sernik gotowany z galaretką i ciasteczkami 211Dodać też skórkę z cytryny i ciągle mieszając gotować kilka minut aż masa zacznie bulgotać. Foremkę do pieczenia wyścielić dokładnie papierem do pieczenia, zarówno dno jak i boki. Wyłożyć pierwszy blat ciasta, wylać połowę gorącej masy serowej, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę gorącej masy. Odstawić ciasto żeby przestygło. Galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki wody. Na wystudzonym cieście ułożyć ciasteczka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tymbaliki z karpia 249skropione sokiem z cytryny. Składniki*: wywar 4 kawałki karpia (ja wykorzystałam 2 dzwonki i 2 ogony) 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz 9 płaskich łyżeczek żelatyny klarowanie wywaru 1 białko 1 łyżeczka octu do dekoracji kukurydza konserwowa groszek konserwowy Przygotowywanie wywaru Do garnka wlać 2 l wody. Dodać obrane i umyte
Ugotować
Sernik cytrynowy bez pieczenia 197rozmieszać w szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Ciasta rozkruszyć, masło roztopić i lekko przestudzić. Masło połączyć z rozkruszonymi ciastkami i wyłożyć nimi dno formy, lekko przydusić. Wstawić do lodówki, żeby masło lekko zgęstniało i powstała twarda masa z ciastek. Śmietanę ubić na sztywno, twarożek wymieszać z cukrem, dodać sok z cytryny, pomarańczy i grejpfruta. Do serka
Kuchnia Pokoleń
Legumi 207osiągnięcia stanu wrzenia, woda ma drżeć, wrzeć ,a nie bulgotać.Podczas gotowania legumi ,nie dodajemy nic z przypraw, żadnych rzeczy kwaśnych czy ostrych, nawet sól dodajemy pod koniec gotowania, gdyż jeśli dodamy na początku, stwardnieje nam skórka i..pęknie.Ten sam efekt powodują kwaśne dodatki. Dlatego jeśli do legumi chcemy dodać sok z cytryny, ocet czy pomidora, robimy to zawsze
Z Kuchni Do Kuchni
Ajwar - pikantny sos z pieczonych warzyw 191solą, cukrem lub cytryną. Gorący sos wlewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 100 stopni na 5 minut. Wyłączamy piekarnik zostawiając w środku słoiki aż do wystygnięcia. Z podanych składników wyszedł mi niecały litr sosu - na 4 małe słoiczki. Porada: przed dodaniem do malaksera warto odlać z pomidorów nadmiar wody, ajwar będzie miał
Kulinarne Inspiracje
Pszenno gryczane nalesniki z lososiem, serem plesniowym i czeresniami 238pszennej po 1 szklance wody i mleka (u mnie bez laktozy) 1 jajko łyżka oliwy szczypta soli Składniki mieszamy, odstawiamy na pół godziny a następnie smażymy. Pierwszy naleśnik na oleju, resztę na suchej patelni. farsz: 100 g łososia wędzonego na gorąco 30 g sera z niebieską pleśnią szczypior od jednej dymki łyżeczka soku z cytryny 4-5 czereśni, pokrojonych
Dzieje kuchennej Wiewióry
sałatka ze szpinaku i pomarańczy 228szpinaku płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Jeśli są duże liście to rwiemy je na mniejsze kawałki. Pomarańcze myjemy, obieramy, usuwamy błonki i kroimy na cząstki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. składniki na dressing: 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek
Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z wędzonym łososiem i dressingiem miodowo-musztardowym 311osuszamy z nadmiaru wody. Łososia dzielimy/ rozrywamy na kawałki. Pomidorki kroimy na połówki, a cebulę w piórka. Wszystko wrzucamy do miski lub rozkładamy na talerze. Delikatnie mieszamy, lekko polewamy sosem i gotowe. Sos: 3 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżeczki miodu 5-6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki soku cytryny sól i pieprz - tu trzeba uważać
Pełny talerz
Wuzetka z bitą śmietaną 302białka ubić z pozostałym cukrem. Połączyć obie masy.Mąkę, kakao i proszek do pieczenia razem przesiać i wymieszać. Dodawać partiami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać wodę i połączyć z ciastem.Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni.Poncz do nasączenia:100 ml soku porzeczkowego,50 ml wódki.Wymieszać i odstawić na około pół godziny(...)dobrze się "przegryzło".Bita śmietana:500 ml śmietany kremówki,1 łyżka cukru waniliowego,1 łyżeczka soku z cytryny.Dobrze schłodzona śmietanę ubić z cukrem. Na koniec ubijania dodać sok z cytryny. Ilość soku jest uzależniona od upodobań :)Jeśli chcemy, żeby ciasto postało przynajmniej do następnego dnia to do śmietany należy dodać śmietanfixa.Ciasto przekroić, nasączyć obie części
Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto na Dzień Mamy, nie tylko dla Mamy 370Dodać sok i skórkę z cytryny, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez kilka-kilkanaście minut - owoce mają zmięknąć i lekko się rozpaść. Do gorącej masy dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie wyłożyć na całkowicie ostudzony biszkopt. Wstawić na 30 minut do lodówki.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić i ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Okoń morski pieczony z ziemniakami 225wstępnie w osolonej wodzie (dosłownie parę minut). Do tej pysznej i delikatnej rybki polecam białe półwytrawne wino Celebro Spain o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku. (kilck) Okoń morski pieczony z ziemniakami Składniki na 2 porcje: 2 świeże okonie pęczek natki pietruszki 4 listki szałwi, rozmaryn, plasterki cytryny 2 ząbki czosnku
Mia Cucina Sofieta
Szparagi z jajkiem, sosem holenderskim i bekonem 204warto spróbować! Potrzebujemy Pęczek zielonych szparagów kilka plastrów bekonu lub dobry boczek jajka masło do smażenia szparagów sól i pieprz Na sos holenderski: ¾ kostki masła sok z jednej, dużej cytryny 4 żółtka sól, pieprz Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i smażymy około 10 min na maśle. W piekarniku rozgrzanym do 220 stopni pieczemy bekon lub boczek. Ja rozkładam plastry na papierze(...)miseczkę wyłóżcie folią spożywczą, robiąc zagłębienie i zostawiając sporo folii na brzegach, w zagłębienie wbijcie jajko, zawiążcie brzegi i taki pakunek wsadźcie na kilka minut do gotującej się wody (4-5 minut lub dłużej, jeśli lubicie bardziej ścięte). Podstawy dania mamy zrobione i zabieramy się za sos. Sos holenderski to połączenie żółtek, masła, złamane kwasowością. Trzeba ubijać żółtka, pilnować, żeby
ladykitchen
55. Tarta z groszkiem i awokado na spodzie z kaszy jaglanej 298przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę, prażymy przez chwilę ciągle mieszając (aż poczujemy zapach jakby orzechowy). Zalewamy wodą na wysokość 1cm ponad kaszę. Gotujemy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody, studzimy. Dodajemy jajka i parmezan. Formę do tarty smarujemy olejem kokosowym za pomocą pędzelka i wykładamy dno wraz z bokami przygotowaną kaszą, nakłuwamy widelcem (starając się zachować jednakową grubość(...)miejscu). Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Składniki na farsz: - 450g groszku mrożonego lub świeżego (w tym 50g do dekoracji) - 1 awokado - 1 ząbek czosnku - sok z 1/2 cytryny - 10 listków świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej - 3 łyżeczki suszonego majeranku - 1 łyżeczka papryki ostrej *opcjonalnie do dekoracji: 50g groszku uwzględniony w składnikach, kostki sera koziego, cebula i koperek
Be Fit Be Strong
WEDEL - wyniki konkursu z psiukusem w roli głównej :) 153młodsze są jeszcze zupełnie bezmyślne, nie zdają sobie sprawy z wielu zagrożeń, ze coś może poparzyć, coś może się wylać, że może skończyć się droga, a zacząć rów z wodą. Jeśli chodzi o Franka to właśnie tak z nim mamy. Jak to mawia nasz kolega, który uwielbia oglądać firmy SF " 100% entertainment". Przez co najmniej 12 godzin dziennie :) Te starsze(...)odkroiłam sobie kawałek cytryny, żeby było bardziej świeżo. Znalazłam też jakieś suszone liście - pomyślałam, ze będzie pasowało do tych świeżych. No dobra, ale jak z tego zrobić zapach? Perfumy to taki płyn, wiec pewnie jakoś się to gotuje czy coś. Ale nie mogłam dotykać kuchenki gazowej. Trudno. Wrzuciłam składniki do plastikowego pudełka po margarynie, zalałam wodą, zamknęłam i odstawiłam
bistro mama