woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:688/1096)

Pikantne skrzydełka z grilla 205

aromatyczne. Solanka: Potrzebujemy duży gar, który pomieści 2 kg skrzydełek. Do takiego garnka wlewamy zimną wodę. Do tego dodajemy: 2 marchewki ½ selera 1 pietruszkę 1 gwiazdkę anyżu 8 goździków 1 laskę cynamonu 8 ziaren ziela angielskiego skórkę z jednej pomarańczy 1 cytrynę pokrojoną w plastry dużą gałązkę świeżego lubczyku 5 łyżek soli (nie, nie będzie za słone) 1 łyżkę cukru

ladykitchen
Idealna na chłodne wieczory owocowa herbatka 136

złotych szczęścia 1 łyżka soku malinowego (mam domowy dosładzam nim wszystkie herbatki) 4 plasterki pomarańczy wrząca woda To nie przepis na herbatę. To recepta na cudowny wieczór przy filiżance doskonałego aromatu lata, jesieni, lasu. Ta herbatka ma w sobie: Hibiskus, ananasa, pomarańczę, cytrynę, porzeczkę, bławatek. Jest MEGA.   Tą herbatkę możecie znaleźć tutaj: https://www.galeriaherbat.pl/herbata-owocowa-fruit-coctail.html Ja ją bardzo polecam

MojaQchnia.pl
Pikantne skrzydełka z grilla 207

aromatyczne. Solanka: Potrzebujemy duży gar, który pomieści 2 kg skrzydełek. Do takiego garnka wlewamy zimną wodę. Do tego dodajemy: 2 marchewki ½ selera 1 pietruszkę 1 gwiazdkę anyżu 8 goździków 1 laskę cynamonu 8 ziaren ziela angielskiego skórkę z jednej pomarańczy 1 cytrynę pokrojoną w plastry dużą gałązkę świeżego lubczyku 5 łyżek soli (nie, nie będzie za słone) 1 łyżkę cukru

ladykitchen
Knedle z truskawkami 183

200g umytych i pozbawionych szypułek truskawek kroimy do rondelka. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i sok z ½ cytryny. Podgrzewamy, aż truskawki zmiękną i puszczą sok. Miksujemy blenderem żyrafą, następnie przecieramy przez sitko i ponownie zagotowujemy. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody, wlewamy do sosu. Gotujemy mieszając, jak kisiel – do chwili zgęstnienia. Używamy do knedli, lodów, deserów

mojewypiekiinietylko
Odżywcze smothie miętowo jarmużowe z chlorellą, bananem i chia 202

białkowej (opcjonalnie - ja zawsze daję) 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego - jeśli nie dajesz odżywki sok z cytryny - do smaku (ale i po to żeby nasze smothie nie ściemniało :-) Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Gdyby było za gęste można dodać troszkę wody. Jeśli nie używacie odżywek białkowych można z nich bez szkody dla smaku zrezygnować i zastąpić jogurtem bądź

Marta próbuje
Ciasto kokosowe z białej fasoli. 236

łyżeczka sody 4 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy) kilka kropli olejku migdałowego  łyżka soku z cytryny Polewa: 5 kostek gorzkiej czekolady  łyżka mleka Oraz: łyżeczka oleju foremka keksówka  łyżeczka oleju łyżka wiórków kokosowych do wysypania formy Fasolę po ugotowaniu studzimy w wodzie, której była gotowana, inaczej będzie sucha jak wiór. A po zmiksowaniu będzie przypominać trociny. Odsączamy

Dieta moja pasja
MUS MALINOWY 218

żelatyny  60 ml mleka 250 ml śmietanki 36% Przygotowanie: Żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż dokładnie się rozpuści. Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj z żelatyną. Maliny przetrzyj przez sito, możesz je również zblendować na gładki mus, dodaj sok z cytryny. Kremówkę ubij z cukrem pudrem, stopniowo wlewaj rozpuszczoną żelatynę z malinami. Mus przełóż do pucharków i odstaw do lodówki

Kukuleczki
Surówka z kalafiora 232

Dekorujemy  natką pietruszki. Składniki na sos: -2 łyżki zimnej przegotowanej wody -łyżeczka cukru -łyżeczka octu  -łyżka oliwy z oliwek -drobno pokrojony ząbek czosnku -pół łyżeczki musztardy francuskiej -szczypta: curry, oregano, bazylii, pieprzu, soli, otartej skórki z cytryny Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Najprościej jest  umieścić wszystko

Kulinarne przemyslenia
Deser malinowo bezowy 152

gorącej wody rozpuścić żelatynę i wymieszać z 300 ml przecieru malinowego. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę – najpierw do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę przecieru malinowego, wymieszać, następnie wlać żelatynę do reszty przecieru, wymieszać. Doprawić do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny. Przelać do naczynia z płaskim dnem i odstawić do lodówki. Śmietanę ubić. 100 ml przecieru wymieszać z serkiem mascarpone

królestwo garów
Rybne curry 208

posypania Rybę rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć odrobiną soli i pieprzu, skopić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z curry i kurkumą. Dodać posiekany czosnek a po chwili oprószyć mąką. Zamieszać i wlać 1 szklankę wody. Podgrzewać ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojoną w większe kawałki rybę, dusić

Smakołyki Asi
Majonez z serka wiejskiego - lekki 197

mnie 3 %- lekki 1 duże jajko 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki octu winnego (pominęłam) sól morska świeżo zmielony pieprz Przygotowanie : Jajko gotujemy dość długo, na twardo (około 5 min.) Wkładamy na chwile do zimnej wody, obieramy W tym czasie gdy gotuje sie jajko, łączymy cały serek - ze śmietanką w nim zawartą- dodajemy so, musztardę

Proste Potrawy
Zimowy obiad wegański VIII, Another Pink Floyd 270

angielskiego 4-5 łyżek masła orzechowego 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3-4 łyżeczki soku z cytryny 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy odrobina chili i kuminu sól W małym garnku zagotuj ok. 250 ml wody z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. Jeśli

Qlinarnie i Qlinarnie
Makaron z domowym pesto pietruszkowym 208

przemycać w kuchni, niemal każdego dnia ;) SKŁADNIKI: 1 pęczek natki pietruszki ok. 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki pestek dyni 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki startego parmezanu na małych oczkach ¼ szklanki zimnej wody pieprz sól + ok. 200 g makaronu tagliatelle ( ja użyłam pełnoziarnistego) WYKONANIE: Natkę pietruszki umyć, osuszyć i usunąć

Calzonella.com
Turecka sałatka z ciecierzycą 154

feta, pokruszonego pęczek posiekanej natki pietruszki i kilka listków świeżej mięty Sos:  sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i pieprzu cayenne lub ostrej papryki, sól, pieprz Przygotowanie: Suszoną ciecierzycę przed gotowaniem trzeba namoczyć w zimnej wodzie przez przynajmniej 8 godzin, a najlepiej przez całą noc. Następnie płuczemy ją i gotujemy w dużej ilości

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak z ryżem w sosie sojowym 253

przez praskę ząbki czosnku i starty na drobnej tarce czterocentymetrowy kawałek korzenia imbiru, sok z połowy cytryny oraz 6 łyżek ciemnego sosu sojowego. Całość dokładnie wymieszałem i umieściłem w lodówce na 30 minut. Po tym czasie dokładnie wypłukałem ryż basmati - tak aby woda którą go płukałem była przezroczysta. Następnie zalałem ryż wodą, tak aby poziom wody o centymetr przekraczał poziom

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania