woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:675/1096)

Śledź smażony w cieście z mango 189

salsą z mango z dodatkiem chilli. Ale to pyszne Do przygotowania śledzia użyłam dobrej klasy matiasów, które jak zwykle wymoczyłam wcześniej. Ważne jest to aby moczyć je w zimnej wodzie, śledzie zachowają wtedy swój zwarty kształt, ale wypłuczesz nadmiar soli. Polecam Wam także: – śledź w śmietanie z jabłkiem – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie(...)konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 20 minut + moczenie sledzi Składniki: – 6 filetów śledziowych – 2 jaka – 4-6 łyżek mleka – 6 łyżek mąki pszennej – 1 mango – 1 chilli świeże lub płatki chilli do posypania – pieprz – olej do smażenia Przygotowanie : Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około

nietylkopasta.pl
Ciasto z porzeczkami i bezą 136

białka 125 g cukru * zamiast soku dałam wodę i 1 łyżkę cukru Ciasto: Margarynę lub masło utrzeć na puszystą masę wraz z cukrem i szczypta soli. Następnie dodać do masy 3 żółtka i 1 całe jajko. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Dodać skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem

My simple kitchen
pieczone ziołowe ziemniaki 161

szczypta suszonej cebuli sok z połowy cytryny 1/3 pęczka natki pietruszki 1/3 pęczka szczypioru 1/3 pęczka kopereku  dodatkowo folia aluminiowa sposób przygotowania Do miski wsypujemy połowę ilości majeranku, lubczyku, ziołowego pieprzu, suszonego czosnku, oraz cebuli. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i oprószamy nimi ziemniaki, które wcześniej dokładnie wyszorowaliśmy, pod bieżącą wodą ( ziemniaków nie obieramy). Teraz każdego ziemniaka (oddzielnie), zawijamy

Miód i pieprz
Tortellini 253

jajka 2 żółtka szczypta soli 3 łyżki oliwy odrobina wody, jeśli będzie trzeba do wyrabiania ciasta MÓJ FARSZ: 100 g szpinaku 100 g bryndzy 100 g wędzonego łososia 1 łyżka masła  2 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka białego balsamicznego octu winnego  1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy czosnek, lekko podsmażamy, dodajemy szpinak, mieszając, krótko przesmażamy ok. 3 minut na średnim ogniu, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i sokiem z cytryny, Mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty na ogniu.  2. Zdejmujemy z patelni (jeśli wytworzył się sok, szpinak należy lekko odsączyć na ręczniku papierowym) i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce łączymy

Kuchnia Prezydentowej
Jaglany koktajl z babką płesznik 212

rózgowej przetrzeć kaszę przez sito, przelewając ją dwukrotnie wrzątkiem (w sumie ok. szklanki). Wodę z kaszą wymieszać i przelać do dzbanka. Podawać do picia jako "mleko" roślinne lub jako...   Koktajl jaglany (proporcje na szklankę) "mleko" jaglane wykonane jak wyżej łyżka nasion babki płesznik plaster cytryny łyżka miodu Do szklanki z "mlekiem" jaglanym wsypać łyżkę nasion babki płesznik i łyżkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Truskawkowa rozpusta 208

łyżki zimnej wody  Przygotowanie : Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć(...)Praktycznie od razu można dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeśli w kremie pojawią się grudki, których nie chcemy - przetrzeć przez sitko. Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Żelatynę w proszku zalać 40 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku

Słodka Strefa
WIOSENNA BOTWINKA NA WĘDZONCE, Z ORKISZOWYM MAKARONEM 233

buraczki razem z liśćmi)- 150g warzyw: marchew, pietruszka, por (u mnie włoszczyzna słupki)- 700ml wywaru od parzenia wędzonej szynki- 2 liście laurowe- 6 kulek ziela angielskiego- zakwas buraczany lub cytryna lub ocet do zakwaszenia naszej zupy- sól i świeżo mielony pieprz- kwaśna lub słodka śmietanka (nie trzeba)- 130-150g makaronu (u mnie orkiszowy ,może być pełnoziarnisty)Dodatkowo:gdy nasze(...)pokrojone łodyżki, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy dalsze 10 minut. Uzupełniamy gorącą wodą. Następnie dodajemy pokrojone liście. Gotujemy 5 minut, dorzucamy makaron i zagotowujemy, gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zakwaszamy zakwasem buraczanym (idealnie się tutaj sprawdził) , octem lub cytryną. Przed podaniem można zupkę posypać natką pietruszki.Można także dodać trochę kwaśnej lub słodkiej śmietanki

Smaczne Zdrowe
Sos pieczarkowo - śmietanowy wg Aleex 151

pieprzu • sól, pieprz • opcjonalnie kilka kropli soku z cytryny • 400g ulubionego makaronu • 1 łyżka startego parmezanu opcjonalnie • natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. 2. Cebulę pokroić w drobną kosteczką, zeszklić na oliwie. Lekko osolić. 3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. 4. Do cebuli dodać plastry pieczarek. Przesmażyć. Woda z pieczarek powinna prawie w całości odparować. Może

W mojej kuchni
Zupa pekińska na bogato, jak z restauracji 299

soku z cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pieprzu cayenne 4 łyżki koncentratu pomidorowego Do tej zupy bulion najlepiej przygotować na pieczonym kurczaku, ale nie zaszkodzi także użyć, jak u mnie, zwykłych porcji rosołowych, które wcześniej można posypać przyprawą do kurczaka i upiec w piekarniku przy okazji tworzenia innego dania. Następnie zalewamy je około 3 litrami wody, wrzucamy(...)Kapustę pekińską płuczemy i drobno siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z bulionem i dobrze mieszamy. Całość przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem cayenne, czarnym pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego lub innego tłuszczu (za wyjątkiem smalcu, który zmieni smak) i podsmażamy na nim koncentrat pomidorowy, który następnie dodajemy do zupy. Tę ponownie doprowadzamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal) 183

marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego koperek Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy obrane i oczyszczone marchewki, pietruszkę, seler, por, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy ok 3,5 l wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmujemy warzywa(...)kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu do zupy dorzucamy odsączoną fasolkę i sok z cytryny, posiekany koperek, ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku

e-PrzepisyKulinarne
Młode ziemniaki i kalafior zapiekane pod sosem musztardowym 202

musztardy 2 płaskie łyżki pełnoziarnistej mąki ryżowej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Piekarnik rozgrzej do 200°C. Różyczki kalafiora przełóż do naczynia do zapiekania. Ziemniaki dokładnie oczyść i bez obierania przekrój na połówki. Wrzuć na wrząca osoloną wodę i gotuj przez 10-15 minut. Odcedź i przełóż(...)przysmaż na nim tylko białą część cebulek. Odlej odrobinę mleka kokosowego do małego kubeczka i rozmieszaj w niej mąkę ryżową. Resztę mleka wlej na patelnię, dodaj musztardę, sok z cytryny i syrop klonowy. Kiedy sos zawrze, dodaj mleko z mąką i cały czas mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Gotowym sosem zalej przygotowane warzywa

Roślinna - blog wegański
Lekki Walentynkowy torcik-serce, bez pieczenia ;-) Pyszny 257

masła MASA -2 śnieżki -400ml mleka -serek homogenizowany waniliowy duży 400g -2 czubate łyżki żelatyny -0,5 szklanki wrzątku DODATKOWO -1 duży banan -trochę soku z cytryny -2 galaretki truskawkowe lub malinowe (czerwone) -700 ml wrzątku -opcjonalnie troszkę barwnika spożywczego czerwonego Przygotowanie torcika zaczynamy od zrobienia spodu. Herbatniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na okruszki. Dajemy do miski, masło(...)masę wykładamy na herbatnikowy spód. Wsadzamy do lodówki. Galaretki mieszamy z wrzącą wodą, i odkładamy do ostudzenia i zgęstnienia. *Ja do galaretek dodałam trochę barwnika spożywczego czerwonego, żeby wzmocnić kolor :-) Banana kroimy na plasterki, można tak jak ja, wyciąć małe serduszka :-) Układamy na masie. Smarujemy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Gdy galaretka będzie tężejąca wylewamy ją na ciasto. Dajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym 332

żółtego sera  sos pomidorowy z mięsem:500 g mięsa mielonegocebula2 duże ząbki czosnkupomidory w puszce (krojone)kostka bulionu cielęcego 300 ml wrzącej wody    3 łyżki koncentratu pomidorowegoprzyprawy: słodka papryka, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, pietruszka, sól, pieprz(...)beszamelowy:    2 szklanki mleka   2 czubate łyżki mąki   50 g masła   1 łyżka soku z cytryny   gałka muszkatołowa w proszku   biały pieprz   pieprz kolorowy   sól Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Sposób przygotowania:Sos pomidorowy z mięsem:Cebulę

Słodka Strona
Owocowa panna cotta – deser do kawy lub herbaty 134

dekoracji: owoce – u mnie jeżyny z syropu Przygotowanie: Do garnuszka przekładamy owoce, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i cukier. Gotujemy doprowadzając do wrzenia. Mieszamy i zdejmujemy garnuszek z palnika. Przecieramy wszystko przez gęste sitko.   Żelatynę w proszku zalewamy małą ilością wody (tylko do jej przykrycia). Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Stawiamy na palniku i podgrzewamy (mieszając

Słodkie okruszki