woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:771/1096)

Dżem z dyni i pomarańczy 241

dyni  - np. hokkaido (po obraniu) 2 duże pomarańcze 1 cytryna 1 saszetka żelfixu 3:1 350 g cukru PRZYGOTOWANIE Dynię obieramy i usuwamy pestki oraz miąższ wokół nich. Twardy miąższ kroimy w kostkę. Wyciskamy sok z cytrusów. Dynię wrzucamy do garnka o grubym, szerokim dnie, zalewamy połową szklanki wody i często mieszając dusimy przez około 30-40 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Buraczki z lekko zaostrzonym smaku 133

umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie zlać wodę z buraczków i ostudzić buraczki. Zdjąć skórę i zetrzeć buraczki na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać i zetrzeć również na tarce o dużych oczkach. Imbir oskrobać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać sok z cytryny, dodać cukier, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć

Kuchnia Pokoleń
Wyjątkowe i smaczne wspomnienie dzieciństwa z ziemniakami w mundurkach 118

Składniki 3/4szkl. jogurtu 1/2szkl. śmietanki 1/2 cytryny-sok do smaku 1/2 łyżeczki miodu do smaku 1 duża lub 2 małe cebule 6-8 filetów śledziowych - matiasy 2 łyżeczki pietruszki ,lub kopru zielonego pieprz 1 łyżkę musztardy Dijon Wykonanie Śledzie moczyć przez 1-2 godziny w wodzie, po tym czasie , zalać mlekiem i odstawić na 30 minut. Oprawione śledzie pokroić

w mojej kuchni
Chłodnik z botwinki 178

osobno ugotowane buraki) opcjonalnie nieco soku z cytryny lub łyżeczka cukru – co kto woli. dwie łyżki jogurtu typu greckiego pół litra kefiru lub maślanki Wykonanie: 1.Botwinkę myjemy i siekamy. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości (ok. 15 min) bez przykrycia żeby część wody odparowała.Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat z buraków. Studzimy. 2. Na tarce

Mama z miasta
Dwupiętrowy tort na chrzciny dla dziewczynki 205

każdym dodaniu.  Mąki przesiać, wymieszać ze skórką z cytryny, partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.  Lemon curd podgrzać, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Przestudzić. Kremówkę ubić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mintaj na obiad! 137

łyżką przyprawy, dodajemy dynię, przesmażamy około 2-3 minuty. Dodajemy wodę, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości dyni. Zdejmujemy pokrywkę i sos dalej gotujemy, dodając pozostałe składniki tj, śmietana, szafran, sól, pieprz cytrynowy. Całość gotujemy około 4 minut. Zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie odrobiną miodu (gdyby dynia, którą użyliście nie była

SMYKWKUCHNI
Krem z pieczonym bakłażanem, sosem berneńskim i jajkiem poche 182

gotuj 2-2,5 minuty, przełóż do miski z zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Krem z grilowanym bakłażanem 1 pasztet z indykiem firmy Profi 1 średni bakłażan 6 suszonych pomidorów z oleju 1 ząbek czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka małych kaparów 5 filecików anchois 1 łyżka oliwy

SzczyptaSmaQ
Sałatka z szynką, serem feta i... 142

szyneczkę w sałatkach. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki ugotowanej w osolonej wodzie kaszy jaglanej - 4 grube plastry szynki wędzonej - 1/2 puszki kukurydzy -1/2 puszki grodzku konserwowego - 1/2 opakowania sera fety - 1/2 pęczka szczypiorku - 3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju dressing: 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów, sól, sok z cytryny, pieprz Szynkę, fetę i pomidory kroimy w kosteczkę, kaszę

SMYKWKUCHNI
Polędwiczki z szałwią 180

masłem) marynata 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania : Składniki marynaty łączymy ze sobą. Polędwiczki kroimy na 1-1,5 cm kawałki. Mięso wkładamy do marynaty, odstawiamy w chłodne miejsce. Szybkę kroimy na średniej wielkości kwadraty. Szałwię płuczemy pod bieżącą wodą. Na każdy kawałek mięsa układamy plasterek szynki. Na wierzch kładziemy

Pobite gary Barbary
Mus jabłkowy z brzoskwiniami 156

rozpadną dodajemy brzoskwinie, miód i ewentualnie trochę soku z cytryny (jeśli mus będzie zbyt mało kwaśny). Doprowadzamy do zagotowania.  Umyte i wyparzone słoiczki napełniamy musem i wkładamy plasterek imbiru. Zakręcamy. Pod wpływem temperatury słoiczki powinny się zassać. Jeżeli się nie zassą to należy umieścić je w garnku z wodą i na bardzo małym ogniu gotować około 10 minut. Otrzymamy

Marder&Marder Manufacture
Rabarbarowy deser wiosenny 124

syropu z owoców czarnego bzu mus: cienko obrana skórka z cytryny, 1 łyżka miodu lipowego, cukier, sos czekoladowy: 50 g śmietany kremówki, 50 g deserowej czekolady, (syfon do bitej śmietany i 2 naboje) Rabarbar umyć, obrać, odłożyć dwa kawałki resztę pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą (tyle, aby przykryć rabarbar) i ugotować do miękkości. Zmiksować. Przetrzeć

królestwo garów
Czarny makaron z łososiem 171

przyprawy i natrzyj nimi rybę. Dopraw solą. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Odstaw na 30 minut do zamarynowania. Nastaw piekarnik na funkcję grillową na 250ºC. Wstaw naczynie z rybą do nagrzanego piekarnika i grilluj przez 25 minut. W między czasie przygotuj pastę z awokado, kliknij w przepis. Zagotuj wodę z solą i włóż makaron. Ugotuj makaron al dente

codojedzenia
Kociołek prowansalski 194

podzielić na dwie lub trzy części, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Masło rozgrzać w rondlu i podsmażyć udka na rumiano z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę i chwilę smażyć. Warzywa pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć chwilę, a następnie wlać dwie szklanki  wody, sos sojowy i dusić pod przykryciem na małym ogniu

O kuchni z uczuciem
Seler w śliwkowym sosie 155

skórką (ja używam parowara). Śliwki wraz z rodzynkami zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem tak długo jak będzie gotował się seler (20-30 minut). Część rodzynek odłoż na bok, a resztę przetrzyj przez sito (zawsze możesz zblendować). Połącz śmietanę, papkę śliwkowo-rodzynkową z chrzanem i sokiem z cytryny, dopraw pieprzem. Dokładnie wymieszaj i połącz z ugotowanym, obranym ze skórki

greenscarf
Chrupiący kurczak z mandarynkami, suszonymi jabłkami, nutą czosnku i cytryny 173

naczyniu żaroodpornym - uprzednio wysmarowanym olejem. Mięso skropić sokiem z cytryny, obłożyć czosnkiem (ząbki rozdzielić, ale nie obierać), jabłkami i rozdzielonymi cząstkami mandarynek. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,5 h w 180 stopniach (bez przykrycia). (W międzyczasie, jeśli istnieje taka potrzeba - mięso można podlać odrobiną wody).  15-20 minut przed końcem pieczenia - kurczaka posmarować mlekiem

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania