woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:722/1096)

Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita 121

pieprzu 400 g jogurtu naturalnego około 100 ml wody z ciecierzycy - (ilość zależy od tego jak gęsty chcemy uzyskać sos) 3 ząbki czosnku drobno posiekane pół łyżeczki kminu rzymskiego lub  papryki Aleppo (opisałam ją tutaj -  Papryka Aleppo - co to jest )  2-3 łyżki soku z cytryny 5 lub 6 łyżek dobrej jakości pasty tahini (duży wybór jest(...)migdały uprażyć na maśle ghee i odłożyć na bok. Na około 5 minut przed podaniem do miski z uprażoną pitą dodać ugotowaną cieciorkę. Przygotować sos z jogurtu, pasty tahini, wody z ciecierzycy i czosnku.podgrzewając i cały czas mieszając wszystkie składniki na niewielkim ogniu, ale nie doprowadzając do wrzenia. Gotowy sos wlać do miski z pitą i ciecierzycą. Ozdobić

Cztery Fajery
Chrupiące warzywa w papierze ryżowym 241

Odstawić.Krążki papieru ryżowego namoczyć w ciepłej ( nie gorącej ) wodzie, przez 2-3 sekundy.Wyjmować zmiękczony papier ryżowy na deskę.Na brzegu krążka układać porcję warzyw, składać zawijając jak krokiety.Do ruloników z warzywami można podać sos.Mleko kokosowe lekko podgrzać, żeby ułatwić połączenie składników.Do mleka kokosowego dodać sok z cytryny i sos sojowy - dokładnie wymieszać. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ciasto Leśny mech 12216

pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego 400 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1 galaretka – najlepiej o smaku owoców leśnych, lub „czerwonych owoców” 1 łyżka soku z cytryny ziarenka z 1 owocu granatu Szpinak rozmrażamy, dokładnie odparowujemy na suchej patelni i blendujemy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować cienkim strumieniem wlewamy do masy olej(...)ciemniejszej skórki. Lekko rozdrabniamy placami. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Na czas przygotowywania kremu galaretkę wstawiamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno dodając najpierw 2 łyżki cukru pudru, a potem serek mascarpone i sok z cytryny. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę (powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu) i mieszamy mikserem aż połączy się

Trzeci talerz
Bavarese z brzoskwiniami 243

przynajmniej 5 h. Przed podaniem wystarczy odwrócić formę z bavarese i przełożyć na talerz. Jeśli zastygły krem nie chce wyjść, to można na chwilkę( dosłownie !) zanurzyć formę w gorącej wodzie. Trzeba wyczuć kiedy deser odchodzi od ścianek, w przeciwnym razie może się rozpuścić, co mi się właśnie przytrafiło brr( Następnym razem posłucham netowych rad i formę wewnątrz lekko przetrę papierowym(...)cukru waniliowego 250 ml śmietany 36% 1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy 12 gr żelatyny w płatkach Przygotować pure z owoców. Ja użyłam dojrzałych brzoskwiń( mogą być również z kompotu). Zmiksować brzoskwinie na gładziutkie pure, uważać, aby nie było grudek, bo krem ma być “satynowy”. W zimnej wodzie namoczyć listki żelatyny. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym

Mia Cucina Sofieta
Pączki po niemiecku- berlinki 134

robię dołków i nie smaruję kółek wodą..a nadzienie to każdy i ta daje wg własnego gustu..Tak więc moje pączki nie są do końca po niemiecku. 50 dag mąki szczypta soli 2 łyżki cukru  1/2 szkl.mleka [ u mnie ciut więcej] 2 cukry wanilinowe 4 dag drożdży 10 dag masła 1 cytryna  [ nie dałam] 2 jajka 1 żółtko(...)przesiać, dodać szczyptę soli.W środku zrobić dołek i wlać mleko z drożdżami i cukrami.Zostawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły rosnąć.Masło roztopić z resztą mleka.Skórkę z cytryny zetrzeć na drobnej tarce. Do mąki z rozczynem dodać jajka, żółtko, skórkę cytrynową i mleko z masłem. Dokładnie wyrobić i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce

Moje domowe kucharzenie
Zupa na Wigilię – nie tylko barszcz! 156

garnka, zalewamy wodą i gotujemy do zmięknięcia. Piernik miksujemy w piwem, dodajemy do owoców i dolewamy kompot ze śliwek. Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do zupy. Ponownie zagotowujemy. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę. Przekładamy ją do moczki, mieszamy. Przed podaniem, tę zupę na Wigilię można udekorować skórką z pomarańczy lub cytryny. Danie serwuje się

Okiem Blondynki by McBlondi
Sałatka z selera naciowego, ciecierzycy i pora 155

pomidorów 1 łyżka soku z cytryny 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka suszonej natki kolendry (może być świeża) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 6 jajek Przygotowanie: Ciecierzycę ugotować (jak zobacz tutaj ), ciecierzycę z puszki odsączyć z płynu. Pomidory, jeśli są z torebki moczyć w niewielkiej ilości gorącej wody przez około 5 minut, następnie(...)solą. Pora umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie na cienkie półplasterki i delikatnie oprószyć solą. Jabłko obrać, pokroić na kawałeczki wielkością zbliżone do selera i skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki połączyć z wymieszanym jogurtem z oliwą po moczeniu pomidorów. Doprawić do smaku kolendrą, pieprzem i solą. Jajka ugotować na miękko (6 minut od chwili zagotowania

Kuchcik gotuje
Pappardelle z 3 sosami i kilka słów o wakacjach 189

solą.Podawać z ugotowanym w osolenej wodzie makaronem.DUE. Sos z tuńczykiem i papryką (zdjęcie powyżej)Składniki:puszka tuńczyka w zalewie wlasnej1 papryka czerwona3 szalotki lub 1 średnia cebula5 łyżek passaty lub 2 łyżki koncetratu pomidorowego200g śmietany 18%oliwa z oliwekpieprz i sól nie zaszkodzi również: łyżeczka otartej skórki z cytryny lub 1 pokrojony w drobną kostke ogórek kiszony podsmażony(...)cebula się zeszkli. Dodać tuńczyka i passatę (koncentrat pomidorowy). Przesmażyć razem ok. 2 minuty. Dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem.TRE. Sos pomidorowy z salamiSkładniki:500g passaty lub puszka pokrojonych pomidorów (400g)2 średnie cebule4 ząbki czosnku80g salami3 gałązki okazałej bazyliioliwa z oliwekpieprz i sólSposób przygotowania:Pokroić w drobną kostkę cebulę

W kuchni wieczorem
Czerwona kapusta z kasztanami 164

kawałek skórki słoniny pół łyżeczki świeżo posiekanego koperku pół łyżeczki kminku 500 g jadalnych kasztanów 2 łyżki octu z czerwonego wina sól pieprz 2 łyżki cukru łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie   Kapustę umyłem, poszatkowałem cienko bez grubych nerwów liściowych. Cebulę pokroiłem w kostkę, na małym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Do cebuli dodałem kapustę, dusiłem 15 minut. Podlałem winem(...)krzyż. Gotowałem je w posolonej wodzie ok. 30 minut, następnie odcedziłem i jeszcze ciepłe obrałem z łupinek i brązowej skórki. 10 minut przed końcem gotowania kapusty wyjąłem słoninę i listek laurowy. Doprawiłem kapustę octem, solą i pieprzem. Na patelni ostrożnie rozpuściłem cukier. Kasztany na patelni obtoczyłem w karmelu. Skropiłem sokiem z cytryny, lekko posoliłem. Kapustę podałem z kasztanami

R'n'G Kitchen
10 wegańskich produktów kuchennych, których można używać do pielęgnacji twarzy 146

odżywi. Może też stanowić nośnik dla innych substancji w mase czkach i peelingach. Aby przygotować maseczkę z ciecierzycy, trzeba wziąć łyżkę mąki z ciecierzycy i zalać wodą do uzyskania lekko lejącej konsystencji. Nałożyć na twarz na ok. 15 minut. Można też jej używać jako peeling.  Ogórek Ogórek zawiera witaminy: A, B6, K oraz takie minerały(...)łagodzące podrażnienia. Dodatkowo sok z ogórka rozjaśnia cerę, przebarwienia oraz piegi. Maseczka z ogórka przywróci blask i odświeży skórę. Można używać zarówno plasterków ogórka, jak i startej wersji.  Cytryna Cytryna ma silne właściwości antyoksydacyjne, zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C.  Sok z cytryny usuwa przebarwienia, rozjaśnia cerę i pozostawia ją odświeżoną. Odmładza i nawilża skórę

wegujemy
Placki ziemniaczane z łososiem 187

duży ząbek czosnku – 1 łyżka oliwy z oliwek – ½ octu białego winnego – świeży koperek – sól i pieprz – 150 g wędzonego łososia – szczypiorek – ½ cytryny Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostawiamy na chwilę i odciskamy nadmiar płynu. Do ziemniaków ścieramy cebulę, również na grubych oczkach tarki. Dodajemy jajka, mąkę(...)drobnych oczkach tarki i osączamy z nadmiaru wody. W misce łączymy jogurt,oliwę z oliwek, ocet i starty ogórek. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Na upieczone placki nakładamy sos i zwinięty plasterek łososia. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Artykuł Placki ziemniaczane z łososiem pochodzi z serwisu

I LOVE LIFE
Karkówka długo pieczona - pieczeń staropolska na każdą okazję. 167

być lekko tłusta 1 szklanka rosołu (można zastąpić przegotowaną wodą) liść laurowy na marynatę: 120 ml oleju ( około pół szklanki) po 1 gramie ( na czubku łyżeczki) - pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka płaska łyżeczka mielonej kolendry pełna łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka soli sok wyciśnięty z połowy cytryny lub dwie łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Zioła i przyprawy(...)połączyć ze sobą. Natrzeć nimi mięso. Skropić sokiem z cytryny oraz olejem. Karkówkę najlepiej zamarynować dnia poprzedniego, powinna leżeć w przyprawach minimum 12 godzin, by składniki miały czas na przegryzienie się z mięsem. W miarę możliwości przewracać karczek leżący w przyprawach. Mięso włożyć do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego, takiego które ma pokrywkę. Jeżeli nie masz typowej pokrywy, możesz wykorzystać taką

Poezja Smaków - blog kulinarny
Carpaccio z ośmiornicy 187

następnie z sokiem z cytryny, miodem i oliwą. Dodajemy do sosu szczyptę soli i schładzamy. Wykonanie – ośmiornica: Ośmiornicę dokładnie czyścimy, usuwamy kolec i wszystkie twarde elementy z głowy (kupując zamrożoną ośmiornicę mamy już ten komfort, że jest ona pozbawiona oczu i całej zawartości głowy). Następnie dokładnie ją myjemy. W między czasie zagotowujemy w garnku wodę z solą i wrzucamy ośmiornicę(...)wkładamy do niej macki, układając w miarę możliwości we wzorek. Gdy wszystkie macki będą już w butelce, przykrywamy je folią aluminiową i „przygniatamy” czymś ciężkim, np. słoikiem z wodą. Odstawiamy do lodówki na 10-12 godzin, a następnie do zamrażalnika na 3-4 godziny. Po tym czasie wyciągamy ośmiornicę z butelki i kroimy w cienkie plastry. Oczywiście carpaccio można przygotować

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z brązowego ryżu i pora, z pomarańczami serem i orzechami. 162

pory ½ szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki białego wina półwytrawnego Sok z ½ cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki orzechów włoskich 100g niebieskiego sera pleśniowego Kilka gałązek natki pietruszki Sałatka z brązowego ryżu i pora, z pomarańczami serem i orzechami. Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 20min. odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pory przecinamy na pół(...)oczyszczoną pomarańczę kroimy w kostkę o boku 1,5cm. Na patelni przez 2-3 minuty prażymy pół szklanki orzechów włoskich. Przygotowujemy dressing: do szklanki wlewamy sok z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy, dodajemy jedną łyżkę miodu, startą skórkę z pomarańczy, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy do momentu powstania jednolitego sosu. Wymieszany ryż z porami przekładamy do salaterki, dodajemy pokrojoną

Księga-Smaku
Śledzie w śmietanie z jabłkiem 378

wodzie. Odstawić na min godzinę, w między czasie      2-3 razy zmienić wodę. 3. Śledzie osuszyć i pokroić w ukośne paski. 4. Cebulę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem na sicie. 5. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Skropić cytryną. 6. W misce połączyć śmietanę, śledzie, cebulę oraz jabłko. 7. Odstawić do lodówki na 24h. ZAPRASZAM

Atlas Smaków

Proponowane wyszukiwania