woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:777/1096)

Szaszłyk to też kebab – shish kebab z kurczaka 162

ząbki czosnku 1 mała żółta cebula Sok z 2 cytryn Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wymieszaj w głębokiej misie składniki marynaty. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, zanurz w marynacie. Odstaw na nie więcej niż 30 minut. Krok 2 W międzyczasie ziemniaki pokrój na sporej wielkości kawałki, zalej wodą i gotuj około 10 minut, aż będą miękkie

Niedzielny kucharz
Carpaccio z buraka z pestkami dyni styryjskiej 161

smaczne, a buraczki gotowane w wodzie pozbawione są już tych walorów smakowych.       2 buraczki upieczone do miękkości w piekarniku (około godziny) 50 g serka feta garść pestek dyni styryjskiej solonej lub zwykłej garść rukoli (opcjonalnie)   sos 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 kopiasta łyżeczka miodu 2 zmiażdżone ząbki czosnku

Jadło i czytadło
Sok z kiwi 128

wolnoobrotowej, ale można również wrzucić do blendera i zalać wodą. Jeżeli nie boicie się skórki to wyciskamy razem ze skórką, ponieważ zawiera trzy razy więcej antyoksydantów niż w miąższu. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wyciskarki. Nie bójcie się eksperymentować i możecie dodać np. garść świeżego szpinaku, jabłko, jarmuż, cytrynę. Taki soczek jest naprawdę super alternatywą dla kupnych napojów

Dominacja smaku
Sernik z żurawinami na korzennym spodzie 214

jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny zmiksować dokładnie, ale niezbyt długo. Dzięki temu masa nie napowietrzy się i sernik będzie kremowy, a jego wierzch podczas pieczenia pozostanie płaski. Wylać masę serową do tortownicy ze spodem piernikowym Głęboką blachę piekarnika umieścić na dolnym poziomie i wypełnić gorącą wodą do wysokości 2/3. Tortownicę z masą serową położyć

Kulinarne Inspiracje
Lemon curd (krem cytrynowy)- praktyczne porady 175

Wskazówki: 1) Ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć. Ilość cytryn w przepisach na lemion curd waha się zazwyczaj od 3-4. 2) Nie wolno zapomnieć o określonej kolejności, inaczej krem może nie wyjść. 3) W przepisach podają, aby chłodzić krem w lodówce. Polecam jednak najpierw umieścić krem w naczyniu z wodą i schłodzić około 30 minut zanim włożymy krem

Ciasta z tradycjami
Sałatka z wędzoną makrelą i mixem sałat 157

greckiego 1 płaska łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Wymieszałam składniki sosu. Makrelę obrałam ze skóry i oczyściłam z ości. Ogórka umyłam i nie obierając ze skórki pokroiłam w plasterki. Pomidorki umyłam i przekroiłam na połówki. Sałatę (pomimo że na opakowaniu napisano, że umyta) umyłam i osaczyłam z wody. W salaterce ułożyłam warstwami sałatę,   pomidorki,   ogórka

Kuchnia u Krysi
Kostka wiśniowa 229

umieścić w garnku, wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Zagotować, następnie zmiksować blenderem na puree. UWAGA: Ilość cukru dostosować do swoich upodobań. Jego ilość zależy też od słodkości wiśni. Moje wiśnie były dość kwaśne więc dodałam w sumie 8 łyżek cukru. Żelatynę wsypać do małego garnuszka i zalać zimną wodą, do jej pokrycia. Odstawić na 10 minut aby napęczniała

Opowieści z piekarnika
Konfitury brzoskwiniowe z rumem i wanilią 194

przez około 10 minut. Dolać rum i sok z cytryny - gotować jeszcze około minuty. Wanilię wyjąć, a brzoskwinie przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcić i ustawić dnem do góry, aby zamknęły się. Z podanej ilości wychodzą 2-3 słoiczki od dżemu. Wskazówka: Wanilię po opłukaniu pod zimną bieżącą wodą osuszcie, a następnie po przekrojeniu wzdłuż włóżcie do słoiczka

Codzienna kuchnia niecodzienna
KOPIEC KRETA 278

kruszymy.  * Żelatynę namaczamy w ok 3 łyżkach wody, kiedy spęcznieje podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy * Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukru pudru wg uznania do smaku, dodajemy wiórki czekoladowe,które wcześniej kruszymy, mieszamy. Małymi strużkami wlewamy żelatynę, mieszamy.  * Banany przekrajamy wzdłuż na połowę. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Układamy na dnie ciasta. Na owoce

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA Z KURCZAKIEM BALSAMICO, BROKUŁAMI i JAJKIEM 205

miseczce mieszamy czosnek z miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy majonez, jogurt naturalny i sos Worcestershire. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia składników. Bułkę kroimy w plastry, smarujemy oliwą i grillujemy lub smażymy z obu stron na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia. Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy pokrywką i stawiamy na dużym ogniu. Gotujemy

cool and minty
Torcik z kaszy kuskus ze szpinakiem, tuńczykiem, groszkiem i pesto 206

oliwek, oleju, zalewy z oliwek, soku z cytryny i pieprzu marynowanego. Dodajemy słonecznik i ponownie miksujemy, kawałeczki ziaren powinny być wyczuwalne w pesto. Rada: pesto jest więcej niż potrzeba, pozostałą część schowajcie  do lodówki. Idealnie smakuje z pieczywem lub jako dodatek do makaronu + ser żółty.    Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z szczyptą

Moniki Smakołyki
Sałatka na lunch do pracy! 264

Paprykę kroimy na cienkie plasterki. Sałaty myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeśli masz czas dodatkowo możesz na suchej patelni podprażyć orzechy i słonecznik, uwolnią one dodatkowo jeszcze bardziej swój aromat i smak. Całość polej dressingiem. dressing: - sok z 1/4 cytryny - 1 płaska łyżeczka miodu - sól morska  - 2 łyżki

SMYKWKUCHNI
Sernik z kajmakiem i orzechami laskowymi 263

jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny zmiksować dokładnie, ale niezbyt długo. Dzięki temu masa nie napowietrzy się i sernik będzie kremowy, a jego wierzch podczas pieczenia pozostanie płaski. Wylać masę serową do tortownicy ze spodem herbatnikowym. Głęboką blachę piekarnika umieścić na dolnym poziomie i wypełnić gorącą wodą do wysokości 2/3. Tortownicę z masą serową położyć

Kulinarne Inspiracje
Sałatka Primavera 218

zielone szparagi (obrane gotujemy ok. 1o minut w wodzie z solą i kostką cukru .  Składniki mała główka sałaty frisee 3 serca karczochów (ze słoika) 6 jaj przepiórczych 6 pomidorków czereśniowych 1 marchewka zielone szparagi ( ze słoika ) gruszka z octu kiełki słonecznika szczypiorek pęczek rzodkiewki oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz cukier     Przygotowanie   Główkę sałaty

R'n'G Kitchen
Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem 151

miski, oprószamy solą ziołową i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy. Dymkę kroimy w piórka, a szczypior siekamy - dwie łyżki odkładamy, aby posypać danie przed podaniem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego dymkę i szczypior. Kiedy dymka będzie miękka, dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy kaszę gryczaną. Całość mieszamy i stopniowo dolewamy bulion

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania