cytryny SURÓWKA: - kilka plastrów białej rzodkwi - 1 łodyga selera naciowego - 1 marchewka - natka pietruszki - sok z cytryny * Najbardziej polecam pomidory koktajlowe w puszce- słodsze i intensywniejsze w smaku od zwykłych puszkowanych pomidorów. Do dostania np. w tesco ;) Wykonanie: - Ziemniaka obrać i pokroić - Zagotować wodę w garnku - Dodać ryż, kostki ziemniaka i sól; gotować przez 15 minut - Następnie odstawić ryż(...)pomidory i pozostałe przyprawy - Dodać soczewicę, wymieszać i dusić przez kolejne 3 minuty - Seler, rzodkiew i marchewkę umyć i posiekać do miseczki - Dodać posiekaną natkę i sporo soku z cytryny, wymieszać - Ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz - Posypać go mielonym kuminem i mielonymi nasionami konopi - Dal z soczewicy wyłożyć obok ryżu i skropić sokiem z cytryny - Obok ryżu
Wegańska kuchnia orientalnaWracając do domu marzyłam tylko o kąpieli i szklaneczce zimnego napoju. W zamrażarce czekały zamrożone kostki i schłodzona woda bo upały dają się nam nieźle we
Smaczna Pyzaryżowej (u mnie kolorowa Radix-bis) 2 garści mixu sałat, roszponki itp. 1 większy burak 2 spore marchewki 1 łyżeczka rozmarynu 4 łyżki oliwy z oliwek Sok z cytryny do smaku sól Przygotowanie: Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć w 2 grupach na blaszce, po jednej stronie buraki(...)wolnym ogniu ok. 15 minut do miękkości, wyłącz palnik i pod przykryciem pozostaw do pochłonięcia wody. Mix sałat lub roszponkę rozłożyć na większym talerzu. Następnie wyłożyć ugotowaną komosę ryżową, a na nią pieczone warzywa. Całość polać mieszanką oliwy z sokiem z cytryny. Ja już nie dawałam więcej soli oraz ziół, gdyż warzywa były pieczone z rozmarynem, dodatkowo solone
Fabryka pomysłówpestek winogronDodatkowo:- foremki silikonowe lub papierowe papilotki- masa śmietanowa (śmietana, mascarpone, cukier puder, cytryna)- wiśnie w syropie Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wstawiamy miskę do garnka z gorącą wodą, tak aby miska nie dotykała wody) – mieszamy. Gdy czekolada się prawie rozpuści zdejmujemy miskę(...)czym kto lubi – bitą śmietaną, masą ze śmietany i mascarpone… owocami… i nie tylko. Wybór jest ogromny.Foremki z białej czekolady wypełniłam masą z ubitej śmietany z dodatkiem serka mascarpone, cytryny (trochę soku i skórki) i ozdobiłam wiśnią z syropu oraz „supełkiem” ze skórki cytrynowej. Foremki to podstawa bardzo szybkiego i prostego deseru. Mogą być z białej czekolady lub ciemnej, ciekawe
mojewypiekiinietylkozinterpretowania. Składniki: • 4 ziemniaki • 1 batat • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek selera i pora • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka imbiru • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 5 łyżek oliwy • 1/2 szklanki śmietanki Wykonanie: • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora i czosnek w plasterki. • Seler, marchewkę(...)marchewkę. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, imbir i gotować ok. 10 minut. • Do zupy wrzucić ziemniaki i i batat. Gotować do miękkości warzyw. • Zupę zmiksoawać na gładki krem, wymieszać z sokiem z cytryny. • Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem
To co kochamkukurydzy 50 g sera pleśniowego typu camembert 1/2 pęczka szczypioru sok z połowy cytryny 2 łyzki octu balsamicznego garść kaparów 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia sól pieprz Sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo, m yjemy pieczarki, wkładamy je do garnka z wrzącą wodą i blanszujemy przez dwie minuty, a następnie odcedzamy i kroimy w ćwiartki. ( czynności(...)osuszonej sałaty, obrane ze skory (wcześniej sparzone) i pokrojone w kostkę pomidory, pieczarki, kukurydzę, kapary oraz posiekany szczypior. Do niewielkiego naczynia wsypujemy sól i pieprz, dodajemy sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz oliwę i mieszając widelcem łączymy ze sobą składniki emulsji. Wlewamy emulsję do warzyw, mieszając je delikatnie drewnianymi łyżkami. Na koniec dodajemy pokrojony w kawałki camebert, obrane
Miód i pieprzśniadanie lub lunch. Składniki: Sałatka 100 g Ryż Dziki Kupiec (1 torebka), 3 młode marchewki, 500 g bobu, 1/2 czerwonej cebuli, garść listków mięty, sok i skórka otarta z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1/3 łyżeczki hot madras curry, sól, cukier. Sos 2 garści agrestu, 1 łyżka masła, 1 żółtko, gałązka świeżego estragonu, sól i biały pieprz. Łosoś(...)umyty bób, doprowadzić do wrzenia i gotować 7 minut. Przełożyć łyżką cedzakową do lodowatej wody, wystudzić i obrać. Ryż włożyć do wrzątku z dodatkiem soli, gotować 30 minut. Ugotowany odsączyć i wysypać z torebki. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać curry, ryż, skórkę cytryny, blanszowane warzywa i podgrzać. Wymieszać z posiekaną miętą, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem
SzczyptaSmaQSkładniki : dowolna ilość świeżych sezonowych owoców cukier ewentualnie sok z cytryny Przygotowanie : Wszystkie owoce doskonale umyć i wybrać na kompot tylko te , które nie są nadpsute ( miękkie mogą być , im bardziej dojrzałe tym kompot lepszy ) Do garnka wlać taką ilość wody , która będzie proporcjonalna do ilości owoców ( lepiej wlać mniej , zawsze można potem dodać wody przegotowanej , jeśli kompot będzie(...)często mieszać Gdy już kompot zacznie pachnieć to nieomylny znak , że jest już gotowy Należy go teraz przecedzić przez sito , zlać do dzbanka , dosłodzić , ewentualnie dodać soku z cytryny , by uzyskał lepszy smak i bogatszy aromat - wymieszać i wystudzić Gotowy do spożycia na bieżąco :) Każdy nadmiar świeżo przygotowanego kompotu nie pozostawiać w temperaturze pokojowej na noc , bo jutro
Proste Potrawycebula 2 ząbki czosnku Ziele angielskie, liść laurowy Natka pietruszki Majeranek Sól, pieprz 1 cytryna Sposób przygotowania: Na początku żeberka myjemy i wkładamy do dużego garnka. Do tego dodajemy obrane 3 ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wszystko zalewamy 1,5 l wody. Gotujemy przez 25-30 minut. W tym czasie marchewkę, buraki, seler, pietruszkę oraz cebulę obieramy(...)gotujemy jeszcze na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Barszcz przecedzamy i usuwamy wszystkie warzywa. Pozostaje nam jednolity wywar. Pod koniec gotowania do zupy wyciskamy sok z połowy cytryny. Na końcu zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Barszcz podajemy z dodatkiem posiekanej pietruszki. Podajemy również z uszkami lub pasztecikami
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepięknie się zagęszcza. Wymaga to jednak kilku godzin odparowywania wody, by go odpowiednio zagęścić. I tu metoda naszych babć i mam jest nie do zastąpienia, bo tak przyrządzony dżem nie ma sobie równych. Składniki na 3 słoiki a`350 ml: 2 kg wiśni 450 g ksylitolu sok z 1/2 cytryny Wykonanie: wiśnie umyć i wydrylować. W szerokim, płaskim rondlu zasypać(...)wyciśnęty z cytryny gdy uznasz, że dżem uzyskał odpowiednią konsystencję (spada płatami z łyżki) przelać go do wyparzonych i wytartych do sucha słoiczków. Zakręcić wyparzonymi i osuszonymi nakrętkami. Na bieżące potrzeby nie ma potrzeby pasteryzacji jeśli jednak przygotujesz wiekszą ilość na zimowe zapasy słoiki wymagają pasteryzacji. Duży garnek należy wyścielić papierowym ręcznikiem, ustawić słoiczki i zalać wodą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!talerza :) Wesołych Świąt! Składniki: Kruche ciasto 150 g mąki pszennej 30 g skrobi ziemniaczanej 35 g cukru pudru 1 zółtko 1-2 łyżeczki mocno schłodzonego limoncello , rumu, wódki lub wody Mąki wymieszać z cukrem pudrem posiekać nożem z zimnym masłem. Dodać żółtko. Zagnieść kruche ciasto dodając po odrobinie limoncello. Dodajemy tylko tyle, żeby ciasto dało się połączyć. Uformować kulę, zawinąć(...)białko zachowujemy na bezę) skórka otarta z 1 cytryny , najlepiej niepryskanej 4 łyżki soku z cytryny 90-100 g cukru 50 g schłodzonego masła , pokrojonego na małe kawałki 1 łyżka limoncello W niewielkiej misce roztrzepać jajo i żółtko z cukrem. W małym garnku zagotować wodę, zmniejszyć moc. Na garnku ustawić miskę z masą jajeczną (nie może dotykać dna). Podgrzewać
Pełny talerzcebula 2 ząbki czosnku oliwa rozmaryn 200 g kwaśnej śmietany 2 jajka tymianek sok i skórka z cytryny 200 g potartego sera (na przykład gouda) Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, robimy w środku dołek. Kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 125 ml ciepłej wody. Lekko przemieszamy, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodajemy do ciasta sól(...)oliwę. Wyrabiamy do czasu, aż zacznie odchodzić od rąk, lub miksera. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jak za suche wody. Wyrobione ciasto przygrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W międzyczasie zabieramy się za farsz. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w dość cienkie i nieduże paski. Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy
KasiaiKrzysiu.plpapryczki chili - ¼ puszki pomidorów - kilka czarnych oliwek - natka pietruszki - sok z cytryny * Zieloną soczewicę można gotować na dwa sposoby. Pierwszy trwa ok. 40 minut; wystarczy przepłukać soczewicę na sitku i wsypać ją do wrzątku. Drugą możliwością jest namoczenie soczewicy przez 2 godziny, a następnie gotowanie w świeżej wodzie przez ok. 10-15 minut. No i trzecim sposobem jest użycie gotowej(...)sól, curry, cynamon, cukier i trochę wody; zagotować - Dodać plastry cukinii, gotować przez 2 minuty - Dodać różyczki kalafiora i soczewicę, gotować przez 5 minut - Oliwki i natkę drobno posiekać - Do kaszy dodać odrobinę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Kaszę ozdobić kawałkami czarnych oliwek - Obok wyłożyć soczewicę z warzywami, skropić ją sokiem z cytryny i posypać natką. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasernik może opaść!). Pod sam koniec miksowania dodać sok z cytryny i startą skórkę. Ponownie zmiksować. Na spód ciasteczkowy wylać masę sernikową. Przygotowane ciasto piec w 150 ºC przez około 60 minut (najlepiej piec go w kąpieli wodnej, tzn. obok formy z ciastem położyć naczynie z wodą). Sernika nie wyjmować z gorącego piekarnika (tj. trzymać
Ugotowaćposiekany czosnek, chili, kumin i imbir - Dodać pomidory i trochę wody, wsypać garam masale, asafetyde i sól - Dodać dynię i marchewkę, zagotować, dusić przez 7 minut - Dodać fasolkę adzuki i groszek, dusić przez kolejne 5 minut - Ryż spulchnić widelcem, przełożyć na talerz i posypać nasionami konopi - Dal skropić cytryną, wymieszać i przełożyć obok ryżu. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnadokładnie i przesmażamy chwilę razem Dodajemy carry, pieprz i około 1 l. wody ( lub rosołu )- gotujemy do miękkości dyni Po lekkim przestudzeniu całość miksujemy, doprawiamy gałką i solą, można też dodać ciut kostki rosołowej, jeśli nie mamy rosołu W przepisie oryginalnym nie mówi się nic o cytrynie, ale ja dodałam soku do smaku Już na talerzu dodajemy łyżkę śmietany
Proste Potrawy