woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:682/1096)

Sałatka z bakłażana i ciecierzycy 159

sałatkę z bakłażana i ciecierzycy. 1 średni bakłażan (40 dkg) 1 puszka ciecierzycy (40 dkg) kilka listków świeżej mięty 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 3/4 łyżeczki soli 1 mała cebula czerwona 20 dkg pomidorków koktajlowych Sałatka z bakłażana i ciecierzycy Jak przygotować sałatkę śródziemnomorską. Bakłażan umyć a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić(...)minut. Upieczonego bakłażana wystudzić. Do miski włożyć upieczonego bakłażana, ciecierzycę uprzednio odlaną z wody, cebulę pokrojoną w drobne piórka, pomidorki koktajlowe pokojone na pół lub na ćwiarti oraz drobno krojone listki mięty. W garnuszku wymieszać 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczkę soli oraz sok z cytryny. Gotowym sosem zalać składniki w misce. Dokładnie wymieszać. Sałatka z bakłażana i ciecierzycy

mecooks
Rumuński sernik. 204

mogą być zwykłe, kakaowe lub maślane) MASA SEROWA: 1 kg sera białego, mielonego, może być twaróg w wiaderku 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 0,5 cytryny 1 budyń waniliowy (proszek) 10 łyżek cukru 5 łyżek mąki 200 ml śmietany 18% (choć może być również każda inna, a nawet może być jogurt naturalny) 3 łyżki cukru waniliowego(...)wrzącej wody reszta galaretki truskawkowej      Formę do ciasta wykładamy papierem. Zmielone ciasteczka zalewamy masłem, dokładnie mieszamy i wysypujemy równomiernie na spód tortownicy, dobrze dociskamy, wkładamy do lodówki.      Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni C. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do sporej miski przekładamy ser, żółtka, proszek do pieczenia rozpuszczony w soku z cytryny, budyń

Rozpustne gotowanie
ZUPA KLOPSIKOWA TZW. KWAŚNY KLOPS 537

jako jednogarnkowedanie obiadowe. Tradycyjnie pulpety gotowane były na wodzie wraz z liściem laurowym i zielem angielskim a ziemniaki osobno. Następnie ziemniaki wykładano na talerze i polewano zupą z klopsami. Obecnie często zupa gotowana jest na wywarze z warzyw i razem z ziemniakami. Obowiązkowo zakwaszona octem, sokiem z cytryny, a u niektórych sokiem z ogórków kiszonych i zabielona(...)liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka octu (chyba, że lubimy bardziej kwaśne zupy - tutaj jest dowolność) majeranek słodka papryka sól pieprz Wykonanie:  Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotujemy ok 10 minut. Przygotowujemy mięso jak na klopsy, Dodajemy jajko, kaszę manną, sól, pieprz, szczyptę papryki

Walijskie Pichcenie
Ryba po grecku 361

chwilę, ale na prawdę warto poświęcić czas.Potrzebne nam:-1,5 kg ryby (już po rozmrożeniu)- 5 marchewek- pietruszka- pół dużego selera lub jeden mały- 4 cebule - sok z połowy cytryny- 200 g koncentratu pomidorowego- 2 liście laurowe- 2 czubate łyżeczki cukru- 3 x ziele angielskie- 6-7 ziaren pieprzu- 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki.- sól, pieprz- pieprz cytrynowy- mąka(...)Dodać pozostałe warzywa, posolić i smażyć około 5 minut. Następnie wlać 3/4 szklanki wody, dodać koncentrat, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę i ziarna pieprzu. Dusić na średnim ogniu co jakiś czas mieszając około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec duszenia dodać sok z cytryny, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Zostawić jeszcze na 5 minut. W dużym

W poszukiwaniu inspiracji
ROSYJSKA SOLIANKA Z MIESEM I ZIEMNIAKAMI 209

pomidorowego kilka listków laurowych sól i pieprz do smaku masło do smażenia do podania: plasterki cytryny gęsta kwaśna śmietana posiekana natka pietruszki ********************************************************** PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy wywar: wołowinę, kawałki wieprzowiny, 1 cebulę, 1 marchew, korzeń pietruszki, selera,lubczyk i pora wkładam do garnka, zalewam wodą (około 2,5 litra) i gotuję na niewielkim ogniu przez 1,5 - 2 godziny - mięso(...)ugotowaniu, mięsa wyjmuję, oddzielam od kości, dzielę na kawałki, rosół przecedzam mocno odciskając warzywa, które odrzucam, a czysty bulion oraz mięso z powrotem wkładam do garnka (możecie uzupełnić go wodą, jeżeli zbyt dużo Wam jej odparowało podczas gotowania mięsa). Krok 2. Do bulionu wkładam pokrojone w kostkę ziemniaki i listki laurowe - gotuję całość na niewielkim ogniu. Krok 3. Obraną marchew

Moja Książka Kucharska
Pstrąg łososiowy pieczony na ryżu 371

łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 30 g masła Wykonanie: Naczynie żaroodporne natłuszczamy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Pstrąga oczyszczamy: wyjmujemy ości, odcinamy skórę, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 4 kawałki. Rybę solimy, pieprzymy, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oprószamy ziołami prowansalskimi. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, wykładamy do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy(...)połówkę nakładamy troszkę przygotowanego sosu. Resztę sosu wylewamy na ryż i całość mieszamy. Ryż rozkładamy równomiernie na dnie naczynia. Na ryżu rozkładamy rybę.  Na rybę wylewamy sok z cytryny oraz rozkładamy pokrojone masło. Pomiędzy rybę układamy pomidory. Całość wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Do piekarnika nagrzanego do 200 stopni wkładamy łososia. Naczynia nie przykrywamy. Ja piekę rybę około

Smak mojego domu
Dżem truskawkowo-jagodowy 183

połączenie truskawek z jagodami. Najwartościowszy dżem przygotujesz przez wielogodzinne odparowanie wody z owoców, bez środków żelujących i pektyn. Metoda naszych mam i babć wydaje się być niezastąpiona. Składniki na 6 słoiczków a`240 ml: 1,2 kg truskawek 0,5 kg jagód 400 g ksylitolu sok z 1 cytryny Wykonanie: truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na połówki, większe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaroszotto z dyni makaronowej i pęczaku z jagodami goji 227

pora (ok. 5 centymetrów) 1 cienka i krótka łodyżka selera naciowego kawałek żółtego sera (według upodobań) 2 spore ząbki czosnku kilkanaście sztuk suszonych jagód goji odrobina soli sok z cytryny natka pietruszki Dynię pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny. Gdy zmięknie, przy pomocy widelca wyskrobujemy z niej miąższ w postaci makaronu. Przekładamy go do miski i lekko(...)startym serem na patelnię. Suszone jagody goji zalewamy na dosłownie kilkanaście sekund gorącą wodą, po czym odcedzamy i łączymy z zawartością patelni. Całość doprawiamy delikatnie solą, smażymy na małym ogniu aż ser się rozpuści. Makaroszotto podajemy posypane posiekaną natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny. :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie:  www. sklep.dajar.pl

Kuchenna Kontrrewolucya
ZIOŁOWA SAŁATKA NA KRAKERSIE Z PASTY Z GRILLOWANEGO BAKŁAŻANU 138

czerwona papryka 1/2 cebuli 1 plasterek ananasa sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka Vegeta Natur do sałatki greckiej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki syropu klonowego KRAKERSY: 180 g bobu 120 g kaszy jaglanej 150 g mąki owsianej 5p g mąki kukurydzianej Szczypta soli 150 g wody 35 ml oliwy 50 ml mleka roślinnego  1 łyżka pasty(...)czasie przekładamy krakersy na drug stronę i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Przygotowuję sos do sałatki: syrop klonowy, oliwę z oliwek , sok z cytryny oraz Vegeta Natur do sałatki greckiej mieszamy do połączenia się składników. Zioła (mięta pieprzowa, kolendra i pietruszka) umyć i wysuszyć. Posiekać drobno. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Paprykę, cebulę oraz plasterek ananasa pokroić w kostkę

Kuchnia w oparach
Szparagi z sosem holenderskim 144

pęczki szparagów, sól, cukier,   1 żółtko, 1,5 łyżki wina białego półwytrawnego, 125 masła, sok z cytryny, sól, pieprz Sos holenderski jest ciepłym sosem o konsystencji majonezu. Przyrządza się go z żółtek, wody/wina i masła. Sos holenderski jest sosem podstawowym. Przez dodanie do niego poszczególnych składników otrzymujemy  sos Choron - koncentrat pomidorowy,  sos bearneński (berneński) – wino i estragon(...)pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 5 minut od zagotowania. Masło zagotować, zszumować - zdjąć pianę. Żółtko rozbełtać z winem. Ubijać na parze do uzyskania puszystej piany. Dalej ubijając zdjąć z ognia i dolewać kroplami masło. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Szparagi wyłożyć na talerz, na szparagach ułożyć sos. Również zielone szparagi

królestwo garów
Kokosowa panna cotta z syropem cytrynowym 178

garnuszka dodać cukier i wlać sok z cytryn, Gotować aż nabierze konsystencji syropu. Odstawić do ostudzenia. Za pomocą noża podważyć boki panna cotty. Zanurzyć kubki na chwileczkę we wrzątki i natychmiast wyjąć panna cottę na talerzyk. Polać syropem cytrynowym i udekorować dowolnymi owocami. To było pyszne. Thermomix 1 listki żelatyny zalać zimną wodą i zostawić na 5 minut, następnie zlać

Kuchnia Pokoleń
Spaghetti z kurkami 197

koperku, natki pietruszki pół łyżki małych listków świeżej szałwii odrobina soku z cytryny do smaku sól świeżo mielony czarny pieprz do posypania ser twardy typu parmezan (u mnie Dziugas) Kurki oczyść za pomocą pędzelka z drobinek ziemi, piasku czy liści (unikaj mycia kurek, bo niepotrzebnie nasiąkną wodą). Większe grzyby pokrój na kilka kawałków, mniejsze tylko na pół a całkiem małe(...)Zdejmij pokrywkę, dodaj posiekany w cienkie plasterki czosnek oraz wszystkie zioła, mieszaj i smaż jeszcze przez 3 minuty. Wyłącz ogień pod patelnią. Dopraw grzyby solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelnię wyłóż ugotowany makaron i wymieszaj z sosem ziołowo-kurkowym. Spaghetti podawaj od razu, posypane drobno startym serem

Delicious Place
Sałatka z tortellini i rukolą 282

kurczaka 100 g fety 2 garści słonecznika Sos winegret: 3 łyżki oliwy łyżeczka miodu łyżka soku z cytryny pieprz sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso pokroić. Przyprawić pieprzem, solą, papryką słodką. Dusić na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Fetę pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Pomidorki cherry przekroić

Przepiski.pl
Waniliowy sernik z mango 201

gotowe kupne puree lub miksujemy pół mango (można opcjonalnie dodać niewielką ilość cukru pudru i soku z cytryny do smaku) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na spód piekarnika warto włożyć małą blaszkę wypełnioną do połowy wodą. Spód blaszki (u mnie kwadratowa 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą

Słodkie okruszki