woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:676/1096)

Sałatka ziemniaczana ze śledziem. 170

sałatki: 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno duża szczypta soli himalajskiej 2 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: Płaty śledziowe moczyć w zimnej wodzie ok. pół godziny. Następnie odsączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić paski o szerokości 2 cm. Ziemniaki ugotować w skórkach, wystudzić

Codziennik Kuchenny
Limonkowe ciasto z nerkowców | Wegański sernik na zimno 113

nerkowców 100 ml mleka migdałowego 4 łyżki syropu klonowego sok z połowy limonki sok z polowy cytryny 3 łyżki oleju kokosowego (ok. 45 g przed rozpuszczeniem) opcjonalnie gorzka surowa czekolada do polania i nerkowce do ozdoby Dzień wcześniej nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Kolejnego dnia odcedzamy je na sicie i miksujemy na gładką masę

Mienta blog
HUMMUS i różne wariacje na jego temat :) 215

Rodzajów hummusu robię chyba z osiemset w zależności od went twórczej. Czasami ambitnie namaczam ciecierzycę przez noc i gotuję w osolonej wodzie, częściej jednak idę na

Cytryna&Co.
Sałatka z tortellini z sosem bazyliowym. 178

kilku gałązek bazylii Sos bazyliowy: pęczek bazylii lub bazylia z 1 doniczki sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki tartego parmezanu duża szczypta soli (najlepiej himalajskiej) 1/3 szkl. oliwy z oliwek extra virgin szczypta mielonego czarnego pieprzu 2-3 łyżki wody (dodać ewentualnie jeśli sos jest za gęsty i słabo się miksuje) Przygotowanie: Tortellini ugotować al dente. Przelać zimną wodą

Codziennik Kuchenny
Makaron z łososiem i brokułem 148

wrzątku wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy ok. 7 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, a do pozostałej wody wrzucamy makaron. Brokuły przekładamy na patelnię i delikatnie mieszamy z łososiem. Gdy makaron się ugotuje, mieszamy z łososiem i brokułem. Skrapiamy sokiem z cytryny

Kucharzyca
Dorsz w zielonej herbacie 140

dorsza pokroić na dość duże, równe porcje. Doprawić solą, pieprzem, posiekanym estragonem, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz niewielką ilością (około pół łyżeczki) rozdrobnionej zielonej herbaty liściastej. Wymieszać i na kilka godzin odstawić do lodówki do marynowania. W garnku zagotować wodę i dodać jedną łyżeczkę zielonej herbaty. Porcje ryby umieścić w koszyczku lub sitku do parowania i parować około

Cztery Fajery
Ciasto cappuccino 144

puszystą masę, ciągle ucierając dodajemy po łyżce przygotowanej masy cappuccino (jak będzie zbyt gęsta dodać 2 łyżki wody). Pozostałą śmietankę, dobrze schłodzoną ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i dokładnie mieszamy. Ostudzony biszkopt skrapiamy herbatą z cytryną lub kawą rozpuszczalną (posłodzoną), nakładamy równomiernie masę cappuccino i wyrównujemy wierzch, na to nakładamy ubitą śmietanę i również

KUCHNIA POLSKA
Banalnie prosty posiłek. Awokado, cukinia i duszony w maśle migdałowym kalafior i jajko w koszulce a całość polana dressingiem t 133

masło do smażenia  awokado  jajka cukinia świeża dressing: pasta tahini, olej sezamowy, sok z cytryny, miód, szczypta soli i pieprzu Kalafior podsmaż na maśle. Dodaj cynamon, kumin, sól i pieprz. Chwilę podsmaż i wlej odrobinę białego wina lub wody. Duś warzywo po czym dodaj łyżkę masła z orzechów nerkowca. Ściągnij kalafior z ognia. Jajka ugotuj w koszulce, pewnie

Mango Papaja
Sałatka pasterzy 113

pół pęczka tymianku 50 g migdałów 4 łyżki octu winnego z białego wina 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju sól pieprz pół łyżeczki cukru Przygotowanie Pory oczyściłem i umyłem, pokroiłem w cienkie krążki. Wrzuciłem na 2 minuty do wrzącej wody, a potem dokładnie osączyłem na sicie. Oczyszczone z pestek strąki papryki i owczy ser pokroiłem w niedużą kostkę

R'n'G Kitchen
KRUCHE CIASTO Z KREMEM BORÓWKOWYM (ZDROWE, WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 154

łyżek cukru kokosowego, brzozowego lub trzcinowego nierafinowanego, 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego lub rzepakowego, 1/3 szklanki wody, 1 łyżka octu jabłkowego. Nadzienie: 1 1/2 szklanki borówek, 3/4 szklanki owoców suszonych (u mnie- daktyle plus rodzynki), 1 łyżka otartej skórki z cytryny EKO, 1 łyżka chia. Dekoracja: 2 łyżki borówek, 1 łyżka pestek granatu, Kilka kawałków skórki cytryny. Wykonanie : Kaszę, wiórki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Domowy syrop z rabarbaru 306

Przepis na syrop z rabarbaru i cytryny jest niezwykle prosty. Taki domowy syrop smakuje o niebo lepiej niż sklepowy. Jest mniej słodki i naturalny. Syrop z rabarbaru możesz rozcieńczyć z wodą na lemoniadę. Zastosowanie syropu z rabarbaru: - do rozcieńczania z wodą niegazowaną i gazowaną na lemoniadę - jako syrop do polewania naleśników i placków - jako dodatek do serników, ciast i frużelin

AniaGotuje.pl
Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem 208

cytryny sól pieprz  Wykonanie: Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi układamy w parowniku i gotujemy na parze przez 10 minut. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Ziemianki kroimy w grube  plastry, jajka w ósemki, szparagi kroimy na mniejsze części. W dużej misce

Kulinarne przygody Gatity
Babka cytrynowo-pomarańczowa 139

stół świąteczny. Dość łatwa w wykonaniu. Dekorujemy według uznania. Składniki 250 g masła 250 g cukru 1 cytryna 1 pomarańcza 6 jajek 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Lukier 3/4 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki przegotowanej wody kilka kropel barwnika posypka … Czytaj dalej Babka cytrynowo-pomarańczowa

gotuj ze mną
Tarta sernikowa z białą czekoladą i polewą wiśniową 186

cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce sera, następnie przesianą mąkę i skórkę z cytryny. Na koniec wymieszać masę serową ze śmietanką z czekoladą. Na podpieczony spód wlać masę serową. Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z gotującą wodą. Piec w temp. 160ºC około 50 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić do lodówki. POLEWA WIŚNIOWA Mrożone

Kierunekuchnia
#16 Spring rolls 195

marchewkę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w nieduże paski.  Papier ryżowy moczymy w ciepłej, ale nie gorącej wodzie. Nakładamy na niego wszystkie warzywa, kurczaka i zawijamy jak krokiecika. Gotowe! Warto przygotować szybki sos do spring rollsów: łyżeczka musztardy łyżka soku z cytryny łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) papryczka chilli Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Jeżeli bierzemy rollsy na wynos, możemy wymieszać

Taste of imagination