woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:776/1096)

Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych 266

gałązka rozmarynu 0.5 cm świeżego imbiru 1 łyżka śmietany 12% (użyłam słodkiej 30%) 1 łyżeczka miodu sól morska   Sałatka z roszponki: 2 garście roszponki odrobina soku wyciśniętego z cytryny 1 garść płatków migdałów sól morska   Przygotowanie: Przygotować łososia: Łososia podzielić na dwie porcje. Umyć, osuszyć. Włożyć do miseczki i zalać winem. Marynować w winie ok. 30 minut (jeśli(...)termoobieg). Łososia przełożyć do nagrzanego naczynia żaroodpornego skórą do dołu, przyprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Piec około 12 minut. Ugotować kaszę jaglaną: W czajniku zagotować wodę. Kaszę wsypać do rondelka i prażyć w suchym rondlu, do momentu, aż zacznie pachnieć. Zalać wrzątkiem, uważając aby się nie poparzyć (bo kasza od razu zacznie bulgotać), następnie delikatnie wylać cały wrzątek

Moja Delicja
Sernik Japoński 108

serka (u mnie philadelphia) 100 ml mleka 1 łyżka soku z cytryny 60 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej Wykonanie Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mleko, serek. Zdjąć z gazu, mieszać do momentu połączenia się składników. Pozostawić do wystygnięcia. Do masy dodać żółtka jaj, sok z cytryny mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać do połączenia. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier(...)tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem. Tortownicę z zewnątrz owinąć folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Do dużej blaszki nalać wrzątku, tak by wysokość wody wynosiła około 1 cm. Na blaszce delikatnie umieścić sernik. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200ºC przez 17 minut, następnie w temperaturze 135º

Przepiski.pl
Galaretka z kurczaka bez żelatyny 102

jedno duże) wypłukać zimną wodą. Na dno wlać trochę galaretki, zaczekać aż zastygnie. Ułożyć dekorację – mogą to być jajka ugotowane na twardo, marchewka z rosołu – zalać niewielką ilością galaretki, odstawić do zastygnięcia. Mięso wymieszać z 1/3 płynnej galaretki. Ułożyć warstwę mięsa i zalać resztą galaretki.  Odstawić do zastygnięcia. Podawać z sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. zastawa

królestwo garów
Małdrzyki krakowskie z sosem śliwkowym 147

cukru sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Ser przeciśnięty przez praskę miksujemy z jajkiem,żółtkiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem oraz masłem. Dodajemy mąkę. Masa powinna być gęsta tak aby było można smażyć placuszki. Jeśli placki podczas smażenia się rozpadają (zależne od sera) trzeba dodać trochę mąki sos: Śliwki drylujemy, wkładamy do garnka w odrobiną wody na dnie, aby śliwki się

Bon appetit mon amie
Juicy colorful spicy heaven 265

papyczek jalapeño 2 łyżki wody wyciśnięty sok z 1/2 limonki 1 pełna łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Wszystko dodać do blendera, zmiksować na gładki płyn. Gotowe :D Składniki na polędwicę grillowaną: 1 mała lub 1/2 dużej polędwicy wieprzowej 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 3 ząbki czosnku szczypta soli 1/2 soku z cytryny lub limonki 1/2 łyżki

Lajtkraft food intolerance
Wiosenne ciasto - leśny mech 226

skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pestki z jednej laski wanilii 250 g śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 śmietan fix owoce do dekoracji - maliny, borówki, truskawki Opcjonalnie - lukier plastyczny do ulepienia jajeczek. Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Można go lekko zblendować, jeśli

Kulinarne Inspiracje
Sos z królika i trochę prywaty. 147

królika, zalać wodą i dusić wolno do miękkości. Gdy już zaczyna lekko odchodzić od kości wtedy można zabielić śmietaną i zagęścić mąką oraz ostatecznie doprawić, posypać koperkiem i gotowe. . Ilość śmietany i mąki jest zależna od ilości  tego sosu  i  konsystencji jaka nam odpowiada.  Mnie najlepiej smakuje z buraczkami, takimi normalnymi z cytryną i cukrem

Dieta moja pasja
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BROKUŁAMI, JAJKIEM I BOCZKIEM 322

łyżeczka soku z cytryny sól morska  pieprz 1-2 łyżki oliwy/ opcjonalnie WYKONANIE   SOS : Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Opcjonalnie dodajemy 1-2 łyżki oliwy. BROKUŁ dzielimy na różyczki i gotujemy około 5-7 minut na parze lub w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu krótko przelewamy

cool and minty
speedcook-placki ziemniaczane 173

łyżeczka sok z cytryny 1 łyżeczka tymianku Wykonanie Najlepszy do sosów jest świeżo wyciśnięty czosnek. Do sosu możesz dodać koperek (świeży lub suszony) lub ulubione zioła ,u mnie tymianek. Wszystko razem zmiksować ,doprawić ,sola i pieprzem. Warzywa blanszowane Składniki 2 marchewki młode 1 pietruszka kilka różyczek kalafiora 25 dag fasolki szparagowej Wykonanie Zagotować wodę w garnku i wrzucić do niej

w mojej kuchni
Granita truskawkowa – z rumem i bazylią, zamiast drinka 201

kryształki’ – powstałe przy zamrażaniu wody lub soku. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Najprościej i najwygodniej zrobić to szeroką słomką do napoi – wtykamy ją od końca owocu i wypychamy szypułkę, przy okazji w wielu odmianach truskawek pozbywając się mało smacznego twardego „głąba”. Truskawki kroimy na ćwiartki. Przekładamy je do kielicha blendera, zalewamy rumem, dodajemy sok z cytryny, pocięte liście bazylii, zasypujemy cukrem

Karo in the Kitchen
sernik gotowany z galaretką i ciasteczkami 190

Dodać też skórkę z cytryny i ciągle mieszając gotować kilka minut aż masa zacznie bulgotać. Foremkę do pieczenia wyścielić dokładnie papierem do pieczenia, zarówno dno jak i boki. Wyłożyć pierwszy blat ciasta, wylać połowę gorącej masy serowej, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę gorącej masy. Odstawić ciasto żeby przestygło. Galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki wody. Na wystudzonym cieście ułożyć ciasteczka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tymbaliki z karpia 222

skropione sokiem z cytryny.  Składniki*: wywar 4 kawałki karpia  (ja wykorzystałam 2 dzwonki i 2 ogony) 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz 9 płaskich łyżeczek żelatyny klarowanie wywaru 1 białko 1 łyżeczka octu do dekoracji kukurydza konserwowa groszek konserwowy Przygotowywanie wywaru Do garnka wlać 2 l wody. Dodać obrane i umyte

Ugotować
Sernik cytrynowy bez pieczenia 178

rozmieszać w szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Ciasta rozkruszyć, masło roztopić i lekko przestudzić. Masło połączyć z rozkruszonymi ciastkami i wyłożyć nimi dno formy, lekko przydusić. Wstawić do lodówki, żeby masło lekko zgęstniało i powstała twarda masa z ciastek. Śmietanę ubić na sztywno, twarożek wymieszać z cukrem, dodać sok z cytryny, pomarańczy i grejpfruta. Do serka

Kuchnia Pokoleń
Legumi 187

osiągnięcia stanu wrzenia, woda ma drżeć, wrzeć ,a nie bulgotać.Podczas gotowania legumi ,nie dodajemy nic z przypraw, żadnych rzeczy kwaśnych czy ostrych, nawet sól dodajemy pod koniec gotowania, gdyż jeśli dodamy na początku, stwardnieje nam skórka i..pęknie.Ten sam efekt powodują kwaśne dodatki. Dlatego jeśli do legumi chcemy dodać sok z cytryny, ocet czy pomidora, robimy to zawsze

Z Kuchni Do Kuchni
Ajwar - pikantny sos z pieczonych warzyw 169

solą, cukrem lub cytryną. Gorący sos wlewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 100 stopni na 5 minut. Wyłączamy piekarnik zostawiając w środku słoiki aż do wystygnięcia.   Z podanych składników wyszedł mi niecały litr sosu - na 4 małe słoiczki.   Porada: przed dodaniem do malaksera warto odlać z pomidorów nadmiar wody, ajwar będzie miał

Kulinarne Inspiracje
Pszenno gryczane nalesniki z lososiem, serem plesniowym i czeresniami 219

pszennej po 1 szklance wody i mleka (u mnie bez laktozy) 1 jajko łyżka oliwy szczypta soli Składniki mieszamy, odstawiamy na pół godziny a następnie smażymy. Pierwszy naleśnik na oleju, resztę na suchej patelni. farsz: 100 g łososia wędzonego na gorąco 30 g sera z niebieską pleśnią szczypior od jednej dymki łyżeczka soku z cytryny 4-5 czereśni, pokrojonych

Dzieje kuchennej Wiewióry
sałatka ze szpinaku i pomarańczy 210

szpinaku płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Jeśli są duże liście to rwiemy je na mniejsze kawałki. Pomarańcze myjemy, obieramy, usuwamy błonki i kroimy na cząstki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. składniki na dressing: 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek

Domowy Smak Jedzenia