woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:698/1096)

Burgery z fasoli i pieczarek 91

pęczek dymki ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 1/4 łyżeczki cayenne 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych łyżka oleju dodatki: 4 łyżki surowki z buraczków 4 plastry sera żółtego 4 łyżeczki konfitury do serów Bułki możemy przygotować dzień wcześniej ale świeże smakują najlepiej. Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i wodą. Wyrabiamy mikserem około 5 minut (lub ręcznie

Mienta blog
Marmolada z buraków – Battlefield V – kuchnia okupacyjna 166

budyń z kapusty, ciasto z pietruszki, herbata z obierek po jabłkach, zupa ze skórek od chleba, czy marmolada z buraków słodzona sacharyną. Nie marnowano w zasadzie niczego – nawet woda z gotowania klusek przydawała się np. do zagęszczania zupy czy podlewania jarzyn. Niektóre z wynalazków, takie jak tort z fasoli, kotlety z jarzyn czy piernik z dodatkiem startej marchewki dobrze(...)łyżek (albo więcej) sok z ½ cytryny szczypta mielonych goździków lub cynamonu sól – szczypta Razem 3 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PIECZENIE BURAKA (40 min) Buraki przekrój na 4 duże kawałki. Upiecz w piekarniku (170 stopni, opcja góra i dół) przez ok. 40-50 min do miękkości. Ostudź. Buraki można też ugotować we wodzie (przy pieczeniu będą mieć bardziej wyrazisty smak

Nerds Kitchen
SERNIK NA MCHU 199

połowy cytryny ZIELONE CIASTO: 4 całe jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 400 g mrożonego szpinaku cukier waniliowy lub aromat 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody JOGURTOWA MASA: jogurt grecki 400 g galaretka jagodowa (moja była na 1,5 szklanki wody(...)ustawienie termoobieg lub 170 st. C  góra dół. Całe jajka ubijamy razem z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, przesiane budynie i chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy nasz ser oraz ostudzone masło. Miksujemy tylko do połączenia składników. Wylewamy na herbatniki i pieczemy ok. 0,5 godziny tak żeby sernik nam się ściął. ZIELONE CIASTO

Pani na deser
CZARNY MAKARON Z KREWETKAMI, ŚWIEŻYMI POMIDORAMI I CZOSNKIEM 222

wytrawnego wina 1 duży pomidor malinowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pokrojona na ćwiartki cytryna sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sicie. Mrożone krewetki rozmrażamy (np. w zimnej wodzie), oczyszczamy z ewentualnych pancerzy i jelit, pozostawiamy ogonki. Osuszamy na papierowym ręczniku.  Cebulę kroimy(...)każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy białe wino i chwilę odparowujemy.  Dodajemy pokrojone pomidory, smażymy 2 minuty, aż całość lekko zgęstnieje.  Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny oraz ugotowany makaron i posiekaną natkę pietruszki. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Mieszamy. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia

cool and minty
Farfalle (kokardki) z kurczakiem i szparagami w białym sosie 150

plasterki wędliny - 4 łyżki jogurtu greckiego - sok z 1/2 cytryny - olej rzepakowy - 3 łyżki tartego parmezanu - sól, pieprz czarny, ziołowy, papryka słodka, ostra, gałka muszkatołowa  Makaron ugotuj zgodnie z opakowaniem, koniecznie al dente. Dokładnie umyte szparagi pozbaw stwardniałych końcówek i gotuj ok. 4-5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw i odstaw. Cebulę, czosnek

Corner With Recipes
NIE-NUDNY KURCZAK: curry i papryczka chilli 175

czosnku - 1/4 pora - sok z połowy cytryny - łyżeczka maggi PRZYPRAWY: - kminek 1/2 łyżeczki - chilli 1/2 łyżeczki - papryka słodka 1 łyżeczka - curry 1 1/2 łyżeczki +ryż według uznania u mnie 40g PRZYGOTOWANIE: +ryż według instrukcji na opakowaniu. 1) Posiekaj wszystkie warzywa na drobne kawałki oraz kurczaka potnij na mniejsze kawałki. 2) Na patelnię wylej wodę tak aby przykryła całe ''dno''. Rozgrzej

fitolarun.blogspot.com
Falafel z ciecierzycy i marzenie o byciu kimś innym 116

łyżeczki kuminu 1 i 1/2 zmiażdżonej kolendry sok z cytryny garść posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki kaszy kukurydzianej + około 1/2 szkl do panierki 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody olej rzepakowy do głębokiego smażenia PRZYGOTOWANIE: Ciecierzycę surową / nie z puszki/ moczymy około 15 godzin. Ja zalewam zimną wodą późnym wieczorem, tak aby na drugi dzień robić falafel(...)obiadowej. Wodę odlewamy i blenderem / mój ma 600 W, słabszego nie polecam lub ewentualnie elektryczną maszynką do mięsa/ blendujemy ciecierzyce na dość gładką masę /nie musi być idealna/. Cebule kroimy w małe kawałki i przez praskę przepuszczamy ząbki czosnku i dodajemy do ciecierzycy wraz z solą, słodką papryką, kuminem, czarnym pieprzem, zmiażdżoną kolendrą oraz sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Całość

W Kawiarence
ozór wołowy w szarym sosie 192

maggi 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 łyżki miodu sok z jednej cytryny garść rodzynek sól, pieprz sposób wykonania Ozór starannie myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy obraną,  przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, marchew, pietruszkę, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą,  solimy, pieprzymy i  gotujemy na niewielkim ogniu, przez półtorej - dwie godziny(...)chwilę smażymy, a następnie na patelnię wlewamy trzy łyżki bulionu w którym gotowaliśmy ozór. Całość mieszamy aby w sosie nie powstały gródki, dodajemy wcześniej namoczone rodzynki i sok z cytryny ( jeżeli lubimy to zamiast cytryny, możemy dodać do sosu wytrawne czerwone wino), przyprawiamy magii, oraz pieprzem i gotujemy jeszcze dwie, trzy minuty. W tym czasie ozór kroimy na plastry, grubości

Miód i pieprz
tradycyjne tabbouleh 241

bliskowschodniej potrawy z pewnością przypadnie Wam do gustu przez aromat świeżych ziół przepleciony smakiem surowego ogórka i pomidorów. Składniki : 1 szklanka drobnej kaszy bulgur 1 ogórek szklarniowy 1/2 cytryny 2 dojrzałe pomidory kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 pęczki naci pietruszki 2 garści świeżej mięty 2 garści świeżej kolendry 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 1 kostka rosołowa lub pół litra bulionu(...)nieco zielonej skórki i kroimy w drobną kosteczkę pietruszkę, miętę i kolendrę myjemy pod zimną wodą i dokładnie siekamy szczypiorek z dymką kroimy w cienkie plasterki ząbek czosnku przeciskamy i wraz z pozostałymi składnikami przekładamy do miski wsypujemy przestygniętą kaszę, wyciskamy sok z połowy cytryny oraz ścieramy z niej skórę pomidory koktajlowe kroimy w połówki lub ćwiartki zgodnie z własnym

zobacz ich smak
Poniedziałek: Sushi bowl z sosem mayo 185

ogórek 2 awokado Marynowany imbir 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki nasion sezamu Dresing do ryżu 2 łyżki octu ryżowego lub winnego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli Dresing do sushi 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu sriracha Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kilkakrotnie ryż pod zimną wodą, aż woda nie będzie już biała i mętna. Zalej 2 szklankami wody(...)wstawić na 10-15 sekund do mikrofali, żeby ułatwić sobie sprawę. Wymieszaj dresing z ryżem Krok 3 Posiekaj w słupki ogórek i marchew, awokado w plastry – skrop je cytryną. Układaj wszystkie składniki w szerokiej misie, dodaj łososia i imbir marynowany. Wymieszaj majonez z sosem sriracha i skrop dresingiem danie i posyp nasionami sezamu. Artykuł Poniedziałek: Sushi bowl z sosem

Niedzielny kucharz
Zupa nachosowa 153

łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 200 ml śmietanki 30% sok z 1 cytryny świeża kolendra sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Udka z kurczaka myjemy, osuszamy i na rozgrzanej patelni obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy 3 litrami wody, doprawiamy odrobiną soli i gotujemy na średnio-wysokim ogniu bez przykrycia(...)masła, wrzucamy pomidory i smażymy, aż zmniejszą swoją objętość o połowę, zdejmujemy z ognia. Cukier mieszamy z sosem sojowym i kuminem, odstawiamy na bok. Śmietankę mieszamy z sokiem z cytryny (śmietanka natychmiast powinna zgęstnieć) i też odstawiamy na bok. 3. Z wywaru wyciągamy udka kurczaka. Do garnka wrzucamy pomidory, wędzoną i ostrą paprykę. Gotujemy 10 minut, po czym dodajemy

My Culinary Art
Klopsiki w sosie koperkowym 331

trochę mniej) sól pieprz szczypta chilli w proszku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny (można pominąć) 2-3 łyżki mąki Wykonanie: Do miski wkładamy mielone mięso. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na odrobinie oleju. Kajzerkę namaczamy w zimnej wodzie. Gdy już wchłonie wodę i napęcznieje, wówczas odciskamy jej nadmiar, a bułkę rozdrabniamy(...)orzecha włoskiego (można też robić trochę większe). Obtaczamy je dokładnie w mące lub bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor. Usmażone klopsiki przekładamy do garnka z zagotowaną wodą (ok. 2 litrów). Zmniejszamy płomień, garnek przykrywamy i mieszając od czasu do czasu gotujemy przez ok. 1-1,5 godziny. W międzyczasie siekamy drobno koperek, kroimy drobno ostrą papryczkę

MyCookBook.pl
Mus tortowy z jabłek 184

żelatynny rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody, ostudzić, dodać do jabłek i wymieszać bok tortownicy wyłożyć paskiem folii, posmarować masłem. Wylać na biszkopt mus. Wstawić do lodówki na 1 godzinę pokroić zielone jabłko razem ze skórką na 1-milimetrowe plasterki. Rozłożyć na talerzu w jednej warstwie i skropić sokiem z cytryny. Wierzch i boki musu obłożyć plasterkami jabłka sok jabłkowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z botwinki 169

garnka, zalać zimną wodą (ok. 1,5-2 l). Dodać ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszankę bulionową i liść laurowy. Gotować przez około 20 minut na wolnym ogniu. Botwinkę umyć, buraczki obrać, całość drobno posiekać. Wrzucić do zupy i gotować do miękkości (ok. 15 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać na gorąco, ze śmietaną

Obiad za dychę

Proponowane wyszukiwania