macie ochotę, moja propozycja to czarny ryż (gotujemy ok.30 minut w proporcji 2:1, oczywiście na korzyść wody). Polecam ten gatunek ryżu - ma fajny, orzechowy posmak, no i jest dużo zdrowszy niż biały. Składniki: ok. 500 g żółtej cukinii sok z 1 cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego łyżeczka kurkumy 0,7 litra bulionu warzywnego (u mnie z 2 kostek
Powiedz dietom niespowolnienia procesów starzenia, gdyż wzmacnia ściany komórek, dzięki czemu zapobiega utracie przez nie wody. Składniki: (4 porcje) - mix sałat - 1 opakowanie - pomarańcz - 2 sztuki - granat - 1 sztuka - orzechy włoskie - 10 sztuk - otręby pszenne - 1 łyżka - miód 1 łyżka - cytryna - 1 sztuka Sposób przygotowania: Sałatę dokładnie umyć, wyłożyć na talerz, pomarańcze
Fit-aminamaki75 g cukruszczypta soli1/2 lyzeczka cynamonuDodatkowo: 1 kg sliwek250 ml soku pomaranczowego (moze byc sliwkowy,wisniow)+ 50 ml wody do rozpuszczenia budyniu1 opakowanie budyniu waniliowego40 g maki ziemniaczanej (2 lyzki)100 g cukruWykonanie:Make,cukier ,maslo,cukier waniliowy,skorke z cytryny i jajko wyrobic na gladka mase .Ciasto na spod odstawic na 30 minut do lodowki.125 g masla roztopic,troche
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!liści i kwiatu rośliny ( kupujemy w sklepach z eko żywnością lub w aptece) zaparzamy w szklance wody. Przykrywamy i parzymy ok. 10-15 min. Napar przecedzamy pijemy 2-3 razy dziennie. Można zaparzyć cały dzbanek i mamy dla rodziny. Można dodać cytrynę, miód. Napar mozna zaparzać kilkakrotnie , by wydobyć z rośliny wszystkie właściwości.Właściwości lecznicze Czystka:Antybakteryjny, antygrzybiczny
W kuchennym oknie Ewykurkuma, kolendramakaron ryżowy Na patelni podsmażamy na oleju: pokrojonego w kostkę kurczaka, przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy. Na patelni po mięsie lądują warzywa: marchewka skrojona w słupki, cebula i kapusta w plastrach oraz kawałek startej na tarce skórki z cytryny lub limonki i starty imbir (w paseczki). Po chwili przekładamy warzywa do kurczaka. Dodajemy przyprawy. Gotujemy niezbyt
prawdziwe jedzenieKREM SEZAMOWY Z AWOKADO: - 1 awokado - 4 łyżki ziaren sezamu - 1 łyżka serka śmietankowego - sok z cytryny - sól, pieprz w/w zmiksuj blenderem Ogórka za pomocą maszynki- skrobaczki tniemy na cieniutkie paseczki, doprawiamy solą, świeżą bazylią i olejem sezamowym. W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wybij jajka, gotujemy około 45-50 sekund. Żółtko powinno pozostać płynne, a białko całkowicie ścięte
SMYKWKUCHNIoliwek biały pieprz sól cukier Makaron gotujemy al dente. Śmietanę łączymy z żółtkiem, parmezanem i sokiem z cytryny. Dodajemy otartą skórkę i przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, przekładamy z powrotem do garnka (najlepiej z odrobiną wody) i polewamy oliwą. Sos śmietanowy wlewamy do garnka z makaronem i chwilkę gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy listki
Olikowa kuchniagarść ugotowanego i obranego bobu - garść rukoli - 1/2 papryki zielonej - 1 łyżka kaparów - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka oliwy z oliwek - pieprz kolorowy - Sól morska Składniki mieszamy ze sobą, jemy od razu *Bób gotujemy w następujący sposób: ziarna myjemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy na wrzątek z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i płaskiej łyżki soli (na 1kg bobu). Czas gotowania
SMYKWKUCHNIlnianym bądź oliwą z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku układamy po kilka plasterków cytryny oraz koperek. Można dodać też czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość szczelnie zwijamy. W garnku do gotowania na parze układamy warzywa oraz rybę. Wlewamy trochę wody. Przykrywamy i parujemy około 10 minut. Rybę podajemy na warzywach, polewamy sosem, który nam się zrobił podczas
Magiczne Życie Martymąki tortowej (typ 450) ok 250 ml mleka 1 jajko sok z połowy cytryny 3 łyżki miodu Nadzienie: 150 g jogurtu naturalnego galaretka pomarańczowa + jagody goji i listki mięty do dekoracjiPrzygotowanie:Galaretkę należy ugotować w 250 ml wody. Gdy przestygnie zmiksować z jogurtem i włożyć do lodówki. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać. Smażyć
Ze smakiem i z pasjąszklanki cukru pudruopakowanie śmietan- fixu (użyłam tego, aby utrzymać konsystencje śmietany i aby nie podeszła wodą) Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier i fix. Ubijamy do osiągnięcia sztywnej konsystencji. Dodatkowo 1 banan pokrojony w plastry (skropcie go sokiem z cytryny aby nie ściemniał)kilka gwiazdek Milky Way do ozdoby Na dno kruchych babeczek wykładamy kajmak, następnie
Symfonia Smakówprzygotowania: 10 minut + czas na pieczenia buraków Składniki: 5 zielonych szparagów 2 małe buraki 2 garści mieszaki sałat 3-4 gałązki szczypiorku Kulka mozzarelli Skórka otarta z ćwiartki cytryny Świeżo mielony pieprz Do polania: olej lniany tłoczony na zimno Przygotowania zaczynamy od upieczenia buraków. Można to zrobić ze sporym wyprzedzeniem np. dzień wcześniej. Buraki należy umyć, osuszyć, zawinąć(...)końcówki i kroimy na około 2cm kawałki. Nastawiamy osoloną wodę z dodatkiem szczypty cukru. Czekamy, aż zacznie wrzeć. Wrzucamy szparagi i gotujemy około 2-3 minut, tak by były al dente. Na duży talerz wykładamy sałaty, układamy buraki i szparagi, oprószamy pieprzem. Układamy pokrojoną mozzarellę, ścieramy odrobinę skórki z cytryny, rozrzucamy posiekany szczypiorek i skrapiamy olejem. Jeśli ktoś woli wymieszane
Kolizje Smakówugotowanej komosy), 3 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, świeże zioła, 1 marchewka, 1 awokado, pół ogórka, 2 ząbki czosnku, kilka liści sałaty, liście mięty, 10 oliwek, 1 łyżka ziaren słonecznika, 2 łyżki octu jabłkowego, sól, pieprz i przyprawy. Przygotowanie: Gotujemy ziarna komosy w podwójnej ilości wody. Przez 15 minut. Po ugotowaniu odstawiamy komosę aż ostygnie(...)Kroimy liście sałaty i zioła. Wypestkowujemy i przepoławiamy oliwki. Do miski wkładamy komosę, warzywa, ziarna słonecznika. Dodajemy ocet jabłkowy, oliwę z oliwek i przyprawy. Z wierzchu skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Jeżeli jeszcze trzeba, doprawiamy do smaku. Możemy również dodać grzanki chlebowe. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata 5 total views, 5 views today Tweetnij The post
MODA NA BIOoctem spirytusowym, ale zalecam raczej użycie octu jabłkowego lub soku z cytryny. Będzie zdecydowanie zdrowiej 😊 Składniki: -cały kurczak -włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, cebula, por -4 liście laurowe -4 ziela angielskie -4 ząbki czosnku -sól, pieprz do smaku -opakowanie żelatyny na 2,5 l wody Do dekoracji: -groszek konserwowy -jajka ugotowane na twardo Kurczaka porcjujemy. Wkładamy do głębokiego garnka(...)Dodajemy oczyszczone warzywa w całości. Zalewamy zimną wodą - 2,5 l. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obrany czosnek. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około godzinę. Miękkie mięso i warzywa wyciągamy z wywaru. Cały wywar przecedzamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ma być intensywny w smaku. Wsypujemy do jeszcze gorącego, ale nie wrzącego!, wywaru żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Mięso
Kulinarne przemysleniamaczania: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu light 1 łyżeczka soku z cytryny 1 wyciśnięty ząbek czosnku kilka drobno posiekanych oliwek (można pominąć) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15-20 minut). W tym samym czasie możemy ugotować dorsza. Kładziemy rybę(...)wystarczy wystawić jeszcze gorące na balkon). W tym czasie przygotowujemy panierkę. Do połowy szklanki bułki tartej wyciskamy ząbek czosnku i trzemy na drobnej tarce żółtą skórkę z przelanej wrzątkiem cytryny. Dodajemy pół pęczka posiekanego koperku. Rozcieramy całość palcami – tak jak na kruszonkę. Odstawiamy. Zimną rybę pozbawiamy (jeśli ma) skóry i większych ości (jeśli ma). Dodajemy białe mięso z ryby
Poezja smaku