woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:781/1096)

Filet z indyka z koprem włoskim, podany z pieczarkami i sosem z suszonych pomidorów 168

filetu z indyka sól pieprz kolorowy świeżo zmielony 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła klarowanego 1 duża (500 g) bulwa kopru włoskiego 2 łyżki soku z cytryny ¼ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli 150 ml białego wytrawnego wina 350 g pieczarek młoda cebulka kilka sztuk pomidorów suszonych w oliwie ¾ szklanki    bulionu drobiowego ½ szklanki śmietanki kremówki (30%) Wykonanie: Mięso umyłam(...)wewnątrz. Wówczas mięso po upieczeniu jest soczyste. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Mięso włożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam 3 łyżkami   tłuszczu z patelni i podlałam 3 łyżkami wody. Przykryłam i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 30 -35 minut. Po tym czasie ponownie polałam mięso wytworzonym sosem i znów wstawiłam do piekarnika na 30 minut, ale już

Kuchnia u Krysi
Zygmuntówka 222

kremu śmietanowego, kremu czekoladowego, konfitury żurawinowej, bezy. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 białka 300 gr cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 200 gr dżemu żurawinowego 330 ml +150 ml śmietany 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku 1 łyżka cukru pudru 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej(...)ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem lub zwykłe kruche babeczki. 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody. Zrobić biszkopt zgodnie z przepisem jak biszkopt kakaowy . Jak jest upieczony, zalać galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wrzątku. Ostawić, ostudzić, wstawić do lodówki. Składniki na krem śmietanowy: 330 ml śmietany

moj przepis na
Dżem dyniowy z pomarańczą 186

stosunku do rozmiaru, a na jej skórce nie może być plamek czy pleśni jeśli skórka kupowanej dyni jest miękka, to znaczy, że dynia jest niedojrzała a miąższ przesiąkł wodą okres przechowywania to nawet 6 m-cy w temp. 10-15 C w ciemnym i przewiewnym miejscu - moja piwnica sprawdziła się tu wyśmienicie! dyni nie należy trzymać w lodówce , no chyba(...)folia spożywczą miąższ dyni można zamrażać - na surowo w kawałkach lub po wcześniejszym upieczeniu/ugotowaniu w postaci puree w przetworach wekowanych do słoików należy ją łączyć z kwaśnymi owocami - pomarańcza, cytryna - oraz dużą ilością cukru, gdyż nie nadaje się na samodzielne przetwory, ze względu na niską kwasowość nie należy wyrzucać pestek z dyni! - są wyjątkowo zdrową przekąską po uprażeniu lub zwykłym

Grunt to przepis!
PAPRYKA FASZEROWANA SEREM FETA I ZIOŁAMI 153

  składniki: 4 długie papryki tzw. ,,czerwone bycze rogi" 1 opakowanie sera feta lub innego np. mniej słonego  1 cebula dymka ze szczypiorem pieprz optymalnie

Cytryna&Co.
Sernik ananasowo kokosowy 199

ananasy w puszce (puszka 570g) - szczypta soli waniliowej - ekstrakt waniliowy - żółty barwnik (opcjonalnie) Spód: - 250g herbatników - 110g masła - 100g wiórków kokosowych Dodatkowo: - lukier (cukier puder + sok ananasowy + sok z cytryny) - kwiaty z ananasa ( sposób wykonania na blogu ) Na spód sernika miksujemy wiórki kokosowe z herbatnikami. Przesypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone masło. Ręką łączymy składniki. Przekładamy do tortownicy, ugniatamy tworząc równy(...)blaszki. Masę wlewamy na środek podpieczonego spodu – na przemian (jasną - żółtą). Oczywiście jeżeli został użyty barwnik. Po wyczerpaniu składników masy do blaszki, w której umieściliśmy tortownicę wlewamy wrzącą wodę – do połowy wysokości tortownicy. Całość ostrożnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120°C i pieczemy przez 90 minut

mojewypiekiinietylko
Kaczka z granatem i migdałami 184

200ml bulionu drobiowego 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka startych owoców kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki startego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka kurkumy 2-3 łyżki soku z cytryny kilka łyżek brązowego cukru sól 1 czubata łyżka masła 1-2 łyżki oliwy Do podania gotowany biały ryż świeża nać kolendry Instrukcje Kawałki kaczki niezbyt mocno solimy. Jeśli(...)ładnie się zarumieniła i zrobiła lekko chrupiąca. W międzyczasie przygotowujemy sos. Z granatu wyjmujemy ziarna z miąższem i wsypujemy do niewielkiego stalowego rondla (zostawiając nieco do dekoracji). Zalewamy szklanką wody i gotujemy niezbyt gwałtownie pod częściowym przykryciem przez 20 minut. Następnie przeciskamy przez gęste sito, aż pozostaną same pestki, które usuwamy. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w półtalarki

Kulinarna Pokusa
Kaczka z granatem i migdałami 203

200ml bulionu drobiowego 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka startych owoców kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki startego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka kurkumy 2-3 łyżki soku z cytryny kilka łyżek brązowego cukru sól 1 czubata łyżka masła 1-2 łyżki oliwy Do podania gotowany biały ryż świeża nać kolendry Instrukcje Kawałki kaczki niezbyt mocno solimy. Jeśli(...)ładnie się zarumieniła i zrobiła lekko chrupiąca. W międzyczasie przygotowujemy sos. Z granatu wyjmujemy ziarna z miąższem i wsypujemy do niewielkiego stalowego rondla (zostawiając nieco do dekoracji). Zalewamy szklanką wody i gotujemy niezbyt gwałtownie pod częściowym przykryciem przez 20 minut. Następnie przeciskamy przez gęste sito, aż pozostaną same pestki, które usuwamy. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w półtalarki

Kulinarna Pokusa
CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO Z DELICJAMI 579

sera takiego z wiaderka 50 g masła 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 6 łyżek cukru 1 średnia cytryna 1 galaretka cytrynowa ciastka delicje biszkopty do wyłożenia formy WYKONANIE Składniki najlepiej przygotowujemy wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Cytrynę dokładnie szorujemy.. Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy żelatynę, odstawiamy na trochę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzewamy, nie gotujemy(...)skórkę a z cytryny wyciskamy sok . Miksujemy dokładnie aby składniki się połączyły. Na koniec dodajemy wystudzoną ale płynną żelatynę. Jeszcze raz dokładnie miksujemy aby składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami,nasączamy biszkopty mlekiem i wykładamy masę serową. Wierzch ładnie wyrównujemy.  Tortownicę wstawiamy do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy

Mała w garnku miesza
Sos do sałatki 318

startej skórki z cytryny Przygotowanie: Do przygotowania sosu najlepiej użyć niewielkiego słoiczka, po zamknięciu najłatwiej go wymieszać. Dodaj do słoiczka wszystkie składniki sosu, jeśli dodajesz czosnek przeciśnij go przez praskę. Zamknij słoiczek i wymieszaj sos. Mój sposób: jeśli składniki sosu nie chcą się połączyć i sos się rozwarstwia, dodaj do sosu 1-2 łyżeczki ciepłej wody

nietylkopasta.pl
Sernik z mango 177

cytryny. Mieszam mikserem do połączenia składników, ale nie długo bo masa się napowietrzy. Mango obieram i kroje w kostkę. Na podpieczony zimny spód wylewam 1/3 masy serowej, układam połowę kostek mango, na to kolejne 1/3 masy i mango i resztę masy wylewam. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni termoobieg, wstawiam miskę z gorącą wodą, wstawiam sernik i piekę 15 minut. Potem

wesoła kuchnia
Sznycel w chrupiącej panierce z jajkiem sadzonym 167

szklanki nalejesz zimnej wody (aby zanurzyć całe jajko) . Jeśli pływa po powierzchni to jest nieświeże . Jeśli spada na dno, znaczy że możesz spokojnie je wszamać :D Jajka można mrozić, wystarczy że pozbawisz je skorupki i wsadzisz do szczelnego pudełka i do zamrażary :D Dzisiaj wykorzystałam jajka do sznycli :) A o to przepis: Składniki : 4 sznycle cytryna ( a dokładniej

Domowa Kuchnia u Mamy
Pesto marchewkowe na kanapki. Dieta szybka przemiana - faza III 176

skórkę otartą z cytryny, czosnek, kumin, ksylitol itd.... Składniki na 1 porcję: 1 duża marchewka 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy sól, pieprz do smaku zielona pietuszka - opcjonalnie Wykonanie: marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki zblendować z olejem i ziarnami słonecznika pozostawiając większe kawałeczki, nie na pastę. Gdy masa słabo się kręci dolać łyżkę wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lemon Curd 136

masła Przygotowanie: Cytryny sparzyć i dokładnie wyszorować. Zetrzeć skórkę (jeśli ktoś nie przepada za smakiem skórki można pominąć), wycisnąć sok i przełożyć do metalowej miski, lub niedużego garnka. Do garnka dodać żółtka, jajko, cukier i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Następnie dodać pokrojone w kostkę miękkie masło. Miskę (garnek) ustawić nad większym garnkiem z gotująca się wodą, tak by nie stykała się

My sweet a life
Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. 196

cytryny, jogurt i majonez, po czym dokładnie łączymy składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.  2. Następnie nastawiamy ziemniaki.  3. A na końcu smażymy rybę.  W misie miksera łączymy ze sobą dokładnie składniki na ciasto: jajka, mąkę, piwo, sól, pieprz, proszek do pieczenia, słodką paprykę.  Ryby odsączamy z nadmiaru wody i kroimy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sznycel w chrupiącej panierce z jajkiem sadzonym 336

szklanki nalejesz zimnej wody (aby zanurzyć całe jajko) . Jeśli pływa po powierzchni to jest nieświeże . Jeśli spada na dno, znaczy że możesz spokojnie je wszamać :D Jajka można mrozić, wystarczy że pozbawisz je skorupki i wsadzisz do szczelnego pudełka i do zamrażary :D Dzisiaj wykorzystałam jajka do sznycli :) A o to przepis: Składniki : 4 sznycle cytryna ( a dokładniej

Domowa Kuchnia u Mamy