woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:780/1096)

Szaszłyki z karkówki z sosem śliwkowym 126

chilli, - sok z 1/2 cytryny. Sos śliwkowy : - 1 czerwona cebula, - łyżka oleju, - czosnek granulowany lub świeży, - 3 łyżki powideł ( miałem domowe, bez cukru ), - 1 -2 łyżki octu balsamicznego, - sól, pieprz. Wykonanie : Szaszłyki : Mięso pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać i zamarynować w niej mięso. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie, aby nie paliły się

Przepisy Mikołaja
Miruna z grilla elektrycznego 256

garnek z wodą. Jeśli ktoś z Was zamierza zakupić parowar i zastanawia się nad tym jaki sprzęt wybrać w jutrzejszym poście znajdzie wskazówki co do zalet i wad parowaru elektrycznego i nakładek na garnek. Bedzie też trochę o zaletach piekarnika z funkcją pary.  Składniki filet z miruny (ok. 900g) ulubiona przyprawa do ryb cytryna świeżo zmielony pieprz sól morska

Kuchenne aromaty
Obiad na niedzielę: Kurczak milanese z dymną nutą 269

startą skórką z całej cytryny, startą skórką z całej pomarańczy, 2 łyżkami posiekanych kaparów, 2 startymi ząbkami czosnku, posiekaną zieleniną, szczyptą oregano i szczyptą pieprzu kajeńskiego i kilkoma łyżkami oliwy, tyle żeby połączyć wszystkie składniki. Krok 3 Przygotuj panierkę do kurczaka. Wbij do głębokiej misy dwa jajka i rozmieszaj je dokładnie rózgą. Możesz dodać odrobinę wody. Do foliowego worka strunowego

Niedzielny kucharz
Pstrąg faszerowany z piekarnika 161

nożyczkami. Całość skrapiamy obficie cytryną i odkładamy do lodówki. Ser mieszamy widelcem z ziołami, formujemy w rękach dwa wałeczki i wkładamy je do wnętrza ryb. Zamykamy i układamy je pionowo lub leżąco w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą posypujemy ziołami (tymianek, oregano) i pieczemy ok 25-30 min w temp 200 st. Podajemy z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem i surówką

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z czerwonej kapusty 474

zastąpić sokiem z cytryny, ja jednak jestem uzależniona od tego pierwszego, dlatego nie chciałam go pomijać. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżki octu winnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego płaska łyżeczka cukru  sól pieprz Kapustę szatkujemy, gotujemy al dente (w ilości wody, która jedynie przykryje kapustę

Kardamonovy
TO JUŻ 6 SZALONYCH LAT! 181

doprawiamy skórka z cytryny oraz pieprzem. DODATKI: Warzywa blanszujemy, karmelizujemy na rumiano na świeżym maśle z odrobiną miodu. Świetnym dodatkiem do głównego dania i czerwonego mięsa okazała się Saska o smaku Kawy z Nutą Brandy. Smak wyrazisty, trochę cięższy, ale absolutnie niemdlący. Strzał w 10! TORT CZEKOLADOWY Z OWOCAMI KREM CZEKOLADOWY: * żelatyna – 8 g * woda – 40 g * żółtko

Ostra na Słodko
Niedziela: Kurczak milanese z dymną nutą 177

startą skórką z całej cytryny, startą skórką z całej pomarańczy, 2 łyżkami posiekanych kaparów, 2 startymi ząbkami czosnku, posiekaną zieleniną, szczyptą oregano i szczyptą pieprzu kajeńskiego i kilkoma łyżkami oliwy, tyle żeby połączyć wszystkie składniki. Krok 3 Przygotuj panierkę do kurczaka. Wbij do głębokiej misy dwa jajka i rozmieszaj je dokładnie rózgą. Możesz dodać odrobinę wody. Do foliowego worka strunowego

Niedzielny kucharz
Pieczone ziemniaki i groszek z ziołowym tzatziki 223

łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 15 cm świeżego ogórka sól do smaku Dodatkowo 200 g angielskiego bekonu, grube plastry Ziemniaki wyszoruj szczoteczką do ziemniaków, nie obierać. Wsyp do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, posyp solą i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez 45 minut. Blanszuj groszek w lekko osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedź

codojedzenia
Lukier królewski 149

puder oraz sok z cytryny . Ilość zależy od gęstości lukru jaką chcemy osiągnąć. Całość ubijamy mikserem do połączenia składników w aksamitny lukier. Konsystencja Bardzo gęsty – wręcz twardy – najlepszy do wyciskania małych elementów dekoracji, takich jak liście czy kwiaty. Jest również bardzo przydatny do przyklejania elementów dekoracji. Śre dnio gęsty – uzyskujemy go przez dodanie kilku kropel wody do bardzo gęstego lukru

Za drzwiami kuchni
Wątróbka indycza a'la Mechanik 165

jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając pestki które podsmażam w rondlu z miodem. Kiedy pestki nieco zmiękną dodaję ocet balsamiczny, i przecier z chilli (wydaje mi się że można go zastąpić np. kilkoma kroplami tabasco jeśli ktoś ma) i chwilę jeszcze gotuję. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzam w połowie szklanki wody i wlewam do rondla

Mechanik w kuchni
KURCZAK ZAGRODOWY Z PIEKARNIKA, miodowo-musztardowy, faszerowany wątróbką 211

Skrapiamy sokiem z cytryny. Nacieramy z wierzchu i od środka solą, pieprzem i wędzoną papryką.  Przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na jedną godzinę. Kajzerkę namaczamy w mleku. Wątróbki starannie oczyszczamy z błonek. Razem z odciśniętą bułką mielimy w maszynce do mięsa albo siekamy. Natkę pietruszki albo koperek płuczemy, otrząsamy z nadmiaru wody, osuszamy i siekamy. Krok

Moja Książka Kucharska
Ryba w cieście z domowymi frytkami, czyli FISH&CHIPS 201

podajemy wtedy rodzinne gatunki ryb słodkowodnych. Najlepsze dodatki to te najprostsze sól, pieprz i szczypta zielonych ziół. Przed podaniem obiadu nie zapomnijcie o skropieniu ryby cytryną, która doda jej świeżości i aromatu. Do domowych frytek warto pomyśleć też o prostych sosach. Szklanka Coca-Coli to natomiast najlepsze zwieńczenie tej kulinarnej(...)cieście z domowymi frytkami   Składniki:   Ryba: 400g filetów z dorsza bez skóry 200g mąki pszennej + odrobina do obtoczenia ryby 250g zimnej wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy sól, pieprz olej do smażenia   Frytki: 800g dużych ziemniaków 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól   Sposób przygotowania: Ziemniaki

kuron.com.pl
Panierka kukurydziana do ryb. Jak odmrażać i smażyć mrożone filety rybne 310

panierka zacznie chłonąć wodę a to najlepszy sposób na to, żeby stała się gumowa i żeby zaczęła odpadać. Cienkie filety smażymy z obu stron po 4-5 minut na stronę, do zezłocenia i lekkiego zrumienienia panierki. Wyjmujemy usmażoną rybę z tłuszczu i odsączamy jego nadmiar na papierowych ręcznikach. Podajemy od razu – z dodatkiem cząstek cytryny do skropienia, surówki, frytek

Karo in the Kitchen
Smażona kapusta bok choy. 292

łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki oleju sezamowego sól Wykonanie: Czosnek, imbir i chili podsmażyć delikatnie na oliwie - uważając, by nie przypalić. Na patelnię dodać podzielone wzdłuż na ćwiartki bok choy. Oprószyć solą i smażyć na średnim ogniu po około 5 minut z obu stron (do lekkiego przyrumienienia). Dodać na patelnię 3 łyżki gorącej wody (lub bulionu, lub białego wina

zadanie-gotowanie
Hummus 208

łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego sól pieprz Dodatkowo: natka pietruszki do dekoracji oliwa z oliwek Przygotowanie: Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przełożyć do pojemnika blendera. Dodać resztę składników i zmiksować na gładką pastę. Jeżeli hummus będzie za gęsty należy dodać odrobinę zalewy z ciecierzycy lub wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy

Oryginalny smak
Ryba w śmietanowym sosie 200

młodymi ziemniakami z wody i pyszny bezmięsny obiad gotowy. Zróbcie koniecznie:) 3 płaty miruny (około 700-800 g) lub innej ulubionej ryby 350 g groszku cukrowego 1 duży lub 2 małe pęczki rzodkiewek 50 g masła 1 duża cebula 1 łyżka musztardy 150 ml mleka ok. 250 ml bulionu warzywnego sok wyciśnięty z połowy cytryny 150 ml kremówki szczypta suszonego

Smaki Na Talerzu
SOK LIKWIDUJĄCY OBRZĘKI! 235

niestety nie zawsze piję wodę regularnie w ciągu dnia a to jest kluczowe. Postanowiłam podziałać bardziej w tym temacie i robię sobie co 3 dzień, bardzo prosty ale bardzo skuteczny sok w wyciskarce wolnoobrotowej, który dodatkowo dobrze nawadnia organizm i jest pełny witamin. Sok robię z 4 składników: ogórka zielonego, korzenia pietruszki, natki pietruszki i cytryny. Smak soku może budzić

SMYKWKUCHNI
GOFRY Z ALGAMI I DŻEMEM -CZARNY BEZ OD ŁOWICZ 209

ZDROWE GOFRY: - 1 szklanka wody gazowanej - 1/3 szklanki mąki kokosowej - 1/3 szklanki mąki orzechowej - 1/3 szklanki mąki jaglanej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki suszonych alg spiruliny - 2 łyżki nasion chia - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 6 łyżek oleju słonecznikowego bądź z orzechów włoskich - 3 białka - 1 żółtko - do smaku ksylitol - łyżeczka soku z cytryny do podania: dżem Łowicz

SMYKWKUCHNI
Na specjalne okazje 297

cytrynowego łyżeczka soku z cytryny (w oryginalnym przepisie ja pominęłam ze względy na pieprz cytrynowy i sól) opakowanie tortellini ze szpinakiem i ricottą Wykonanie: Steki myjemy, suszymy i oprószamy z obu stron solą (ja miałam w młynku). W miseczce mieszamy oliwę, rozmaryn i pieprz i nacieramy tym steki. Odkładamy w marynacie na 15 min. Wstawiamy wodę do gotowania tortellini

Mama z miasta
Kalerosse 210

soku z cytryny co pomoże zmiękczyć liście, bez utraty cennych składników. W krajach, w których występuje od dawna jest to bardzo popularne warzywo.  U mnie na początek kalerosse na ciepło..pysznie było.. 250 g Kalerosse™ 25 g masła sól i pieprz do przyprawienia   Kalerosse™ umyć i osuszyć. Wrzucić do lekko osolonej, wrzącej wody i gotować przez

Moje domowe kucharzenie
TALARKI ZIEMNIACZANE PIECZONE Z PARMEZANEM 304

sokiem z cytryny i miodem oraz szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy 2 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy.  ZIEMNIAKI : Piekarnik nagrzewamy do 220℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu Dno blaszki o wymiarach minimum 20x30 cm smarujemy 2 łyżkami oliwy. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt cienkie talarki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą al dente (około

cool and minty
Jagodowa pianka na cynamonowym spodzie 215

dodatkiem soku z cytryny i cukrem pudrem. ilość żelatyny jaką damy do ciasta zależy od tego jak bardzo chcemy mieć zbitą masę. Ja dałam 10 g żelatyny i mój mus jagodowy był bardzo delikatny co widać z resztą na zdjęciach. Przy wyższych temperaturach polecam dać większą ilość żelatyny. Samą żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami wody. Kiedy nam napęcznieje wkładamy

W Moim Magicznym Domu
Gołąbki z czerwonej kapusty, kaczki i ryżu z sosem pralinowym 265

soku z cytryny   wino w którym moczyła się żurawina Do podania mix sałat, u nas młode listki buraka z bratkami posiekane orzechy do posypania gołąbków Przygotowanie: Imbir i czosnek zetrzyj na tarce, wymieszaj z sosem sojowym.  Ponacinaj skórę na kaczce, zalej przygotowaną marynatą, odstaw do lodówki na 24 godziny.  Liście kapusty obgotuj w wodzie z dodatkiem soli

SzczyptaSmaQ
Kurczak tikka masala z fasolką i ziemniakami 198

będą miękkie to odlać wodę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić kminek, paprykę słodką, posiekaną chilli, posiekany czosnek, potarty imbir. Smażyć około 30 sekund, aż poczujecie zapach przypraw. Wrzucić pokrojone w cienkie plasterki piersi kurze,przekrojone na pół pomidorki, wymieszać. Smażyć, aż mięso straci kolor surowizny. Doprawić solą. Wlać mleko kokosowe, wymieszać. Wlać sok z cytryny, wrzucić ziemniaki, fasolkę, posiekany

Kuchnia Pokoleń
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 253

gotujemy makaron w osolonej wodzie i zajmujemy się resztą. Łososia wędzonego kroimy w poprzek w cienkie paski. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W sporym szerokim rondlu rozpuszczamy masło, następnie smażymy cebulę do czasu aż się zeszkli i delikatnie zarumieni. Dorzucamy kapary i smażymy razem z cebulą 2-3 minuty. Wlewamy śmietanę, dodajemy serek, skórkę z cytryny, pokrojony drobno szczypior, posiekany

Karo in the Kitchen
Dżem truskawkowy 161

cukrem, polać sokiem z cytryny, wszystko wymieszać i odstawić na jakieś 2 godziny, aby truskawki puściły sok. Garnek stawiam na ogniu. Od momentu zagotowania, zmniejszam ogień do minimum, dżem musi delikatnie pyrkać. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, do momentu aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Trudno określić dokładnie czas, gdyż różne są odmiany truskawek o różnej zawartości wody. Gotowałam około

na moim stole...
Likier bazyliowo-limonkowy 198

ponieważ nie użyłam skórki cytryny, a limonki, stąd też podpis "a'la controrivoluzione". ;) Uważam to posunięcie (dość przypadkowe) za bardzo dobry wybór. Limonka jest wyczuwalna, ale nie nachalna, a całość smakuje wybornie. Ot, nieco awangardy wprowadzone w tradycyjny trunek. ;) 50 sztuk świeżych listków bazylii skrórka skrojona z małej limonki 300ml spirytusu 50% 300g cukru 300ml wody źródlanej Listki bazylii płuczemy

Kuchenna Kontrrewolucya
uda kurczaka "grill barbecue", młode ziemniaki z marchewką z piekarnika... 267

grill barbecue, sok z cytryny, przyprawę w płynie wymieszać z olejem i dobrze natrzeć uda z każdej strony, do lodówki na 1 godzinę piekarnik nagrzać do 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - w naczyniu żaroodpornym ułożyć uda, nakryć folią i piec 35 minut młode ziemniaki, młodą marchew razem podgotować ze skórką w nieosolonej wodzie, przestudzone obrać ze skórki

W Mojej Kuchni Lubię
Wątróbka indycza a'la Mechanik 268

jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając pestki które podsmażam w rondlu z miodem. Kiedy pestki nieco zmiękną dodaję ocet balsamiczny, i przecier z chilli (wydaje mi się że można go zastąpić np. kilkoma kroplami tabasco jeśli ktoś ma) i chwilę jeszcze gotuję. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzam w połowie szklanki wody i wlewam do rondla

Mechanik grilluje
Surówka z czerwonej kapusty - klasyka. 174

łyżka soku z cytryny Kapustę szatkujemy, posypujemy solą i przygniatamy dłonią. Odstawiamy na 15 minut. Następnie na kapuście najzwyczajniej w świecie trzeba się wyżyć. Można w nią uderzać pięścią, tłuc pałką do robienia majonezu, forma dowolna. Musimy doprowadzić do tego, aby kapusta zaczęła puszczać sok, im więcej ją zmaltretujemy tym będzie bardziej miękka.  Odlewamy wodę. Marchewkę ścieramy na tarce

MamaOskarka
ŚMIETANOWIEC/GALARETKOWIEC W MISIE TUPPERWARE. 236

kolorów, u nas: pomarańcz, cytryna, agrest, truskawka, brzoskwinia, szafir czyli owoce lasu, - żelatyna, 4 łyżki kopiaste - cukier drobny, do smaku + miska Tupperware, 4,3 litry szczelnie zamykana + 5 szklaneczek po Nutelli (bądź inne naczynia w których łatwo jest pokroić gotowe galaretki, a podczas tężenia nie zajmą wiele miejsca). WYKONANIE: Przygotowujemy galaretki, używając połowę zalecanej ilości wody, bardzo dokładnie mieszamy

Wypisz Wymaluj
Kurczak po kolumbijsku 194

pieprzem i sokiem z cytryny. Marchew, pietruszkę i seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroję w paski, a później na pół. Na spód brytfanki wlewam odrobinę oleju, układam połowę jarzyn i posiekanej zieleniny. Na jarzynach układam doprawione udka, polewam ketchupem i przecieram pomidorowym. Na wierch kładę pozostałe jarzyny oraz zieleninę. Podlewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem

Bea(u)ty kitchen
Lukier królewski 246

puder oraz sok z cytryny . Ilość zależy od gęstości lukru jaką chcemy osiągnąć. Całość ubijamy mikserem do połączenia składników w aksamitny lukier. Konsystencja Bardzo gęsty – wręcz twardy – najlepszy do wyciskania małych elementów dekoracji, takich jak liście czy kwiaty. Jest również bardzo przydatny do przyklejania elementów dekoracji. Śre dnio gęsty – uzyskujemy go przez dodanie kilku kropel wody do bardzo gęstego lukru

Za drzwiami kuchni
Grillowany bakłażan pod jajkiem sadzonym. 220

powoduje, że warzywa puszczają wodę, a chcemy, by nasz bakłażan był jędrny, dlatego solimy dopiero po obróbce. Dodajemy również pieprzu i paprykę słodką. Jajko wbijamy na rozgrzane masło, solimy i pieprzymy. Na talerzu układamy bakłażana, częściowo przykrywamy jajkiem. Dodajemy sałaty i pieczywo. Wszystko poza jajkiem skrapiamy oliwą, sałaty solimy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Jajko posypujemy szczypiorkiem

BaRepas
czerwony barszcz 171

wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 4 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz i sok z jednej cytryny - do smaku DODATKOWO Kilka

na gazie
chłodnik z buraków 248

wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 3 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz i sok z dwóch cytryn- do smaku żelatyna

na gazie
Młoda kapusta na słodko - kwaśno 265

małym ogniu, aż resztki wody odparują.Dodać ocet i przyprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze cukrem.Następnie dodać koperek. Wymieszać. Gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu.Podawać ciepłą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kapusta ma mieć wyraźny, słodko - kwaśny smak, więc należy ją dobrze przyprawić octem i cukrem.Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a z dodatku koperku zrezygnować

Gospodyni Miejska
na markizach sernik z mandarynkami w galaretce... 204

cukier, skórkę z 1 cytryny i sok utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy jajecznej dodać twaróg na sernik, budynie, olej i dobrze mikserem utrzeć dodać ubitą pianę i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką ciasto wlać do blaszki na markizy i piec w 200C około 40 minut 2 galaretki razem rozpuścić w 800ml gorącej wody na wystudzony sernik poukładać cząstki

W Mojej Kuchni Lubię
młode ziemniaki na ostro z odrobiną piersi... 223

większym ogniu odparować nadmiar wody ziemniaki takie smakują lekko przestudzone, są pikantne i najlepiej popijać je maślanką.............a ta mieszanka Royal Brand jest jedną z lepszych smakowo przypraw i warta polecenia.......SMACZNEGO!!! mieszanka przypraw do ziemniaków na ostro Royal Brand: nie zawiera soli i glutaminianu sodu, produkt naturalny - skład: papryczki chilli, kurkuma, curry, skórka z cytryny, groszek zielony, kolendra, kminek

W Mojej Kuchni Lubię
Fricassee z piersi kurczaka. 1283

Wykonanie. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok ,utrzeć ze zmiażdżonym czosnkiem ,utłuczonym goździkiem i estragonem. Wsypać sól i pieprz. Taką pastą natrzeć mięso, zawinąć w "rękaw" i wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie polać mięso 2 łyżkami stopionego masła ,włożyć mały kawałek cynamonu i związać końce "rękawa". Rękaw ułożyć w brytfannie, wlać szklankę wody ,wstawić do nagrzanego piekarnika

Kulinarny karnet Christophera
Grog 158

Cześć :)Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować bardzo rozgrzewający napój :)W sam raz na chłodne jesienne wieczory w gronie znajomych czy też we dwoje :) Czym jest grog? Jest

Pora coś zjeść
Bananowa rozpusta 197

opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 200 g masła Bita śmietana: 330 ml śmietanki 30% 1 łyżka żelatyny 4 łyżki wody 2 łyżki cukru pudru Ponadto: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 3 banany sok z cyktryny 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka cytrynowa Pierwszym krokiem jest przygotowanie budyniu.  Do garnka wlewamy(...)blachę. Blacha prostokątna duża. Biszkopt po upieczeniu rzucamy z wysokości kolan i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie banany obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i obtaczamy w soku z cytryny, żeby nie ciemniały. W tym momencie możemy także rozpuścić galaretki w zmniejszonej proporcji wrzątku, niż podano na opakowaniu. Ja używam 250 ml wrzątku na 1 galaretkę. Wystudzony biszkopt dzielimy

MamaOskarka
Makaron z łososiem i cukinią 225

osób) ~ 25 dag makaronu - u mnie penne ~ 35 dag filetu z łososia 1/4 śmietanki 30% 1/2 cukinii 1/2 cebuli  1/4 opakowania sera typu feta sok z 1/2 cytryny  łyżeczka posiekanego koperku  szczypta majeranku sól, pieprz, olej  Zaczęłam od przygotowania łososia. Ja kupiłam ze skórą. Obrałam go z łusek, czyli "głaskałam" nożykiem w stronę przeciwną niż(...)puszce? Bardzo proszę o pomoc w komentarzach i bez jakiegoś hejtu- przyznaję się, że po prostu nie wiem :) Ok, tyle chwalenia się moimi problemami w kuchni.  Nastawiłam wodę na makaron i ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Rybę pokroiłam w grube pasy, a potem na trochę mniejsze kawałki. Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę. Cukinię umyłam, obrałam ze skóry i też

Justa próbuje gotować
Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym i migdałami 261

koperku 1 opakowanie liści mrożonego szpinaku (lub świeżego w sezonie)1 opakowanie ulubionego sera pleśniowegoo,5 cebuli1 torebka ryżu basmati1/3 puszki kukurydzy konserwowejgarść rukolimasłosól świeżo zmielony pieprzpłatki migdałowe cytryna do podaniaWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C. Filet z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Przygotuj marynatę: 3/4 szklanki oliwy(...)łyżki masła, dodaj posiekaną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Podsmaż lekko. Dorzuć do tego szpinak i smaż kilka minut, aż szpinak puści i odparuje wodę. Do szpinaku dodaj porwany na kawałki ser pleśniowy i zamieszaj, niezbyt dokładnie, tak, żeby zostały jeszcze nieroztopione kawałeczki sera. Dopieprz i dosól do smaku (soli nie potrzeba wiele).Upraż na patelni

Słodko-Słony Świat Ilony
Chiński makaron z kurczakiem i warzywami 438

łyżek sosu sojowego - 200 gram makaronu Mie (do kupienia w marketach w sekcji z kuchnią orientalną) - sól, łyżeczka papryki słodkiej - jajko - oliwa z oliwek do smażenia Do podania: - cytryna - sezam - dla wytrwałych - pałeczki :) Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Kurczaka umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę lub paseczki, lekko posypać solą, przełożyć do miseczki i zalać 4 łyżkami sosu sojowego. Wymieszać i odstawić(...)czasie można przygotować makaron. Należy go gotować jedynie przez 3-4 minuty z dodatkiem soli, a gdy będzie już miękki odcedzić i zalać zimną wodą. Jajko rozbełtać w miseczce, rozgrzać patelnię, wlać oliwę z oliwek i dodać makaron. Smażyć cały czas mieszając, żeby się nie przypalił, ale należy również uważać, żeby go nie porwać. Do makaronu wlać jajko energicznie mieszając

Zgrabne Gotowanie
Filet z indyka z koprem włoskim, podany z pieczarkami i sosem z suszonych pomidorów 187

filetu z indyka sól pieprz kolorowy świeżo zmielony 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła klarowanego 1 duża (500 g) bulwa kopru włoskiego 2 łyżki soku z cytryny ¼ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli 150 ml białego wytrawnego wina 350 g pieczarek młoda cebulka kilka sztuk pomidorów suszonych w oliwie ¾ szklanki    bulionu drobiowego ½ szklanki śmietanki kremówki (30%) Wykonanie: Mięso umyłam(...)wewnątrz. Wówczas mięso po upieczeniu jest soczyste. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Mięso włożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam 3 łyżkami   tłuszczu z patelni i podlałam 3 łyżkami wody. Przykryłam i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 30 -35 minut. Po tym czasie ponownie polałam mięso wytworzonym sosem i znów wstawiłam do piekarnika na 30 minut, ale już

Kuchnia u Krysi
Zygmuntówka 242

kremu śmietanowego, kremu czekoladowego, konfitury żurawinowej, bezy. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 białka 300 gr cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 200 gr dżemu żurawinowego 330 ml +150 ml śmietany 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku 1 łyżka cukru pudru 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej(...)ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem lub zwykłe kruche babeczki. 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody. Zrobić biszkopt zgodnie z przepisem jak biszkopt kakaowy . Jak jest upieczony, zalać galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wrzątku. Ostawić, ostudzić, wstawić do lodówki. Składniki na krem śmietanowy: 330 ml śmietany

moj przepis na
Dżem dyniowy z pomarańczą 210

stosunku do rozmiaru, a na jej skórce nie może być plamek czy pleśni jeśli skórka kupowanej dyni jest miękka, to znaczy, że dynia jest niedojrzała a miąższ przesiąkł wodą okres przechowywania to nawet 6 m-cy w temp. 10-15 C w ciemnym i przewiewnym miejscu - moja piwnica sprawdziła się tu wyśmienicie! dyni nie należy trzymać w lodówce , no chyba(...)folia spożywczą miąższ dyni można zamrażać - na surowo w kawałkach lub po wcześniejszym upieczeniu/ugotowaniu w postaci puree w przetworach wekowanych do słoików należy ją łączyć z kwaśnymi owocami - pomarańcza, cytryna - oraz dużą ilością cukru, gdyż nie nadaje się na samodzielne przetwory, ze względu na niską kwasowość nie należy wyrzucać pestek z dyni! - są wyjątkowo zdrową przekąską po uprażeniu lub zwykłym

Grunt to przepis!
PAPRYKA FASZEROWANA SEREM FETA I ZIOŁAMI 175

  składniki: 4 długie papryki tzw. ,,czerwone bycze rogi" 1 opakowanie sera feta lub innego np. mniej słonego  1 cebula dymka ze szczypiorem pieprz optymalnie

Cytryna&Co.
Sernik ananasowo kokosowy 220

ananasy w puszce (puszka 570g) - szczypta soli waniliowej - ekstrakt waniliowy - żółty barwnik (opcjonalnie) Spód: - 250g herbatników - 110g masła - 100g wiórków kokosowych Dodatkowo: - lukier (cukier puder + sok ananasowy + sok z cytryny) - kwiaty z ananasa ( sposób wykonania na blogu ) Na spód sernika miksujemy wiórki kokosowe z herbatnikami. Przesypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone masło. Ręką łączymy składniki. Przekładamy do tortownicy, ugniatamy tworząc równy(...)blaszki. Masę wlewamy na środek podpieczonego spodu – na przemian (jasną - żółtą). Oczywiście jeżeli został użyty barwnik. Po wyczerpaniu składników masy do blaszki, w której umieściliśmy tortownicę wlewamy wrzącą wodę – do połowy wysokości tortownicy. Całość ostrożnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120°C i pieczemy przez 90 minut

mojewypiekiinietylko
Kaczka z granatem i migdałami 205

200ml bulionu drobiowego 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka startych owoców kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki startego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka kurkumy 2-3 łyżki soku z cytryny kilka łyżek brązowego cukru sól 1 czubata łyżka masła 1-2 łyżki oliwy Do podania gotowany biały ryż świeża nać kolendry Instrukcje Kawałki kaczki niezbyt mocno solimy. Jeśli(...)ładnie się zarumieniła i zrobiła lekko chrupiąca. W międzyczasie przygotowujemy sos. Z granatu wyjmujemy ziarna z miąższem i wsypujemy do niewielkiego stalowego rondla (zostawiając nieco do dekoracji). Zalewamy szklanką wody i gotujemy niezbyt gwałtownie pod częściowym przykryciem przez 20 minut. Następnie przeciskamy przez gęste sito, aż pozostaną same pestki, które usuwamy. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w półtalarki

Kulinarna Pokusa
Kaczka z granatem i migdałami 224

200ml bulionu drobiowego 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka startych owoców kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki startego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka kurkumy 2-3 łyżki soku z cytryny kilka łyżek brązowego cukru sól 1 czubata łyżka masła 1-2 łyżki oliwy Do podania gotowany biały ryż świeża nać kolendry Instrukcje Kawałki kaczki niezbyt mocno solimy. Jeśli(...)ładnie się zarumieniła i zrobiła lekko chrupiąca. W międzyczasie przygotowujemy sos. Z granatu wyjmujemy ziarna z miąższem i wsypujemy do niewielkiego stalowego rondla (zostawiając nieco do dekoracji). Zalewamy szklanką wody i gotujemy niezbyt gwałtownie pod częściowym przykryciem przez 20 minut. Następnie przeciskamy przez gęste sito, aż pozostaną same pestki, które usuwamy. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w półtalarki

Kulinarna Pokusa
CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO Z DELICJAMI 600

sera takiego z wiaderka 50 g masła 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 6 łyżek cukru 1 średnia cytryna 1 galaretka cytrynowa ciastka delicje biszkopty do wyłożenia formy WYKONANIE Składniki najlepiej przygotowujemy wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Cytrynę dokładnie szorujemy.. Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy żelatynę, odstawiamy na trochę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzewamy, nie gotujemy(...)skórkę a z cytryny wyciskamy sok . Miksujemy dokładnie aby składniki się połączyły. Na koniec dodajemy wystudzoną ale płynną żelatynę. Jeszcze raz dokładnie miksujemy aby składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami,nasączamy biszkopty mlekiem i wykładamy masę serową. Wierzch ładnie wyrównujemy.  Tortownicę wstawiamy do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy

Mała w garnku miesza
Sos do sałatki 345

startej skórki z cytryny Przygotowanie: Do przygotowania sosu najlepiej użyć niewielkiego słoiczka, po zamknięciu najłatwiej go wymieszać. Dodaj do słoiczka wszystkie składniki sosu, jeśli dodajesz czosnek przeciśnij go przez praskę. Zamknij słoiczek i wymieszaj sos. Mój sposób: jeśli składniki sosu nie chcą się połączyć i sos się rozwarstwia, dodaj do sosu 1-2 łyżeczki ciepłej wody

nietylkopasta.pl
Sernik z mango 195

cytryny. Mieszam mikserem do połączenia składników, ale nie długo bo masa się napowietrzy. Mango obieram i kroje w kostkę. Na podpieczony zimny spód wylewam 1/3 masy serowej, układam połowę kostek mango, na to kolejne 1/3 masy i mango i resztę masy wylewam. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni termoobieg, wstawiam miskę z gorącą wodą, wstawiam sernik i piekę 15 minut. Potem

wesoła kuchnia
Sznycel w chrupiącej panierce z jajkiem sadzonym 187

szklanki nalejesz zimnej wody (aby zanurzyć całe jajko) . Jeśli pływa po powierzchni to jest nieświeże . Jeśli spada na dno, znaczy że możesz spokojnie je wszamać :D Jajka można mrozić, wystarczy że pozbawisz je skorupki i wsadzisz do szczelnego pudełka i do zamrażary :D Dzisiaj wykorzystałam jajka do sznycli :) A o to przepis: Składniki : 4 sznycle cytryna ( a dokładniej

Domowa Kuchnia u Mamy
Pesto marchewkowe na kanapki. Dieta szybka przemiana - faza III 196

skórkę otartą z cytryny, czosnek, kumin, ksylitol itd.... Składniki na 1 porcję: 1 duża marchewka 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy sól, pieprz do smaku zielona pietuszka - opcjonalnie Wykonanie: marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki zblendować z olejem i ziarnami słonecznika pozostawiając większe kawałeczki, nie na pastę. Gdy masa słabo się kręci dolać łyżkę wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lemon Curd 163

masła Przygotowanie: Cytryny sparzyć i dokładnie wyszorować. Zetrzeć skórkę (jeśli ktoś nie przepada za smakiem skórki można pominąć), wycisnąć sok i przełożyć do metalowej miski, lub niedużego garnka. Do garnka dodać żółtka, jajko, cukier i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Następnie dodać pokrojone w kostkę miękkie masło. Miskę (garnek) ustawić nad większym garnkiem z gotująca się wodą, tak by nie stykała się

My sweet a life
Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. 221

cytryny, jogurt i majonez, po czym dokładnie łączymy składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.  2. Następnie nastawiamy ziemniaki.  3. A na końcu smażymy rybę.  W misie miksera łączymy ze sobą dokładnie składniki na ciasto: jajka, mąkę, piwo, sól, pieprz, proszek do pieczenia, słodką paprykę.  Ryby odsączamy z nadmiaru wody i kroimy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sznycel w chrupiącej panierce z jajkiem sadzonym 354

szklanki nalejesz zimnej wody (aby zanurzyć całe jajko) . Jeśli pływa po powierzchni to jest nieświeże . Jeśli spada na dno, znaczy że możesz spokojnie je wszamać :D Jajka można mrozić, wystarczy że pozbawisz je skorupki i wsadzisz do szczelnego pudełka i do zamrażary :D Dzisiaj wykorzystałam jajka do sznycli :) A o to przepis: Składniki : 4 sznycle cytryna ( a dokładniej

Domowa Kuchnia u Mamy
Aromatyczne roladki drobiowe 211

skórka z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki oregano Przygotowanie: farsz: Ser feta kruszymy, dodajemy do niego otartą skórkę cytrynową, oregano, masło oraz kukurydzę, całość mieszamy. Udka nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy lekko solą i pieprzem. Na mięso nakładamy warstwę farszu, a potem zwijamy w roladę. Każdą z rolad dokładnie (jak najciaśniej,aby nie dostała się woda) zawijamy w folię spożywczą

Bon appetit mon amie
Sałatka z botwinką 149

soku z cytryny łyżka musztardy sarepskiej łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz     Przygotowanie   Wymieszałem wszystkie składniki sosu, doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Z botwinki odciąłem końcówki z buraczkami. Umyłem liście, delikatnie osuszyłem ściereczką i posiekałem razem z łodyżkami. Sałatę opłukałem, odwirowałem z wody, pokroiłem

R'n'G Kitchen
Sernik jagodowy 154

startą skórkę z cytryny, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksując dodawać jaja plus żółtka. Powstałą masę wylać na spód i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120-piec kolejne 30 minut. Wystawić i całkowicie wystudzić.  Mus owocowy: Jagody zmiksować blenderem, przecierając przez sitko, pozbawiać pestek.Dodać cukier w waniliowy, Żelatynę namoczyć w kilku łyżeczkach wody, następnie podgrzewając-całkowicie

Kopystką po garach
Bezglutenowe kotlety rybne w sosie pomidorowym 210

kroplami soku z cytryny, solą, pieprzem Obtaczać w bułce bezglutenowej ( ja obtoczyłam w mące gryczanej), smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu. Składniki na szybki sos: 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, ewentualnie łyżeczka cukru, świeży estragon 1 łyżka mąki kukurydzianej Przygotowanie: Do garnuszka o objętości 250 - 300 ml wlewamy do połowy zimnej wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę

Proste Potrawy
Panna cotta z kawiorem z owoców leśnych 268

dodać sok z cytryny oraz agar, wymieszać i zagotować. Gotować około 3-4 minuty i odstawić z ognia. Wyjąć olej z zamrażalnika, strzykawkę napełnić ciepłym płynem i kropla po kropli wpuszczać do zimnego oleju. Kiedy zupa przestygnie, należy podgrzać ją ponownie- z ciepłej łatwiej robić kropelki. Gotowy 'kawior' odcedzić na sitku i przepłukać zimną, przegotowaną wodą. 'Kawiorem' zwieńczyć wierzch deseru

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto z kremem, owocami i galaretką 219

Uważajcie jednak, by woda nie była gorąca, bo zimna skorupka przy kontakcie z wrzątkiem może pęknąć! Pieczenie: Temperatura - 180ºC z dolną i górną grzałką (jeśli ciasto przypiecze się z góry, to wyłączcie górną grzałkę) Czas - ok. 20-25 minut Poncz: pół szklanki syropu z brzoskwiń lub pół szklanki lekko osłodzonej herbaty sok wyciśnięty z połowy cytryny lub limonki Jeśli

Cooking Monster
Sos morelowy 100

cytryny skórka z ½ cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej   Przygotowanie Morele po umyciu pozbawiłem pestek, pokroiłem na mniejsze cząstki. Przełożyłem do małego rondelka, dodałem cukier, sok oraz 2 gałązki świeżego tymianku. Dusiłem do rozparowania moreli – zmiksowałem blenderem. Przełożyłem na sito, przetarłem. Ponownie przelałem do rondla. Podgrzałem, dodałem rum, dodałem mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdjąłem z ognia

R'n'G Kitchen
Szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim 150

pół cytryny Łyżka rozpuszczonego masła Biały pieprz I sól do smaku Wykonanie: Odcinamy końcówki szparagów. Ja obieram jeszcze skórkę, ale nie jest to konieczne. Sos holenderski przygotowujemy ubijając żółtka z sokiem cytrynowym na gładką masę. Dodajemy powoli rozpuszczone masło I ubijamy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą I pieprzem. Szparagi gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie. Na talerzu układamy liście sałaty, plaster

Smaki Przyprawy i Kolory
Ciasteczka cytrynowe 150

się biały :) Chyba wody było za dużo. No trudno, następną razą się uda. Ja za to fantazji teraz nie mam więc bez przedłużania przejdę do przepisu (który Madzia wzięła z Pani Domu). Ciasto: - 300 g mąki tortowej - 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę - 8 łyżek cukru pudru - 2 żółtka - łyżka kwaśnej śmietany - skórka z cytryny - sok z połowy cytryny

Marder&Marder Manufacture
Soczysty sojowy kurczak w towarzystwie kaszy jaglanej na sałatce z ziarnami słonecznika i bakłażanem 223

międzyczasie do osolonej wody z dodatkiem oliwy wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Pomidorki kroimy na pół, tak jak paprykę. Sałatę rwiemy. Na talerz wykładamy sałatę, na którą wykładamy kasze jaglaną oraz warzywa. Kurczaka kroimy w plastry i posypujemy słonecznikiem. Skrapiamy odrobina sosu sojowego.   Do marynaty warto dodać łyżeczkę soku z cytryny (jeżeli ktoś

ChilliJemy
Chłodnik bułgarski tarator 204

połowy cytryny i jogurt typu bałkańskiego, który można zastąpić jogurtem typu greckiego, lub jakimkolwiek naturalnym gęstym jogurtem. Całość dokładnie wymieszałem, a następnie przyprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowany chłodnik odstawiłem do lodówki na 15 minut. Osobiście preferuję gęściejszy chłodnik, ale gdyby ktoś chciał uzyskać bardziej płynną konsystencję polecam dodać odrobinę wody mineralnej. Orzechy włoskie delikatnie pokroiłem

Wyprawy kulinarne
Konfitura z owoców pigwy. 156

rondla, zalać wodą i postawić na małym ogniu. Gotować, aż pigwa będzie miękka, mieszając co pewien czas. Następnie dodać cukier i dalej gotować, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorącą konfiturą napełnić czyste, małe słoiczki i szczelnie zamknąć pokrywkami. Pasteryzować 10 minut w temperaturze 85 C.  Owoce pigwy zawierają bardzo dużo witaminy C, więcej niż cytryna. Nazywana bywa "polską cytryną

Przepisy i porady kulinarne
Rolada ze schabu i sos cebulowy 203

łyżka soku z cytryny Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy pół szklanki gorącego bulionu i dusimy w rondelku aż cebula się rozgotuje. W razie potrzeby podlewamy jeszcze bulionem. Z masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do niej cebulę, podsmażamy przez minutę i dodajemy resztę przestudzonego bulionu. Cukier zrumieniamy w rondelku, mieszamy z dwoma łyżkami wody i karmelem zabarwiamy

e-PrzepisyKulinarne
Cytrynowiec z żurawiną bez pieczenia 1901

łyżeczka soku cytryny 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki suszonej lub liofilizowanej żurawiny  polewa: 3 łyżki mleka 100 g białej czekolady odrobina ekstraktu lub aromatu cytrynowego dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami tak aby ściśle do siebie przylegały. Galaretkę dobrze rozmieszać w niepełnej szklance gorącej wody. Wystudzić. Aby galaretka szybko

Ze smakiem i z pasją
Szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim 177

Inspiracje do moich potraw czerpię z różnych źródeł. Chyba moim ulubionym jest podpatrywanie różnych dań w restauracjach:-)Kilka dni temu miałam ogromną przyjemność być w restauracji

Kulinarna rozmowa
Kremowy sernik cytrynowy (205 kcal / 100 g) 2413

cytrynę, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok.2. Wszystkie składniki na masę serową łączymy, nie miksujemy zbyt długo, tylko tak aby składniki się połączyły. 3. Na spodzie formy układamy herbatniki.4. Wylewamy na nie masę serową.Pieczenie:5. Formę wstawiamy na środkowy poziom piekarnika, na poziomie o jeden niżej ustawiamy drugą, większą formę wypełnioną wrzącą wodą.6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Malowane smakiem

Proponowane wyszukiwania