woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:777/1096)

Gulasz z łopatki wieprzowej z papryką 181

uzupełnić wodą garnek, żeby prawie zakrywała wieprzowinę.Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 3 godziny. Po 2 godzinach możecie obrócić mięso, żeby część z nad wody też poddusiła się w sosie. To jest też dobry czas na dosolenie potrawy, ponieważ wcześniej tego nie robiliśmy. Po 3 godzinach mięso powinno być miękkie i pozwalać rozrywać się dwoma(...)rozrobioną miksturę mieszając z całością dania. Następnie pieczemy wszystko kolejne 15 minut. Przez ten czas możemy ugotować ryż i przygotować do podania śmietanę, do której dosypujemy skórkę z cytryny, pokrojoną natkę pietruszki i pieprz. Śmietana z cytryną świetnie komponuje się z tym daniem.Gotowe mięso rozrywamy widelcem na mniejsze kawałki, tak żeby można było każdemu nałożyć smakowitą porcję

W kuchni wieczorem
Dżem z cukinii z nutką pomarańczy 282

cukru (0,5 kg, jeżeli lubimy mniej słodkie konfitury) 4 galaretki pomarańczowe aromat cytrynowy 1-5 łyżeczek kwasku cytrynowego (lub sok z cytryny) Przygotowanie dżemu z cukinii z nutką pomarańczy: Cukinię obrać i wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki. Warzywo zetrzeć na grubej tarce i dusić około 1 godziny(...)stopni).Gorący dżem przełożyć do ciepłych słoików i szczelnie zakręcić. Można ustawić słoiki do góry dnem lub pasteryzować 7 minut od momentu zagotowanie się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną

KuchniaWeDwoje.pl
Parzybroda - zupa ze słodkiej kapusty z ziemniakami 214

osób: 2 szklanki bulionu warzywnego 1 kg białej kapusty 5 ziemniaków (700 g) 1 duża marchewka 1 cebula 1 szalotka 200 g wędzonego boczku sok z 1 cytryny sól, pieprz cząber lub majeranek 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka mąki pszennej Kapustę obrać z zewnętrznych liści, umyć, przeciąć na pół i odkroić głąb(...)kostkę. Na suchej patelni przesmażyć boczek (aż do wytopienia się tłuszczu) wraz z posiekaną cebulą oraz szalotką. Posiekaną kapustę przełożyć do wysokiego garnka i zalać ją 3 szklankami wrzącej wody. Dodać do tego listki laurowe i ziele angielskie. Po około 15 minutach kapusta powinna lekko zmiękną. Następnie dodać do niej marchewkę, połowę przesmażonego boczku wraz z cebulką i ziemniaki oraz

Ugotować
Tort z kremem waniliowym i galaretką - Myszka Minnie 238

kremu. Pod koniec miksowania dodać cukier puder, delikatnie połączyć. Dodatkowo: 2 galaretki np. smak owoców leśnych  Dzień wcześniej przygotowujemy galaretki. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Przelewamy do płaskiego naczynia. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, kroimy w kostkę. Wykonanie Na samym początku zanim zaczniemy przygotowywać tort wybieramy rysunek myszki minnie, według którego będziemy(...)poniżej.  Przecinamy biszkopty na pół. Górną warstwę biszkoptu odkładamy. Proponuję nasączyć ciasto, ja zastosowałam poncz z dodatkiem soku malinowego, ale idealnie pasowałby także poncz z dodatkiem soku z cytryny. Na nasączony dolny biszkopt wykładamy połowę przygotowanego kremu, rozsmarowujemy na równo.  Na całości w niewielkich odstępach układamy galaretkę w kostkach. Kładziemy pozostałą częścią kremu, rozsmarowujemy.  Przykrywamy górną częścią

kulinarnyswiatdomi
Szaszłyki z karkówki z sosem śliwkowym 136

chilli, - sok z 1/2 cytryny. Sos śliwkowy : - 1 czerwona cebula, - łyżka oleju, - czosnek granulowany lub świeży, - 3 łyżki powideł ( miałem domowe, bez cukru ), - 1 -2 łyżki octu balsamicznego, - sól, pieprz. Wykonanie : Szaszłyki : Mięso pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać i zamarynować w niej mięso. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie, aby nie paliły się

Przepisy Mikołaja
Miruna z grilla elektrycznego 267

garnek z wodą. Jeśli ktoś z Was zamierza zakupić parowar i zastanawia się nad tym jaki sprzęt wybrać w jutrzejszym poście znajdzie wskazówki co do zalet i wad parowaru elektrycznego i nakładek na garnek. Bedzie też trochę o zaletach piekarnika z funkcją pary.  Składniki filet z miruny (ok. 900g) ulubiona przyprawa do ryb cytryna świeżo zmielony pieprz sól morska

Kuchenne aromaty
Obiad na niedzielę: Kurczak milanese z dymną nutą 279

startą skórką z całej cytryny, startą skórką z całej pomarańczy, 2 łyżkami posiekanych kaparów, 2 startymi ząbkami czosnku, posiekaną zieleniną, szczyptą oregano i szczyptą pieprzu kajeńskiego i kilkoma łyżkami oliwy, tyle żeby połączyć wszystkie składniki. Krok 3 Przygotuj panierkę do kurczaka. Wbij do głębokiej misy dwa jajka i rozmieszaj je dokładnie rózgą. Możesz dodać odrobinę wody. Do foliowego worka strunowego

Niedzielny kucharz
Pstrąg faszerowany z piekarnika 171

nożyczkami. Całość skrapiamy obficie cytryną i odkładamy do lodówki. Ser mieszamy widelcem z ziołami, formujemy w rękach dwa wałeczki i wkładamy je do wnętrza ryb. Zamykamy i układamy je pionowo lub leżąco w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą posypujemy ziołami (tymianek, oregano) i pieczemy ok 25-30 min w temp 200 st. Podajemy z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem i surówką

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z czerwonej kapusty 498

zastąpić sokiem z cytryny, ja jednak jestem uzależniona od tego pierwszego, dlatego nie chciałam go pomijać. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżki octu winnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego płaska łyżeczka cukru  sól pieprz Kapustę szatkujemy, gotujemy al dente (w ilości wody, która jedynie przykryje kapustę

Kardamonovy
TO JUŻ 6 SZALONYCH LAT! 193

doprawiamy skórka z cytryny oraz pieprzem. DODATKI: Warzywa blanszujemy, karmelizujemy na rumiano na świeżym maśle z odrobiną miodu. Świetnym dodatkiem do głównego dania i czerwonego mięsa okazała się Saska o smaku Kawy z Nutą Brandy. Smak wyrazisty, trochę cięższy, ale absolutnie niemdlący. Strzał w 10! TORT CZEKOLADOWY Z OWOCAMI KREM CZEKOLADOWY: * żelatyna – 8 g * woda – 40 g * żółtko

Ostra na Słodko
Niedziela: Kurczak milanese z dymną nutą 185

startą skórką z całej cytryny, startą skórką z całej pomarańczy, 2 łyżkami posiekanych kaparów, 2 startymi ząbkami czosnku, posiekaną zieleniną, szczyptą oregano i szczyptą pieprzu kajeńskiego i kilkoma łyżkami oliwy, tyle żeby połączyć wszystkie składniki. Krok 3 Przygotuj panierkę do kurczaka. Wbij do głębokiej misy dwa jajka i rozmieszaj je dokładnie rózgą. Możesz dodać odrobinę wody. Do foliowego worka strunowego

Niedzielny kucharz
Pieczone ziemniaki i groszek z ziołowym tzatziki 233

łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 15 cm świeżego ogórka sól do smaku Dodatkowo 200 g angielskiego bekonu, grube plastry Ziemniaki wyszoruj szczoteczką do ziemniaków, nie obierać. Wsyp do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, posyp solą i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez 45 minut. Blanszuj groszek w lekko osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedź

codojedzenia
Lukier królewski 159

puder oraz sok z cytryny . Ilość zależy od gęstości lukru jaką chcemy osiągnąć. Całość ubijamy mikserem do połączenia składników w aksamitny lukier. Konsystencja Bardzo gęsty – wręcz twardy – najlepszy do wyciskania małych elementów dekoracji, takich jak liście czy kwiaty. Jest również bardzo przydatny do przyklejania elementów dekoracji. Śre dnio gęsty – uzyskujemy go przez dodanie kilku kropel wody do bardzo gęstego lukru

Za drzwiami kuchni
Wątróbka indycza a'la Mechanik 177

jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając pestki które podsmażam w rondlu z miodem. Kiedy pestki nieco zmiękną dodaję ocet balsamiczny, i przecier z chilli (wydaje mi się że można go zastąpić np. kilkoma kroplami tabasco jeśli ktoś ma) i chwilę jeszcze gotuję. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzam w połowie szklanki wody i wlewam do rondla

Mechanik w kuchni
KURCZAK ZAGRODOWY Z PIEKARNIKA, miodowo-musztardowy, faszerowany wątróbką 240

Skrapiamy sokiem z cytryny. Nacieramy z wierzchu i od środka solą, pieprzem i wędzoną papryką.  Przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na jedną godzinę. Kajzerkę namaczamy w mleku. Wątróbki starannie oczyszczamy z błonek. Razem z odciśniętą bułką mielimy w maszynce do mięsa albo siekamy. Natkę pietruszki albo koperek płuczemy, otrząsamy z nadmiaru wody, osuszamy i siekamy. Krok

Moja Książka Kucharska
Ryba w cieście z domowymi frytkami, czyli FISH&CHIPS 212

podajemy wtedy rodzinne gatunki ryb słodkowodnych. Najlepsze dodatki to te najprostsze sól, pieprz i szczypta zielonych ziół. Przed podaniem obiadu nie zapomnijcie o skropieniu ryby cytryną, która doda jej świeżości i aromatu. Do domowych frytek warto pomyśleć też o prostych sosach. Szklanka Coca-Coli to natomiast najlepsze zwieńczenie tej kulinarnej(...)cieście z domowymi frytkami   Składniki:   Ryba: 400g filetów z dorsza bez skóry 200g mąki pszennej + odrobina do obtoczenia ryby 250g zimnej wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy sól, pieprz olej do smażenia   Frytki: 800g dużych ziemniaków 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól   Sposób przygotowania: Ziemniaki

kuron.com.pl
Panierka kukurydziana do ryb. Jak odmrażać i smażyć mrożone filety rybne 326

panierka zacznie chłonąć wodę a to najlepszy sposób na to, żeby stała się gumowa i żeby zaczęła odpadać. Cienkie filety smażymy z obu stron po 4-5 minut na stronę, do zezłocenia i lekkiego zrumienienia panierki. Wyjmujemy usmażoną rybę z tłuszczu i odsączamy jego nadmiar na papierowych ręcznikach. Podajemy od razu – z dodatkiem cząstek cytryny do skropienia, surówki, frytek

Karo in the Kitchen
Smażona kapusta bok choy. 306

łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki oleju sezamowego sól Wykonanie: Czosnek, imbir i chili podsmażyć delikatnie na oliwie - uważając, by nie przypalić. Na patelnię dodać podzielone wzdłuż na ćwiartki bok choy. Oprószyć solą i smażyć na średnim ogniu po około 5 minut z obu stron (do lekkiego przyrumienienia). Dodać na patelnię 3 łyżki gorącej wody (lub bulionu, lub białego wina

zadanie-gotowanie
Hummus 244

łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego sól pieprz Dodatkowo: natka pietruszki do dekoracji oliwa z oliwek Przygotowanie: Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przełożyć do pojemnika blendera. Dodać resztę składników i zmiksować na gładką pastę. Jeżeli hummus będzie za gęsty należy dodać odrobinę zalewy z ciecierzycy lub wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy

Oryginalny smak
Ryba w śmietanowym sosie 248

młodymi ziemniakami z wody i pyszny bezmięsny obiad gotowy. Zróbcie koniecznie:) 3 płaty miruny (około 700-800 g) lub innej ulubionej ryby 350 g groszku cukrowego 1 duży lub 2 małe pęczki rzodkiewek 50 g masła 1 duża cebula 1 łyżka musztardy 150 ml mleka ok. 250 ml bulionu warzywnego sok wyciśnięty z połowy cytryny 150 ml kremówki szczypta suszonego

Smaki Na Talerzu
SOK LIKWIDUJĄCY OBRZĘKI! 246

niestety nie zawsze piję wodę regularnie w ciągu dnia a to jest kluczowe. Postanowiłam podziałać bardziej w tym temacie i robię sobie co 3 dzień, bardzo prosty ale bardzo skuteczny sok w wyciskarce wolnoobrotowej, który dodatkowo dobrze nawadnia organizm i jest pełny witamin. Sok robię z 4 składników: ogórka zielonego, korzenia pietruszki, natki pietruszki i cytryny. Smak soku może budzić

SMYKWKUCHNI
GOFRY Z ALGAMI I DŻEMEM -CZARNY BEZ OD ŁOWICZ 243

ZDROWE GOFRY: - 1 szklanka wody gazowanej - 1/3 szklanki mąki kokosowej - 1/3 szklanki mąki orzechowej - 1/3 szklanki mąki jaglanej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki suszonych alg spiruliny - 2 łyżki nasion chia - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 6 łyżek oleju słonecznikowego bądź z orzechów włoskich - 3 białka - 1 żółtko - do smaku ksylitol - łyżeczka soku z cytryny do podania: dżem Łowicz

SMYKWKUCHNI
Na specjalne okazje 313

cytrynowego łyżeczka soku z cytryny (w oryginalnym przepisie ja pominęłam ze względy na pieprz cytrynowy i sól) opakowanie tortellini ze szpinakiem i ricottą Wykonanie: Steki myjemy, suszymy i oprószamy z obu stron solą (ja miałam w młynku). W miseczce mieszamy oliwę, rozmaryn i pieprz i nacieramy tym steki. Odkładamy w marynacie na 15 min. Wstawiamy wodę do gotowania tortellini

Mama z miasta
Kalerosse 218

soku z cytryny co pomoże zmiękczyć liście, bez utraty cennych składników. W krajach, w których występuje od dawna jest to bardzo popularne warzywo.  U mnie na początek kalerosse na ciepło..pysznie było.. 250 g Kalerosse™ 25 g masła sól i pieprz do przyprawienia   Kalerosse™ umyć i osuszyć. Wrzucić do lekko osolonej, wrzącej wody i gotować przez

Moje domowe kucharzenie
TALARKI ZIEMNIACZANE PIECZONE Z PARMEZANEM 313

sokiem z cytryny i miodem oraz szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy 2 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy.  ZIEMNIAKI : Piekarnik nagrzewamy do 220℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu Dno blaszki o wymiarach minimum 20x30 cm smarujemy 2 łyżkami oliwy. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt cienkie talarki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą al dente (około

cool and minty
Jagodowa pianka na cynamonowym spodzie 223

dodatkiem soku z cytryny i cukrem pudrem. ilość żelatyny jaką damy do ciasta zależy od tego jak bardzo chcemy mieć zbitą masę. Ja dałam 10 g żelatyny i mój mus jagodowy był bardzo delikatny co widać z resztą na zdjęciach. Przy wyższych temperaturach polecam dać większą ilość żelatyny. Samą żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami wody. Kiedy nam napęcznieje wkładamy

W Moim Magicznym Domu
Gołąbki z czerwonej kapusty, kaczki i ryżu z sosem pralinowym 291

soku z cytryny   wino w którym moczyła się żurawina Do podania mix sałat, u nas młode listki buraka z bratkami posiekane orzechy do posypania gołąbków Przygotowanie: Imbir i czosnek zetrzyj na tarce, wymieszaj z sosem sojowym.  Ponacinaj skórę na kaczce, zalej przygotowaną marynatą, odstaw do lodówki na 24 godziny.  Liście kapusty obgotuj w wodzie z dodatkiem soli

SzczyptaSmaQ
Kurczak tikka masala z fasolką i ziemniakami 228

będą miękkie to odlać wodę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić kminek, paprykę słodką, posiekaną chilli, posiekany czosnek, potarty imbir. Smażyć około 30 sekund, aż poczujecie zapach przypraw. Wrzucić pokrojone w cienkie plasterki piersi kurze,przekrojone na pół pomidorki, wymieszać. Smażyć, aż mięso straci kolor surowizny. Doprawić solą. Wlać mleko kokosowe, wymieszać. Wlać sok z cytryny, wrzucić ziemniaki, fasolkę, posiekany

Kuchnia Pokoleń
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 262

gotujemy makaron w osolonej wodzie i zajmujemy się resztą. Łososia wędzonego kroimy w poprzek w cienkie paski. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W sporym szerokim rondlu rozpuszczamy masło, następnie smażymy cebulę do czasu aż się zeszkli i delikatnie zarumieni. Dorzucamy kapary i smażymy razem z cebulą 2-3 minuty. Wlewamy śmietanę, dodajemy serek, skórkę z cytryny, pokrojony drobno szczypior, posiekany

Karo in the Kitchen
Dżem truskawkowy 167

cukrem, polać sokiem z cytryny, wszystko wymieszać i odstawić na jakieś 2 godziny, aby truskawki puściły sok. Garnek stawiam na ogniu. Od momentu zagotowania, zmniejszam ogień do minimum, dżem musi delikatnie pyrkać. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, do momentu aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Trudno określić dokładnie czas, gdyż różne są odmiany truskawek o różnej zawartości wody. Gotowałam około

na moim stole...
Likier bazyliowo-limonkowy 206

ponieważ nie użyłam skórki cytryny, a limonki, stąd też podpis "a'la controrivoluzione". ;) Uważam to posunięcie (dość przypadkowe) za bardzo dobry wybór. Limonka jest wyczuwalna, ale nie nachalna, a całość smakuje wybornie. Ot, nieco awangardy wprowadzone w tradycyjny trunek. ;) 50 sztuk świeżych listków bazylii skrórka skrojona z małej limonki 300ml spirytusu 50% 300g cukru 300ml wody źródlanej Listki bazylii płuczemy

Kuchenna Kontrrewolucya
uda kurczaka "grill barbecue", młode ziemniaki z marchewką z piekarnika... 276

grill barbecue, sok z cytryny, przyprawę w płynie wymieszać z olejem i dobrze natrzeć uda z każdej strony, do lodówki na 1 godzinę piekarnik nagrzać do 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - w naczyniu żaroodpornym ułożyć uda, nakryć folią i piec 35 minut młode ziemniaki, młodą marchew razem podgotować ze skórką w nieosolonej wodzie, przestudzone obrać ze skórki

W Mojej Kuchni Lubię
Wątróbka indycza a'la Mechanik 278

jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając pestki które podsmażam w rondlu z miodem. Kiedy pestki nieco zmiękną dodaję ocet balsamiczny, i przecier z chilli (wydaje mi się że można go zastąpić np. kilkoma kroplami tabasco jeśli ktoś ma) i chwilę jeszcze gotuję. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzam w połowie szklanki wody i wlewam do rondla

Mechanik grilluje
Surówka z czerwonej kapusty - klasyka. 182

łyżka soku z cytryny Kapustę szatkujemy, posypujemy solą i przygniatamy dłonią. Odstawiamy na 15 minut. Następnie na kapuście najzwyczajniej w świecie trzeba się wyżyć. Można w nią uderzać pięścią, tłuc pałką do robienia majonezu, forma dowolna. Musimy doprowadzić do tego, aby kapusta zaczęła puszczać sok, im więcej ją zmaltretujemy tym będzie bardziej miękka.  Odlewamy wodę. Marchewkę ścieramy na tarce

MamaOskarka
ŚMIETANOWIEC/GALARETKOWIEC W MISIE TUPPERWARE. 261

kolorów, u nas: pomarańcz, cytryna, agrest, truskawka, brzoskwinia, szafir czyli owoce lasu, - żelatyna, 4 łyżki kopiaste - cukier drobny, do smaku + miska Tupperware, 4,3 litry szczelnie zamykana + 5 szklaneczek po Nutelli (bądź inne naczynia w których łatwo jest pokroić gotowe galaretki, a podczas tężenia nie zajmą wiele miejsca). WYKONANIE: Przygotowujemy galaretki, używając połowę zalecanej ilości wody, bardzo dokładnie mieszamy

Wypisz Wymaluj
Kurczak po kolumbijsku 207

pieprzem i sokiem z cytryny. Marchew, pietruszkę i seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroję w paski, a później na pół. Na spód brytfanki wlewam odrobinę oleju, układam połowę jarzyn i posiekanej zieleniny. Na jarzynach układam doprawione udka, polewam ketchupem i przecieram pomidorowym. Na wierch kładę pozostałe jarzyny oraz zieleninę. Podlewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem

Bea(u)ty kitchen
Lukier królewski 257

puder oraz sok z cytryny . Ilość zależy od gęstości lukru jaką chcemy osiągnąć. Całość ubijamy mikserem do połączenia składników w aksamitny lukier. Konsystencja Bardzo gęsty – wręcz twardy – najlepszy do wyciskania małych elementów dekoracji, takich jak liście czy kwiaty. Jest również bardzo przydatny do przyklejania elementów dekoracji. Śre dnio gęsty – uzyskujemy go przez dodanie kilku kropel wody do bardzo gęstego lukru

Za drzwiami kuchni
Grillowany bakłażan pod jajkiem sadzonym. 234

powoduje, że warzywa puszczają wodę, a chcemy, by nasz bakłażan był jędrny, dlatego solimy dopiero po obróbce. Dodajemy również pieprzu i paprykę słodką. Jajko wbijamy na rozgrzane masło, solimy i pieprzymy. Na talerzu układamy bakłażana, częściowo przykrywamy jajkiem. Dodajemy sałaty i pieczywo. Wszystko poza jajkiem skrapiamy oliwą, sałaty solimy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Jajko posypujemy szczypiorkiem

BaRepas
czerwony barszcz 185

wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 4 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz i sok z jednej cytryny - do smaku DODATKOWO Kilka

na gazie
chłodnik z buraków 258

wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 3 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz i sok z dwóch cytryn- do smaku żelatyna

na gazie