woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:762/1096)

Sałatka z czerwonej kapusty i cytrusów 150

łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny 1 łyżka startego imbiru 1 łyżka płynnego miodu sól pieprz Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy. Ja to robię przy pomocy mandoliny. Wkładamy do sporej miski, posypujemy solą i ugniatamy drewnianym tłuczkiem, aby kapusta zmiękła. Składniki sosu dokładnie mieszamy w szklance, dodając 2 łyżki zimniej wody. Zalewamy nią kapustę, mieszamy i odstawiamy na 20 minut

Kulinarne przygody Gatity
Galareta z kurczakiem 212

przypadku około 3 łyżek żelatyny zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Taką żelatynę dodajmy do gorącego bulionu i chwilę gotujemy, mieszając, żeby rozpuścić żelatynę. Zalewamy przygotowane mięso i dodatki, studzimy i wynosimy w zimne miejsce. Teoretycznie galaretę powinno się spożywać z octem, ale ja lubię z ćwikłą lub sokiem z cytryny. No i u mnie zawsze dużo mięsa

ladykitchen
Szaszłyki z kiełbasą i warzywami w marynacie balsamicznej 175

oliwę, ocet, posiekany czosnek i sok z cytryny, a następnie mieszamy z mieszanką ziołową do grilla oraz solą i pieprzem. Dodajemy posiekane świeże oregano. Pokrojone warzywa wkładamy do marynaty i  dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Kiełbasę cienką kroimy na grubsze kawałki. Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie aby się nie spaliły na grillu, wyjmujemy

Wanilia i Kardamon
Sałatka z kaszą pęczak 152

Przygotowanie: Kaszę ugotować wg przepisu, przelać zimną wodą by się nie kleiła i dobrze osączyć Pokrojoną cukinie obsmażyć krótko na maśle lub oleju Cebulę, łodygi selera, rzodkiewki, ogórki i paprykę pokroić w kostkę Składniki wymieszać, polać przygotowanym wg przepisu na opakowaniu sosem, wymieszać. posypać natka i koperkiem Można przygotować sos; z cytryny, miodu i oleju. Wtedy jeszcze posypujemy sałatkę solą

Proste Potrawy
Zefir... robotniczo-chłopski marshmallow 205

Maliny zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny i chwilkę pogotować. Przetrzeć przez sitko i wystudzić. Wystudzone puree połączyć z białkiem i miksować, aż ubije się stabilna piana -będzie trwało to kilka dobrych minut.  W czasie kiedy białko z owocami ubija się, należy przygotować syrop. Na syrop będziecie potrzebowali: 75 ml wody 200 g cukru 5 g agar agar

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zefir... robotniczo-chłopski marshmallow 251

Maliny zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny i chwilkę pogotować. Przetrzeć przez sitko i wystudzić. Wystudzone puree połączyć z białkiem i miksować, aż ubije się stabilna piana -będzie trwało to kilka dobrych minut.  W czasie kiedy białko z owocami ubija się, należy przygotować syrop. Na syrop będziecie potrzebowali: 75 ml wody 200 g cukru 5 g agar agar

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Orientalne pstrągi z patelni 159

sułtańskich Marynata do ryby: sok z połowy cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki świeżo siekanej kolendry Do podania: 80g kaszy pęczak garść liści rukoli mała twarda gruszka 3 orzechy włoskie ocet balsamiczny do skropienia sałatki Pstrągi umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem naciąć skórę

Dietolog
ZIMOWA MIĘTOWA HERBATA 150

kawałek imbiru 3 łyżki miodu WYKONANIE Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w grube plastry i wkładamy do dzbanka. Imbir myjemy, kroimy w cieniutkie plastry i również wkładamy do dzbanka. Dodajemy listki mięty (najlepiej włożyć do zaparzacza), laskę cynamonu i gwiazdki anyżu, zalewamy od 1 do 1,5 litra świeżo zagotowanej wody. Odstawiamy na minimum 5 minut do zaparzenia. Dosładzamy miodem

cool and minty
Arbuzowiec 363

łyżce, dodajemy cukier oraz sok z cytryny, miksując na wolnych obrotach miksera. Na koniec mąkę i mak. Mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 160 stopniach przez ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy.   Krem śmietanowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy

kulinarnyswiatdomi
Ziemniaczana sałatka remontowa z groszkiem 204

łyżeczce musztardy, oliwy i soku z cytryny sól, pieprz do smaku Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, myjemy. Polewamy oliwa, posypujemy sola i pieprzem, dodajemy kilka listków rozmarynu i pieczemy w 220 st.C ok 20 minut. W tym czasie kroimy cebulę i paprykę w paseczki. Groszek blanszujemy 3-4 minuty w wodzie ze szczypta soli i cukru. Odcedzamy. Mieszamy składniki sosu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grillowany kurczak cytrynowy ze szparagami i jajkiem w koszulce 244

bazylię (około 1 łyżeczki) oraz sok z cytryny. Zanurzyć w niej piersi z kurczaka i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Następnie smażyć na patelni grillowej do zarumienienia się mięsa z dwóch stron. Szparagi umyć, oderwać łyka. Ja przygotowywałam je na parze, około 20 minut. Można alternatywnie ugotować w osolonej wodzie. Przygotować jajko w koszulce. Do osolonej i gotującej

Ania i Marcin gotują
Grzyby portobello faszerowane kaszą kuskus z pietruszkowym pesto 191

garść pistacji - łyżka parmezanu - łyżeczka soku z cytryny - dwie łyżki oliwy z oliwek Grzyby myjemy i osuszamy. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dokładnie nacieramy pieczarki, głównie od strony blaszek. Odstawiamy aby przeszły smakiem. W tym czasie robimy pesto: Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy. Kaszę kuskus zalewamy wodą 1 cm ponad kaszę, odczekujemy 5 minut

Cook&Love
Schab w miodowej marynacie. 178

łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soku z cytryny Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy (miód miałam zwykły - nie płynny). Schab płuczemy i dokładnie nacieramy marynatą z każdej strony. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godz. Jeśli jest taka możliwość można na całą noc. Następnie schab przekładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy wodą do poziomu około 5 mm, wkładamy do nagrzanego

Moje-pitraszenie
Makaron z brzoskwiniami w sosie makowo-waniliowym 177

cytryny i ziarenka wanilii. Ja rozcinam wzdłuż laskę wanilii, nożem zeskrobuję ziarenka i dodaję skórkę do gotowania mleka. – Z zagotowanego mleka z dodatkami wyjąć skórkę z wanilii i wlać mleko z mąką. Ugotować lekki budyń. – Na koniec dodać brandy. – W międzyczasie w lekko posolonej wodzie ugotować

To co kocham
Placki z ciecierzycą z sosem jogurtowo-sezamowym 130

minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do cukinii ścieramy na tartce ziemniaki oraz dodajemy ciecierzycę, jajko, mąkę i pozostałe przyprawy.  Mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy z sosem. Sos jogurtowo-sezamowy: 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka tahini 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Jogurt mieszamy dokładnie z tahini. Doprawiamy do smaku

kulinarnyswiatdomi