skóry nie obcinamy, tylko starannie układamy wokół cytryny, starając się nie zostawić żadnych wolnych przestrzeni, przez które mogłoby się wydobyć nadzienie. Lekko nacieramy kurczaka oliwą, oprószamy papryką, solą i pieprzem. Przyprawy wcieramy w kurczaka (tak, trzeba mu zrobić mały masaż ;)). Do żaroodpornego naczynia, bądź tacy wlewamy wino i niecałą (200 ml) szklankę wody. Znów doprawiamy solą i pieprzem. Układamy kurczaka(...)kurczak jest gotowy można nakłuć udko i sprawdzić, czy sok wyciekający z kurczaka jest czysty (bez krwi). Wyciągamy z piekarnika i dajemy kurczakowi odpocząć przez około 15 minut. Usuwamy cytrynę, wyciągamy nadzienie, kurczaka dzielimy. Do soków powstałych w czasie pieczenia wyciskamy sok z upieczonej w kurczaku cytryny – mieszamy i otrzymujemy delikatny sos do polania kurczaka. Jeśli chcemy, żeby
Pociąg Do Kuchniliść laurowy 1 łyżeczka przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wina (opcjonalnie) Sól i pieprz Pesto 1 ząbek czosnku Mały pęczek bazylii Mały pęczek pietruszki 1/3 szklanki oliwy ¼ szklanki tartego parmezanu ½ cytryny Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę, pokrój w ćwiartki, pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie pokrój w kostkę. Rozgrzej 2 łyżki(...)wina. Zagotuj. Zalej warzywa kilkoma szklankami wody (zupa powinna mieć konsystencję bulionu. Dobrze posól. Gotuj 10 minut. Krok 2 W międzyczasie zrób pesto. Posiekany ząbek czosnku, pęczek bazylii i pietruszki oraz parmezan przełóż do misy miksera. Miksuj pulsacyjnie przez chwilę. Kiedy składniki będą rozdrobnione, wlewaj powoli oliwę. Posól do smaku i przypraw cytryną. Przełóż do pojemnika i szczelnie przykryj. Krok
Niedzielny kucharzpodzielonego na drobne różyczki 2 małe pomidory malinowe 125 ml gorącej wody 200 ml mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego SURÓWKA Z OGÓRKA 3-4 ogórki gruntowe 1 mały ząbek czosnku starty na tarce ¹⧸₄ papryczki chili drobno pokrojona 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka miodu szczypta soli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)cienkie plastry. Przekładamy do salaterki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce ząbek czosnku i posiekane chili (bez pestek). W miseczce rozcieramy miód z sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę oraz szczyptę soli. Mieszamy i polewamy ogórki. Na czas przygotowania curry wstawiamy do lodówki. KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w bardzo drobną
cool and mintysztuk. Są genialne w swojej prostocie. Indyjskie kotlety ziemniaczane: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 1 jajko ¾ szklanki mrożonego groszku 2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżej kolendry lub łyżeczka suszonej (lub 1 łyżeczka mieszanki(...)szczyptę pieprzu. Ucieramy całość na pył. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody i (najlepiej jeszcze gorące) rozgniatamy dokładnie tłuczkiem. Do gorących ziemniaków dodajemy sypkie przyprawy z moździerza, mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. Gdy ziemniaki będą ciepłe (ale już nie gorące), dodajemy: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki soku z cytryny, 1 jajko, 1 łyżeczkę startego imbiru, 2 wyciśnięte ząbki czosnku
Poezja smakuszklanki mleka kokosowego Kilka łyżek soku z cytryny 3 łyżki kurkumy Pół łyżeczki curry Pół łyżeczki kminu Pół łyżeczki oregano Pół łyżeczki tymianku Na grzanki: 4 kromki ciemnego pieczywa Gruszka Kawałek sera pleśniowego Kilka orzechów włoskich Przygotowanie: Krok 1 Umyj brokuła i całego, łącznie z pokrojonym cienko głąbem, zalej wodą, tak by przykryła całość. Zagotowuj pod przykryciem i gotuj(...)oregano, pół łyżeczki tymianku. Krok 3 Ugotowanego brokuła ściągnij z ognia, lekko ostudź a następnie zmiksuj na krem. Dolej 1/3 szklanki mleka kokosowego, ponownie zmiksuj. Przyprawi solą, pieprzem i cytryną według uznania. Krok 4 Zrób grzanki. Stostuj pieczywo w tosterze, albo podpiecz z obydwu stron na rozgrzanej, suchej patelni. Pokrój gruszkę w plastry, a ser w kostkę i połóż
Niedzielny kucharztrudne dla mnie;)) Biszkopt: 4 jajka, 100g cukru pudru, 125g margaryny lub masła, 200g mąki pszennej, sok i skórka z cytryny, łyżeczka proszku do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Dodać ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie wymieszać i przelać na przygotowaną blaszkę(...)23x33cm.Piec 30-40 min w temp. 180st. Ostudzić. Jabłka: 1 kg jabłek, 2/3 szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, 1/2 szklanki wody, 3/4 szklanki kaszy manny, łyżka masła, 1 dowolna galaretka. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wodę zagotować z cukrami. Gdy zrobi się syrop, dodać jabłka i smażyć na małym ogniu
Z miłości do słodkościmiękkie części bez twardych nerwów),Bulion (ok. 700 ml),1 cebula posiekana w kostkę,3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry,2 papryczki chili,2 gałązki rozmarynu,Sok z cytryny,100 ml białego wina (wytrawnego),1 łyżka startego imbiru,1 łyżka mielonego kuminu,1 łyżka czarnej gorczycy,1 łyżeczka wędzonej papryki,½ łyżeczki kurkumy,1/3 łyżeczki cynamonu,1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)zbyt gęsty można dodać więcej bulionu, jeśli zbyt rzadki można odparować nadmiar wody dusząc chwilę bez przykrycia.Rozgrzać patelnię z tłuszczem wytopionym z boczku, dodać łyżkę masła, wsypać pokrojoną dynię i paprykę, jarmuż, kilka igieł rozmarynu, podsmażyć (2-3 minuty). Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, podlać winem, smażyć kolejne 1-2 minuty. Warzywa powinny być al’dente
SzczyptaSmaQżółtko szczypta gałki muszkatołowej mąka - w zależności od wielkości buraków 1/2 do 1 szkl., plus do podsypania sól, pieprz sos: śmietana i chrzan, proporcja wg upodobań sok z cytryny Upieczone buraki obieramy i miksujemy blenderem razem z twarogiem na gładka pastę, ja najpierw buraki starłam na tarce a ser rozdrobniłam widelcem. Dodajemy ser i żółtko, mieszamy. Dosypując mąkę zagniatamy dość(...)garnku zagotowujemy wodę. Gdy zacznie bulgotać wsypujemy trochę soli i wlewamy łyżeczkę oliwy. Wrzucamy kluseczki i gotujemy ok 1-2 minut od wypłynięcia. Trzeba uważać by się nie rozgotowały. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz by lekko obeschły. Postępujemy tak aż ciasto nam się skończy. Mieszamy śmietanę z chrzanem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Na talerz nakładamy sos, kopytka
Dzieje kuchennej Wiewióryząbków czosnku kostka masła 1/2 szklanki oleju 3 łyżki płynnego miodu 1/4 szklanki piwa + butelka 2 łyżki suszonego rozmarynu sól, pieprz do dekoracji: gałązki rozmarynu, cytryny Sposób przygotowania Pól kostki masła rozpuścić, wymieszać z olejem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, rozmarynem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie natrzeć nim kurczaka (także wewnątrz). Kurczaka pozostawić w lodówce(...)podlewamy 4-5 łyżkami wody i pieczemy prze kolejne 1,5h, podlewając mięso co około 10 minut wytworzonym sosem. Resztę masła roztopić i wymieszać z miodem. Mieszaniną wysmarować dokładnie kurczaka na około 20 minut przed planowanym wyciągnięciem. Upieczonego kurczaka delikatnie zdjąć z butelki i ułożyć na paterę. Udekorować gałązkami rozmarynu, sałatą rzymską i/lub ćwiartkami cytryny
Pyry na Gazsmakami i aromatem przypraw. Składniki: 1,2 kg karczku wieprzowego b/k 5 dużych ziemniaków 250 g mimi marchewek 3 czerwone papryki 3 czerwone cebule 6 twardych jabłek 1 cytryna suszony tymianek suszona bazylia Marynata : 1/2 główki czosnku 1/4 szklanki oliwy sól pieprz czerwona papryka w proszku ziele angielskie liść laurowy goździki Sposób przygotowania: Mięso umyłam, osuszyłam.Goździki(...)osolonej wodzie na półtwardo, przestudziłam obrałam i przekroiłam na mniejsze kawałki. Na brytwance do pieczenia ułożyłam mięso, polałam marynatą, przykryłam folią i piekłam w piekarniku nastawionym na 180 C przez 60 minut. Po tym czasie na blaszkę ułożyłam zblanszowane ziemniaki, cebulę, papryki i marchewkę. W jabłka powtykałam dookoła goździki i równiez ułożyłam na blasze. Na końcu poukładałam plastry cytryny
Gosia gotujecytryny pół kubka kwaśnej śmietany 1 małe jajko 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do doprawienia opcjonalnie : ser pleśniowy, np. Lazur lub ser żółty do posypania Tarta Mąkę mieszamy z łyżką soli. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić - można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Ciasto(...)siebie, że bardzo się kurczy na patelni, więc nie przeraźcie się, jeśli u Was zacznie niknąć w oczach - tak właśnie ma być ;) Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czosnek. Całość dusimy pod przykryciem parę minut. Jeśli ktoś ma ochotę dodać ser - teraz jest do tego odpowiedni moment. Ciasto na tartę wyjmujemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!koniec wyrabiania ciasta. Ewentualnie możesz zamienić go na łyżeczkę octu lub soku z cytryny Nasze babcie miały jeszcze jeden sposób: obgotowywały pączki przed ich smażeniem . Dzięki temu nie wchłaniały one nadmiaru tłuszczu. Zamiast wrzucać pączki na olej wrzuć je najpierw do gotującej się wody , poczekaj aż wypłyną i gotuj przez 2 minuty. Wyciągnij z wody, poczekaj aż dokładnie ociekną
365 dni dookoła kuchnimleka, cukru i mąki ugotować budyń. Utrzeć masło,dodać przestudzony budyń,sok z cytryny i dobrze wymieszać. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek badz litrowy słoik musu 1 galaretka o dowolnym smaku Usmażyć jabłka starte na tarce,dodać galaretką rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody. Wymieszać. Polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej bądź deserowej 100 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę razem
Niespełnione zdolności kulinarneżelatyny do dekoracji: pestki dyni Arbuza umieścić w kielichu blendera. Dodać sok wyciśnięty z cytryny, erytrytol i stewię. Zblendować całość. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zblendowanego wcześniej arbuza i rozpuścić w kąpieli wodnej (najlepiej żelatynę umieścić w niewielkim naczyniu, wstawić je do miski z gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia). Połączyć oba płyny, wlewając je powoli do kielicha podczas blendowania. Wyłączyć
Fitkotszkl oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy francuskiej łyżka miodu sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Dressing: wszystkie składniki przełożyć do słoiczka, zakręcić i mocno wstrząsnąć aby się połączyły. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Szparagi ugotować w wysokim garnku dodając do wody łyżeczkę soli i cukru. Gotować ok 7 minut. Odcedzić i ostudzić. Filet z kurczaka umyć
Smakołyki Asi