Szpinak kremowy – gęsty i dobrze doprawiony 210rzadki. Po odparowaniu wody dodajemy do szpinaku przesmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem, pozostały surowy ząbek czosnku i śmietankowy serek. Wsypujemy mieloną gałkę muszkatołową i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy razem 3-4 minuty. Wsypujemy starty ser Pecorino, mieszamy całość i gotujemy jeszcze przez minutę-dwie do zgęstnienia. Próbujemy, solimy do smaku. Podajemy gorący, skropiony sokiem z cytryny i posypany jeszcze
Karo in the Kitchen
Spaghetti ze szpinakiem – pesto ze szpinaku 163rzepakowego, sok z cytryny, sól, cukier, 100 g orzechow włoskich, 90 g świeżo startego sera (parmezan, pecorino) Szpinak umyć, osuszyć. Zblendować z sokiem cytrynowym, olejem i orzechami włoskimi. Doprawić do smaku solą i cukrem. Makaron ugotować al dente. Na patelnię wlać pesto, włożyć odcedzony makaron i wymieszać. W przypadku gdyby sos był za gęsty, dodać trochę wody z gotowania makaronu
królestwo garów
Kolorowe naleśnikowe szaszłyki z owocami 279laktozy Mlekovita 50ml wody gazowanej 210g mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki roztopionego masła bez laktozy Mlekovita Barwniki: 2 łyżki zmiksowanych liści szpinaku 3 łyżki soku z buraka 1/2 łyżeczki kurkumy Nadzienie: 690g twarogu półtłustego bez laktozy Mlekovita 5 żółtek kilka kropel ekstraktu waniliowego 4 łyżki cukru pudru otarta skórka z 1 cytryny 2 łyżki soku
Szalona Kuchnia Eweliny
OBIADOWA SURÓWKA Z BURACZKÓW 184witamin pozostaje w wodzie, którą na koniec wylewamy. Podczas pieczenia buraczków, nic się nie marnuje, a smak i kolor upieczonego do miękkości buraka jest bardziej intensywny niż gotowanego. Im mniejsze buraczki tym lepsze. SKŁADNIKI / 2-4 porcje 3-4 buraki (ok. 400-500 g) 1 mała cebula (najlepiej szalotka) 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżeczki ksylitolu
cool and minty
#8 Sałatka z kurczakiem i awokado 275umyć pod ciepłą wodą, nie trzeba go obierać) i kroimy w półplasterki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki wykładamy na talerze bądź do misek. Dodatkowo można przygotować sos na bazie jogurtu z ziołami, pieprzem, solą i ewentualnie czosnkiem. Ja polecam dressing miodowo-musztardowy: 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. rosyjskiej) łyżeczka miodu łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki
Taste of imagination
Chilli sin carne, czyli bezmięsny gulasz 228wyciśnięty sok z cytryny świeża kolendra lub natka pietruszki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podobnie jak seler naciowy i obrane z gniazd papryki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokroje cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Wtedy dodajemy pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy
Lamarida.pl
Torcik MaKoWY z BeZiKami i MuSem CzeKOLaDowym 229pół kubka cieplej wody, dobrze mieszamy ● Serek rozbijamy z cukrem. Śmietanę ubijamy na z cukrem, dosypujemy kakao. Mieszamy obie masy. Deikatnie dolewamy namoczoną żelatynę ● na zimnym biszkopcie polanym ponczem układamy beziki, a następnie wykładamy mus ● czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną śmietany lub mleka, lekko ostudzoną polewą dekorujemy ciasto P.S ● alkohol możemy zastąpić sokiem z cytryny i ciasto nada
Luźna Kuchnia
Sernik owocowy na zimno 428cytryny i gotować na niezbyt dużej mocy palnika przez około 10 minut. Jeśli nie lubimy skórek, powstałą masę po lekkim wystudzeniu przetrzeć przez sito (u mnie ze skórkami) i wystudzić. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku i wystudzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić. Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody i gdy napęcznieje
Kuchcik gotuje
Kapuśniak po żydowsku czyli Zupowy Wtorek odc.93 376soku z cytryny pół łyżeczki cynamonu ok 1-1,5 litra wywaru warzywnego sól i pieprz do smaku Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Podsmażamy je na oleju w dużym garnku razem z rodzynkami i przyprawami. Smażymy je ok 5 minut tak by cebula stała się złota i zaczęła się lekko rumienić. Pęczak dwukrotnie płuczemy wodą a kapustę kroimy drobno
Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa rybna z amura! 248lekką nutą cytryny. Serdecznie Was zapraszam! SKŁADNIKI na 4 porcje: - 1 filet z amura (dostępny w sklepie Lidl ) - 5 małych marchewek - 1 korzeń pietruszki - zielona część pora - 1 cebula - 1/2 pęczka lubczyku - 1/4 pęczka natki pietruszki - 3/4 słoiczka przecieru pomidorowego - sól morska - pieprz cytrynowy - opcjonalnie: 1 łyżka bulionu w proszku z krewetek Warzywa zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj
SMYKWKUCHNI
Kurczak Zagrodowy faszerowany pieczarkami 228Kurczak Zagrodowy 1/2 cytryny 7-8 ziemniaków 1 jajko 1 duża marchewka 1 zielona papryka 1 żółta papryka sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, ostra papryka masło oliwa z oliwek farsz: 500 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko wykonanie: Obieramy ziemniaki i marchewkę. Pyry przekrawamy na pół, a marchewkę kroimy w półksiężyce. Zalewamy wodą i wstawiamy
Ania i Marcin gotują
Dorsz w paprykowo - pomidorowym sosie - dietetycznie 212skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić obrać cebulę i pokroić w piórka. Obrać czosnek i rozdrobnić. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Małą ostrą papryczkę również rozgrzać olej w płaskim, szerokim rondlu, poddusić cebulę i czosnek, następnie dodać drobno pokrojoną paprykę i dusić przez kilka minut. Dodać passatę pomidorową, podlać 1/2 szklanki wody. Dodać przyprawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puddingowe babeczki ryzowe, bezglutenowe, bez mleczne 264kawałek skórki z cytryny szczypta soli 3 łyżeczki syropu z agawy, lub klonowego 3 łyżeczki wiórków kokosowych W rondelku rozpuszczamy olej i podsmażamy na nim ryż do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i zacznie się lekko rumienić. Zalewamy ryż mleczkiem, dodajemy kardamon, sól i skórkę. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut (ew. dolewamy niewielka ilość wody jeśli mleczka zbytnio
Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryba po grecku 201skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy: obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle i oleju z obu stron. Na 2 łyżkach oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej starte na tarce marchewki i pietruszki.Wszystko razem mieszamy i podsmażamy przez chwilę. Warzywa podlewamy szklanką wody, dodajemy koncentrat,miód
Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z liści botwiny i kalarepy ze szparagami, sadzonym jajem, ricottą i chipsem z szynki parmeńskiej oraz olejem z orzechów 180sokiem z cytryny, ale też są niesamowitą bazą do prostej sałatki. Niech wiosna nadal nas inspiruje ciekawymi smakami, chętnie będę odkrywała to nowsze z roku na rok.. Składniki (standardowo na 2 porcje:)): 5 małych listków kalarepy 5-6 liści botwiny garść roszponki 8-9 szparagów zielonych, odrywamy zdrewniałe końce, gotujemy 6-7 minut w wodzie i kroimy wzdłuż
Mango Papaja
Ciasto makowe z jabłkami 178zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć. Można kupić mak mielony i wówczas należy go tylko zalać wrzątkiem. Mak wymieszać z miodem. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię
królestwo garów
Dorsz atlantycki w cytrynie 212plasterki cytryną. Na cytrynie ułożyć filety z dorsza, zalać marynatą, można jeszcze trochę posypać rybę pieprzem cytrynowym. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 30 min. (pod koniec pieczenia można na 5 min. ściągnąć pokrywę naczynia). Ziemniaki: Ilość oczywiście wedle uznania. Najpierw ziemniaki umyć i włożyć do garnka z lekko osoloną wodą. Gotować
Passions hobbies life
Ciasto z masą śmietankową i owocami 248składnikibiszkopt* 2 jajka* 1/4 szklanki cukru* 1/4 szklanki mąki pszennej* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytrynymasa i dodatki* 500 ml śmietany kremówki
Mix smaku
Zielona sałatka z jajkiem i soczewicą 214kolorze będzie dzisiejsza sałatka z jajkiem. Sałatka z dodatkiem zielonej soczewicy, zielonego groszku, awokado i ogórka. Podstawą sosu do sałatki jest olej Kujawski z czosnkiem z dodatkiem soku z cytryny i pieprzu.Niniejszą sałatką rozpoczynam cykl przepisów przygotowanych przy współpracy z Zakładami Tłuszczowymi „Kruszwica”, producentem rzepakowego oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Przepisy znajdą się w Wielkanocnej Książce Kucharskiej(...)pół plasterki ogórka. Posypać pokrojonym szczypiorkiem i/lub rzeżuchą. Na wierzch ułożyć połówki jajka.Wszystkie składniki na sos wymieszać i polać sałatkę.Porada:Soczewicę włożyć do rondelka – do zimnej wody – i gotować na większym ogniu około 10 minut a następnie zmniejszyć ogień na mały i pod przykryciem gotować jeszcze 15-20 minut do miękkości.Przepis znajdziecie również w e-booku
UgotujmyTo.pl
Zielone placuszki z brokułem i pietruszką w roli głównej 205osolonej wodzie do miękkości, około 10 minut. Następnie studzimy. W tym czasie kroimy drobno cebulę, pietruszkę, ścieramy na grubej tarce ser, dajemy do jednego naczynia, dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Zanim brokuł wystygnie możemy zrobić sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu (najlepiej WINIARY) 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny Gdy brokuł wystygnie mieszamy
Kuchnia moimi oczami
Młode ziemniaczki z piersią z kurczaka marynowanej w kurkumie i oregano, z mizerią z ogórków 257młodych ziemniaczków 3/4 łyżeczki soli garść posiekanego koperku 1 łyżka masła Mizeria z ogórków: 4 ogórki gruntowe garść posiekanego koperku 2 łyżki śmietany 30% 1/2 łyżeczki soku z cytryny mała szczypta cukru szczypta soli Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. 2 pojedyncze piersi z kurczaka W misce wymieszać oliwę lub olej rzepakowy z kurkumą, szczyptą soli(...)świeżo mielonego czarnego pieprzu Obtoczyć piersi z kurczaka w marynacie i odstawić na minimum 15 minut. W międzyczasie wyszorować ziemniaki, przekroić na połówki (i na ćwiartki, jeśli potrzeba) , zalać zimną wodą, zagotować. Wsypać sól, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości około 15 minut. 400 g młodych ziemniaczków 3/4 łyżeczki soli Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce w plasterki. Wsypać
Moja Delicja
Młode ziemniaczki z piersią z kurczaka marynowanej w kurkumie i oregano, z mizerią z ogórków 269młodych ziemniaczków 3/4 łyżeczki soli garść posiekanego koperku 1 łyżka masła Mizeria z ogórków: 4 ogórki gruntowe garść posiekanego koperku 2 łyżki śmietany 30% 1/2 łyżeczki soku z cytryny mała szczypta cukru szczypta soli Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. 2 pojedyncze piersi z kurczaka W misce wymieszać oliwę lub olej rzepakowy z kurkumą, szczyptą soli(...)świeżo mielonego czarnego pieprzu Obtoczyć piersi z kurczaka w marynacie i odstawić na minimum 15 minut. W międzyczasie wyszorować ziemniaki, przekroić na połówki (i na ćwiartki, jeśli potrzeba) , zalać zimną wodą, zagotować. Wsypać sól, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości około 15 minut. 400 g młodych ziemniaczków 3/4 łyżeczki soli Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce w plasterki. Wsypać
Moja Delicja
Niedzielny obiad w stylu fine dining 207roztartą kolendrę i prażone wiórki. Kawałki kurczaka zawinąć pojedynczo w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 140*C przez godzinę. W tym czasie pietruszkę zalać mlekiem z wodą i ugotować do miękkości. Dodać pokrojone jabłka i gotować jeszcze przez minutę. Następnie zblendować na gładką masę, doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Kiedy kurczak się upiecze, wlewamy gorącą(...)starte na tarce marchewki pół startej bulwy selera pół pęczka natki pietruszki Ryba na parze: kg polędwicy z dorsza (grubsza część filetów) lub filetów z dorsza sól i pieprz cytryna – – wyciśnięty sok i starta skórka 2 gałązki świeżego estragonu (posiekanego) łyżka zielonej herbaty jaśminowej Sałatka: 2 małe sałaty rzymskie pół opakowania selera naciowego Dressing do sałatki: łyżka czarnuszki
Ugotowane pozamiatane
Bruschetta z ziołową ricottą, boczniakami i czosnkiem niedźwiedzim 247potrzebę żucia, chleb jest przepysznie chrupiący i lekko czosnkowy, a odrobina cytryny i sporo ziół zatopionych w kremowym serku świetnie spalają całość. Ricottę mieszamy ze skórką drobniutko startą z cytryny, koprem, szczypiorkiem i natką pietruszki posiekanymi na mgiełkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy. Boczniaków przed obróbką cieplną nie myjemy. Nie ma na nich piasku ani ziemi, grzyby(...)pieprzem. Grillujemy grzyby na mocno rozgrzanej patelni grillowej, bez tłuszczu. Grzyby powinny zrobić się lekko przeźroczyste, miękkie i przypieczone, lekko stracą też na objętości, tracąc odparowująca z nich wodę. Grillujemy je, co jakiś czas obracając, przez około 12 minut na średnim ogniu. Na dwie-trzy minuty na patelnię wkładamy lekko spryskane oliwą liście czosnku – tylko do zmięknięcia i uwiędnięcia
Karo in the Kitchen
KLOPSIKI Z PARMEZANU NA PUREE Z GRUSZKI OKRASZONE MASŁEM Z SZAŁWIĄ 168Dzisiaj na naszym stole zagościły piemonckie smaki:) Danie proste,łatwe do zrobienia o niesamowitym smaku. A wszystko to wymyślił mój ukochany Doboschi:) Gotowanie zaczynamy od przyrządzenia
Cytryna&Co.
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 236widelcem), koperek bardzo drobno siekamy. Mieszamy wszystkie posiekane i pokrojone rzeczy z makaronem. Na gazie doprowadzamy bulion do wrzenia. Dodajemy do niego masło, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz pełną łyżkę musztardy. Całość dokładnie mieszamy i przygotowaną miksturą zalewamy makaron z dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron(...)zrobicie danie obiadowe dla 4 osób, lub posiłek dla 2 dorosłych osób na dwa dni. Na drugi dzień łatwo odgrzać zapiekankę w rondlu lub na patelni, podlewając ją odrobiną wody lub bulionu. Zapiekankę z powodzeniem możecie zmontować na wieczór, nie piec jej, tylko wszystkie wymieszane składniki zalane bulionem kompletnie ostudzić, przykryć całość folią i wstawić do lodówki, a upiec dopiero
Karo in the Kitchen
Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową 263ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do mąki dodajemy pozostały cukier i sól – mieszamy. Gdy zaczyn będzie gotowy do mąki dodajemy kolejno – jajko, miękkie masło, skórkę startą z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy robotem z hakami ciasto do chwili, aż będzie odchodziło od miski (ok. 15 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple na 1,5 godziny. Kruszonkę miałam(...)dzielimy na 12 porcji – formujemy kule (bułeczki), układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia i odstawiamy przykryte na 15 minut do wyrośnięcia. Umyte i odcedzone z wody truskawki pozbawiamy szypułek. Mniejsze pozostawiamy w całości, większe dzielimy na kawałki. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy 1 łyżkę mleka – roztrzepujemy. W wyrośnietych bułeczkach spodem szklanki „umoczonej” w mące wyciskamy dołek. Bułeczki
mojewypiekiinietylko
szczupak faszerowany drobną rybką 286leszcz, krąp, sielawka itp. ( ja dodałem sielawkę i płoć) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sok z połowy cytryny 1 marchewka 2 cebule 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy(...)wnętrznościami. Szczupaka znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny. Drobne rybki ( oczyszczone i umyte) wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając jedną cebule, marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując dalej
Miód i pieprz
POLĘDWICA WIEPRZOWA Z CZERWONYM PIEPRZEM 218W kuchni stawiam na prostotę i szybkość wykonania ;) Jeśli Wy też ten przepis na pewno Wam się spodoba :) Składniki: polędwiczka wieprzowa ok 400g 2 łyżki klarowanego
Cytryna&Co.
Hummus z pieczonej marchwi i buraka – Spyro Reignited Trilogy 244porcji proste POTRZEBUJESZ piekarnik mikser nóż Składniki Koszt HUMMUS BURACZANY Z CZARNUSZKĄ burak – 1 mała szt. ciecierzyca – 2 garście (100g) sok z cytryny – 1 łyżka pasta tahini – 1 łyżeczka czarnuszka – 1 łyżka czosnek – 2 ząbki natka pietruszki – garść olej sezamowy – 2 łyżki sól HUMMUS MARCHEWKOWY Z CHILI I KUMINEM marchewka(...)ciecierzyca – 1 szklanka (ok. 2 garście) pasta tahini – 1 łyżka chili w proszku – 1 łyżeczka kumin – 2 szczypty olej sezamowy – 2 łyżki zimna woda – 2-3 łyżki sól Razem 10 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PIECZENIE WARZYW (60 min) BURAKI: Buraki umyć, pokroić w duże kawałki, obtoczyć w oleju rzepakowym i lekko posolić. MARCHEW: Marchewki
Nerds Kitchen
Dżem z czereśni z cynamonem ,tradycyjny 226jednej cytryny -dużej 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wydrylowane czereśnie , umieszczamy w garnku o pojemności 10 l , tak żeby wsad zajmował ,więcej niż połowę garnka . Zasypujemy 2,5 kg cukru , mieszamy , odstawiamy na dwie godziny ,żeby czereśnie puściły sok , wtedy dżem, nie będzie się przypalać ,no i nie trzeba dolewać wody Po tym czasie, stawiamy
Ogrodnik w podróży
Sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem 270sokiem z cytryny i obsypujemy około 1 łyżeczką przyprawy curry. Mieszamy. Umyte i osuszone mięso kroimy na mniejsze kawałki (ja kroję na cienkie plastry, a następnie na paseczki). Posypujemy solą, pieprzem oraz niewielką ilością curry. Smażymy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. Studzimy. Ananasa osączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Po upływie około
Smaki Na Talerzu
Tajskie danie z makaronem i dodatkami 204wlać trochę wody z puszki.( z tej co były kasztany) Makaron połamać i dodać do sosu. Gotować aż makaron będzie miękki. Teraz już tylko krewetki i mule, przykryć naczynie. Gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Mule muszą się otworzyć. Dodać kiełki fasoli. Obsypać danie posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Do każdej porcji dodać ćwiartkę cytryny. Smacznego
Kuchnia Pokoleń
POLĘDWICZKA Z DORSZA Z PURE Z BATATÓW I SOSEM MANGO 228Jakiś czas temu byłam w Giżycku i tam poznałam wspaniałego człowieka i doskonałego kucharza, Pana Janusza właściciela niezwykle uroczej restauracji na wodzie o tematycznej nazwie Barki.Miejsce z pozoru byle jakie do czasu pierwszego kęsa z karty. Stamtąd właśnie zainspirowałam się dzisiejszą potrawą Dorsz z sosem mango z puree ze słodkich ziemniaków. Majstersztyk!!! Składniki: 2 polędwiczki z dorsza(...)mango 2 duże bataty 200 g groszku cukrowego papryczka chilli łyżka masła sól, pieprz sok z cytryny szklanka sprite olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, pokroić na grube kawałki, ugotować z małą łyżką soli, kiedy przestygną zmiksować z łyżką soli. Groszek cukrowy ugotować i zmiksować na papkę, doprawić
pieprzny smaczek
Sok zielone witaminki 150wypadku jest woda, której powinno się pić do 3 litrów dziennie, ale oprócz niej zamiast sztucznie barwionych napojów proponuję zrobienie domowych soków. Tym bardziej teraz kiedy wszystkie krajowe owoce i warzywa są świeże i praktycznie na wyciągnięcie ręki. SOK ZIELONE WITAMINKI Składniki: 1 ogórek szklarniowy lub 3 ogrodowe 2 jabłka 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie) 1/2 cytryny miód
Bon appetit mon amie
Dietetyczne lody kokosowe z mango 192soku z cytryny 1 łyżka ksylitolu Przygotowanie Przygotuj warstwę z chia - nasionka zalej mlekiem, dodaj ksylitol i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 1,5h (co jakiś czas mieszaj). Wszystkie składniki na warstwę z mango zblenduj. Przygotuj foremki na lody. Napełnij je w 3/4 warstwą z chia, na to wylej mango. Zamróź. Przed podaniem przelej foremki gorącą wodą, żeby było łatwiej
Powiedz dietom nie
Spring rolls z awokado i krewetkami 235sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Krewetki miałam już usmażone na maśle klarowanym z czosnkiem , jeżeli macie surowe – trzeba je przygotować (usmażyć lub ugotować). Gotowe krewetki przekrajamy wzdłuż na połówki (to wersja oszczędniejsza, gdyż miałam do wykorzystania tylko kilka sztuk). Na jednego spring rollsa użyjemy 3 połówki. Arkusz papieru ryżowego moczymy przez 2 sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy
mojewypiekiinietylko
Tort kokosowo-pomarańczowy z różowym winem i konfiturą z mirabelek 155cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem, wiórkami, dodać otartą skórkę z pomarańczy oraz sok z pomarańczy. poncz W szklance wody wymieszać sok z jednej pomarańczy
Raj dla Podniebienia
WYCISKARKA WOLNOOBROTOWA REDMOND ECOLOGY SERIES RJ-M920S-E 184bieżącą wodą, producent dołożył do zestawu specjalną szczoteczkę, która ułatwia mycie sita. Wyciskarka posiada funkcję rewers. Wystarczy przełącznik nacisnąć do dołu. No to sprawdźmy jak sobie radzi wyciskarka wolnoobrotowa z marchewką. Resztki z marchewki były na prawdę mocno suche, co oznacza, że cały sok został wyciśnięty z warzywa. ;-) PRZEPIS NA SOK MARCHWIOWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ: - 4 duże
SMYKWKUCHNI
Pomidorowy sos do pizzy 233sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczkę soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny zioła prowansalskie (opcjonalnie) oregano (opcjonalnie) Przygotowanie: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić(...)cebuli i czosnku. Wszystko dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 10-15 minut). Następnie dodać resztę składników i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty. Doprawić ulubionymi ziołami. Sos pomidory można trochę rozgnieść lub zmiksować za pomocą blendera, aby miał jednolitą, gładką konsystencję. Krok po kroku: 1. Posiekać
KuchniaWeDwoje.pl
Lebkuchen (niemieckie pierniczki) 252sokiem z cytryny w dużej misce. Do mielenia migdałów użyłam młynka do kawy. Skórkę kandyzowaną posiekać jak najdrobniej i dodać do masy. Całość wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto jest dość lepiące. Odstawić pod przykryciem na ok. pół godziny. W tym czasie powinno zgęstnieć. Z ciasta wyrabiać ręką kulki wielkości orzecha włoskiego. Przy wyrabianiu moczyć ręce w zimnej wodzie (wtedy ciasto się
Bullio
Gołąbki z papryką i natką pietruszki czyli z dużą dawką witaminy C. 177otartej z cytryny 2 łyżki oleju 2 łyżki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki pieprzy cayenne 1/3 łyżeczki imbiru Oraz: główka włoskiej kapusty 3 łyżki oleju szklanka rosołu Zaczynamy od sosu, cukinię, jabłko, cebulę koimy w kostkę. Na oleju podsmażamy paprykę, gdy zacznie pachnieć, dodajemy składniki pokrojone w kostkę, podlewamy odrobiną wody i gotujemy
Dieta moja pasja
Ciasteczka owsiane z żurawiną 275herbaty z cytryną. Ciasteczka owsiane - składniki: 2 szklanka płatków owsianych 2 jajka 1/2 szklanki cukru 100g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki żurawiny Ciasteczka owsiane - przepis: Masło roztapiamy w rondelku. Wszystkie składniki razem z masłem mieszamy w misce. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać odrobinę wody. Na blaszce wyłożonej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łosoś zapiekany ze szpinakiem na pierzynce z cukinii 297sokiem z cytryny, posypujemy solą i pierzem i przekładamy do lodówki. Cukinie ścieramy na dużych oczkach dodajemy ząbek czosnku doprawiamy pieprzem i odrobiną soli, mieszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym tak żeby później można było na niej ułożyć naszego łososia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła podsmażamy cebulę żeby się zeszkliła i dodajemy nasz szpinak, jak już woda z niego
Piekielna Kuchnia Pati
Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z cukinią. 214podwójnej objętości wody. Aż z ziaren wyjdzie biały ogonek. Równolegle kroimy w kosteczkę cukinię, cebulę i pomidorki koktajlowe. Gdy nasza komosa wystygnie, mieszamy ją z warzywami. Cały sekret takiej sałatki tkwi w odpowiednim doprawieniu jej do smaku. Osobiście bardzo lubię ją z sosem winegret. Ale można po prostu dodać do niej oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz
MODA NA BIO
Mizeria z rzodkiewkami 267czasie wylać wodę, która obciekła z warzyw. Do tak przygotowanych ogórków i rzodkiewek dodać posiakny koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet (opcjonalnie) i śmietanę. Wymieszać. Mizerię doprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Z dodatku octu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go sokiem z cytryny. Źródło przepisu
Gospodyni Miejska
Łopatka w warzywach z sosem chrzanowym ( sztuka mięsa ) 183gorczycę. Zalewmy wodą do równości. Gotujemy do miękkości mięsa na wolnym ogniu ( około 1,5 godziny). Jeżeli mamy szybkowar czas przygotowania skraca się do 30 minut . Do podania proponuję sos chrzanowy na 2 osoby: - 1łyżeczka masła - 1 łyżeczka mąki pszennej - 100 ml mleka - 3-4 łyżki chrzanu tartego ( zależy jak pikantnie lubimy ) - 1 łyżka soku z cytryny - 0,5 łyżeczki
kawawszklance
udka kurczaka z cytryną, imbirem i miodem 206cytryny, rozmaryn oraz miód. Wszystko mieszamy. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 15 min. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy wyciągnięte z marynaty udka i smażymy z obu stron na złoty kolor pod przykryciem (smażenie zaczynamy od strony ze skórą). Do smażących się udek dodajemy marynatę, podduszamy ok 10 min. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy troszkę wody i dusimy, aż mięso się
Domowy Smak Jedzenia
Tarta z jabłkami w masie śmietanowej 178stopniowo resztę wody - ciasto powinno być na tyle plastyczne, by bez problemu udało się je uformować z kulę. Ową kulę zawijamy w folię i wkładamy na 15 minut do lodówki/zamrażarki. Składniki na masę: - 150 mililitrów mleka - 100 mililitrów śmietanki 30-36% - 1 żółtko - 2 jajka - 2 łyżki cukru (drobnego) - laska wanilii - 3-4 jabłka - cytryna Przygotowanie masy
Życie zamknięte w smaku
lody kubusiowe z truskawką... 180cytryny 1/2 łyżeczki na pojemnik kupiłam fajne foremki lodowe 2 x po 4 sztuki z patyczkami do każdej foremki wkroić na drobno truskawkę wlać po 1/2 łyżeczki soku do każdej foremki i sok Kubuś marchew,brzoskwinia,jabłko włożyć patyczki i schować do zamrażarki na kilka godzin aby łatwo wyjąć lód wystarczy polać pojemniczki letnią wodą takie lody to pychotki
W Mojej Kuchni Lubię
KOKTAJL- RZEŚKO OD RANA 226sobie dużo wody, dzięki czemu jest owocem pożądanym na upały. Bez obaw mogą zajadać się nim osoby na diecie, ze względu na jego wartość kaloryczną :) Ja dzisiaj połączyłam go z tak samo rześkim melonem, smak wzbogaciłam naparem mięty Posti i wyszedł koktajl poskramiający każdy upał. Składniki: 1/2 kg arbuza 1/2 kg melona żółtego łyżka soku z cytryny 1 szklanka
Z Majeczką w kuchni
Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami 255sokiem z cytryny. Odstaw na kilkanaście minut, po czym podsmaż przez kilka minut na patelni (skórą do dołu) lub ugotuj na parze (w garnku do gotowania na parze, zajmie to również zaledwie kilka minut) Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku i odcedź. Pieczarki obmyj i poszatkuj na niewielkie kawałki, przełóż na patelnię, podlej niewielką ilością wody i przez
Moje Qulinaria
Naleśniki w winnym sosie z mandarynek i mango pod serkiem z sosem czekoladowo - migdałowym. 230Dodajemy tyle wody, by ciasto było spójne i lejące. Zapytacie jak lejące, też zapytałem i odpowiedź "ono jest tak lejące jak lejąca jest roztopiona czekolada". Może Wam to pomoże, mi na szczęście naleśniki będzie dalej robić Żona Ma. Sos owocowy: -połowa mango posiekana -kilka cząstek mandarynek z syropu -wino białe półwytrawne 1/2 szklanki -łyżka soku z cytryny -łyżka cukru pudru
BaRepas
Sernik nowojorski 410soku z cytryny Przygotowanie: Spód: Ciasteczka rozdrabniamy blenderem na piasek i mieszamy z roztopionym masłem. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tak aby brzegi papieru wystawały poza formę. Tortownicę z zewnątrz owijamy dokładnie folią aluminiową, minimum dwa razy. Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej, dlatego musimy dokładnie zabezpieczyć go przed dostaniem się wody do środka
Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto jogurtowo-owocowe 254ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając kolejno żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy (26 cm), z dnem wyłożonym papierem do pieczeniaPiec w temp. 180 stopni, ok. 25 min.masaTruskawki zmiksować z cukrem.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody,a następnie rozpuścić
Mix smaku