woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:697/1096)

Zasmażane buraczki do obiadu 300

łyżka masła sok z cytryny (z ok. połowy) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Buraki myjemy (nie obcinamy końcówek) i gotujemy w mundurkach do miękkości – zazwyczaj trwa to ok. godzinę, młode buraki mogą być gotowe wcześniej (najlepiej sprawdzić czy są miękkie wbijając wykałaczkę). Odlewamy wodę, lekko studzimy i jeszcze ciepłe obieramy(...)cebulę, lekko solimy i podsmażamy chwilę do zeszklenia (nie dłużej, cebula nie powinna brązowieć, a być szklista). Dodajemy buraki, mieszamy, przyprawiamy cukrem, solą, grubo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny (u mnie sok z niecałej połowy). Dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące do tradycyjnych obiadów np. kotletów mielonych czy schabowych, mięs w sosie, karkówki lub na zimno - jako sałatkę. Post

Poezja smaku
Sałatka z Kaszą Bulgur, Pieczonymi Batatami, Pestkami Dyni w Imbirowej Marynacie z Cynamonowym Winegret 216

vergine 3 łyżki syropu klonowego  3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu świeżo zmielona różowa sól himalajska świeżo zmielony pieprz czarny Wykonanie: Włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 220 stopni. W czasie kiedy się nagrzewał,wsypałam kaszę bulgur do garnka i zalałam 1 szklanką zimnej wody. Doprowadziłam wodę z kaszą do wrzenia na dużym płomieniu, następnie zmniejszyłam(...)płomień, przykryłam garnek pokrywką i gotowałam na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. W czasie kiedy kasza się gotowała, a piekarnik nagrzewał zabrałam się za bataty. Batata obrałam ze skórki, pokroiłam w większą kostkę i wysypałam na blachę. Posypałam je solą i pieprzem. Posypałam czosnkiem i chili pokrojonymi w plasterki i pestkami

Blondynka Gotuje
Napój jabłkowo-pomarańczowy z imbirem 192

wodę to jest to woda niegazowana. Rzadko pijam gotowe soki kupione w sklepie. Wolę jeść świeże owoce lub przygotowywać z nich sok w domu. Z herbat najbardziej smakuje mi herbata zielona. Czasami zdarza mi się pić herbatę białą czy czerwoną. Czarna poszła w odstawkę. Przynajmniej na razie. Herbatę zieloną na ogół pijam z miodem, cytryną i prawie zawsze z imbirem

mecooks
Orecchiette z brukselką i wędzonym boczkiem 186

łyżki soku z cytryny - drobno starty parmezan do posypania Porcja dla 2 osób. Najpierw układamy na blasze plasterki wędzonego boczku i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury ok. 180 stopni i pieczemy aż boczek się mocno zrumieni. W oryginalnym przepisie jest do wyboru pancetta lub wędzony boczek. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Teraz zabieramy się za brukselkę

Kuchenne Wariacje
Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie 283

włoskich 100 ml melasy z granatów 200 ml bulionu (lub wody) 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego 2 łyżki pasty tahini oliwa z oliwek ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy czarny pieprz sól Melasa z granatów: 300 ml soku z granatów 50 g cukru sok z 1 cytryny Do podania: pestki z 1 granatu posiekana pietruszka 1 szklanka ryżu(...)cebulę. Następnie zwiększ ogień, pokrój w dużą kostkę kurczaka, wrzuć do na patelnię, posyp kurkumą i podpiecz na złoto. Mięso w środku powinno nadal być surowe. Wlej bulion (lub wodę) i zagotuj. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj melasy z granatów, uprażone orzechy, pastę tahini i miód. Przypraw odrobiną gałki muszkatołowej i cynamonu. Duś przez 15-25 minut, aż otrzymasz gęsty

Food Square
Ciastka serowe z jabłkami 155

odrobina soku z cytryny Lukier (opcja niekonieczna) cukier puder sok z cytryny mleko Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasiennie i kroimy w bardzo drobną kostkę. Posypujemy cukrem, cynamonem i skrapiamy cytryną. Mieszamy i odstawiamy na bok. Twaróg ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, olejem oraz mlekiem starając się, aby masa miała jak najmniej grudek. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)pierogi). Uprzednio jednak zwilżamy brzegi ciasta wodą co sprawi, że rożek nie rozklei się podczas pieczenia. Gotowe rożki kładziemy na blaszkę. Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gdy lekko przestygną wierzch ciastek smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, mleka i soku z cytryny ( lukier robilam

My simple kitchen
Galaretka z wędzonym kurczakiem 174

gotowany. Danie najlepiej smakuje polane sokiem z cytryny. Polecam! Składniki: 1 podwójna wędzona pierś z kurczaka  1/2 brokuła 8 przepiórczych jajek pęczek włoszczyzny natka pietruszki 6 ziaren pieprzu 3 ziela angielskie 3 liście laurowe 7 łyżeczek żelatyny sól Sposób przygotowania: Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy. Marchew, seler, pietruszkę obieramy. Zalewamy 6 szklankami wody. Dodajemy ziele, liście i ziarna pieprzu. Gotujemy wywar(...)nalewamy po 2 łyżki wywaru. Czekamy aż stężeje. Następnie układamy jajka, brokuł i mięso. Zalewamy resztą wywaru. Studzimy i czekamy aż galaretka stężeje. Wyjmujemy zastygnięte galaretki. Podajemy z plasterkami cytryny. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: ok. 1 h +tężenie galaretki Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów 258

wprost ubóstwiam – nie da się go z niczym pomylić. Tak jak i charakterystycznego smaku tej bliskowschodniej, niesamowitej pasty. Zapisz Podstawa baba ghanoush to zawsze bakłażany, czosnek i sok z cytryny. Wykonanie i dodatki różnią się w zależności od kraju i kucharza. Pastę można ugnieść widelcem, zetrzeć w moździerzu, zmielić w blenderze albo zostawić długie kawałki miękkiego bakłażana (tak robi Yotam(...)Bakłażany to w większości woda – a nam zależy na skondensowanym smaku – musimy się tej wody pozbyć. Odciskamy bakłażany na sicie – będą wilgotne, ale nie mokre. Ostudzone wnętrzności bakłażanów mieszamy widelcem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pastą tahini, doprawiamy według własnego smaku – sokiem z cytryny, delikatniej solą, mocniej – kuminem i papryką, dodajemy kremowości odrobiną oliwy. Posypujemy drobno usiekaną natką pietruszki

Karo in the Kitchen
Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera 350

poprzycinać końcówki) sól i pieprz do smaku pesto bazyliowe – kilka łyżeczek (u mnie pesto domowej roboty, na które przepis znajdziecie tutaj: Pesto z bazylii – przepis ) sok z cytryny do skropienia łososia kilka pomidorków koktajlowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – Wykonanie: Łososia pozbawić skóry, przekroić na dwie porcje. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Jeśli(...)minuty od zawrzenia wody), odcedzić i osuszyć. Następnie skropić fasolkę oliwą z oliwek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podzielić na dwie porcje. Przygotować folię aluminiową – 2 kawałki (takiej wielkości, by można było je potem spokojnie zawinąć. Na każdym kawałku ułożyć najpierw fasolkę, a następnie kawałek łososia, skropić sokiem z cytryny, delikatnie doprawić solą i pieprzem, a następnie

Kulinarne Przeboje
Kaszka Kuskus z Cieciorką i Pomidorami - Sałatka z Kaszką Kuskus 297

szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki 250 g suchej kiełbasy na sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka czerwonego octu winnego 4-5 łyżek oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczka pieprzu sól 300 ml wrzątku do kaszki Link do filmu z przygotowania : Kaszka kuskus z cieciorką Przygotowanie: Najpierw przygotuję kaszkę(...)zalewy i płuczę pod bieżącą wodą. Umyte pomidory przekrawam na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki. Umytą i osuszoną zieleninę drobno kroję, Kiełbasę kroję w nie za dużą kostkę. Przygotowanie sosu: Do miseczki przeciskam przez praskę czosnek, dodaję wszystkie przyprawy, ocet, oliwę, sok z cytryny i całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Końcowe

Uwaga Babcia Gotuje
Sos tzatziki przepis 307

gruntowe lub ogórek wężowy (200g) 1 ząbek czosnku (lub więcej – wedle uznania) pół pęczka koperku 10 listków świeżej miety 1 łyżka oliwa z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego sól do smaku pieprz czarny do smaku, świeżo mielony (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos tzatziki – Wykonanie: Ogórki umyć, wyszorować, zostawiając kawałki skórki. (Najlepsze będą małe lub średnie(...)małych oczkach), posolić, odstawić na około 10 minut. Odsączyć wodę, którą puściły ogórki. Potarte ogórki dodać do jogurtu. Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach lub drobno posiekać. Dodać do jogurtu wymieszanego z ogórkiem. Kolejno dodać posiekany koperek, posiekane listki mięty oraz oliwę z oliwek. Doprawić całość sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Odstawić

Kulinarne Przeboje
Pasta jajeczna z awokado 298

łyżeczka soku z cytryny sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka oliwy extra vergine 2 gałązki natki pietruszki (lub kolendry) 1 łyżka majonezu (lub jogurtu naturalnego gęstego) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na pastę jajeczną z awokado: Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo? ). Po ugotowaniu zalać jajka zimną wodą, lekko stłuc skorupki

Kulinarne Przeboje
Czwartek: Chilli con carne 143

suszonego oregano lub 1 łyżka świeżego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki kakao lub rozpuszczalnej kawy espresso 1 łyżeczka brązowego cukru Cytryna 1 łyżka oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondlu rozgrzej łyżkę oleju i wsyp na niego cebulę. Smaż z 5 minut, aż zrobi się przezroczysta(...)sokiem, dodaj liść laurowy i ewentualnie podlej niewielką ilością bulionu lub wody. Duś na wolnym ogniu przez 15 minut. Krok 3 Dodaj do mięsa odsączoną z płynu czerwoną fasolkę, wymieszaj i duś jeszcze 10 minut. Gotowe. Podawaj z awokado, ryżem, tortillami, gęstym jogurtem, świeżą kolendrą i cząstkami cytryny. Polecamy Wam przepis na zdrowe, domowe tortille . Chili con carne można swobodnie

Niedzielny kucharz
Zupa a'la minestrone z pesto pomidorowym 174

łodygi selera naciowego -cykoria -sok z połowy cytryny -sól, pieprz pesto do zupy: -100 g suszonych pomidorów w oleju -1-2 ząbki czosnku -1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu -kilka orzechów włoskich Kaszę prażymy w głębokim rondlu lub patelni. Kiedy nabierze orzechowego koloru wlewamy 1 1/2 szkl. gorącej wody. Przykrywamy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 30 minut. W drugim(...)często mieszając. Po czym dodajemy drobno pokrojony seler i zalewamy wszystko bulionem. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy pod przykryciem kolejne 3 min. Zdejmujemy z ognia, wlewamy sok z cytryny i dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę oraz  podartą na kawałki cykorie. Czekamy chwilę aż cykoria zmięknie.  W tym czasie składniki na pesto ( wraz z olejem z pomidorów ) miksujemy

Kulinarne przemyslenia
Zupa groszkowa / Junge Erbsensuppe 291

niewielkiej kalarepki pokrojonej w kostkę 1 ziemniak pokrojony w kostkę 1 płaska łyżka cukru 1 szklanka młodego groszku 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej 1 gruby plaster cytryny ze skórką (cytrynę należy wcześniej wyszorować!) 60 ml creme fraiche lub bardzo gęstej tłustej śmietany 1 płaska łyżka przyprawy warzywnej typu vegeta (ja mam własnoręcznie zrobioną, ale są też dostępne w sklepach takie(...)kilka minut często mieszając. Dolać ok. 1 l wody, przykryć, doprowadzić do wrzenia , dodać cukier . Zmniejszyć ogień, gotować ok. 15-20 min. aż warzywa będą miękkie. 2. Dodać groszek, zwiększyć nieco ogień (nie  przykrywać już garnka, bo groszek straci kolor) zagotować, dodać sól i przyprawę warzywną, nad garnkiem wycisnąć plaster cytryny, następnie wrzucić go do garnka i dalej gotować

Kuchnia Prezydentowej