łyżkę masła. Posiekaj drobno szalotkę i wrzuć na rozgrzane masło. Smaż ze 2 minuty mieszając. Krok 2 Przepłucz pęczak pod zimną woda(...)następnie wysyp do rondla z cebulą. Praż kaszę przez 3 minuty, mieszając żeby się nie przypaliła. Zalej szklanką plus ćwiartka wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 18 minut. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Krewetki obierz z pancerzyków (ogonki możesz zostawić dla lepszego efektu), wyłóż na masło i smaż na dość intensywnym ogniu przez 2 minuty. Posól
Niedzielny kucharzŻółtka jaja – 4 sztuk Jajka – 2 sztuki Szczypta soli Rodzynki – 50 g Dodatkowo: masło i bułka tarta do wysmarowania formy Składniki - lukier: Cukier puder - 4 łyżki Sok z 1 cytryny Migdały, żurawina do posypania Wykonanie: Mleko podgrzewamy z nasionami laski wanilii i masłem, tak aby się roztopiło. W misce ucieramy drożdże z 2 łyżkami cukru i dodajemy do nich letnie(...)żółtka, cukier i sól. W osobnym naczyniu ubijamy jajka i dodajemy je do ciasta. Całość wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. W między czasie rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy. Gdy ciasto będzie już odpowiednio wyrobione, dodajemy do niego rodzynki, mieszamy, posypujemy ciasto delikatnie mąką i odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie, kiedy ciasto podwoi
Kuchnia Bon AppetitZamieszaj co jakiś czas. Jeśli pęczak zbyt szybko wchłonie wodę, uzupełnij braki. Krok 3 Wsyp do kaszy szklankę mrożonego groszku i marchewki, dodaj do paelli krewetki, wymieszaj, znowu przykryj i gotuj przez kolejne 5 minut. Krok 4 Dopraw danie solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z kawałkami cytryny, żeby wycisnąć z nich sok wprost na talerz. Artykuł Czwartek
Niedzielny kucharz